top of page

toneel,theater
&dans:

________________________________
LIKEMINDS: MAXINE PALIT DE JONGH, ZEPHYR BRÜGGEN e.a. ~ VECHT | De Lawei, Drachten   
Toneel
do 5 okt, 14:00 uur | Entree: € 20.=                                                                                                

Likeminds, geroemd om zijn eigenzinnige en activistische voorstellingen over de rafelranden van de maatschappij, vroeg aan drie jonge toneelschrijvers een verhaal te vertellen over de huidige staat van institutioneel racisme in Nederland. Vecht is een van die verhalen. Maxine Palit de Jongh schreef het op basis van de toeslagenaffaire. De aangrijpende monoloog laat zien wat het betekent om door de overheid uitgekleed te worden en altijd op je hoede te moeten zijn als je een bepaalde achternaam en afkomst hebt.
We maken de ondergang mee van Zafirah, een jonge levenslustige vrouw die werkt bij een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van haar opdrachtgever. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.
Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire voelbaar. Het stuk is genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023. En terecht: Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Griekse tragedie. (Theaterkrant)

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
KOM MAAR OP! ~ IN PAKJE FOAR SIGNOR PANDARELLO | Dúndelle, Bakkeveen        Openluchttheater

do 5 okt, vr 6 en za 7 okt, 20:30 uur | Entree: € 21.50

Een parade van woonwagens, rijdende decorstukken en lokale talenten leidt naar het terrein waar men kan genieten van een voorprogramma. Deze bijzondere productie vol vervreemding, verwondering en verdieping is geschikt voor het hele gezin. Inclusief Parade! Het verhaal begint bij een meisje dat pakjes bezorgt bij een circusgezelschap waarvan de tent onlangs is ingestort. De hoop op succes is sindsdien vervlogen. Ze ontmoet diverse personages die haar helpen om de mysterieuze boodschap van de pakjes te ontcijferen. Een unieke, melancholische en meeslepende voorstelling waar jong en oud in meespeelt. Kom mar op! is er van overtuigd dat "In pakje foar Signor Pandarello" het publiek zal verrassen en vermaken. We nodigen iedereen van harte uit om deze unieke voorstelling & parade te komen bekijken. Komt dat zien!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
PERCOSSA ~ LET ME IN - LET ME OUT | De Lawei, Drachten                                                             Show

vr 6 okt, 20:00 uur | Entree: € 31.=                                                                                                                

Wat krijg je als je vier drummers opsluit in een veel te kleine kamer? Een wervelwind van muzikale stijlen, donderende slagwerkmuziek en hilarisch objecttheater. Tenminste, als die vier drummers de mannen van Percossa zijn. In Let me in - Let me out vertellen ze hoe het is om jaar na jaar als broeders over de wereld te reizen en langzaam het onderscheid tussen showbizz en het echte leven uit het oog te verliezen. Ze proberen manieren te vinden om de routine te doorbreken, maar worden steeds weer meegezogen door de onbedwingbare drang om muziek te maken met alles wat er voorhanden is. Een achtbaan, verpakt in muzikale scenes, verstilde momenten en grappige acts.  

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
HET NIEUWE GOED ~ BREEK | De Winsinghhof, Roden                                                         Totaaltheater

do 12 okt, 20:15 uur | Entree: € 12.50                                                                                                            

Hoe lijm je verloren vriendschappen en hoe breek je met nare gewoontes? Twaalf dagen lang experimenteerden jonge dansers, spoken-word artiesten, muzikanten en producers met het thema ‘Breken en lijmen’. Het resultaat is de unieke productie BREEK. 
BREEK. is een interdisciplinaire voorstelling waarin dans, theater, live-muziek en spoken-word gecombineerd worden in een spectaculaire toneel op toneel voorstelling over cultuurclashes en generatieverschillen. BREEK. is een productie gemaakt door zeven Drentse makers, procesbegeleider Anouk Rutten (Club Guy & Roni) en regisseur Karel Hermans. 
BREEK. is een productie van Het Nieuwe Goed, het productiehuis van Stichting Kunst & Cultuur. Binnen Het Nieuwe Goed krijgen elk jaar zeven makers de ruimte om te experimenteren en in complete vrijheid een unieke productie te maken.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
STORM: JUNADRY LEOCARIA & RICHARD KOFI ~ MI ALMA | De Lawei, Drachten                             Dans

do 12 okt, 20:30 uur | Entree: € 20.=                                                                                                               

Jezelf helen, (opnieuw) uitvinden, een nieuwe balans vinden. Wederopstanding. Daar gaat de eerste gezamenlijke voorstelling van danser en choreograaf Junadry Leocaria en beeldend kunstenaar Richard Kofi over. In Mi Alma – Mijn ziel in het Papiaments – raakt een paradijselijke staat van spirituele orde en balans bruut verstoord door boze krachten van buitenaf.
Junadry fuseert West-Afrikaanse dansstijlen, Curaçaose tambu, waacking en hedendaagse dans in de zoektocht naar een vernieuwde staat van zijn die daarop volgt. Richard Kofi beweegt mee en brengt Junadry’s innerlijke wereld tot leven via tekst en geprojecteerde livetekeningen. Geïnspireerd door West-Afrikaanse mythologie en Afro-futuristische literatuur breekt hij de verhaallijn open en beïnvloedt tijd en ruimte. Dit bijzondere duo-to-be-reckoned-with laat zien dat het slavernijverleden, het koloniaal verleden en mentale gezondheid met elkaar vervlochten zijn en dat verbeelding uitweg biedt.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
THEATER BELLEVUE & THEATER OOSTPOOL ~ LIEVE VRIENDEN, FAMILIE, GENODIGDEN |

vr 13 okt, 20:30 uur | Entree: € 21.=                                                       De Lawei, Drachten                  Toneel

Een zoon heeft één nacht de tijd om een begrafenisspeech te schrijven voor zijn overleden vader. Alleen hij kan deze optekenen, om hem recht te doen en de waarheid boven tafel te krijgen over zijn met geruchten en roddels omgeven zelfdoding. Geholpen door een vriend zal het een verschrikkelijke maar tegelijkertijd dierbare nacht worden om nooit te vergeten. Drie jaar geleden spraken regisseur Jan Hulst en schrijver Daan Heerma van Voss elkaar tijdens een avondje stappen over de zaken waar het in het leven echt om gaat: liefdesverklaringen en afscheidsbrieven. Hulst vertelde over de dood van zijn moeder en over zijn beste vriend die hielp schrijven bij de speech. Nooit had hij vriendschap zo oprecht gevoeld en waardevol gevonden. Heerma van Voss zei dat er een toneelstuk van gemaakt moest worden en zo geschiedde. Het resultaat is een intieme voorstelling over vriendschap, levens die voorbij gaan, liefde die blijft en de woorden die we kiezen als we eigenlijk met stomheid geslagen zijn.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
PETER CORRY & FRIENDS ~ THE SHOWMAN IS COMING | DNK, Assen                                             Show

di 17 okt, 20:00 uur | Entree: € 33.50                                                 

De Ierse zanger en entertainer Peter Corry en een bont circusgezelschap brengen een onstuimige show met heerlijke nummers – denk aan ‘Sweet Dreams’, ‘Babooshka’, ‘The Red Rose Cafe’ en ‘The Show Must Go On’ –, circusacts op hoogte en wervelende dans. Spreekstalmeester Corry maakt ons deelgenoot van de onuitgesproken liefde van een verlegen clown, de strijd van de circusdirecteur met een dramatisch verlies en een verstoten vrouw die haar dromen vervult.

“This show is where burlesque, circus, Bollywood, cabaret and opera meet to create something special.” - The London Times

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
JAN ARENDZ & MARIJKE GEERSTMA ~ FÊSTE GRÛN | Posthuis Theater, Heerenveen        Frysk Teater

wo 18 en vr 20 okt, 20:15 uur | Entree: € 16.=                                            

‘Fêste Grûn’ is een Friestalig theaterstuk, geschreven door Tjeerd Bischhoff. Renate is een journaliste uit de stad die door een auto-ongeluk in contact komt met Rein, een boer van het platteland. Rein is weduwnaar en worstelt met de stikstofproblematiek en de opvolging van de boerderij. Renate is getrouwd en worstelt met de veranderingen in haar werk en haar thuissituatie. Ze hebben verschillende achtergronden, zijn nieuwsgierig naar elkaar en verliezen zichzelf in de blik van de ander. En door de ogen van die ander beginnen zij opnieuw te kijken naar hun eigen leven.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
HET NATIONAAL THEATER ~ LAAGLAND | De Lawei, Drachten                                                        Toneel

do 19 okt, 20:00 uur | Entree: € 27.50                                                 

Het Nationale Theater presenteert Laagland, de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling van schrijver Nathan Vecht (Het jaar van Fortuyn). Vingervlug en met snijdende humor toont hij de staat van Nederland. Regisseur Eric de Vroedt en zijn topcast schetsen het portret van een samenleving die wankelt langs de kloof tussen elite en middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland.
In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo. Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry, niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt de strijd een fatale wending. 

In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo. Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry, niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt de strijd een fatale wending. 
Begin je bezoek digitaal 
Beleef Laagland ook online met het virtuele verhaal van schrijver en regisseur Alkan Çöklü. Via de SneakPeek app volg je in de dagen vóór je bezoek de digitale levens van Mette (Emma Buysse) en Nick (Alex Hendrickx), de dochter en zoon van de hoofdpersonages. Via je telefoon zie je hun berichten en video-chats. Volg hoe zij elkaar als vijanden ontmoeten, en langzaam uitgroeien tot bondgenoten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
WILLEM VOOGD & EVGENIA BRENDES ~ BABA | De Winsinghhof, Roden                                       Toneel

do 19 okt, 20:15 uur | Entree: € 22.50                                                 

Een onmogelijke liefde en een onwaarschijnlijke reis door Europa in oorlogstijd. Baba, kort voor Babuschka, betekent Oma in het Russisch. Het is 1944 als de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
PERCOSSA ~ LET ME IN - LET ME OUT | DNK, Assen                                                                          Show

vr 6 okt, 20:00 uur | Entree: € 29.50                                                                                                              

Wat krijg je als je vier drummers opsluit in een veel te kleine kamer? Een wervelwind van muzikale stijlen, donderende slagwerkmuziek en hilarisch objecttheater. Tenminste, als die vier drummers de mannen van Percossa zijn. In Let me in - Let me out vertellen ze hoe het is om jaar na jaar als broeders over de wereld te reizen en langzaam het onderscheid tussen showbizz en het echte leven uit het oog te verliezen. Ze proberen manieren te vinden om de routine te doorbreken, maar worden steeds weer meegezogen door de onbedwingbare drang om muziek te maken met alles wat er voorhanden is. Een achtbaan, verpakt in muzikale scenes, verstilde momenten en grappige acts.  

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
PETER CORRY & FRIENDS ~ THE SHOWMAN IS COMING | DNK, Assen                                             Show

di 17 okt, 20:00 uur | Entree: € 33.50                                                                                                              

‘The Showman is Coming’ combineert de passie van ‘Moulin Rouge’, het spektakel van ‘Barnum’ en de energie van ‘The Greatest Showman’ tot een bruisend variété.  De internationaal gerenommeerde zanger Peter Corry en zijn bonte circusgezelschap brengen een energieke show met een mix van iconische liederen, waaronder ‘Sweet Dreams’, ‘Babooshka’, ‘The Red Rose Cafe’ en ‘The Show Must Go On’.

Circusacts op hoogte die het publiek in vervoering brengen, spectaculaire dans en prachtige zang in uiteenlopende genres wisselen elkaar in hoog tempo af. Natuurlijk  zal de vrouw met de baard niet ontbreken in dit onstuimige circus onder leiding van spreekstalmeester Peter Corry. En passant worden we deelgenoot van de onuitgesproken liefde van een verlegen clown, de strijd van de circusdirecteur met een dramatisch verlies en de kracht van een vrouw – die door haar familie is verstoten- om boven het vooroordeel uit te stijgen en haar dromen te vervullen. ‘The Showman Is Coming’ wordt een spetterende avond om nooit te vergeten. Geschikt voor alle leeftijden.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
KALPANARTS & MATANGI QUARTET ~ BREATHE | De Lawei, Drachten                                              Dans

vr 20 okt, 20:30 uur | Entree: € 17.50                                                 

Kalpanarts maakt een fascinerende muzikale dansvoorstelling ter ere van het honderdste geboortejaar van Simeon ten Holt (1923-2012). Breathe is een stuk voor vijf dansers over vrijheid in al zijn facetten: ademruimte, bewegingsvrijheid en spontaniteit, maar ook beklemming. Simone Giacomini maakte een nieuwe compositie, waarbij hij zich liet inspireren door het tranceachtige werk van Ten Holt, niet helemaal toevallig ook de favoriete componist van het Matangi Quartet, dat Breathe live zal begeleiden. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
THEATER VAN DE KLUCHT ~ OH OH DEN HAAG! | De Winsinghhof, Roden                                     Toneel

zo 22 okt, 14:00 uur | Entree: € 23.=                                          

Wat gebeurt er met de carrière van politicus John als hij de zwangere studente Emma onderdak biedt? John (Bas Muijs) maakt snel carrière in politiek Den Haag. Een overwinning in de aankomende verkiezingen kan de ambitieuze politicus en begeerlijke vrijgezel dan ook bijna niet ontgaan. Als studente Emma (Sabine Beens) bij hem aanklopt, behoorlijk zwanger en noodgedwongen op zoek naar onderdak helpt John met tegenzin. Vanaf dat moment lijkt alles wat hij zorgvuldig heeft opgebouwd, langzaam af te brokkelen. De twee vliegen elkaar constant in de haren, maar blijken ook niet zonder elkaar te kunnen. Geruchten over een mogelijke relatie via de roddelpers doen de peilingen kelderen. Toeval? Of weet Patrick (Arijan van Bavel), de jaloerse assistent van John daar meer van? Een doldwaze komedie vol Haagse intriges, achterkamertjespolitiek en herkenbare draaikonterij!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
ROSA DA SILVA ~ A VIDA ROSA | DNK, Assen                                                                       Muziektheater

do 26 okt, 20:30 uur | Entree: € 21.50 

‘Straks ga ik genieten’. Maar wanneer is straks? En hoe weet je of je aan het genieten bent? Na een tijd op een roze wolk te hebben geleefd is Rosa weer geland. Sinds de geboorte van haar dochter vraagt ze zich af of ze tot nu toe wel haar eigen weg heeft bewandeld. In A vida rosa maakt ze je deelgenoot van deze zoektocht. Is het allemaal wel zo rooskleurig geworden als ze verwachtte? Natuurlijk passeren alle (goedbedoelde) adviezen van (niet) inspirerende mensen om haar heen de revue en als het meezit wordt er een nieuwe Rosa geboren.
Verwacht een persoonlijke en muzikale voorstelling, met een mix van mooie luisterliedjes, geschreven door tekstschrijver Tim Teunissen en componist Sergio Escoda. Muziek waarin haar liefde voor Americana en haar amor voor Bossanova duidelijk naar voren zal komen! Je ziet Rosa op haar meest kwetsbaar, maar ook op haar meest strijdlustig. Gewapend met ‘die stem!’, de beste stem in de kleinkunst.
Over Rosa da Silva
A vida rosa is Rosa’s tweede solovoorstelling. De afgelopen twee theaterseizoenen beleefde ze haar debuut met de veelgeprezen voorstelling ‘Daar moet je heen’. In 2019 won ze de jury- en publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. In 2021 ontving ze een nominatie voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied ‘Als het zover is’. Een nieuwkomer was Rosa niet in het Nederlandse theater. Met hoofdrollen in het theaterstuk ANNE en de musical De Tweeling bewees ze al in het theater thuis te horen.
Over Sergio Escoda
Sergio Escoda (1990) is actief als componist, multi-instrumentalist, arrangeur en producer. Hij speelde in welbekende bands als Di-Rect, EUT & REINDIER. Zowel nationaal als internationaal. Als componist schrijft hij voor reclame, theater en cabaret en componeerde o.a. ‘BullyBully’ (MAAS Theater) en i.s.m. Tim Teunissen en Dook van Dijck de jeugdmusical ‘Lady Charly’ (MAAS Theater en Walhalla).
Over Tim Teunissen
Tim Teunissen (1992) is tekstschrijver, cabaretier en acteur. Hij won de Persoonlijkheidsprijs op Cameretten Festival en tourde met zijn solo?‘SANDRA’?door het land. Als songwriter schreef hij o.a. voor?MEROL?en recentelijk schreef hij samen met Sergio Escoda hun eerste jeugdmusical?‘Lady Charly’?bij MAAS Theater & Walhalla. Als acteur is hij te zien in verschillende films en series als?‘If Yes, Okay’?en?‘Vliegende Hollanders’.? 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
NASTARAN RAZAWI KHORASANI ~ THIS IS NOT A DANCE | De Lawei, Drachten                            Toneel

vr 27 okt, 20:30 uur | Entree: € 22.25

Dansen is officieel verboden in Iran. Sinds de Islamitische Revolutie eind jaren zeventig hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend? Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet?
Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen. Het is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen, aan kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook. Ter voorbereiding spreekt Nastaran met choreografen en dansers die wonen in Iran. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij?

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
PRETPAKHUIS ~ DE KOMEDIE OVER EEN BANKOVERVAL| De Lawei, Drachten                              Toneel

za 28 okt, 20:00 uur | Entree: € 36.50

Jon van Eerd neemt plaatst in de regisseursstoel voor deze komediehit van het Londense West End. Het wordt een voorstelling in de gouden traditie van zijn theater-alter ego Harrie Vermeulen, met dat verschil dat Van Eerd ditmaal nóg een stap verder gaat. De komedie over een bankoverval is een kolderiek verhaal vol acrobatische kronkels, optische trucs en fenomenale sketches. Acteurs die ondersteboven hun scène moeten spelen, filmische achtervolgingen, klapbedden met een eigen leven; heel veel gekker en grappiger zie je het niet vaak. 
Een stel uit de gevangenis ontsnapte boeven smeedt een plan om een kostbare diamant te stelen. Het sieraad bevindt zich in de kluis van een bank die door een paar niet al te snuggere druiloren wordt bestierd. De liefdesrelatie van een van de boeven met de dochter van de bankdirecteur zorgt echter voor complicaties. Alle ingrediënten dus voor een dolkomische theaterbeleving, met aan het roer de meester van de lach: Jon van Eerd.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

bottom of page