expo-overzicht:

________________________________

CAROLINE KUIPER, ANNET HAMSTER & MARJOLIJN VAN GINKEL | CONTRASTEN IN VORM EN KLEUR

t/m 11 dec | Galerie Efterom, Wijnjewoude | Entree: vrij

In Galerie Efterom is de expositie ‘Contrasten in vorm en kleur’ te bekijken. Er is keramiek te zien van Caroline Kuiper en Annet Hamster. Schilderijen van Marjolijn van Ginkel. Galeriehoudster Jikke van de Waal-Bijma: ’ bij contrasten gaat het om tegenstellingen in o.a. materiaal, vorm en kleur. Het is het toepassen  van tegenovergestelde beeldelementen zoals licht/donker, glad/structuur. De kunstenaar kan, ondanks de tegenstellingen in zijn werk toch zorgen voor een eenheid door een evenwichtige compositie. Deze beeldelementen zijn bepalend om de beschouwer te laten zien wat de kunstenaar met zijn werk wil zeggen om het vervolgens zichtbaar te maken. Zowel in de schilderkunst als in het ruimtelijk werk zijn de contrasten in materiaal, vorm en kleur duidelijk te zien en zorgen voor spanning in het werk.” De onderwerpen in de schilderijen van Marjolijn van Ginkel (Schoonebeek) hebben vooral betrekking op menselijke relaties en emoties daarbij. Ze laat beelden zien van anonieme mensen, zonder gezicht. Tekstflarden worden toegevoegd en zorgen voor een contrast met de menselijke vormen. Pakkend kleurgebruik met acrylverf en het werken met krijt en inkt (mixed media)  zorgen voor een interessant geheel. Het keramisch werk van Caroline Kuiper (Den Ham) bestaat uit vrije vormen, mensfiguren en huizen. De nadruk ligt vooral op de vorm, de glazuren zijn vrij sober en ingetogen. Ze maakt vooral gebruik van de oorspronkelijke kleur van de klei. Ze voegt regelmatig zelf ontwikkelde  transfers  toe (foto’s, tekst etc.) Deze transfers zorgen voor een contrast in het werk. De keramiek van Annet Hamster (Assen) bestaat uit handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei. Deze klei is zeer geschikt als ondergrond voor kristalglazuren. Deze glazuren heeft ze zelf ontwikkeld. ‘Kristallen op porselein tonen een eigenzinnig, wispelturig karakter en een sprankelende aantrekkingskracht”. Het contrast  in vorm en kleur tussen de werken van de kunstenaars wordt zichtbaar. Elk met een eigen werk- en zienswijze.

www.galerie-efterom.nl

Geopend:  op afspraak

Caroline Kuiper1.JPG
Marjolijn-van-Ginkel-Bericht-van-toen-Acryl-schilderij-120x50-cm-euro-1.575-Liggend-modern
Vaas-24cm-Annet-Hamster.jpg

________________________________

JOCHEM HAMSTRA & JEROEN MOLENAAR 

t/m 11 dec | Alta Bosca Galerie (voorheen Hoogenbosch), Gorredijk | Entree: vrij

Jochem Hamstra (1962) is een van de belangrijkste Friese kunstenaars van dit moment. Als schilder heeft hij vele gezichten, maar blijft hij tegelijkertijd herkenbaar. Hoofdthema is de mens in zijn dagelijkse worsteling met het leven. Voor de huidige tentoonstelling is een selectie gemaakt uit de serie 'Inkarnatie', waaraan hij sinds 2014 werkt. Een overzichtstentoonstelling van zijn schilderijen is nog t/m 29 januari 2023 te zien in Museum Belvédère in Heerenveen. Jochem Hamstra woont en werkt in Groningen.

Jeroen Molenaar (1979) is 'the new kid on the block'. De tentoonstelling in Gorredijk is de eerste presentatie van zijn schilderijen in Friesland, waar hij vorig jaar vanuit het Overijsselse Zwolle naartoe verhuisde. Zijn doeken ontlenen hun beeldende kracht aan een voortdurende spanning tussen atmosferische ruimte en architectonische constructie. Felle bewegingen en uitgesproken kleurstellingen zorgen daarbij voor een sterke expressie. Jeroen Molenaar woont en werkt in Wijnaldum.

ALTA BOSCA richt zich hoofdzakelijk (maar niet uitsluitend) op werk van hedendaagse kunstenaars uit Noord-Nederland. Het aanbod is divers. Exposanten worden geselecteerd op oorspronkelijkheid en artistieke kwaliteit. 

www.galerie-efterom.nl

Geopend:  za en zo van 13:00 - 17:00 uur en op afspraak

Inkarnatie - 20.jpg
unnamed.jpg
Jeroen Molenaar - 1.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ ART SUPER

t/m 11 dec | Witte kerk, Hemrik | Entree: vrij

Gevarieerd werk van 54 kunstenaars tegen betaalbare prijzen. Werk kan meteen worden meegenomen. De Stichting Cultuur in de Witte Kerk in Hemrik is blij te kunnen melden dat dit jaar voor de 14e keer de ART Super zal plaatsvinden in de Witte Kerk. Het was in 2020 en 2021 niet mogelijk om de tentoonstelling te organiseren; corona gooide roet in het eten. Maar dit jaar proberen we het weer. ART Super is een kunstverkooptentoonstelling. Er wordt dit jaar werk van 54 kunstenaars getoond en verkocht. Het is klein werk, tegen kleine prijzen (max € 350,-) en na aankoop mag het werk ook direct mee worden genomen. Het is dus een soort kunstsupermarkt. Op een leegkomende plek wordt een nieuw werk tentoongesteld. De eerste ART Super in Hemrik was in 2007. In de afgelopen jaren hebben heel veel kunstenaars werk laten zien en kunnen verkopen. Op de website van de witte kerk is de brochure te bekijken, van elke deelnemende kunstenaar zijn twee werken te zien. www.wittekerkhemrik.nl

