top of page

klassiek

________________________________
ENSEMBLE HIMMELSBURG ~ PASSIE VOOR BACH: ICH ARMER MENSCH

zo 26 mei, 16:00 uur | Grote - of St. Clemenskerk, Steenwijk | Entree: € 22.50

Passie voor Bach - Ich Armer Mensch is het vierde en laatste concert rondom het meesterschap van Bach. 

Ensemble Himmelsburg
Pieter Dirksen, muzikale leiding en klavecimbel
Carla Leurs, solo-viool
Carola Ligt, fluit
Erna de Koning, hobo
William Knight, tenor

J.D. Heinichen Concerto voor fluit en hobo in g, S. 238
G.Ph. Telemann Cantate 'Ach, wo bin ich hingeraten', TWV 1:41
J.G. Graun Concerto voor viool in Bes, Wi 128
J.S. Bach Cantate 'Ich armer Mensch ich Sündenknecht', BWV 55

Dat de mens zondig is stond voor Luther centraal en daarom is ook Bachs kerkmuziek doordrenkt van die gedachte. Dit zondebesef leverde overigens wel weer fraaie composities op. Bij Bach, maar ook bij zijn goede vriend Telemann, getuige een van diens cantates voor tenor-solo. In de herfst van 1726 schreef ook Bach een reeks solo-cantates, waaronder een voor tenor die een opvallend 'passie'-karakter heeft. Zo komen we een aria tegen met de beginwoorden Erbarme dich! Die uitroep zou Bach vier maanden later gebruiken in een heel andere aria in zijn Matthäus-Passion. Het programma wordt aangevuld met concerten van collega's van Bach en Telemann die werkzaam waren in Berlijn en in Dresden.
Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore. Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
EUWE & SYBOLT DE JONG & JUDITH PRANGER ~ VAN EDE STAAL TOT BACH

za 15 jun, 20:00 uur | Adventskerk, Assen | Entree: € 17.50 (vvk 15.=)

Het bekende orgel duo Euwe en Sybolt de Jong geeft dan samen met sopraan Judith Pranger een concert. De drie musici hebben een zeer gevarieerd programma opgesteld. 
De bezoekers kunnen luisteren naar intieme liedjes van Ede Staal uitgevoerd op twee kofferharmoniums en gezongen door sopraan Judith Pranger. Maar ook klinkt er muziek van Mendelssohn en Bach, gespeeld door orgelbroers Euwe en Sybolt de Jong. Ze spelen deze muziek vierhandig op het Van Vulpen-orgel. Euwe, Sybolt en Judith hebben alle drie een band met de provincie Groningen en ze traden samen al eerder op in deze provincie. Judith is geboren en getogen in een muzikaal gezin en ze begon op jonge leeftijd met zingen. Het Hogelaand is haar thuis en het Gronings haar kinds-taal. De liedjes van Ede Staal zijn haar dan ook op het lijf geschreven. Maar we horen Judith in dit concert niet alleen als zangeres: in de Suite Groningen Historiael treedt ze naar voren als verteller, Euwe en Sybolt vertolken dit werk op het Van Vulpen orgel van de Adventskerk.
Euwe en Sybolt vormen al jaren een zeer succesvol orgel duo. Met hun vierhandige Bach-vertolkingen gooien ze hoge ogen. In de afgelopen 18 jaar verscheen een serie van negen (inter)nationaal uitstekend ontvangen cd's, met arrangementen voor orgelduet van cantatedelen van J.S. Bach. Het eerste deel werd in 2006 opgenomen op het Hinsz-orgel van de Martinikerk in Bolsward, in augustus van dit jaar wordt daar ook de laatste cd met Bach bewerkingen opgenomen.
Natuurlijk horen we in het concert ook enkele Bach-bewerkingen van de hand van Sybolt. Met een preludium in de stijl van Bach door Euwe gecomponeerd en een stuk van Ad Wammes is er ook hedendaagse muziek in een welluidende stijl te horen.
* Een andere bijzonderheid van dit concert is dat u in de lopende expositie in de Adventskerk van het Collectief Creatief Westerkwartier ook werken van Sybolt kunt bewonderen.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
JUAN PEDRO GARCIA OLIVA

zo 16 jun, 15:00 uur | Bonifatiuskerk, Oldeberkoop | Entree: € 15.=

In 2022 won Juan de eerste prijs van de European Piano Competition van de Young Pianist Foundation (YPF). In 2023 trad Juan op vele podia van Nederland op, waaronder de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Na een voortgezette studie Harvard University komt Juan voor Muziek op Stapel dit jaar weer naar Nederland. Op het programma staan een aantal indrukwekkende  composities voor piano-solo van Schubert (1797-1828). Voor de pauze de vier laatste Impromptu’s en na de pauze de grote sonate in G majeur. U kunt genieten van de mooie melodieën en klanken van Schubert. En ook van virtuoos pianospel op technisch hoog niveau. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

bottom of page