top of page

toneel,theater&dans

_______________________________
JOS SPIJKERS e.a. ~ GEBED ZONDER END                                                                                     Theater
12, 13, 18, 19, 20 apr, 20:00 uur; zo 21 apr, 15:00 uur | De Koepelkerk, Veenhuizen | Entree: € 17.50

Theatermaker Jos Spijkers heeft bij Coco Maria veel mooie voorstellingen gemaakt. Zoals Uitschot, Koloniekak en De Kinderkolonie. Nu heeft hij de voorstelling Gebed zonder End gemaakt. Die speelt ditmaal niet bij Coco Maria maar in de monumentale Koepelkerk van Veenhuizen, in april. We brengen hem onder jullie aandacht, omdat de voorstelling een bezoek zeer waard is!
Theatervoorstelling Gebed zonder End
Veenhuizen bestaat 200 jaar. Ter ere daarvan speelt in april de theatervoorstelling Gebed zonder End van theatermaker Jos Spijkers in de Koepelkerk, bekend om zijn rijke geschiedenis met ‘verpleegden’ en gedetineerden. Gebed zonder End is een actueel verhaal over de angst voor de ander en de zeggingskracht van theater. Wij willen hier geen vluchtelingen. Gaat ook niet gebeuren. Wij zijn hier geen pauperparadijs.
Er is een kerk en een gevangenis in dit dorp. Een dominee die zich verliest in Shakespeare, ruziet met God en zijn vrouw vergeet. Een asielzoeker als bittere nar. Een gedetineerde moordenaar en twee zussen die klaar zijn met Shakespeare, in dit dorp dat zich nergens en overal mee wil bemoeien.
Niemand voelt zich gezien en begrepen. God niet door de mensen. De mensen niet door God. De dominee niet door zijn spelers. Zijn vrouw door niet hem. De inwoners niet door de andere inwoners. Mensen verschansen zich achter hun eigen mening of achter onverschilligheid en sluiten zo de ander buiten. Een gedetineerde en een vluchteling zoeken tevergeefs een plek in dit dorp. De Dominee refereert liever aan Shakespeare dan aan de bijbel. Dit tot ergernis van God met wie hij letterlijk een kort (telefoon)lijntje heeft. God heeft een soort existentiële crisis; dat hij niet meer bestaat als de mensen niet in hem geloven. Het leven lijkt een groot toneelstuk, zegt iemand; van dichtbij gezien is het een tragedie maar van een afstand lijkt het meer op een komedie. Een komedie van onvermogen die de mensen, of ze willen of niet, weer met elkaar verbindt.

Bestaan of niet bestaan; daar draait het in Shakespeare en deze voorstelling om.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
ISH DANCE COLLECTIVE | DIETRICH POTT ~ KROMANTI                                                           Dans (10+)
za 13 apr, 19:00 uur | De Lawei, Drachten | Entree: € 19.50

In de fantasievolle familievoorstelling Kromanti gaat een groep dansers op zoek naar hun spirit, op de ritmes van door henzelf gespeelde livepercussie. Eén danser maakt de hoogste sprongen en salto’s van iedereen. Hoe kan dat? Hij luistert naar de stem van Kromanti, de spirit die in hem zit en staat voor moed en vliegkunst. 
In Kromanti neemt b-boy Dietrich Pott, bekend om zijn explosieve en spectaculaire breakstijl, het jonge publiek met kleurrijke scènes mee op reis door het binnenland van Suriname. Met breakdance als vertrekpunt, langs afrodance en traditionele Afrikaanse dansstijlen, vertelt hij een verhaal uit de Afro-Surinaamse Winti-religie. De voorstelling is geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
THEATERGROEP OP WOENSDAG                                                                                    Regionaal Theater
za 13 apr, 20:15 uur; zo 14 apr, 15:00 uur | De Meenthe, Steenwijk | Entree: € 15.=

