theater-agenda:

________________________________
DIVERSE ARTIESTEN ~ CULTUURFESTIVAL 2022 | de Kompenije, Jubbega                                    Divers theater
do 7 t/m zo 10 juli, diverse tijden - Entree: vanaf € 5.- ook gratis activiteiten

Eindelijk is het dan zover, het cultuurfestival 2022! Een idee dat al ontstaan was in 2019, een idee voor een groot jubileumfestival voor alle cursisten van Eijer Producties. Maar toen ging in 2020 de wereld op slot en werd al snel duidelijk dat dit allemaal eerst bij een idee zou blijven. Ondertussen zijn we alweer een paar jaar verder en is de wereld enorm veranderd. Het jubileumfestival is veranderd in een cultuurfestival maar stiekem is het toch ook wel een beetje ons 10-jarige (+2 jaar) jubileumviering. Twaalf jaren met vele tegenslagen. Maar met name 12 jaar met vele mooie herinneringen. Herinneringen aan de tijd dat Eijer Producties nog begon aan de eettafel van onze ouders, herinneringen aan de vele producties die we hebben opgezet, de lachende gezichten van cursisten, de trotse blikken van ouders en de tranen wanneer een seizoen weer was afgelopen. Twaalf extreem bijzondere jaren waar jij/u als bezoeker of als cursist nu ook een onderdeel van bent geworden. Dit bijzondere weekend nemen we je mee in onze wereld, een wereld van dans, theater, freerunning en musical. Een wereld waarin al deze disciplines samenkomen en waar iedereen gelijk is. Eijer Producties is ontstaan vanuit het idee dat iedereen een kans moet hebben om op een podium te staan. Dit festival is de uiting van dit idee.

Als bezoeker van dit festival zult u/jij hier zijn gekomen vanwege verschillende motivaties, misschien komt u wel om te kijken naar uw zoon of dochter, misschien moet je zelf meespelen of bent u gewoon nieuwsgierig naar 1 of meerdere van de voorstellingen. Aan iedereen vragen wij om eens buiten uw eigen comfort zone te stappen en ook een voorstelling te bekijken welke u wellicht minder snel zou bezoeken. Alle cursisten en docenten hebben het afgelopen jaar enorm hard gewerkt aan de 15 verschillende producties die worden getoond dit weekend en ik denk dat iedereen het eens zal zijn dat zij allemaal een groot applaus verdienen! 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
WABI SABI THEATER ~ HIER VALT NIETS TE HALEN | Coco Maria, Veenhuizen                                      Theater
do 7 t/m za 9 juli (20:30 uur), zo 10 juli (16:00 uur)  - Entree: € 17.50 (t/m 11 jr gratis, 12 t/m 18 jr € 12.50)

Hier Valt Niets Te Halen is een productie van Wabi Sabi theater in samenwerking met Peergroup en Het Houten Huis. In Nederland leeft acht procent van de gezinnen in armoede. Een op de twaalf kinderen groeit er zelfs in op. Met dans, livemuziek en teksten op basis van interviews en documentair materiaal, maakt theatermaker Maarten Smit invoelbaar wat armoede in Nederland betekent. Hier valt niets te halen Op een vergeten bouwplaats worstelen een werkloze man, een strompelende oude vrouw en een alleenstaande moeder om te overleven. Door gebrek aan geld zijn ze veroordeeld tot deze plek, waar niets meer vanzelfsprekend is. Hier regent het starre regels en houden schreeuwende televisiereclames hen wakker. Een eigenaardige fanfare van zingende hulpverleners, treuzelende bouwvakkers en goedbedoelende politici trekt door hun leven. Langzaam zakt iedereen steeds verder de modder in. Hier valt niets te halen is een muzikale voorstelling over schaamte, dozen vol ongeopende post én hoopgevend menselijk contact. De voorstelling speelt in Groningen, op Oerol (Terschelling) en in Veenhuizen.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
SHAKESPEARE THEATER ~ DE KOOPMAN VAN VENETIË | Shakespeare Theater, Diever                      Theater
8, 9 juli & 10 augustus, 21:00 uur  - (Try-outs) Entree: € 16.- 
12, 13, 17, 19, 20, 24, 26, 27 en 31 augustus, 2, 3, 9, 10, 16 en 17 september, 21:00 uur - (Voorstelling) Entree: € 19.-

In het Shakespearetheater in Diever wordt komend seizoen De Koopman van Venetië opgevoerd. William Shakespeare schreef het stuk rond 1597. ‘Het staat weliswaar bekend als een komedie, maar bevat ook veel tragische scenes. Er zitten natuurlijk alle ingrediënten in die Shakespeare zo graag in veel van zijn komedies gebruikt; Italië, een schurk, verkledingen en, uiteraard, een innig verliefd stel’, vertelt Henk Postma van het theater. Het Shakespearetheater speelt ‘De Koopman’ voor de vierde keer, maar dit seizoen voor het eerst in een volledig nieuwe vertaling van Jack Nieborg. Het theater bestaat 76 jaar.

