expo-overzicht:

________________________________

ALIE DE BOER & MARRIE BEL | STOF TOT NADENKEN

t/m 9 juli | Galerie Steenwijk | Entree: vrij

Voor deze tentoonstelling zijn Alie de Boer uit Blokzijl en Marrie Bel uit Steenwijk gevraagd de galerie in te richten. Twee kunstenaars die o.a. met stof werken, maar wel op een hele verschillende manier. Alie de Boer maakt al vele jaren lang zeer divers multimediawerk. Ze maakt daarbij vaak gebruik van assemblage waarbij allerlei materialen – waaronder stof - uiteindelijk 1 beeld vormen. Ze exposeert regelmatig op locaties in deze regio waaronder dit jaar ook bij het Textielfestival Weerribben-Wieden. Het werk gaat over kwetsbaarheid, verwondering, mystiek, en de zoektocht om dat in beelden te vangen. Ze zijn voor de kijker ‘stof tot nadenken’ en de aanleiding om er je eigen verhaal bij te maken. Marrie Bel is sinds korte tijd aan het ‘schilderen met denim’ zoals ze het zelf noemt. Recyclen op hoog niveau! De verweerde stoffen krijgen een nieuwe bestemming in haar schilderijen. De techniek om de juiste toon en structuur en kleur te vinden is uniek. Het zijn herkenbare onderwerpen (o.a. stadsgezichten van Steenwijk) die zeker aan zullen spreken. Beide kunstenaars waren met een bijdrage ook bij de 'Lest best' tentoonstelling, maar zullen nu een breder scala van hun werk laten zien.

www.galeriesteenwijk.nl

Openingstijden: ma t/m vr van 13:30 - 17:00 uur en za van 10:00 - 12: 30 uur

39745937_image_big.jpg
m5110028.jpg
download.jpg

________________________________

JELTJE BAAS

t/m 9 juli | Kijkzaal Wolvega | Entree: vrij

Jeltje Baas (Drachten 1944) schildert portretten, landschappen en koeien zonder veel detaillering, maar pakt hiermee de voor haar essentiële betekenis. Zij wil de sfeer en de uitstraling van mensen, landschappen en koeien laten zien. Niet alleen in eigen land trekt zij erop uit om portretten, natuur en koeien te schilderen, ook in Nieuw Zeeland heeft ze de vaak indrukwekkende landschappen beleefd van achter haar schildersezel: soms gewoon aan de kant van de weg, soms ook heel eenzaam in de bergen of aan de kusten. Haar werk laat de heftigheid en de grootsheid van die landschappen zien in snelle, rake penseelstreken: een spel van vlakken met de sfeer van die plek en dat moment. ‘Plein air painting’ geldt voor alle landschappen. De koeien zijn de laatste jaren prominenter aanwezig in haar landschappen en worden nu vaak beeldvullend geschilderd. Ook schildert zij koeien op vliegers en exposeert die in de lucht. Jeltje Baas ontving haar opleiding aan de Academie Minerva te Groningen. “Schilderen is voor mij zien, beleven, verbeelden en doorgeven.”

www.dekijkzaalwolvega.nl

Geopend: ma t/m vr van 10:00 - 18:00 uur, za van 10:00 - 12:00 uur

f.eu1.jwwb.nl_public_q_q_d_temp-fqxodyblsowewzamwpiw_wupkyb_Eva3.webp
phoca_thumb_l_kijmeander-dl10.jpg
Liquorice-all-sorts-I-Cante.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | HEDEN & VERLEDEN

t/m 9 juli | Hawar, Oldeberkoop | Entree: vrij

In de expositie 'Heden en verleden' zie je het werk van twaalf kunstenaars: Margriet van Dam, Lilian van den Einden, Erna Frutselaar, Christine van der Heide, Anne van den Heuvel, Tineke van Heuvelen, Pieternel Hol, Innan König- Wever, Angeline Kriek, Mique Menheere, Inge van Rijsbergen en Suze Termaat. Tijdens een speciale museum masterclass in museum Volkenkunde in Leiden, georganiseerd door het STIDOC Textielfestival, zijn de kunstenaars uitgedaagd om een kunstvoorwerp uit het verleden te vertalen naar de eigen tijd, eigen vormgeving en eigen stijl.

www.hawar.nl

Geopend: vr en za van 13:00 - 17:00 uur

334183.jpg
334190.jpg
334187.jpg

________________________________

WIEBE NANNINGA 

t/m 10 juli | Molenschuur Poldermolen de Rietvink, Nijetrijne | Entree: € 6.75 (6 t/m 17 jr € 3.75)

Vanuit het Groninger Hogeland waar Wiebe Nanninga geboren en getogen is, vestigde hij zich met zijn vrouw Gea in Wolvega waar hij de dagelijkse kost verdiende. Als kind al tekende en boetseerde hij graag. Zijn eerste schilderlessen genoot hij bij Evert Stuiver uit Noordwolde. Deze werden gevolgd door “De Cirkel Winter- en Zomeracademie” (CABK) in Laren en Drachten en bij kunstschilder Epko Cordèl in Gorredijk. Ook werden schilder en beeldhouw cursussen gevolgd aan de Heerenveense school. Zijn grootste passie is het schilderen van landschappen maar toch is hij breed in zijn manier van weergeven; realistisch, abstract, surrealistisch kubistisch en experimenterend. Als materiaal wordt vooral olie en acryl op doek gebruikt, maar ook wel andere materialen vinden een toepassing. “Het hindert mij niet dat ik niet weet waarom ik dingen op een stuk linnen of ander materiaal wil zetten maar vooral gewone, dichtbij verstilde dingen doen mij wat en ik met hen”. Bij eerdere exposities is Wiebe Nanninga gevraagd om les te gaan geven wat goed is bevallen: “dat ik zoveel plezier kreeg in het over brengen van mijn kennis op het gebied van de schilderkunst had ik nooit kunnen bedenken. Tijdens de lessen zie je soms puntjes van de tong uit de mond, maar er wordt ook veel gelachen.”

www.molenderietvink.nl.

Geopend: za en zo van 10:30 - 17:00 uur

kastanjeblad.jpeg
992615-WiebeNanninga.webp
147 De Knipe.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS

t/m 10 juli | Klaestertsjerke, Kortehemmen | Entree: vrij

Expositie van schilderijen van Neeltje Dam, Bert Meijer, Janny Hazelhoff, Joop Bouma; sculpturen van Gerard Dijkstra, 3D kunst van Hilbrand Klaver in de eeuwenoude Kloosterkerk in Kortehemmen. 

www.kloosterkerkkortehemmen.nl

Geopend: za en zo van 13:00 - 16:00 uur

De_Krite_800x830_info.jpg
IMG_0213-705x940.jpg
download.jpg

________________________________

STUDENTEN FRIESLAND COLLEGE | ANDERE WERKELIJKHEID

t/m 17 juli | Museum Heerenveen | Entree: vrij

Dit is een andere werkelijkheid, de studenten van het Friesland College hebben een corona gerelateerde fototentoonstelling gemaakt. Met deze expositie willen ze een goed beeld creëren van hoe zij de coronatijd hebben ervaren. In de afgelopen jaren zijn er meerdere tijden geweest waarin iedereen werd beperkt in zijn doen en laten, dit liet ook zijn sporen achter. De drieluiken nemen u mee door deze onwerkelijke periode die van zeer grote impact was op de leefwereld van deze jongeren. De studenten doen de opleiding Content creator, waar online reclame maken centraal staat. Het vak 'fotografie' speelt een grote rol in deze opleiding en dat is goed terug te zien in deze tentoonstelling. 

www.heerenveenmuseum.nl

Geopend: di t/m vr van 11:00 - 17:00 uur, za en zo van 13:00 - 17:00 uur

AW1.jpg
aw3_2397295723.jpg
b758000d6add89649aac530b53615e49.jpeg

________________________________

JAN HOLTHOFF | DECONSTRUCTED LANDSCAPES

t/m 17 juli | Ruimte P60, Assen | Entree: vrij

In 2021 was Jan Holthoff al eerder te zien geweest met een aantal kleine werken tijdens een groepsexpositie, maar nu heeft de kunstenaar een museale SOLO tentoonstelling met schilderijen op zeer groot, groot en klein formaat bij galerie RUIMTEP60 in Assen. (1977), schilder, curator, publicist die in de omgeving van het Roergebied zijn werkterrein heeft. Abstracte schilder. Van het grote gebaar. Kleurrijk. Krachtig.

www.ruimtep60.com

Geopend: vr t/m zo van 13:00 - 17:00 uur

OT+4+-+190+x+150+cm.jpg
OT+10+250+x+150+cm+2022.jpg
OT+2+150+x+190+cm.jpg

________________________________

SAM DRUKKER | DE MAN IN DE SPIEGEL

t/m 17 juli| Drents Museum, Assen | Entree: € 15.- (t/m 17 jr gratis)