Theatergroep Op Woensdag bestaat zeven jaar en maakt zich op voor haar zevende voorstelling. Wat zal het gaan worden? Het is nog even Wachten op Woensdag, maar in april 2024 staan de spelers toch echt weer in het Vestzaktheater, terug op het Nest. Zoals elk jaar zullen De Deelnemers van deze Steenwijkse theatergroep zorgen voor een originele en verrassende voorstelling. Bij Op Woensdag weet je van te voren nooit precies wat wat je gaat krijgen. Toch heeft elke voorstelling wel steeds dat herkenbare Op Woensdag sfeertje. Iets nieuws dus, maar toch vertrouwd. En altijd weer boeiend, grappig, ontroerend en bijzonder, gemaakt door alle theatergroepleden samen. Dat is waar Op Woensdag voor staat. Want Niemand gaat alleen. De weg er naar toe is volgens de spelers en de regisseur een ingewikkeld maar mooi proces. Wat nu nog rustig voort hobbelt over Een landweg, zal straks vol energie door het theater denderen. Het publiek zal uiteindelijk zelf kunnen zien Wat er van overblijft. Kom kijken, maak het mee. Voordat je het weet heb je deze zevende gemist en maken ze al weer voorstelling nummer acht!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
TRIENKE BRON, RIANNEKE BALKENENDE & HELEN CATSBURG  ~ RIJS                                         Toneel
zo 14 apr, 14:00 uur | Vlechttheater, Noordwolde | Entree: € 15.=

Rijs raakt! Échte verhalen van échte mensen, in een speelse en leerzame voorstelling die je aan het nadenken zet. Een kort en krachtig inkijkje in het proces van alledrie de actrices, op eigen wijze persoonlijk belicht en naar voren gebracht. De rol tussen de hulpvrager en hulpverlener vervaagt. De voorstelling zelf is onderdeel van de reis waar het over gaat. Het stelt vragen, geeft antwoorden, maar geen absolute waarheden. Als kijker word je meegenomen op de uitnodiging om mee op reis te gaan, in de diverse perspectiefwisselingen tijdens de voorstelling. Een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in hulpverlening. En vooral een must-see voor ieder die geïnteresseerd is in persoonlijke verhalen.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
INTRODANS ~ SPRING                                                                                                                           Dans
di 16 apr, 20:00 uur | De Lawei, Drachten | Entree: € 26.75

Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans Spring, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti. De creaties van de Italiaanse meesterchoreograaf worden gekenmerkt door een uitzonderlijke diversiteit, maar in Spring wordt vooral de uitbundige en levenslustige kant van zijn oeuvre belicht. Naast twee van de grootste publieksfavorieten uit het repertoire van Introdans – Cantata en (drie delen uit) Rossini Cards – creëert Bigonzetti voor Spring ook een nieuwe, bruisende choreografie Bambù op nieuw gecomponeerde muziek van Bigonzetti's zoon, Federico Bigonzetti. Cantata wordt live begeleid door vier Italiaanse zangeressen.
Spring gaat van start met een feestelijk openingsdeel, dat naast Bambù, een volledig nieuwe creatie van Bigonzetti en een uiterst fysiek werk voor een groot dansersensemble, bestaat uit drie delen uit zijn veelgeprezen Rossini Cards, waarvan de eerste twee ook nieuw zijn voor Introdans. Bigonzetti liet zich hiervoor inspireren door het werk van zijn landgenoot Gioacchino Rossini (1792-1868), die behalve barokcomponist ook een fijnproever en uitstekende kok was. In het openingsdeel verwijst Bigonzetti daar ook naar: aan een lange tafel laaft het volledige dansers tableau zich in een strakke, groteske choreografie aan een copieus diner. Het daaropvolgende duet lijkt aanvankelijk heel stemmig en romantisch te zijn, maar blijkt al gauw een flink staaltje acrobatiek van de dansers te vergen, met hier en daar een fikse knipoog. In de kolderieke finale gaan vervolgens alle remmen los. Losjes in het pak gestoken zwieren de dansers in paren rond, vormen al rondrennend steeds nieuwe patronen en springen als vlooien omhoog. Alles tot op de seconde getimed, want Rossini Cards valt of staat met een perfecte uitvoering.
Na de pauze vervolgt Spring met Bigonzetti’s opzwepende meesterwerk Cantata. In dit aardse en gepassioneerde ‘powerstuk’ laat de choreograaf de verschillende karakters uit een Italiaans dorp prachtig tot leven komen, daartoe geïnspireerd door de aanstekelijke, rauwe zang van vier Zuid-Italiaanse zangeressen: Lorella Monti (Assurd), Christina Vetrone (Assurd), Enza Pagliara en Enza Alessandra Prestia. Mannen en vrouwen meten zich in krachtige ensemble dansen en ontmoeten elkaar in prachtige duetten, die nu eens dramatisch of weemoedig zijn en dan weerlicht en humoristisch. Als toeschouwer kun je moeilijk onberoerd blijven bij deze uitbundige ode aan de zuidelijke volkscultuur, de liefde, en misschien wel vooral aan de gekte. Cantata werd bij eerdere uitvoeringen dan ook steeds op staande ovaties onthaald