‘De Koopman’

De jonge Venetiaan Bassanio heeft flink wat geld nodig om als huwelijkskandidaat kans te maken op de beeldschone Portia. Via een bevriende koopman leent hij geld van de woekeraar Shylock, op voorwaarde dat hij dit binnen drie maanden zal terugbetalen. Zo niet, dan is hij Shylock een pond van zijn eigen vlees schuldig. Het lukt Bassanio heel aardig om met het geleende geld indruk te maken op Portia, tot het bericht komt dat de schepen van de bevriende koopman op zee zijn vergaan. Op tijd terugbetalen is opeens niet meer mogelijk en Shylock eist zijn pond vlees op. Er is uiteindelijk heel wat list en bedrog voor nodig om deze tragische komedie met vrolijkheid te laten eindigen

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
ARJEN LUBACH ~ IN CONCERT (try-out) | de Skâns, Gorredijk                                                                      Theater
wo 13 juli , 20:15 uur  - Entree: € 22.50 (incl. consumptie)

Dit is de allerlaatste voorstelling van het seizoen 2021/2022. Arjan Lubach staat dan op de planken met een try-out van “In Concert”. Deze nieuwe Show van Arjan bestaat uit nieuw materiaal gecombineerd met al bestaande teksten. Bent u de vorige keer ook bij het optreden van Arjan Lubach in de Skâns geweest dan weet u dat er in deze nieuwe voorstelling (try-out) weer veel gelachen kan worden worden. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
MEINDERT TALMA & FREEK DE JONGE ~ DE DOMELA PASSIE | It Damshûs, Nij Beets             Muziektheater  do 21 t/m zo 24 juli , 20:00 uur  - Entree: € 20.-

Ter nagedachtenis aan Ferdinand Domela Nieuwenhuis, maakte cultheld Meindert Talma in 2019 de Domela Passie. Dat was namelijk het jaar dat het 100 jaar was geleden dat deze grondlegger van het Nederlands socialisme overleed. Eind juli is er een speciale uitvoering van de Domela Passie samen met cabaretier Freek de Jonge in het buitenmuseum It Damshûs in Nij Beets. 
Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) was grondlegger van het socialisme en anarchisme in Nederland. Na een korte periode als Luthers predikant, werd hij actief in de vrijdenkersbeweging, die het zelfstandig denken stimuleerde en zich meer en meer ontwikkelde tot atheïstische beweging. Van 1888-1891 was Domela het eerste en enige socialistische lid van de Tweede Kamer. Daarna trok hij de conclusie dat de parlementaire democratie niet geschikt is voor het verwezenlijken van de socialistische idealen. Aan het eind van de negentiende eeuw bekeerde hij zich tot het anarchisme. De Domela Passie is gebaseerd op het bijzondere leven van dit zowel geliefde als gehate figuur. 
Als geboren en getogen Fries in het dorp Surhuisterveen, kende Meindert de verhalen over Domela die een held was in het zeer armoedige Surhuisterveensterheide en omgeving met zijn vele heidebewoners en plaggenhutten. Al op de middelbare school schreef hij De heidedorpen in de noordelijke Wouden van Friesland; een scriptie over zijn armoedige roots. 
Freek de Jonge is geboren in het Groningse dorp Westernieland. Hij is de zoon van een hervormd predikant en Nederlands bekendste cabaretier met een indrukwekkende staat van dienst. Als zoon van een hervormd predikant zijn er raakvlakken met het leven van Domela Nieuwenhuis. 
Deze samenwerking tussen Meindert Talma en Freek de Jonge in De Domela Passie belooft een zeer bijzondere locatievoorstelling te worden die in het buitenmuseum It Damshûs in Nij Beets te zien zal zijn. Middenin de authentieke sfeer van plaggehutten en andere schamele huisvesting komt het verhaal passend tot leven. 
In Nij Beets presenteert Meindert Talma dan ook de volledige uitvoering van De Domela Passie, samen met een speciaal samengesteld groot koor, zijn band, een strijkersensemble en Freek de Jonge!

 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen: