top of page

klassiek

________________________________
ALMA QUARTET
za 13 apr, 20:00 uur | Bonifatiuskerk, Oldeberkoop | Entree: € 25.=

Het Alma Quartet, in 2014 opgericht door leden van het Concertgebouworkest, gold al snel als het meest opwindende strijkkwartet van Europa. De intieme Bonifatiuskerk met zijn prachtige akoestiek leent zich bijzonder goed voor strijkkwartetten. De variëteit aan muziek voor  strijkkwartetten is gelukkig zeer groot. Ditmaal speelt het Alma Quartet werk van de beroemde componisten Schubert, Shostakovich en Van Beethoven.

Het programma begint met het Quartettsatz c-Moll D703. Het werd in december 1820 gecomponeerd door Franz Schubert (1797-1828) als het eerste deel van een strijkkwartet dat hij om onduidelijke redenen nooit zou voltooien. De Russische componist Dmitri Sjostakovitsj (1906 – 1975) is één van de belangrijkste klassieke componisten van de 20e eeuw. Hij schreef vijftien strijkkwartetten. Strijkkwartet 11 in f mineur uit 1966, is geschreven ter nagedachtenis aanzijn vriend Vasily Shirinsky, oprichter en 2e violist van het Beethovenkwartet. Het strijkkwartet nr. 12 in Es, op. 127 voltooide Van Beethoven (1770-1827) in februari 1825. Het was het eerste van de zogenoemde late kwartetten, welke kwartetten tot de romantiek worden gerekend.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
FRIES SYMFONIE ORKEST ~ GEKOOIDE VOGELS

zo 14 apr, 16:00 uur | Ontmoetingskerk, Beetsterzwaag | Entree: € 17.50

Met dit Concert Gekooide Vogels is iets bijzonders aan de hand. Het concert wordt namelijk ook uitgevoerd in Utrecht, en daar staat het FSO voor deze keer o.l.v. dirigent Henk-Jan van Alphen. Het is voor hem zijn afstudeerconcert. Tijdens één van zijn lessen kwam Henk-Jan in aanraking met het werk van Samuel Coleridge-Taylor. Hij was niet alleen gegrepen door zijn muziek, maar ook door zijn bijzondere levensverhaal. Coleridge-Taylor was belangrijk voor de emancipatie van Afro-Amerikanen en verwerkte veel traditioneel Afrikaanse muziek in zijn composities. Hij raakte na zijn dood op 37 jarige leeftijd in de vergetelheid en geniet pas sinds enige jaren weer bekendheid. 
Dit geldt ook voor de Duitse componist Emilie Mayer. Zij ontwikkelde zich halverwege de 19e eeuw tot een zeer getalenteerd componist van grote symfonische werken (maar liefst acht symfonieën). Dat was voor een vrouw in die tijd ongebruikelijk. Haar werk werd gedurende haar leven regelmatig uitgevoerd, maar is nooit gepubliceerd. Pas enkele jaren geleden zijn de eerste uitgaven van haar symfonieën verschenen.
Première voor Nederland. De Symphonie nr. 2 is een wonderschoon, kleurrijk, soms poëtisch werk. Zoals de dirigent het verwoordde: het is als een ontluikende bloem. En voor zover bekend is het hier niet eerder uitgevoerd: een Nederlandse première! Het Fries Symfonie Orkest (FSO) is een levendig amateur symfonieorkest met een lange traditie van goede concerten en een veeltallig publiek. Het orkest telt zo’n 40 geanimeerde en gevorderde amateurmusici uit de Noordelijke regio. Het FSO werd in 1962 opgericht als Drachtster Kamer Orkest (DKO) en draagt sinds 2003 de naam Fries Symfonie Orkest.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
NEDERLANDS STUDENTEN KAMER ORKEST

ma 15 apr, 11:00 uur | Museum Nienoord, Leek | Entree: € 7.50

Het Nederlands Studenten Kamer Orkest NESKO geeft een lunchconcert in Museum Nienoord. Het orkest maakt jaarlijks na auditie- en repetitierondes met zo 'n 45 studerende orkestleden een concertreis langs de universiteitssteden. Dit met gastdirigenten, solisten en componisten (voor opdrachtcomposities) van naam. De opbrengst van hun optredens gaat naar goede doelen. Het NESKO koos 'verbinding' als thema voor 2024.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
NNO & PETER RÖSEL ~ GROOT SYMFONISCH ORKEST: MOZART, SCHUBERT

vr 19 apr, 20:00 uur | DNK, Assen | Entree: € 32.50

Eén van de origineelste symfonieën aller tijden wordt uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest en gastdirigent Hartmut Haenchen. Schuberts grandioze Negende Symfonie is het muzikale testament van een 28-jarige componist die drie jaar later zou overlijden en hier een zeldzame hoogte bereikte: weinig orkestwerken ´zingen´ zoals deze symfonie. Wonderlijk genoeg bleef dit meesterwerk jarenlang onuitgevoerd liggen. Ook de jonggestorven Mozart piekte kort voor zijn dood: zijn laatste pianoconcert klinkt vitaal en voorjaarsachtig. Solist is Peter Rösel, die onder meer als Mozart-expert een lange internationale carrière opbouwde.