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
MARMOUCHA ~ NA HET EINDE                                                                                                          Toneel 
do 18 apr, 20:15 uur | Posthuis Theater, Heerenveen | Entree: € 19.50

Twee tegenpolen staan tegenover elkaar: neonazi Christiaan en islamitische extremist Ali. De mannen blijken niet altijd zo radicaal te zijn geweest, maar de omstandigheden hebben hen doen veranderen. In Na het Einde nemen de theatermakers Mohammed Azaay en Karim El Guennouni op vermakelijke, uitgesproken wijze stelling tegen de verharding en de polarisatie in de samenleving. Vanuit een soort hiernamaals keren ze terug naar de periode waarin ze zijn ontspoord en geradicaliseerd. Ali werkt bij een grote bank en verstrekt leningen aan bedrijven. Christiaan gaat verhaal bij hem halen, omdat zijn aanvraag werd afgewezen. Ze ontdekken dat ze veel meer gemeen hebben dan ze dachten. Het is de vierde gezamenlijke voorstelling van de twee acteurs, die bekend staan om hun snelle en vlijmscherpe speelstijl, flitsende dialogen en beschouwende monologen. Ze maken Na het Einde bij Marmoucha, bekend om hun moderne benadering van de muziekrijkdom uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
TONEELGROEP MAASTRICHT ~ IK BLIJF BIJ JE                                                                               Toneel
vr 19 apr, 20:30 uur | De Lawei, Drachten | Entree: € 20.=

Toneelgroep Maastricht brengt een toneelversie van het succesvolle autobiografische boek Ik blijf bij je van Abbie Chalgoum, dat hij met Alwin Grijseels schreef. Abbie, die zelf de hoofdrol speelt, neemt ons mee naar zijn aangrijpende verleden waarin hij zich van jongs af aan staande probeert te houden tussen twee culturen. Michel Sluysmans regisseert deze troostrijke en ontroerende vertelling over een man die zijn leven lang vecht om erbij te mogen horen en te worden gezien voor wie hij is.  

Abbie Chalgoum komt in 1983 als peuter van Marokko naar Nederland. Dertig jaar later is hij dé knuffelallochtoon van Venlo. Een geliefd docent, Prins Carnaval, verkiesbaar voor de PvdA, Jezus tijdens de Passiespelen: hij is het toonbeeld van integratie en het leven lijkt hem toe te lachen. Maar in 2013 beleeft hij de donkerste nacht van zijn leven als hij wordt gegrepen door een depressie en een zelfmoordpoging doet. Want wat zijn buitenkant niet laat zien, zijn de destructieve demonen die hem van binnen verscheuren: de verstoorde band met zijn vader, de stemmen in zijn hoofd en zijn overmatige drankgebruik. Het emotionele en beklemmende verhaal – met happy end – kreeg van De Limburger vier sterren: Inhoud indringend, vorm prachtig en spel ijzersterk. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
DORIS BAATEN, LINDA WAGENMAKERS e.a. ~ RUST & VREUGD                                                      Toneel
za 20 apr, 20:00 uur | De Meenthe, Steenwijk | Entree: € 34.=

Na de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen, verruilt de auteur het verzorgingshuis voor een volkstuin en kruipt in de  huid van de 68-jarige Emma Quaadvliegh. Emma – een glansrol voor Doris Baaten - is nog maar kort weduwe als zij tijdens het opruimen een vergeten inschrijving terugvindt voor een tuinhuisje op ‘Rust en Vreugd’. In gedachten aangespoord door haar overleden man gaat ze kijken en wordt op slag verliefd. Dat ze geen groene vingers heeft maakt niet uit, want een gezellige bonte groep medebewoners schiet direct te hulp. 

Tuincontrole commissies en onderlinge strijd blijken echter de vreugde in het groene paradijs te verstoren. Emma besluit vol bravoure in actie te komen tegen de vele ongeschreven regels. Ondanks haar verdriet vindt ze op de tuin haar geluk weer terug mede dankzij haar nieuwe vrienden. 
De schrijver van Hendrik Groen weet, dit keer door de ogen van Emma, wederom op komische wijze onze maatschappij onder een vergrootglas te leggen. Met veel humor en vilein. Rust en Vreugd is een ontroerende, herkenbare en vooral hilarische muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
DE CIRCUSCOALITIE ~ GREAT CATCH                                                                                       Circus (14+)
za 20 apr, 20:00 uur | De Lawei, Drachten | Entree: € 34.=

Drie korte stukken van aanstormende jonge Nederlandse circusacts. De Circuscoalitie selecteert voor de tweede editie van Great Catch weer drie korte stukken van een nieuwe generatie circusartiesten. Zij tonen hun bijzondere talent in grappige en ontroerende voorstellingen. Luuk Brantjes is gespecialiseerd in het teeterboard (wipplank). Zijn stuk Lone is een ode aan het alleen-zijn en een pleidooi voor de rust en schoonheid daarvan. 

Het trio Tête-bêche combineert in 3+1 spectaculaire acrobatiek, met een diabolo als vierde speler. Harvey Cobb won in 2022 de BNG Bank Circusprijs met zijn eigenzinnige mix van comedy, improvisatie en jongleren. Hij speelt een deel uit zijn eerste solo Pink boots and an alcoholic sock puppet. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
SANNE WALLIS DE VRIES, BAS HOEFLAAK e.a. ~ WIE IS ER BANG VOOR VIRGINIA WOLF             Toneel
di 23 apr, 20:15 uur | Posthuistheater, Heerenveen | Entree: € 30.=

Het ultieme relatiedrama! Zo wordt Edward Albee’s toneelklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? steevast genoemd. Het gedesillusioneerde echtpaar George en Martha nodigt na een feestje op de universiteitscampus het net getrouwde stel Nick en Honey uit voor een laatste drankje bij hen thuis. Wat volgt is een virtuoos slagveld, een met drank doordrenkte nacht vol vlijmscherpe dialogen, gevaarlijke spelletjes en verbale slachtpartijen. Gespeeld door Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender, die als geen ander in staat zijn de vileine humor met het zwartgallige drama te combineren. In dit meesterwerk drijven zij elkaar tot het uiterste. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
STORMRAM 23/24 ~ DUBBELPROGRAMMA NOORDELIJK THEATERTALENT                                  Toneel
do 25 apr, 20:15 uur | Posthuistheater, Heerenveen | Entree: € 15.=

Het ultieme relatiedrama! Zo wordt Edward Albee’s toneelklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? steevast genoemd. Het gedesillusioneerde echtpaar George en Martha nodigt na een feestje op de universiteitscampus het net getrouwde stel Nick en Honey uit voor een laatste drankje bij hen thuis. Wat volgt is een virtuoos slagveld, een met drank doordrenkte nacht vol vlijmscherpe dialogen, gevaarlijke spelletjes en verbale slachtpartijen. Gespeeld door Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender, die als geen ander in staat zijn de vileine humor met het zwartgallige drama te combineren. In dit meesterwerk drijven zij elkaar tot het uiterste. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
JETTE VAN DER MEIJ e.a. ~ HANNAH - DE BELOFTE VOORBIJ                                                        Toneel
do 25 apr, 20:15 uur | De Winsinghhof, Roden | Entree: € 23.=

Amsterdam 1980
Vijfendertig jaar na het einde van de tweede wereldoorlog ontvangt Hannah een brief uit Brazilië die het leven van haar en haar twee kinderen volledig op zijn kop zet. Na de inhoud ervan gelezen te hebben ziet ze zich, met verstrekkende gevolgen, genoodzaakt een goed bewaard gebleven familiegeheim uit 1946 aan hen prijs te geven.
Het stuk HannaH speelt zich af rondom die ene dag waarop ze haar kinderen inlicht over wat zich -vijfendertig jaar geleden in het gezin heeft afgespeeld. Vanaf dat moment zal niets ooit nog hetzelfde voor hen zijn.
Op indringende wijze wordt op deze ene dag de splijting binnen het gezin blootgelegd en blijft de afloop van dit familiedrama tot op het laatste moment in nevelen gehuld. Alhoewel het verhaal zich vele jaren na de tweede wereldoorlog afspeelt, kan het zich zonder twijfel scharen onder de ‘Herdenkingsstukken’ omdat hetgeen deze familie overkomt er één van de vele gevolgen van is.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
THEATER OOSTPOOL ~ HET ACHTSTE LEVEN (VOOR BRILKA)                                           Muziektheater
wo 1 mei, 18:30 uur | De Lawei, Drachten | Entree: € 31.50

De Georgische schrijfster Nino Haratischwili schrijft in haar monumentale familie-epos Het Achtste Leven (voor Brilka) over zes generaties van een Georgische familie, tussen 1900 en nu. Het verhaal begint in een kleine stad op de grens van Georgië en Azerbeidzjan, waar een ambitieuze chocoladefabrikant zijn dochters grootbrengt. Zijn verrukkelijke chocoladedrank brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook gevaar.

* Deze voorstelling duurt 5 uur inclusief 2 pauzes van 30 minuten
Kijkwijzer 16+ | In deze voorstelling wordt expliciet verwezen naar (seksueel) geweld

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
CÉZANNE TEGELBERG & COMPANY ~ YUTO & DE BOOM                            Visueel Toneel (van 4 - 99 jr)
wo 1 mei, 19:00 uur; do 2 mei, 10.00 uur | De Lawei, Drachten | Entree: € 17.50

Cézanne Tegelberg & Company neemt de kinderen mee naar de betoverende wereld van Yuto en bezorgt ze een onderdompeling in een magische en fantasierijke wereld, zag Theaterkrant. Met een koptelefoon op zijn ze getuige van de bijzondere vriendschap tussen een jongen en een boom, in een steeds veranderend labyrint vol poppen, schaduwen en magische werelden. 
De avontuurlijke installatie is gebaseerd op het prijswinnende prentenboek Ik geef je mijn hart van Pimm van Hest en Sassafras De Bruyn. Een oude man geeft de kleine Yuto een kistje. ‘Hierin zit alles wat je nodig hebt’, zegt hij. Maar het kistje kan niet open. Vlak voor zijn zevende verjaardag droomt Yuto over de man en als hij wakker wordt, is het kistje open. Yuto plant het hartvormige zaadje dat erin ligt en er groeit een boom uit. Samen worden ze groot. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
DE THEATERGROEP & DE SPELERSFEDERATIE e.a. ~ ZELENSKY HIER                                           Toneel
do 2 mei, 20:15 uur | Posthuis Theater, Heerenveen | Entree: € 22.50

‘Toet.’ Het is Oekraïens voor ‘Hier.’ ‘Wij zijn hier.’ Dat zei president Volodomyr Zelensky daags na de inval door de Russen in een filmpje op zijn telefoon. ‘De president is hier, onze strijdkrachten zijn hier, de burgers zijn hier.’ ‘Toet.’ 

Zelensky hier is een nieuwe én de eerste voorstelling over het leven van Zelensky die voordat hij president van Oekraïne werd, acteur, auteur en komiek was. De Spelersfederatie, cabaretier Patrick Nederkoorn en theatermaker/historicus Arjen Arnoldussen delen een fascinatie voor de onwaarschijnlijke carrière van hun voormalige collega. Hij was komiek, tv-kok, de stem van Beertje Paddington, kandidaat bij Dancing with the Stars en acteur in een serie waarin hij iemand speelt die president van Oekraïne wordt.

Op basis van speeches, interviews, liedjes van Zelensky’s cabaretgroep Kvartal 95 en nieuwe scènes van fictieve ontmoetingen tussen de spilfiguren van dit verhaal, tonen we de mens achter de politicus. De Spelersfederatie is hier. Jij bent hier en samen zoeken we in deze komische vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon uit wat die oorlog daar betekent voor ons hier. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
MINITHEATER FRIESLAND ~ DANSEN IN HET DUISTER                                                                    Toneel
za 4 mei, 21:00 uur | Posthuis Theater, Heerenveen | Entree: € 15.=

Heerenveen 1940-1945. In de bij het ziekenhuis speciaal gebouwde barak voor besmettelijke ziekten waakt de jonge zuster Maartje Danse over haar patiënten. Maartje mag als verpleegster op deze afdeling werken, omdat ze immuun lijkt voor besmettelijke ziekten. De Duitse militairen, die een eigen lazaret in de bomvrije kelder van het ziekenhuis hebben, wagen zich beslist niet in de ziekenbarak van zuster Maartje. Ideaal voor een Joods patiëntje als Flipje Kind, of voor de oude Joodse juffrouw Goedekoop om hier te verblijven. 

Intussen krijgt Hielke Wierda, zoon van een bekende garagist en chauffeur van de ziekenwagen, problemen met de Duitsers en wordt hij verbannen naar Berlijn. Dat is hij niet van plan, maar waar kan hij een veilig onderkomen vinden? 

In het grimmige laatste oorlogsjaar wordt het drukker en drukker in het ziekenhuis, ook op de afdeling van kinderarts Bonne Dijkstra. Samen met het verplegend personeel probeert hij er te zijn voor de vele zieke kinderen en zuigelingen, die in de koude winter onder de meest barre omstandigheden uit Limburg zijn geëvacueerd naar Friesland.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
ASHTON BROTHERS ~ BROTHERS                                                                                       Fysiek Theater
di 7 mei, 20:00 uur | De Lawei, Drachten | Entree: € 31.50

Met hun gloednieuwe show brengen de Ashton Brothers een ode aan elkaar. Aan de tribe die ze samen vormen en die al ruim twintig jaar de zalen in binnen- en buitenland platspeelt. De stuntmannen, evenwichtskunstenaars en muzikale multitalenten bestormen opnieuw het podium met alles wat ze hebben, dwars door de fysieke grenzen van het theater, dwars door ruimte en tijd, huid en haar, in een rechte lijn naar je hart. 

Met onverschrokken visuele poëzie en absurdistisch variété (De Telegraaf) creëren ze hun eigen universum van magie, muzikaliteit en spectaculaire, hilarische en halsbrekende toeren. Brothers geeft je een verrassende kijk op de veerkracht van ons bestaan en van de planeet waarop we ronddolen. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
THIJS KEMPERINK & ERWIN NIJHOFF ~ MUITERS                                                               Muziektheater
wo 8 mei, 20:00 uur | De Meenthe, Steenwijk | Entree: € 23.50