In de Abdijkerk van het museum zijn in de overzichtstentoonstelling De man in de spiegel 100 zelfportretten van Drukker te zien uit de periode 1980 tot nu. Het is voor het eerst dat de zelfportretten van Drukker op deze wijze in de belangstelling staan. Een uitgesproken oeuvre dat hij in veertig jaar tijd heeft opgebouwd en nu voor het voetlicht wordt gebracht. Sam Drukker (1957) is dit jaar veertig jaar kunstenaar. Hij schildert de mens in al zijn facetten op zijn kenmerkende eigenzinnige manier. Met trefzekere penseelstreken zet Drukker de geportretteerde neer. De innerlijke wereld en onvolmaaktheid staan hierbij centraal. Op geheel eigen wijze geeft hij invulling aan een klassiek geworden genre waarbij kunstenaar, de spiegel en het doek in een driehoeksverhouding met elkaar in dialoog gaan. Naast doek gebruikt hij oude materialen als ondergrond, zoals hout, dekzeil, zonwering en legertenten. Hij heeft inmiddels honderden schilderijen en tekeningen gemaakt, vooral van mensen. En regelmatig is hij zelf het model. Sam Drukker: 'Voor de tentoonstelling heb ik een selectie uit 180 zelfportretten gemaakt. Ik maak ze om te oefenen, te proberen en te reflecteren. Als ik mezelf schilder, durf ik meer te experimenteren. Het is een sensatie om alle werken nu bij elkaar te zien.' 

De man in de spiegel
Het ontwerp van de tentoonstelling is in handen van Peter de Kimpe, die eerder tentoonstellingen maakte voor het Van Gogh Museum en het Groninger Museum. Drukkers zelfportretten worden in de tentoonstelling op een heel bijzondere manier gegroepeerd. Met als hoogtepunt een panoramawand met 25 schilderijen, die samen een vogelvlucht lijken te vormen. De spiegelwand ertegenover maakt het spectaculair. In de tentoonstelling wordt de gelijknamige film De man in de spiegel getoond van Ben Geraerts, Lena Drukker en Erik Verhulst, die mede in samenwerking met het Drents Museum tot stand is gekomen. Op 15 mei verzorgt Sam Drukker een lezing in het Drents Museum.

www.drentsmuseum.nl

Geopend:  di t/m zo van 10:00 - 18:00 uur  (tijdens vakanties ook op maandag geopend)

97024114-81ee-b019-8088-c57ff33b40d1-scaled.jpg
1cb3196e-40b1-35a3-91f8-79199dfb9b89.jpg
Sam-Drukker-25x20-olie-op-paneel-993x1280.jpg

________________________________

ALY VAN DER MONDE

t/m 20 juli | Huys ter Swaach, Beetsterzwaag | Entree: vrij

Aly van der Monde - van Echten hanteerde in de jaren tachtig voor het eerst de penseel. Haar enthousiasme werd mede aangewakkerd door de kunstcollectie die zij samen met haar echtgenoot in de loop der jaren verzamelden. Na het volgen van een workshop bij Bep Mulder, heeft zij zich op een autodidactische manier verder ontwikkeld. Haar stijl van landschapsschilderen omschrijft ze zelf als een mix van abstractie en realisme. Aly werkt met acryl verf op papier en doek. Na een uitstap als sieraden ontwerpster met een eigen bedrijf, werd ze onlangs weer besmet met het 'schildersvirus'.

www.artconnectionexpo.nl

Geopend: alle dagen van 09:00 - 12:00 en van 14:00 - 18:00 uur

Navideh_Navidi_-_5.jpg
Aly_van_der_Monde_-2.jpg
Aly_van_der_Monde_-1.jpg

________________________________

CHARLOTTE SCHLEIFFERT & JEROEN KUSTER | PRESENTATIE WERK STUDIO DM

t/m 24 juli | Drents Museum, Assen| Entree: € 15.- (t/m 17 jr gratis)

Het Drents Museum heeft sinds 2020 een eigen artist residence: Studio DM! In dit huis kunnen allerlei kunstenaars – schilders, tekenaars, schrijvers, muzikanten – op aanvraag een tijd verblijven. Dit voorjaar is het kunstenaarskoppel Charlotte Schleiffert en Jeroen Kuster te gast. Studio DM biedt de kans en ruimte om nieuw werk te maken. Vanuit de overtuiging dat niet alleen verre oorden inspirerend zijn voor kunstenaars, kan een verblijf in de provincie Drenthe veel opleveren. Zowel voor kunstenaars als voor de regio. Dit is mogelijk dankzij een particulier legaat en de Stichting Steunfonds Drents Museum. 

Charlotte Schleiffert (1967, Tilburg) staat bekend om haar large drawings: fantasiewezens op grote schaal. De kunstenaar kruist daarin allerlei indrukken. Mensen die ze tegenkomt, beroemdheden, reclames in tijdschriften of kranten. Als een collage combineert ze verschillende tijden, stijlen, culturen en genders. De theatrale tentoonstelling Tolerance Test was eerder in deze zaal te zien, waarin haar large drawings met elkaar het gesprek aangaan. In Studio DM heeft Schleiffert naast deze large drawings ook gewerkt aan landschappen en zelfportretten. 

Jeroen Kuster (1971, Didam) heeft zijn leven lang een nieuwsgierigheid naar de natuur. Hij schept zijn eigen wonderlijke wezens uit plastic, schedels, verf, kerstballen en wat hij verder kan vinden. De originele voorwerpen zijn niet meer te herkennen. De kunstenaar ‘kookt met materiaal’. Kuster kent iedere creatie een Latijnse naam toe, die hij samenstelt uit al bestaande benamingen. Daarnaast schildert hij bomen en planten op kleurrijke en precieze wijze. Vaak trekt hij eropuit om in de buitenlucht te schetsen. In deze presentatie geven Charlotte Schleiffert en Jeroen Kuster een kijkje in wat zij de afgelopen tijd in Studio DM gemaakt hebben. Vers uit het atelier… 

www.drentsmuseum.nl

Geopend:  di t/m zo van 10:00 - 18:00 uur  (tijdens vakanties ook op maandag geopend)

JEROEN-KUSTER.jpg
Schleiffert2.jpg
jeroenkuster.jpg

________________________________

SASKIA VAN DEN BERG

t/m 29 juli | de Brinkhof, Norg | Entree: vrij

Saskia van den Berg-Jacobi uit Een-West exposeert van 14 juni tot en met 29 juli in de Brinkhof te Norg. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. In haar geabstraheerde schilderijen laat zij vormen en kleurgebruik herhalen, het werk lijkt een onderdeel van een groter geheel. Naast verf gebruikt zij verrassende materialen zoals o.a. foto’s, stof, gips, zand en touw. Het steeds weer laag over laag schilderen, andere materialen
aanbrengen of gedeeltelijk weer weghalen en weer iets anders toevoegen, is voor haar de manier om zich creatief te uiten op het doek.

www.cultureleraadnorg.nl

Geopend: ma t/m vr van 8:00 - 17:00 uur

expo-saskia-v-d-berrg-expressie-van-impressie-hauptbahnhof-berlijn-70x100cm-acrylverf-foto
Expo Saskia v.d. Berg, Vis, kantklosjes en acrylverf 55x45cm €120,00.jpg
Expo Saskia v.d. Berg, herfst 40x50cm acrylverf, oostindische inkt €200,00.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | ZWART-WIT + (damast en jaquard) & FRYE FAMKES (speksteen)

t/m 29 juli | het Veenhuysje, Veenhuizen | Entree: vrij

Drie damastweefsters tonen hun  damast- en jaquardweefsels met met de titel ‘Zwart-Wit +’, waarin u o.a. kunt  zien hoe weefsels, van soms wel honderden jaren oud, kunnen inspireren tot het maken van nieuwe ontwerpen. Binnen het thema staat het contrast tussen zwart en wit centraal met hier en daar een knipoog naar kleur en naar het dorp Veenhuizen. Kom rondkijken en laat u verrassen door de mogelijkheden van het oude ambacht. In de zomer van 2021 hebben drie damastweefsters in Veenhuizen een expositie gehouden met het thema ‘Geboeid door draden’. De vele bezoekers en positieve reacties hebben het enthousiasme bij de weefsters aangewakkerd om een nieuwe tentoonstelling te organiseren.  

Lies Siegersma en Els Welsink zijn twee beeldhoudsters met een fascinatie voor speksteen. Geïnspireerd door vorm en kleur van de verschillende soorten, is het resultaat ook voor hen elke keer een verrassing. Kom naar deze verrassende en afwisselende expositie met werk van de laatste twee jaar.

www.vezel.org

Geopend: di t/m vr van 13:30 - 16:30 uur

39744519_vp_small.jpg
thumbnail_zwart wit (2).jpg
39744518_image_big.jpg

________________________________

KAREN VENNIK & ANNE BROUWER | DIER

t/m 31 juli | de Wonderkamers, Nijeholtwolde | Entree: vrij

Beide kunstenaars hebben een verschillende benadering. Karen Vennik vormt gebeurtenissen om in een krachtige beeldtaal, die desalniettemin de kwetsbaarheid van het leven laat zien. Anne Brouwer maakt linoleumsneden in zwart-wit en kleur, maar ook monumentale dierobjecten van gehaakt touw. 

www.sigridhamelink.nl

Geopend: zo van 13:00 - 17:00 en op afspraak

karenvennik01-2021-458x750.webp
DSC_9314.jpg
Karen-Vennik-1.jpg

________________________________

SANNE VAN BALEN | STROOMOPWAARTS

t/m 31 juli | It Damshûs, Nij Beets | Entree: vrij

Van af zaterdag 1 Juli is bij It Damshûs het eindresultaat te bewonderen van schrijver en beeldend   kunstenaar Sanne van Balen met haar bijdrage aan het ARCADIA project Stroomopwaarts.                           

Het project Stroomopwaarts is een samenwerking tussen vijf musea in Zuidoost Friesland: Museum Opsterlân, Museum Heerenveen, Vlechtmuseum, Museum Dr8888 en Museum Belvédère. Sanne van Balen, wonende te Amsterdam, was de hele maand mei te gast in de gemeente Opsterlân, terug naar waar ze opgroeide. Als artist-in-residence werkte ze vanuit museum Opsterlân te Gorredijk aan haar reflectie op het verleden & de toekomst van het landschap dat zich uitstrekt tussen Beetsterzwaag, Tijnje en Bakkeveen. De huidige expositie in het museum (kaarten van Opsterland uit Tresoar) bracht haar op het idee alternatieve kaarten van het gebied te maken, waarin verhalen uit het gebied vertaald zijn in textiel.  Met het boek De verbindende kracht van quilts van haar oma An Keuning Tichelaar in haar achterhoofd, besloot ze het landschap als een lappendeken te benaderen.  Een quilt is een product van armoede en hergebruik, en wordt doorgegeven. Dat past bij de geschiedenis van de streek. Ze riep mensen op lappen te brengen in haar lievelingskleur, rood. De kleur van liefde, van gevaar en van het socialisme. De stukjes stof vertellen allemaal verhalen van de gevers. Het resultaat van haar residentie zijn drie dekens waarin verleden-heden-toekomst met elkaar in verband worden gebracht. Elk stuk stof is een patroondeel voor de lappendeken, die ze samen met vrijwilligers in elkaar zette. Sanne is ook schrijver en gebruikt taal als toegangspoort de verbeelding in. Ze onderzocht de toponiemen van alle dorpen: Beets, Bakkeveen, Sweach, Ureterp. Waar komen die woorden vandaan? Wat betekenen ze of hebben ze betekend? Dat Sweach eigenlijk weiland betekent, weet nog nauwelijks iemand.  Door woorden als ‘sweach’ en ‘weiland’ te borduren op de quilts voegt ze extra lagen betekenis toe aan haar lappentekeningen van het gebied. Met mooi weer staat het werk iedere dag buiten bij It Damshûs 

www.damshus.nl

Geopend: di t/m zo van 13:30 - 16:30 

Schermafbeelding-2022-06-08-om-11.24.46-1170x630.png
202206071612-1.jpg
tumblr_inline_rbi9zvSmm61r26cnc_500.jpeg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | DICHTER - BIJ

van 9 t/m 31 juli | Kunstencentrum K38, Roden | Entree: € 2.-

Kunstenaarsvereniging VERKUNO (diverse disciplines). In deze tentoonstelling zijn de deelnemende kunstenaars uitgegaan van een gedicht dat hen inspireerde tot het maken van hun werk. Bij anderen gebeurde dat andersom. Hier vond de dichter in het werk van de kunstenaar inspiratie voor het gedicht. Ook refereerde een kunstenaar aan poëzie als gehele uitingsvorm. Beeldende kunst en poëzie gaan hand in hand in deze expositie.