Voorafgaand aan dit concert is er een inleiding.Inleiding NNO: Groot Symfonisch; Mozart, Schubert. Inleider: Ebo Reitsma.
Ebo Reitsma organiseert verschillende cursussen, lezingen en introducties in de klassieke muziek. Het cursusmateriaal varieert van een snuffelcursus, tot muziek uit de 20e eeuw of zelfs een introductie in orkestinstrumenten. Ebo volgde – na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de architectuur en stedenbouw – de opleiding Schoolmuziek aan het Conservatorium in Groningen.
“Door een inleiding kunnen mensen gerichter luisteren naar een con­cert. Ik vertel over de muzikale structuur, de achtergrond van het stuk en hoe de componist te werk is gegaan. Door be­paalde punten uit het stuk van te voren te laten horen en daar iets over te vertellen, is het voor de bezoekers een feest der herkenning als ze dat gedeelte opnieuw horen in het concert. Je luistert anders naar de muziek als je weet hoe het in elkaar zit. Het is een voorbijgaande kunst, op het moment dat je je realiseert dat je iets gehoord hebt, is de muziek alweer verder”

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
LAVINIA MEIJER ~ UNTITLED 3

za 20 apr, 20:15 uur | De Winsinghhof, Roden | Entree: € 32.=

Na het succes van Untitled 1 en Untitled 2 voegt Lavinia Meijer met Untitled 3 opnieuw een hoofdstuk aan toe aan wat ze zelf haar levenswerk UNTITLED, een muzikaal museum, noemt. 
De overkoepelende vraag van deze serie blijft ‘in welke stijlperiode leven we nu, hoe zullen we deze tijd over pakweg 100 jaar noemen?’ Voor deze editie heeft ze enkele cabaretiers gevraagd haar van input te voorzien, waaronder Freek de Jonge en Brigitte Kaandorp. Haar muziek is de bindende factor en het geheel zal ze als een ‘one woman show’ brengen. Verschillende beeldend kunstenaars zullen er aansprekende projecties bij maken. Lavinia Meijer blaast, op zoek naar de antwoorden, de harpmuziek eigenhandig nieuw leven in.
Harpiste Lavinia Meijer is een van de belangrijkste en spannendste musici van onze tijd. Met het meerdelige Untitled
bouwt ze aan een veelomvattend kunstwerk met verschillende invalshoeken, waarbij ze haar muziek verbindt met persoonlijke ervaringen en ontdekkingen in een combinatie met beeldende kunst, literatuur, spoken word, film, animaties en nieuwe akoestische en elektronische composities.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
GRONINGER MOZART ENSEMBLE ~ JONGE MUZIEK & PUCCINI

zo 21 apr, 15.00 uur | PKN Kerk Op de Helte, Roden | Entree: € 22.50 (vvk € 19.=)

Beethoven en Puccini componeerden al vroeg in hun loopbaan baanbrekende werken. Uit die beginfase van beide componisten heeft het Groninger Mozart Ensemble drie werken gekozen. 
Van Puccini spelen we twee afstudeerwerkstukken. De Messa di Gloria componeerde hij al op twintigjarige leeftijd als afronding van zijn muziekopleiding in zijn geboortestad Lucca. Twee jaar later behaalde hij in Milaan het conservatoriumdiploma met de Preludio Sinfonico. Beethoven beleefde op dertig jarige leeftijd zijn eerste grote optreden in het Weense Hoftheater. Daar werd onder andere zijn eerste symfonie voor een groot publiek uitgevoerd.
Vanuit deze vroege werken maakten Puccini en Beethoven als het ware de sprong naar het echte werk. Zo componeerde Puccini opera’s die kunnen concurreren met die van Verdi. Beethoven componeerde, onder andere, zijn welbekende reeks symfonieën en pianoconcerten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
MICHA MOLTHOFF & BAND ~ FIFTY SHADES TO FIDDLE

vr 26 apr, 20.30 uur | De Lawei, Drachten | Entree: € 20.=

In de voorstelling Fifty Shades to Fiddle klinkt het verlangen en de weemoed van chansonniers als Brel en Aznavour, afgewisseld met het vuur van de zigeunerviool, waarin passie en virtuositeit samenkomen. Micha Molthoff vertolkt op briljante wijze de tijdloze klassieke thema’s en vertelt het verhaal van de violist en zijn muze: de viool. Micha speelde met onder anderen Het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Herman van Veen, Toon Hermans, Ute Lemper en Jaap van Zweden. Met zijn succesvolle voorstelling A Fiddler on his Route luisterde men aandachtig naar het verhaal van zijn bijzondere viool.