De liefde voor Schotland is wat hen bindt. Geluk en gezelligheid verkiezen zij allebei boven roem en geld. Beiden hebben hun wortels in Twente. De één is cabaretier, heeft al vier avondvullende programma’s gemaakt en heeft inmiddels opgetreden in elk buurthuis, podium en schouwburg in het oosten van Nederland. De ander is zanger, stond op Pinkpop en kreeg landelijke bekendheid door de finale van ‘The Voice of Holland’ te bereiken?
Thijs Kemperink (cabaretier) en Erwin Nyhoff (zanger) komen met een muzikaal theaterprogramma “Muiters!” dat alle emoties van het leven bevat. Tranen van ontroering, maar ook van het lachen. En alles wat daartussen zit! Laat u zich verrassen door deze samenwerking van twee mannen uit hetzelfde gebied en met totaal verschillende talenten. In 2022 stonden Thijs en Erwin ook samen in het theater met deze voorstelling, dat maakte naar meer, waardoor “Muiters!” nu terugkomt als reprise.
Deze eigenzinnige mannen maken een heerlijke avond over de schoonheid van het leven met als kapstok een avontuur door Schotland.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
CLUB GUY & RONI INVITES... CECILIA MOISIO ~ BROTHERS                                                               Dans
wo 8 mei, 20:15 uur | Posthuis Theater, Heerenveen | Entree: € 21.=

In ‘Club Guy & Roni Invites’ nodigt het dansgezelschap jaarlijks veelbelovende makers uit. Dit keer zijn dat choreograaf Cecilia Moisio en zangeres en actrice Sarah Janneh, die een betoverend voorprogramma zingt. 

Moisio wordt gezien als een van de meest eclectische makers van het moment en ze ontving al de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. De Finse maakt activistisch, expressief en theatraal werk. Eerder maakte ze bij de Poetic Disasters Club de prikkelende en sensuele voorstelling ‘V’ over de vulva, een grote festivalhit op De Parade. De danstrip ‘ADI(C)SCO’ gaat over voortdurend op zoek zijn naar de roes en jezelf daarin verliezen. De voorstelling ademt de sfeer van de disco-era, waarin clubdrugs populair werden. Cecilia wil met haar werk de taboes en schaamte rond verslaving aankaarten. De voorstelling opent met actrice en zangeres Sarah Janneh, lid van het vaste ensemble van NITE, die haar eerste solo liedjesprogramma maakt.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
THIJS KEMPERINK & ERWIN NIJHOFF ~ MUITERS                                                               Muziektheater
do 9 mei, 20:30 uur | DNK, Assen | Entree: € 22.=

De liefde voor Schotland is wat hen bindt. Geluk en gezelligheid verkiezen zij allebei boven roem en geld. Beiden hebben hun wortels in Twente. De één is cabaretier, heeft al vier avondvullende programma’s gemaakt en heeft inmiddels opgetreden in elk buurthuis, podium en schouwburg in het oosten van Nederland. De ander is zanger, stond op Pinkpop en kreeg landelijke bekendheid door de finale van ‘The Voice of Holland’ te bereiken?
Thijs Kemperink (cabaretier) en Erwin Nyhoff (zanger) komen met een muzikaal theaterprogramma “Muiters!” dat alle emoties van het leven bevat. Tranen van ontroering, maar ook van het lachen. En alles wat daartussen zit! Laat u zich verrassen door deze samenwerking van twee mannen uit hetzelfde gebied en met totaal verschillende talenten. In 2022 stonden Thijs en Erwin ook samen in het theater met deze voorstelling, dat maakte naar meer, waardoor “Muiters!” nu terugkomt als reprise.
Deze eigenzinnige mannen maken een heerlijke avond over de schoonheid van het leven met als kapstok een avontuur door Schotland.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
STEFAN DE WALLE & EVA VAN DER GUCHT e.a. ~ HERMAN                                                             Toneel
vr 10 mei, 20:15 uur | Posthuis Theater | Entree: € 32.50

Wat doe je als je partner na 26 jaar huwelijk vertrekt naar een ander? Het overkomt Herman. En ondanks, of liever nog dankzij, alle tegenslag groeit hij uit tot een veel leuker mens dan hij tijdens zijn huwelijk was. Met vallen en opstaan leert hij zijn eigen leven te leven. Hij stort zich in avonturen en komt er tot zijn verbazing heelhuids uit.