De deelnemende kunstenaars zijn: Leni van den Band, Edith Bons, Henk ter Bogt, Jelly van den Bosch, Carolien Broersen, Angelien Coco Martin, Arien de Groot, Jannie Hiskes, Sonja Leutholff, Ansje van den Muyzenberg, Joukje Pees, Dirk Rentmeester, Mariet Schedler, Lonia Schölvinck, Klaasje Smit, Hieke Veenstra.

www.kunstencentrumk38.nl

Geopend: wo t/m zo van 13:00 - 17:00 en op afspraak

image.png
ITS-BLACK-ITS-WHITE-Edith-Bons--scaled.jpeg
download.jpg

________________________________

INEKE VAN HARTEN & SIMONE VAN BAKEL

t/m 31 juli | MuGa, Heerenveen | Entree: vrij

Ineke van Harten en Simone van Bakel dwingen de beschouwer dichterbij het werk te komen. Voor beide kunstenaars is het materiaalgebruik zowel kenmerkend als leidend. Juist door dichterbij te komen wordt de kijker onderdeel van het werkproces. Maar beide kunstenaars zorgen daarbij ook voor verwarring. Het gebruikte materiaal doet denken aan iets dat het (mogelijk) niet is: landschappen, lichaamsdelen, verre sterrenstelsels en vertalingen van duizenden verhalen. Ontdek dit unieke en krachtige samenspel nu in de MUGA.

Ineke van Harten haar werken zijn te benoemen als  "gestolde herinneringen” en “innerlijke landschappen”. Indrukken van organische processen die Ineke van Harten omzet in olieverf. Soms pasteus, soms transparant groeit er laag over laag. Dikke verflagen waarin wordt gekrast en gekerfd of gladgestreken. Zo ontstaan er abstraherende landschappen.
Een wereld met zijn eigen wetten. Een wereld die voor Ineke van Harten poëzie en schoonheid moet uitstralen. Het vereeuwigen en uitkristalliseren van al wat vloeibaar en veranderlijk is. Op zoek naar stilte en eenvoud vastleggen van iets wat altijd al aanwezig was. Ineke van Harten werkt met verschillende formaten. De grote doeken trekken de kijker in de fictieve landschappen, de kleinere dwingen de kijker dichterbij te gaan staan waardoor hij een groter inzicht krijgt in het proces dat aan de grondslag heeft gelegen. Een kunstenaar om bij stil te staan.

Simone van Bakel is vooral bekend van haar sculpturen in glas en keramiek, welke zich onderscheiden door een sobere en organische vormgeving. Zij voorziet haar werken van verschillende huiden, waardoor materialen zich voegen naar het nagestreefde fysieke resultaat. Wat je lichamelijk ervaart, krijgt bij haar een mentaal gehalte dat zuiver en wezenlijk is. Van Bakels creeert zowel twee- als driedimensionaal werk met een fysieke aantrekkingskracht die zij aan haar innerlijk onttrekt. MUGA toont ook schilderingen die zijn voorzien van glasparels. ,,Ik gebruikte al eerder glasparels in mijn werk. Met de rust van de lockdown heb ik leren aquarelleren, dat heb ik nog nooit gedaan”, zegt ze. De hangende vormen die aan lichaamsdelen doen denken, zijn en blijven herkenbaar. De glasparels geven een nieuwe dimensie aan het werk. Als trosjes zijn ze aangebracht op de aquarellen, ze vangen en transformeren het licht. Haar nieuwste werken doen denken aan het universum en de donkere dieptes van de oceanen. Haar tweedimensionale werk blijkt een boeiende verbreding van het toch al interessante oeuvre van Van Bakel. Het werk van Simone van Bakel is in verschillende (inter)nationale Museale collecties opgenomen (o.a. Stedelijk Museum Amsterdam en ’s-Hertogenbosch, Nationaal Glasmuseum Leerdam, Museum het Princessehof Leeuwarden, Museum voor Moderne Kunst Arnhem).

www.heerenveenmuseum.nl

Geopend: di t/m vr van 11:00 - 17:00 uur, za en zo van 13:00 - 17:00 uur

phoca_thumb_l_ineke van harten-_van nergens gekomen_2013-olieverf-20-20 cm-01.jpg
fb0174aa-da49-11e6-8a56-0d11f7a9a210.jpg
IMG_0324.jpg