Micha wordt bijgestaan door de twee bijzondere muzikanten Vera Marijt en Vlado Spisiak. In Fifty Shades to Fiddle wordt een rijk palet aan muzikale schakeringen verklankt dat altijd over de liefde gaat. De viool is de spreekbuis van de man die haar bespeelt en omgekeerd. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
KAMERORKEST VAN HET NOORDEN ~ DROP AFTER DROP

do 2 mei, 20.30 uur | De Winsinghhof, Roden | Entree: € 19.=

Kamerorkest van het Noorden speelt op donderdag 2 mei een herdenkingsconcert in de Catharinakerk. Met prachtige melodieuze muziek wordt stilgestaan bij de vreselijke verschrikkingen van oorlog, bij de onschuldige slachtoffers van alle oorlogen. Op het programma staan werken van drie generaties Oekraïense componisten die dagelijks leven met de actualiteit van de huidige oorlog: Valentin Silvestrov (1937), Sviatoslav Lunyov (1964) en Maxim Shalygin (1985). Drop After Drop wordt aan één stuk door uitgevoerd en dompelt de luisteraar onder in een steeds diepere meditatie.
Maxime Shalygin was eerder te gast bij het Kamerorkest van het Noorden en schreef daarover: ‘Vanaf de eerste minuut dat ik met het orkest werkte, voelde ik hoe diep deze jonge musici de muziek beleven. Ze stellen elk programma samen met grote liefde en scheppen de ideale omstandigheden om de muziek te laten doordringen in het hart.’
Maxime Shalygin – dirigent
Maryana Golovchenko – zang
Nico de Rooij – lichtontwerp

Programma (zonder pauze)
Maxim Shalygin (1985) - Drop after drop (2022)
Valentin Silvestrov (1937) -Stille Musik (2002)
Maxim Shalygin (1985) - Satarsa (2021)
Svyatoslav Lunyov (1964) - Tristium (2004)
Maxim Shalygin (1985) - Lullaby (2011)

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
REIN ALBERT FERWERDA ~ KAMERMUZIEK OP ORGEL & VLEUGEL

zo 5 mei, 16:00 uur | De Vermaning, Drachten | Entree: € 12.50

De in Drachten woonachtige musicus Rein Albert Ferwerda voelt zich met hart en ziel verbonden met de muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Op Bevrijdingsdag zondag 5 mei geeft hij in de Doopsgezinde Kerk te Drachten een concert met bekend en geliefd repertoire van deze componist en koos daarbij voor orgel-en pianobewerkingen van fragmenten uit Bachcantates, het Stabat Mater van Pergolesi en een vioolconcert van Vivaldi (beide door Bach omgezet voor klavier) en niet te vergeten de Ave Maria melodie door de Franse componist Gounod toegevoegd aan het Bachpreludium in C gr.t. en de aria Bist du bei mir.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
YUKIKO HASEGAWA & TOBIAS BORSBOOM ~ 5 MEI CONCERT

zo 5 mei, 16:00 uur | Dorpskerk, Beetsterzwaag | Entree: € 15.=

Pianist Yukiko Hasegawa staat bekend om haar verfijnde en gevoelige muzikaliteit met een diep begrip van de vele verschillende stijlen in haar repertoire. Ze is geboren in Hamamatsu, Japan en woont nu in Nederland. Actief als pianist treedt ze zowel solistisch op als in kamermuziekverband voor veel verschillende muziekfestivals en concertzalen. Internationaal trad Hasegawa op in Duitsland, Polen en Japan. Ze maakte haar orkestdebuut in 2004 in Hamamatsu, Japan met het Philharmonisch Orkest van Krakau en Beethovens 5e pianoconcert. Met pianist Tobias Borsboom vormt ze een pianoduo, waarmee ze regelmatig in Japan optreedt. In 2019 waren zij de winnaars van de ‘Shizuoka no Meishu-tachi’ audities. Yukiko Hasegawa genoot haar beginopleiding piano in Tokio en is later in Amsterdam bij Willem Brons afgestudeerd, die haar spel ‘verfijnd, sensitief en muzikaal’ noemde. 
Tobias Borsboom, de pianist met 'een juweel van een toucher' (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist won Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) en zijn cd met Pan van Vít?zslav Novák (Pianoclassics, 2021) is met veel lof in de pers en media onthaald. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
DOMINIC SELDIS ~ FAVOURITES

za 11 mei, 20:00 uur | De Meenthe, Steenwijk | Entree: € 37.50

Dominic brengt in Favourites zijn twee grootste liefdes samen: muziek en verhalen vertellen. Favourites is het vervolg op Music, Maestro!, deel twee van de persoonlijke reis van Dominic. Het vertelt over zijn komst naar Nederland en hoe zijn leven daardoor in positieve zin veranderd is. Muziek is de rode draad in zijn leven en het publiek leert Dominic beter kennen door amuserende anekdotes uit zowel zijn persoonlijke als professionele leven. Dominic vertelt bijzondere verhalen, die je nergens anders hoort. Dat maakt deze avond uniek. Dominic speelt samen met zijn tienkoppige orkest zijn favoriete muziek en die is zeer gevarieerd. Natuurlijk komt er klassieke muziek voorbij, maar ook diverse andere genres passeren de revue, denk aan filmmuziek, jazz en folk. De verhalen en de muziek worden gecombineerd met verrassende visuele aspecten, een spectaculaire enscenering en ‘a touch of magic’. De voorstelling Favourites is ‘a feast for the eyes and ears’, voor muziekliefhebbers van jong tot oud.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

bottom of page