www.wittekerkhemrik.nl

Geopend:  vr, za en zo van 13:00 - 17:00 uur en op afspraak

Gerda Hansma.jpeg
39889006_image_big.jpg
39889002_image_big.jpg

________________________________

DIET OTTEMA

t/m 12 dec | De Brinkhof, Norg | Entree: vrij

In de Brinkhof te Norg exposeert Diet Ottema uit Een. Het schilderen is al sinds haar jeugd één van haar passies, de natuur is haar grootste inspiratiebron. Overal doet ze ideeën op voor haar schilderijen zoals in haar tuin, tijdens wandelingen en op vakanties. Impressionistische schilders als Monet en Renoir zijn haar grote voorbeelden. Haar voormalige werkzaamheden als maatschappelijk werker en therapeut hebben haar beleving en de uitvoering van haar kunst beïnvloed, geen strakke lijnen maar ruimte voor interpretatie. Zo kan iedere kijker zijn eigen beeld vormen. Al jaren is zij lid van de schildersgroep in Roden, diverse docenten hebben bijgedragen aan haar vorming, waarbij ook de groep zelf een aandeel heeft gehad. Met een zekere regelmaat volgt ze workshops van diverse kunstenaars: immers, stilstand is achteruitgang. De schilderijen op deze expositie laten zien welke fase de artistieke ontwikkeling van Diet Ottema heeft
bereikt.

 

www.cultureleraadnorg.nl/exposities

Geopend:  ma t/m do van 08:00 - 22:00 uur, vr van 08:00 - 17:00 uur en za op afspraak

diet-ottema-stevig-geworteld_orig-1024x768.jpg
diet-ottema-kippen-in-bos_orig-1024x768.jpg
diet-ottema-water-met-riet-en-lucht_orig-1024x768.jpg

________________________________

HANNIE DIENDER | FEEST

t/m 17 dec | Galerie Steenwijk | Entree: vrij

Hannie Diender (Kampen) is een veelzijdig kunstenares. Van uit haar enorme creativiteit vervaardigt zij beelden en schilderijen. Elk beeld en vorm heeft een kleurrijke, speelse en humoristische uitstraling waarin communicatie en emotie nadrukkelijk tot uiting komen. Ook haar vroegere, met cum laude afgeronde modevakschoolopleiding, is in de creaties duidelijk terug te vinden. Ieder beeld is uniek en heeft een eigen karakter, de een eigenwijs, de ander ondeugend en weer een ander onschuldig. Het geeft haar grote voldoening met haar beelden mensen vaak echt te raken. Ze vindt voortdurende inspiratie uit gebeurtenissen en mensen om haar heen. Vanaf 2005 is zij steeds succesvoller geworden. Heel veel beelden hebben, ook in het buitenland, een plekje gevonden. Haar schilderijen zijn minder bekend, maar net zo kleurrijk te noemen. Des te meer reden om deze ook eens in de schijnwerpers te zetten. Ook deze zijn een feest om te zien!

www.galeriesteenwijk.nl

Geopend: ma t/m vr van 13:30 - 17:00 uur, za van 10:00 - 12:30 uur

155.JPG
image001.jpg
P1020500.JPG

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | MASTERING THE LIGHT

t/m 18 dec | Galerie Autrevue, Heerenveen | Entree: vrij

Nieuwe schilderijen van Simon Pasini in Galerie Autrevue, hèt adres in Nederland voor zijn fans! Verder zie je nieuwe werken van Randolph Algera en Gabriëlle Westra. Tot voor kort hingen deze in het Vermeercentrum en de Oude Kerk Delft samen met werken van Henk Helmantel, Rein Pol en de winnaars van de Prix de Norvège. Ook nieuwe werken van Jannes Koetsier, Heleen Kater e.a.

www.autrevue.nl

Geopend: vr en za van 11:00 - 17:00 uur, zo van 12:00 - 17:00 uur en op afspraak

Pearl-VOC-Vermeer-Delft-GMWestra-300x296.jpg
download.jfif
Gezicht op Delft 2060 61 R. Algera.jpg

________________________________

HANS BERGHUIS 

t/m 18 dec | Galerie Mildam | Entree: vrij

Hans Berghuis (1956) is een portretschilder, een figuratief fijnschilder, soms symbolisch, soms spiritueel waarbij mens en/of dier altijd centraal staan. Vogels zijn een geliefd onderwerp maar ook de mens in een sterk en snel veranderende wereld. Aan inspiratie geen gebrek want zolang je blijft kijken met je ogen en je hart is de inspiratie overal om je heen!
Zijn opleidingen heeft hij gevolgd aan de vrije tekenacademie in Amsterdam, O’Connor & Dowse, Londen (retouche) en de Veronica Cass Academy of the Photographic Arts, Hudson (FL) USA.

* Elke 1ste zondag van de maand: Open Huis in aanwezigheid van alle aangesloten kunstenaars.

www.galeriemildam.nl

Geopend:  vr, za en zo van 14:00 - 17:00 uur

Hans Berghuis foto 2.jpg
Hans Berghuis foto 3.jpg
Hans Berghuis foto 1.jpg

________________________________

KLASKE KALSBEEK-VLASMA ~ WINTEREXPOSITIE: AQUARELLEN

t/m 18 dec | Galerie-Atelier Klaske Kalsbeek-Vlasma, Rottevalle | Entree: vrij

T/m 18 december houd Klaske weer open huis. Haar aquarellen van bloemen en landschappen ontstaan van uit haar grote bewondering en liefde voor bloemen en de natuur, geraakt door wat zij ziet schildert zij haar compositie op van bloemen, een stilleven of het landschap, in deze expositie staan met name de winterlandschappen uit haar omgeving centraal, maar ook zijn de bloemen aquarellen aanwezig. U bent van harte welkom in haar galerie atelier.

www.klaskekalsbeekvlasma.nl

Geopend:  vr t/m zo van 13:00 - 17:00 uur

helleborus.JPG
fries winter landschap.JPG
Expositie Klaske Kalsbeek.jpg

________________________________

HERMAN GORDIJN 

t/m 18 dec | Centrum voor Prentkunst Nobilis, Fochteloo | Entree: vrij

Deze tentoonstelling in Fochteloo zal veel aandacht trekken. Veel mensen herinneren zich de grote overzichtstentoonstelling van de schilderijen van Herman Gordijn in Museum More in Gorssel in het jaar dat hij overleed. Hij was echter ook een eminent graficus. In Fochteloo komt een groot overzicht van zijn grafisch werk: etsen, houtsneden en litho’s. Stichting Nobilis laat een fraai boek verschijnen bij de tentoonstelling, geschreven door de kunsthistoricus Rob Smolders uit Deventer. Peter Kooij verzorgt de bibliografie in het boek en de lijst van tentoonstellingen. Dr. Joseph Kessels schonk Stichting Nobilis alle houtsnedeblokken en etsplaten en de bijbehorende prenten. Ook de bibliotheek van Gordijn kwam naar Fochteloo, terwijl vorig jaar de helft van de kunst die Herman Gordijn zelf had verzameld ook geschonken werd aan Stichting Nobilis. Hoogste tijd voor een prachtig eerbetoon van deze grote kunstenaar. Er wordt ook een lezingenprogramma georganiseerd.

www.stichtingnobilis.nl

Geopend:  do t/m zo van 13:30 - 16:30 uur

Herman-Gordijn.jpg
Herman Gordijn,ets,24x30,echtpaar.jpg
Herman-Gordijn (1).jpg

________________________________

HILDO KROP | HET DIER

t/m 31 dec | Hildo Krop Museum, Steenwijk | Entree: € 8.- (12 t/m 26 jr € 5.-, tot 12 jr gratis)

Vanuit zijn atelier aan de Plantage Muidergracht was het voor de oud-Steenwijker kunstenaar Hildo Krop slechts een paar minuten lopen om bij de ingang van Artis te komen. Hij was een regelmatige bezoeker van de dierentuin en ging er vaak tekenen. De schetsen die hij van allerlei uitheemse dieren maakte vormden een inspiratiebron voor zijn beeldhouwwerken. In alle door Krop beoefende disciplines komt het dier voor: in zijn teken- en schilderwerk en zijn grafiek tot zijn keramiek en beeldhouwwerk, van heel groot tot miniaturen, van huisdieren tot exotische- en fantasiedieren. In het museum zijn verschillende van deze dieren te zien. Hildo Krop (1884-1970) was de zoon van een banketbakker in Steenwijk. Hij koos, na een gedegen koks-en bakkersopleiding, voor het kunstenaarschap. Al snel na zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten maakte hij naam en werd hem door de gemeente Amsterdam een dienstverband aangeboden. Na veertig jaar voor de gemeente Amsterdam te hebben gewerkt, werd hem uiteindelijk in 1956 de eretitel van Stadsbeeldhouwer van Amsterdam toegekend. Zijn veelzijdigheid was opmerkelijk. Want naast zijn beeldhouwwerk ontwierp hij ook boekbanden, meubels en vloerkleden, vervaardigde hij penningen en houtsneden, had hij zich bekwaamd in het snijden in hout en ivoor en was hij een begaafd keramist.

www.hildokropmuseum.nl

Geopend:  di, wo, do, za en zo  van 11:00 - 17:00 uur 

download.jpg
273296022_5138246846226583_1696977347409575784_n.jpg
V-46-Steigerend-paardje-foto-hildo-krop-jos-de-gruyter-1938-collectie-loek-van-vlerken.jpg

________________________________

PETER HIEMSTRA | WAT WE WILLEN...

t/m 31 dec | Galerie Wildevuur, Hooghalen | Entree: vrij

Met wonderlijke ontmoetingen tussen mens en dier verbeeldt Peter Hiemstra de wijze waarop onze wereld verandert. De fantastische keramische beelden zijn vrolijk en kleurrijk, maar geven ook stof tot nadenken. We zien dieren met menselijke eigenschappen, maar helaas ook andersom. Al werkend evalueert Peter ons menselijk gedrag en bedenkt hij de wereld. Altijd optimistisch én met een glimlach.

www.wildevuur.nl/

Geopend:  vr t/m zo van 12:00 - 18:00 uur  

peter-hiemstra-10-K.jpg
De_ontmoeting_links22x29x12cm-251-1200-1000-80.jpg
hiemstra6.jpg

________________________________

MAAIKE HOGERHUIS

t/m 31 dec | Hotel Restaurant Lunia, Oldeberkoop | Entree: vrij

Het werk wat ik Maaike maakt is een verkenningstocht langs de verschillende mogelijkheden van karton. Letterlijk en figuurlijk ontstaat er verdieping. Als basismateriaal gebruikt zij golfkarton dat bestaat uit twee lagen papier met daartussen een geribbelde kern. Dit geeft haar de mogelijkheid om stukken weg te laten en combinaties te maken met andere materialen. Wat een sterk contrast geeft met de naturelkleur van het basismateriaal. Ook het kleuren van het basismateriaal geeft mooie effecten. Het werken met gerecycled karton geeft beperkingen maar kan ook leiden tot verrassende uitkomsten. Naast het werken met karton weeft Maaike ook met koperdraad. De ene keer voegt zij geweven koperdraad toe aan haar kartonwerk en een andere keer ontstaan er zelfstandige objecten. Haar werk bestaat voornamelijk uit abstracte vormen die in de verte reflecteren aan herkenbare situaties en persoonlijke voorkeuren.

www.maaikehogerhuis.nl

Geopend:  dagelijks van 10:30 - 18:00 uur

39856653_image_big.jpg
39856655_image_big.jpg
39856653_image_big (1).jpg

________________________________

GER EIKENDAL

t/m 31 dec | Museum Valse Kunst, Vledder | Entree: € 8.- ( 4 t/m 12 jr € 4.-)

Het werk van kunstschilder Ger Eikendal (Noordelijke realisten) gaat over thema’s met een maatschappelijk relevante inhoud. Dat kunnen complexe politieke theorieën zijn of algemene, alledaagse gebeurtenissen. Met het verbeelden van een ME’er met een schild waarop ‘Coca Cola’ staat of van het Vrijheidsbeeld in New York omgeven door een olieraffinaderij laat de kunstschilder zijn eigen kritische mening over deze onderwerpen horen. Ger Eikendal wordt gerekend tot de Noordelijke realisten.

www.museums-vledder.nl

Geopend:  wo t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

Eikendal-Ik-tel-mijn-idealen.jpg
JPMorgan-Cassino-80-x-120-2015.jpg
download.jfif

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS

t/m 31 dec | Galerie Beeldschoon, De Pol| Entree: vrij

Galerie 'Beeldschoon' is gevestigd in de Kop van Overijssel tussen Nationaal Natuurgebied De Weerribben, het bosgebied De Woldberg en Landgoed De Eese. Galerie ‘Beeldschoon’ met aangrenzende beeldentuin is het gehele jaar op afspraak open. 

Hedendaags Beeldende Kunst.
Bezoek onze Kunstgalerie 'Beeldschoon' en tref een ruim aanbod waarbij kunstenaars zich onderscheiden in materialen en disciplines. Kunst van hoge kwaliteit.  Beeldschone Kunst van professionele kunstenaars.

www.expositie-beeldschoon.nl

Geopend:  dagelijks op afspraak 

Hans-van-Uden.jpg
MAARTENBOON.jpg
Annemarie-Timmer.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ZONDER TITEL

t/m 6 jan | Campis, Assen | Entree: vrij

Het eerste jaar sluit CAMPIS af met een (verkoop)tentoonstelling waar 25 kunstenaars worden gepresenteerd die in Assen of omgeving zijn geboren of op dit moment wonen/werken in Drenthe. Tezamen vormen zij een representatieve afspiegeling van wat er op dit moment in de regio op het gebied van hedendaagse kunst gebeurt. Hun werk brengt CAMPIS middels een (verkoop)tentoonstelling onder de aandacht van het publiek. 
De kunstenaars zijn door CAMPIS uitgenodigd om mee te doen. Elk van hen is vernieuwend op zijn eigen vlak. Door zijn of haar carrière heen is bovendien een duidelijke ontwikkeling te zien, waaruit een onderzoekende, nieuwsgierige houding spreekt. De deelnemers zijn tussen de 25 en 80 jaar. Zo laat de tentoonstelling een beeld zien van kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan, tot zij die reeds gevestigd zijn. Met als bijgevolg dat de bekende namen zorgen dat ook het werk van de nieuwelingen onder de aandacht komt. 

De tentoonstelling ZONDER TITEL is bovendien een cadeau voor de stad Assen en haar bewoners. CAMPIS heeft de deelnemende kunstenaars gevraagd drie werken aan te leveren, die de koper als cadeau in deze feestmaand kan geven aan iemand die hij of zij dat gunt. Met de opbrengst steunt CAMPIS kunstprojecten, bijvoorbeeld door een jonge kunstenaar of pas-afgestudeerde een startstipendium of tentoonstelling aan te bieden. Uit het podium dat CAMPIS met deze tentoonstelling biedt aan regionale kunstenaars, komt zo weer een cadeau en podium voor een jonge hedendaagse kunstenaar voort. Waarmee elkaars krachten versterkt en gebundeld worden.

www.campis.nl

Geopend: wo t/m zo van 12:00 - 17:00 uur

Cif2_web.jpg
start-300x251.jpg
26cfe7_e85c689866d74b2baa3e7950b83ce3af.webp

________________________________

JAAP VEENHOUWER

t/m 7 jan | Kijkzaal, Wolvega | Entree: vrij

"Zo lang ik mij kan herinneren ben ik al bezig met tekenen en schilderen. Naast mijn werk bij de gemeente Weststellingwerf besloot ik om de kunstacademie te gaan doen en in 2022 ben ik afgestudeerd aan de Foundgumse school. Je kunt uren over kunst praten en filosoferen, maar uiteindelijk komt het hier op neer, een kunstwerk spreekt je aan of niet. Het kan je ontroeren, verbazen en vertederen. Mijn inspiratiebron is de mens en is het een enorme uitdaging om de juiste uitdrukking in mijn werk te leggen. Ook is het voor mij belangrijk om te laten zien wat me raakt en wat me bezighoudt."

Jaap Veenhouwer

www.dekijkzaalwolvega.nl

Geopend: di t/m vr van 10:00 - 17:00 uur, za van 10:00 - 14:00 uur

jaapveenhouwerolieverfoppaneel3628.webp
download (1).jfif
download.jfif

________________________________

WEI PING & ALBERT RADEMAKER

t/m 7 jan | Galerie DSG (Vanderveen), Assen | Entree: vrij

Haar naam is Wei Ping, maar iedereen noemt haar bij haar Europese naam Sunny. 
Een multi getalenteerde kunstenares die bekend staat om haar “geschreven” zeefdrukken met het thema “Stop Thinking”. Wei Ping heeft tientallen exposities in binnen-en buitenland gehad. Werk van haar hangt in een aantal musea, w.o. Shanghai Art Museum, de Shanghai bibliotheek, Guangzhou Art Museum. In haar werk herhaalt ze de korte tekst “Stop Thinking”, het thema van de serie, die zij zo’n 15 jaar geleden creëerde. Sunny geeft met dit thema aan, dat wij in onze drukke gecompliceerde wereld te weinig tijd nemen voor gevoel en emotie en onze relaties. Haar meeste silk screens worden, in een kleine oplage, gedrukt op rijstpapier. Dit gebeurt nog op de traditionele wijze met de hand. De limited art prints worden machinaal gedrukt. Wei Ping haalt haar inspiratie uit haar dagelijks leven en veel van haar modellen zijn haar familieleden.
Albert Rademaker is lid van het DSG. In november 2010 kreeg hij de Culturele Prijs van Drenthe. Ter gelegenheid hiervan verscheen “Het Rademaker-handschrift”, een boekwerkje met een representatief overzicht van ruim veertig jaar werk. Na ruim vijfenveertig jaar druk-werk-druk voor anderen is hij inmiddels zijn eigen gangmaker. In de strakke kaders van panelen heeft hij een vorm gevonden voor zijn vrije werk, dat doorgaans betrekking heeft op het (Drentse) landschap, het milieu, het dialect en de eigen omgeving. Consequent vierkant in uitvoering, soms ronduit in commentaar….

www.drentsschildersgenootschap.nl

Geopend: tijdens openingsuren Warenhuis Vanderveen

weiping6web.jpg
weiping4.jpg
Albert-Rademaker-MOI_40x40-2-1024x1024.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS 

t/m 8 jan | Galerie Huis ter Heide | Entree: vrij

Vijf gastkunstenaars uit het hele tonen hun nieuwste werk in de galerie. 
Herman F. van Loon komt uit Alkmaar. Hij begon zijn scheppingsdrift in de harde materie, zoals natuursteen. Diverse beelden zijn zo ontstaan. Met deze ervaring begon het werken met koper, zowel ruimtelijk, als op het platte vlak. In deze kunstuiting zijn diverse wandreliëfs in opdracht gemaakt. In de experimentele fase kwam de geboorte van huidige werkwijze tot stand, waarin diverse materialen verwerkt worden tot de huidige materieschilderijen. Materialen zoals hout en zand en vele andere natuurlijke materialen die structuur geven, en waaraan dan kleur wordt gegeven met olieverf, worden samengesteld tot een spanningsveld op het platte vlak, zodat een boeiend object ontstaat. Het laatste is de vrije vorm, meestal rond, ook in reliëf.
Steen blijft Fieke de Roij al meer dan 25 jaar inspireren. De steeds weer nieuwe zoektocht naar beelden die willen fascineren, niet imponeren. De beelden roepen een sfeer of associatie op, geven ruimte voor een eigen invulling. Fieke gebruikt een vormentaal die universeel herkenbaar is. Inmiddels zijn haar beelden te vinden in particuliere collecties verspreid over vele landen. Met haar bedrijf ‘Werk in Steen’ heeft Fieke een plek gecreëerd om haar liefde voor het vak over te dragen en mensen de kans te bieden zelf het beeldhouwen in steen te ontdekken. Met een gevarieerd cursusaanbod, zowel in Nederland als in Frankrijk.
Frank Vincent “It always seems impossible until its done“ quote Nelson Mandela. Deze woorden zijn kenmerkend voor de Jakunst Art Award winnende, nieuwkomer kunstenaar Frank Vincent die met zijn stalen creaties graag de uitdaging aangaat. Zowel in zijn 2D als zijnde zijn 3D werken is vaak een ‘hoe dan’ effect te vinden. Met deze creaties wordt hij vaak vergeleken met Escher. Dit alles creëert hij in zijn atelier in Veldhoven (N.B.) waar hij tevens een galerie heeft om zijn werken met succes aan het grote publiek te presenteren.
Marion Storm heeft een aantal jaren met veel plezier cursussen gevolgd maar is in 2014 begonnen met de 3-jarige keramiek opleiding SBB in Gouda. Deze opleiding heeft ze in 2017 afgerond met een mooie “jong talentprijs”. Haar werk is kenmerkend door het verweerde aangetaste uiterlijk, sober, kleurrijk met een aards en stoer karakter. In haar werk zie je meerdere stromingen van abstract en figuratief werk, in beide wordt ze geïnspireerd en vaak geraakt door de pracht van de natuur. Echt en puur kijken; of anders gezegd, kijken met je hart. De mensen, dieren en dingen zien zoals ze zijn. Kleurencombinaties en organische vormen zijn een samenspel in Marion haar werk. Het spelen met de “huid” van de klei en hier intuïtief aan werken vindt ze dan ook een feestje!
Hennie Broers (1962) wist al op jonge leeftijd dat ze edelsmid wilde worden. Het heeft echter tot 1999 geduurd voordat zij de wereld van het zilver en goud kon binnenstappen. Dat dit geen onverdienstelijk besluit is geweest, toont zowel de internationale aandacht voor haar werk aan alsmede het aantal prijzen dat zij met haar werk heeft gewonnen. Het werk van Hennie kenmerkt zich door de ogenschijnlijke eenvoud, het fijne zaagwerk en haar voorliefde om verrassende materiaalcombinaties te maken. De sieraden van haar hand zijn uniek, goed draagbaar en gemaakt om je te onderscheiden.

www.galeriehuisterheide.nl

Geopend: vr t/m zo van 13:00 - 17:00 uur

schaal1-w.jpg
Hennie-037596.jpg
hermanvanloon-1808.jpg

________________________________

PIETER BIJWAARD & MATTHIJS VAN ZESSEN ~ 12 + 12 + 1

t/m 8 jan | Galerie Getekend, Heerenveen | Entree: vrij

12 + 12 + 1  , Zo luidt de titel van de duo-presentatie van Pieter Bijwaard (Bergen) en Matthijs van Zessen (Rotterdam). De expositie is vanaf 20 november 2022 te zien en brengt op een prachtige manier hun contrasterende maar harmonieus samengaande (lijntekeningen samen. Het werk van Matthijs van Zessen werd al gepresenteerd tijdens Art Noord 4; het werk van Pieter Bijwaard is nieuw in de galerie. 

Pieter Bijwaard (1955) heeft een veelzijdig oeuvre opgebouwd waarbinnen zijn fijnzinnige serie lijntekeningen Silent Observer een bijzondere plek inneemt. Deze tekeningen - in één lijn getekend - lijken bedrieglijk eenvoudig maar komen met toewijding en vakkundigheid tot stand. Ze getuigen van een stille kracht, stralen een intieme atmosfeer uit en zijn gelaagd in hun betekenis. Pieter Bijwaard volgde de Rietveld Academie in Amsterdam en werd er later docent. Hij woont en werkt in Bergen (N.H.). Zijn werk was te zien op vele solo-en groepsexposities en is opgenomen in particuliere en museale collecties.

Matthijs van Zessen (1981) volgde de opleiding Autonome Kunst aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar hij in 2006 afstudeerde. Met veel precisie bouwt hij lijn voor lijn zijn ’ruimtelijke’ beelden op in het platte vlak. Zo onderzoekt hij in zijn pentekeningen ruimte, de perceptie van ruimte en de beleving zelf en daagt de kijker uit tot een rustige beschouwing. Matthijs van Zessen had verschillende solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland en woont en werkt in Rotterdam.

www.galeriegetekend.nl

Geopend: vr en zo van 12:00 - 17:00 uur

mig2-2419822e9c0e9b994a1cc4b66f6c7eab-6243-14941_d2600.jpg
tw2_mm.jpg
tmp-05aa89c92de4abe90e2d2e7a454cc261-blob.jpeg

________________________________

REINDER OURENSMA 

t/m 8 jan | MuGa, Heerenveen | Entree: vrij

Reinder schildert op bijzondere wijze landschappen. Ruim dertig jaar verwerkt hij inmiddels op eigen minutieuze wijze het ongerepte oude, zwijgend aanwezige Keltisch Ierse landschap. In de MUGA laat hij ook impressies van het Friese landschap zien, met name van het Waddeneiland Ameland. “Ik word niet alleen geïnspireerd door het landschap, ik ben er ook door geïntrigeerd. Niet alleen wat ik zie, ook wat ik erbij voel, wat me raakt, dàt schilder ik. Het zijn die intense momenten, soms van euforie, dan weer ontroering of mystiek, die ik met mijn werk probeer terug te halen.” Met een flinke dosis geduld, energie en kleur streeft Ourensma in ieder schilderij tot in de kleinste details naar een subtiele balans. Dat wat voor hem essentieel is brengt hij in beeld, het overbodige laat hij weg.  Zo ademt zijn werk steeds weer zowel uitbundig als ingetogen een enigszins vervreemdende sfeer. Ourensma weet in zijn schilderijen de schaar geworden stilte terug te winnen en brengt de kijker tot rust. Hij schept met zijn landschappen als het ware een verdediging tegen de smog, de stress en de chaos in ons leven. Hij maakt de toegang weer vrij tot de heilzame natuur, die we om ons heen en in onze gedachten bijna niet meer kunnen vinden. Reinder Ourensma woont en werkt in Leeuwarden. Tijdens zijn studie aan Academie Minerva in Groningen om docent handvaardigheid en tekenen te worden bleek zijn voorkeur voor het figuratieve werk uitstekend te gedijen. Vanaf 1972 ontwikkelde hij zich in vrije tijd en in anonimiteit tot een onafhankelijk en gedreven fijnschilder.

www.heerenveenmuseum.nl

Geopend: di t/m vr van 11:00 - 17:00 uur, za en zo van 13:00 - 17:00 uur

Reinder-Ourensma-Oileán-Acla-40x65_acryl_2020-602x406.jpg
Reinder-Ourensma-Cladach-ag-Baile-Ó-Chairbre-40x65_acryl_2020-602x406.jpg
2016ReinderOurensmaAmelandacryl39x39.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ FRAGMENTEN

t/m 8 jan | Kunstencentrum K38, Roden | Entree: € 2.-

Onze samenleving lijkt steeds meer uit elkaar te vallen. Hoe kunstenaars reageren op deze verbrokkeling kunt u zien in de Verkuno expositie 'Fragmenten'. Voor deze tentoonstelling vroeg Verkuno aan tien kunstenaars uit het hele land werk te maken met dit thema. Het resultaat is zeer divers. Soms persoonlijk, soms abstract, vaak werden fragmenten weer een eenheid. 
Deelnemende kunstenaars zijn;
Moniek Westerman, Hans van der Mark, Henk van Donk, Ina Fekken, Machteld Kee, Marleen van Engelen, Maxelant Harmsze, Peter Boersma en Thea Hoek.

www.kunstencentrumk38.nl

Geopend: wo t/m zo van 13:00 - 17:00 uur

39910694_image_big.png
henk-van-donk.jpg
IMG_4496-2176393c-640w.webp

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ KATJES

t/m 15 jan | Nynke & Blom, Gorredijk | Entree: vrij

Er is werk van de volgende zes kunstenaars te bewonderen: Karin van Berne, Corina Blom, Tineke Fischer, Tjeerd Landman, Agnes Schwerwacher en Nynke Venema. De kat is voor kunstenaars al eeuwen een grote bron van inspiratie, zo ook voor deze kunstenaars. Karin van Berne verdiepte zich in kattendromen: vissen! Corina Blom vond de quote van Albert Einstein: “Time spent with cats is never waisted.” een mooi uitgangspunt om haar Loekie in allerlei houdingen te bekijken. Tineke Fischer schilderde Charles Baudelair gepersonifieerd als naaktkat: een nachtdier dat ’s nacht op pad gaat om prooien te vangen. Tjeerd Landman schilderde zijn kat in prachtig huiselijk licht en Agnes Schwerwacher maakt haar katten op bijzondere (zeil)doeken in expressieve, kleurrijke kwaststreken. Nynke Venema laat via een videoscherm haar One Line Cat zien.

www.nynke-blom.myportfolio.com

Geopend: zo van 13:00 - 17:00 uur

13-5.jpg
4-31 (1).jpg
Poes-4-tjeerd.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ MUZIEK

t/m 16 jan | Kunstcafé, Appelscha | Entree: vrij

Een expositie van AKKA kunstenaars (Alumni Kunstenaars Klassieke Academie) met als thema Muziek.

Deelnemende kunstenaars zijn: Olga Bijzitter – schilderijen, Susan Ekkel – schilderijen, Marian Kramers – schilderijen, Diana Roos – schilderijen, Cindy Sprokel – beelden en Jacomijn Steen – beelden.

www.kunstcafeappelscha.nl

Geopend: za en zo van 13:00 - 18:00 uur of op afspraak en/of tijdens evenementen

download.webp
Susan-Ekkel-1-1024x819.jpeg
dsc_3396.jpg

________________________________

JOCHEM HAMSTRA ~ EEN FRAGMENT VAN JE LEVEN

t/m 29 jan | Museum Belvédère, Oranjewoud | Entree: € 12.- ( t/m 12 jr gratis)

De schilderkunst van Jochem Hamstra (1962, Heerenveen) beweegt zich tussen figuratie en abstractie, maar is altijd gestoeld op de visuele waarneming. Hij schildert het liefst op de achterkant van linnen, omdat het materiaal zo de meeste weerstand biedt. Die weerbarstigheid is ook te vinden in zijn soms stugge vormentaal, terwijl de schilderijen vaak een melancholieke sfeer ademen. Dankzij een sterke persoonlijke stijl en een geraffineerd gevoel voor kleur is zijn werk altijd verrassend en toch herkenbaar. Zo heeft hij een coherent en kwalitatief hoogstaand oeuvre opgebouwd, dat nog nooit in de volle breedte is getoond. Reden genoeg voor Museum Belvédère om zijn eerste museale solotentoonstelling te organiseren. Zijn werk is ruim vertegenwoordigd in de collectie en behoort sinds de oprichting van het museum tot de vaste waarden. Bij de tentoonstelling zal een publicatie verschijnen.

www.museumbelvedere.nl

Geopend: di t/m zo van 10:00 - 16:00 uur

img-20220201-wa0001.jpg__728x934_q85_subsampling-2.jpg
Jochem-Hamstra-Ryzji-05-332x205.jpg
3fd142f7a4940c9411972b18baacbe02.jpg

________________________________

SKNN-KERAMISTEN

t/m 16 feb | Hannie Mein Galerij, Home Center, Wolvega | Entree: vrij

Al weer voor de 106e keer wordt er door de leden van de SKNN  een mooie en gevarieerde expositie gehouden in de Hannie Mein galerij in het Home center in Wolvega. Er zijn weer 5 keramisten, deze keer: Judith Mulder uit Hengelo (ov), Mariken Hornman uit Zorgvlied, Jan van de Wetering uit Dedemsvaart, Christine Merjenburgh uit Emmeloord en Carina Claassens uit Haarlo

www.sknn-keramiek.nl

Geopend: tijdens de openingsuren van Home Center Wolvega

Judith-Mulder-Gebogen-644x483.jpg
73496-m-352033437.jpg
Christine-Merjenburgh-300x224.jpg

________________________________

TEXTIELGROEP STIQS ~ LEIDRADEN

t/m 18 feb | Hawar, Oldeberkoop | Entree: vrij

Textielgroep StiQs bestaat sinds 2007 en bestaat uit 10 leden. De leden van StiQS zijn geschoold in traditionele textieltechnieken, maar hebben deze traditie in het visuele beeld losgelaten. De toevoeging van flexibele materialen als papier, metaal, non-wovens en vezels voedt de verbeelding, inspiratie en creativiteit en leidt tot interessante en intrigerende experimenten. De textiele werken staan dus volkomen in de huidige tijd. De titel van deze tentoonstelling heet Leidraden.

www.hawar.nl

Geopend: vr en za van 13:00 - 17:00 uur

365143.jfif
365120.jfif
365124.jfif

________________________________

KAMILÈ ČESNAVIČIÜTÈ ~ CONVENTION

t/m 19 feb | Afslag BLV, Heerenveen | Entree: vrij

De in Litouwen geboren Kamilė Česnavičiūtė (1996) kwam in 2015 naar Nederland, studeerde aan Academie Minerva en woont en werkt in Groningen. Kamilė schildert grafische beelden verzadigd van kleur met getekende elementen, visueel niet ingewikkeld, maar altijd gedreven door het verhaal erachter. De solotentoonstelling Convention is drieledig van opbouw en laat een reeks nieuwe schilderijen en tekeningen zien. Kamilė’s werk is op vele manieren een zoektocht naar een andere werkelijkheid. Inspiratie kan komen uit de ons omringende maatschappij en de stroom van wereldwijde gebeurtenissen. Interesses en motivaties variëren van alledaagse dingen, ervaringen, reality checks en escapisme.   

'Soms merk ik dat ik nadenk over hoe ik aan deze realiteit kan ontsnappen of echte betekenis kan vinden in een wereld die zo wreed en vol onzin is', zegt de kunstenaar. 'De titel Convention kwam voort uit een tekening die ik maakte waar heel verschillende figuren bij elkaar staan alsof ze iets hebben uitgezocht.'

Kamilė ziet de tentoonstelling als plek om deze last te delen. Te beginnen met felgekleurde schilderijen als vluchtige fragmenten van onze gebrekkige wereld. In het midden van de tentoonstelling zijn tekeningen met zwart-wit gelijnde figuren te zien die samen komen om de situatie te bespreken dat de wereld bijna in brand staat. In het laatste gedeelte zijn grotere schilderijen te zien die haar achtergebleven stemming weergeven. Door de mens terug te brengen tot een silhouet in haar schilderijen gaan ze fungeren als eenieder van ons, gevangen in hun rol en plaats. Haar gebruik van felle soms zoetsappige kleuren dragen bij aan de atmosfeer of contrasteren met de stemming van  het werk. De individuele emoties, vaak subtiel getekend, geven de figuren een tragikomisch, grappig en soms ook onbehaaglijk karakter. Verhalen die de relaties tussen mensen weerspiegelen, onze gedragingen bevragen, generaliseren en absurd doen lijken in een geschilderd leven.  

Kamilė Česnavičiūtė volgde haar opleiding aan de J. Vienozinskio Classical Art Academy in Vilnius (Litouwen) en Academie Minerva. Ze won de Sluijters Prijs en was genomineerd voor de Buning Brongers Prijs. In 2021 ontving ze een bijdrage Kunstenaar Start van het Mondriaan Fonds.

www.museumbelvedere.nl/nl/afslag-blv

Geopend: di t/m vr van 11:00 - 17:00 uur, za en zo van 13:00 - 17:00 uur

parched-2022-100x100cm-kamile_cesnaviciute.jpg__1000x1011_q85_subsampling-2.jpg
cheer_up_2022_160x190_kamile_cesnaviciute_lr.jpg__850x715_q85_subsampling-2.jpg
evening-wear-600x600.jpg

________________________________

HELEEN VAN DER TUIN ~ SCHILDEREN IS ADEMHALEN 

van 15 dec t/m 25 mrt | Museum Opsterlân, Gorredijk | Entree: € 5.-

Museum Opsterlân haalt een nieuwe expositie binnen van kunstenaar Heleen van der Tuin onder de titel “schilderen is ademhalen” | Noordelijke cultuurlandschappen in kleur. Een levensmotto dat haar op het lijf geschreven is. 

Aan de toeschouwer ontvouwen zich unieke beelden van onze noordelijke landschappen. Heleen van der Tuin gebruikt verschillende uitdrukkingsvormen waarmee ze een sfeer van kleuren en licht schildert en met haar fascinerende techniek en kleurgebruik landschappen tot leven laat komen.

Heleen van der Tuin (Groningen, 1945) werd opgeleid aan de Kunstacademie in Arnhem. Inspiratie haalt zij uit het weidse noordelijk landschap en uit ontmoetingen met mensen. Soms zijn het teksten die haar tot een verbeelding uitnodigen. Ze tekent, schildert met acryl en olieverf en maakt zeefdrukken. Naast schilderen schrijft zij ook poëzie. In 2019 is haar geïllustreerde bundel uitgekomen. Heleen geeft haar werk doelbewust geen titels. Zij is van mening dat de beschouwer zelf woorden aan het beeldende mag geven en nodigt de kijker daarmee uit zijn eigen ik op het doek te projecteren. Zelf zegt zij daarover: “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden”. 

www.museumopsterlan.nl

Geopend: do t/m za 13:00 - 17:00 uur, groepen evt. op afspraak

1579874584053_4031837.webp
8569be51-cd56-40ee-b14d-d6204cfa2dd6_thumb840.webp
Featured_Image_Heleen-van-der-tuin.jpg

________________________________

NEO RAUCH ~ WEGZEHR

t/m 26 mrt | Drents Museum, Assen | Entree: € 15.-

In het Drents Museum in Assen staan de schijnwerpers op het werk van de wereldberoemde Duitse kunstenaar Neo Rauch. In de overzichtstentoonstelling Neo Rauch - Wegzehr ligt de focus volledig op Rauchs werk op papier. In totaal omvat de tentoonstelling ongeveer honderd werken op papier die voor het grootste deel nog niet eerder in Nederland getoond zijn.

Grote formaten én intiem werk
Neo Rauch (1960) is een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Zijn kleurrijke schilderijen en tekeningen voelen aan als een droomwereld die geleidelijk aan verontrusting teweegbrengt. In zijn werk combineert Rauch op een unieke manier een bewogen persoonlijke en politieke geschiedenis. Indrukwekkend zijn de grote kleurrijke voorstellingen in olieverf op papier van Rauch die in Assen te zien zijn. Ook is er aandacht voor de bijzondere kleinere werken op papier. Het gaat om litho’s, potlood-, pen- en viltstifttekeningen die een intiemere blik op het werkproces van de Meistermaler bieden. Het werk op papier is nog niet vaak tentoongesteld. Juist dit onderdeel van het oeuvre van Rauch staat in deze tentoonstelling centraal.

www.drentsmuseum.nl

Geopend: di t/m zo 10:00 - 17:00 uur

Neo rauch 1 klein.jpg
Neo rauch 2 klein.jpg
Neo rauch 4 klein_1.jpg

________________________________

JAN FREARKS VAN DER BEIJ ~ KRACHT & KLEUR

t/m 16 apr | Museum Dr8888, Drachten | Entree: € 10.-

Na eerdere tentoonstellingen over Pier Feddema, Sjoerd Huizinga en Klaas Koopmans opent Museum Dr8888 nu de deuren voor het werk van de geboren Drachtster Jan Frearks van der Bij. Met zijn individuele, expressionistische toets is hij een markant lid van de Friese kunstenaarsgroep Yn ’e Line. Het Friese platteland is bij uitstek het onderwerp van zijn schilderijen: door zijn luchten drijven grote rode en gele wolken en onder de horizon strekken het intens groene land en diepblauw water zich uit. Wie het werk van Van der Bij eenmaal gezien heeft, zal zijn vitale schilderstijl niet snel vergeten.

Jan Frearks van der Bij groeit op in een gereformeerd gezin in De Folgeren, een buurtschap bij Drachten. Als oudste zoon is hij voorbestemd om in de voetsporen te treden van zijn vader, die een schildersbedrijf heeft. Jan volgt een opleiding als huisschilder, maar zijn grote interesse gaat uit naar vrij tekenen en schilderen. Aangespoord door zijn zwager Pier Feddema, volgt Van der Bij tekenlessen bij kunstenaar Herman Dijkstra in Groningen. Samen met Klaas Koopmans, Jaap Rusticus en Sjoerd Huizinga richten Feddema en Van der Bij begin jaren vijftig de expressionistische kunstenaarsgroep Yn ’e Line op. Gerrit Benner, De Ploeg en de Vlaamse expressionisten gelden als inspiratiebron. Van der Bij werkt in de reclamewereld en in het onderwijs. De vrije uren zijn voor tekenen, schilderen en exposeren. Na zijn pensionering eind jaren zeventig beleeft Van der Bij een heuse comeback. Hij gebruikt een lichter palet met veel primaire kleuren. Op krachtige en kleurige wijze bevestigt hij zijn eigen stijl. Met name in de jaren zestig ontwerpt Van der Bij boekomslagen en mozaïeken. Enkele mozaïeken, zo kenmerkend voor de wederopbouwarchitectuur van die tijd, zijn nog steeds te bewonderen in de openbare ruimte in en om Smallingerland.

www.museumdrachten.nl

Geopend: di t/m zo 11:00 - 17:00 uur

BijJanFrearksvander11.300dpi.a-2.jpg
Jan-Frearks-van-der-Bij-Duet-voor-hoorn-en-hond-2000-Olieverf-op-doek-h.-60-x-br.-80-Kolle
Bij.JanFrearksvander1a.jpg