________________________________

FRANS JANSEN | ALLES VAN WAARDE EN SCHOONHEID IS WEERLOOS

t/m 31 juli | Podium Zuidhaege, Assen | Entree: vrij

Schoonheid is troostrijk. Sinds hij enig fysiek ongemak met zich meedraagt, woedt er een oorlog in hem. Dat bracht Frans Jansen, de bekende beeldend kunstenaar uit Assen, op het idee van deze serie; een serie waarin de weergaloze schoonheid van de vrouw en de vernielingen van het oorlogsgebied waarin zij zich bevindt een schrijnend contrast vormen. Alles van waarde en schoonheid is weerloos, is de titel van de serie die in Podium Zuidhaege te zien is. De fragiele, ogenschijnlijk kwetsbare vrouw in het werk van Frans is karakteristiek voor deze schoonheid. Tegelijkertijd is zij een aanklacht tegen oorlogsgeweld; een aanklacht die zonder geweld is en ondanks zijn betekenis getuigt van beroering en schoonheid. Immers, schoonheid is troostrijk.

www.podium-zuidhaege.nl

Tijdens de openingstijden van Podium Zuidhaege gratis te bekijken in de foyer.

FullSizeRender-9.jpg
20.png
39794501_image_big.jpg

________________________________

IRMA HORSTMAN | BEELDEN IN DE TUIN

t/m 31 juli | Wonderkamers (Batavushuisje), Nijeholtwolde| Entree: vrij

De beelden een beeldengroepen in staal ontstonden aanvankelijk in de periode dat Irma Horstman haar atelier midden in het bos had. Omringd door oude bomen, paddenstoelen, vogels, vleermuizen, kortom ‘de natuur’, veranderde haar werk van symbolisch abstract naar totaal abstract. De organische invloeden, de levenscycli van planten en dieren die ze jarenlang op de voet kon volgen beïnvloedden de vormgeving en de manier waarop ze over haar beelden dacht. Het groeiproces werd belangrijker en het zo ontstane beeld kreeg betekenis en titel tijdens of na het maakproces. Het beeld bepaalt de taal. Dit beschouwt ze als de essentie van het beeldend denken. Deze manier van werken in werd door de Dada kunstenaar Jean Arp op de volgende manier verwoordt:·“Deze kunstenaars willen de natuur niet kopiëren; zij willen niet reproduceren maar produceren. Zij willen produceren zoals een plant zijn fruit produceert en niet in staat is tot het produceren van stillevens, landschappen of naakten. Zij willen direct produceren, en niet langer via een interpretatie.”

www.sigridhamelink.nl

Geopend: zo van 13:00 - 17:00 uur

download.jpg
BlauweTekens.jpg
afb2016Horstman1.jpg

________________________________

SASKIA KOOI |  FOCUS OP DE WERKELIJKHEID

t/m 5 aug | Galerie Mildam | Entree: vrij 

Realistisch schilderen en tekenen was Saskia Kooi haar jeugdpassie, deze passie heeft zij zo´n 10 jaar geleden weer opgepakt. Het geeft haar energie en voldoening, kortom: Saskia wordt er blij van. Om zichzelf hier verder in te ontwikkelen, volgde zij schilderlessen bij verschillende kunstenaars in Friesland. In die lessen heeft zij diverse technieken geleerd. Uiteindelijk is Saskia uitgekomen op een werkwijze waarbij zij met verschillende lagen werkt, net als bij de schilderijen van de oude meesters in vroegere tijden. Dit geeft meer dieptewerking. Qua materiaalkeuze ligt haar voorkeur bij olieverf op paneel. Regelmatig verwerkt zij bladgoud in haar schilderijen om meer expressie te creëren. Haar interesse ligt bij uiteenlopende onderwerpen: van mensen, dieren tot stillevens en landschappen. Het liefst licht zij onderwerpen uit die rust of een bepaald gevoel oproepen met een focus op de werkelijkheid. Als Saskia schildert in het atelier op haar woonark in Warten geeft haar dit afleiding van het gehaaste leven en de dagelijkse dingen. Het schilderij is geslaagd als zij een onderwerp zo weer kan geven, dat het als het ware tot leven komt. In 2021 won Saskia de hoofdprijs van de schilderwedstrijd van Makkum Art en dit jaar de eerste prijs van de stilleven wedstrijd georganiseerd door het Nationaal Atelier i.s.m. het magazine Hollands Glorie. Momenteel volgt Saskia de vakopleiding aan de Kunstacademie Friesland om zichzelf breder te ontwikkelen. 