Herman is een tragikomedie over een laatbloeier: ontroerend en hilarisch tegelijk. Het stuk vertelt het coming-of-age verhaal van een midden vijftiger, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marc van Bree. Als getrouwde vader van twee volwassen kinderen leidt hij een rimpelloos leven totdat Annelies, zijn nogal sturende vrouw, hem verlaat en hij zichzelf moet zien te redden. Wie is Herman zonder haar? En hoe struikelt hij door het leven als onwennige vader én als zoon van een moeder die langzaam de grip op de werkelijkheid verliest? Het stuk wordt gespeeld door o.a. topacteurs Stefan de Walle en Eva van der Gucht, die meerdere rollen neer zal zetten. Niet alleen speelt ze de vrouw van Herman, maar ook zijn dochter, minnares en therapeut. Zij zullen worden bijgestaan door Abe Dijkman en Jurriaan Bruinier.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
YAMATO ~ HINOTORI                                                                                                              Muziektheater
vr 10 mei, 20:15 uur | Posthuis Theater | Entree: € 32.50

Wie de Taiko-drumgroep YAMATO al eens heeft zien (en horen) optreden, weet: de akoestische druk overtreft het voorstellingsvermogen. Het motto van de groep is: ‘We willen energie brengen naar de mensen die in de wereld leven!’ De Taiko-drums die de leden meebrengen hebben allemaal een ander karakter. De grootste trommel die de groep bezit, is gemaakt van een enorme boom van 400 jaar oud. Deze is ongeveer twee meter in doorsnee en weegt 500 kilo. De leden van de groep hebben hun lichaam tot het uiterste getraind om deze Taiko te bespelen. In Heerenveen brengt YAMATO het nieuwe theaterconcert ‘Hinotori’ (‘De vleugels van de Feniks’).

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
ANNICK BOER, MARTIJN KARDOL, BART VAN VELTHOVEN e.a. ~ VER VAN JE BED      Cabaret-Musical
vr 10 mei, 20:15 uur | Posthuis Theater, Heerenveen | Entree: € 32.50

De cabaretmusical Ver van je bed zorgt voor een frisse wind in de theaters en neemt je op satirische wijze mee langs de herkenbare uitdagingen van deze tijd. Geen olifant in de kamer blijft onbenoemd in deze eigentijdse cabaretmusical met een grote dosis humor, satire en nieuwe muziek.

Op bezoek in het ouderlijk huis zit Hannah (Renée de Gruijl, o.a. De Tocht, SpangaS) samen met broer Pieter (Martijn Kardol, o.a. winnaar Leids Cabaret Festival) bij moeder Marjan (Annick Boer, o.a. De TV Kantine, Last One Laughing, Wie is de Mol?). Hannah is bijna 30 en had eigenlijk verwacht haar leven nu wel zo’n beetje op de rit te hebben. Een koophuis kan je in deze huizenmarkt niet manifesteren en een relatie vinden zonder te hoeven swipen lijkt een onmogelijke opgave. Pieter zoekt met spoed naar een betaalbare woning voor hem en zijn baby. Tot overmaat van ramp, zit er opeens een andere man op de plek van hun vader: Jan Dirk (Bart van Veldhoven, o.a. Soldaat van Oranje, Diana en Zonen), de nieuwe “lifecoach” van Marjan. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
PIA DOUWES e.a. ~ MASTERCLASS                                                                                                    Toneel
zo 12 mei, 15:00 uur | DNK, Assen | Entree: € 28.50

In ‘Masterclass’ van Terrence McNally geeft de legendarische operazangeres Maria Callas, in de herfst van haar carrière, masterclasses aan jonge operatalenten. Ze is getergd door hun gebrek aan talent en vecht met demonen uit haar verleden. Ze herinnert zich de dagen dat ze als operadiva triomfen vierde, de moordende concurrentie en haar onstuimige relatie met Aristoteles Onassis. Pia Douwes kruipt in de huid van Callas en is “van meet af aan overtuigend”, zag de Volkskrant. Met muziek van Verdi, Puccini en Bellini.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

bottom of page