# Elke eerste zondag van de maand is er Open Huis dan zijn alle kunstenaars zelf aanwezig.

www.galeriemildam.nl

Geopend: vr t/m zo van 14:00 - 17:00 uur

Foto 4 Jonge zwaluwen Saskia Kooi.jpg
Foto 3 Gympies Saskia Kooi.jpg
foto 1 Avonduurtje Saskia Kooi.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | PARADYS

t/m 14 aug | Bossen van Oranjewoud| Entree: € 15.-

Honderd dagen lang zijn de bossen van Oranjewoud het decor van een bijzondere kunsttentoonstelling: Paradys. In en rondom voormalige landgoederen, vorstelijke tuinen en natuurschoon ontdek je het werk van gerenommeerde kunstenaars. Waar anders is beeldende kunst zo op haar plek dan in deze bijzondere, maar ook historisch beladen omgeving? Paradys brengt beeldende kunst uit alle hoeken van de wereld naar Oranjewoud om deze idylle uit te dagen. Artistiek leider Hans den Hartog Jager nodigde 15 internationale topkunstenaars uit om nieuw werk te maken, geïnspireerd door de omgeving en de rijke geschiedenis van Oranjewoud. Alles is mogelijk: van kritisch commentaar op de buitenwereld en de macht die deze plek heeft geschapen tot pogingen om een plek als Oranjewoud nog mooier, nog paradijselijker te maken. De tentoonstelling bevat werk van Marianna Simnett, Charles Avery, Mercedes Azpilicueta, Diana Scherer, Erik van Lieshout, Augustas Serapinas, Isa van Lier, Louis Le Roy, Kasper Bosmans, CATPC / Athanas Kindendie, Jakob Kudsk Steensen, Alexandra Pirici, Em’kal Eyongakpa, Gregor Schneider en Alicja Kwade.

Oranjewoud is een klassieke idylle, ooit aangelegd door de Friese Nassaus. Een zorgvuldig uitgekiend lustoord en een uitvloeisel van het idee dat natuur tembaar en het paradijs maakbaar is. Juist omdat Oranjewoud geen neutrale plek is, biedt het kunstenaars bij uitstek de gelegenheid de wereld op te stuwen, te bevragen en op te schudden. Paradys vindt plaats in en rondom het parklandschap Oranjewoud nabij Heerenveen. De bossen en landgoederen rondom Hotel Tjaarda vormen het hart, aan de flanken liggen dorpen als de Knipe en Katlijk. De kunstwerken staan op verschillende locaties verspreid over dit gebied: in oude kerkjes, in bossen en vennetjes. De tentoonstelling vindt zowel buiten als binnen plaats, afhankelijk van het soort werk.

www.arcadia.frl

Geopend: do t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

DSC9816-3.jpg
untitled-1-naked-routes-emkal-eyongakpa2011_bd.jpg
1.hero.png

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | ARCADIA: 7 DROOM DUO'S

t/m 14 aug | Galerie Hoogenbosch, Gorredijk | Entree: vrij

Gedurende 100 dagen, van 8 mei t/m 14 augustus tijdens Arcadia is er om de twee weken (12 dagen exposure) in Galerie Hoogenbosch een duo-expositie te zien van professionele kunstenaars uit Noord Nederland. En de dialoog die plaats vindt tussen de twee kunstenaars en hun werk. De geselecteerde kunstenaars bevragen en verbeelden maatschappelijke thema’s vanuit hun betrokkenheid, maar andersom kan het publiek ook vragen stellen aan de kunstenaars tijdens de expositie. De snel wisselende duo-exposities zijn dagelijks te bezoeken (behalve op maandag).

Initiatief SKEP
SKEP staat voor Stichting Kunst en Publiek, een kunstinitiatief dat als brug wil fungeren tussen professionele hedendaagse beeldende kunst in Noord Nederland en het publiek. 
SKEP biedt een platform voor kunstprojecten en tentoonstellingen. SKEP staat open voor verschillende (kunst) ruimtes, van werkplaatsen, galeries tot de openbare ruimte, om diverse kunstinitiatieven te realiseren. Bij de Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s draait het voornamelijk om respect en enthousiasme vanuit bewondering voor elkaars werk en dit te delen met het publiek. Laten zien en ervaren van de passie en vakmanschap waarmee de kunstwerken zijn gemaakt.

www.skepkunst.nl

Geopend: do t/m zo van 13:00 - 17:00 uur

download (1).jpg
1305-sabine-liedtke.jpg
download.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | EQUIDISTANCE

t/m 14 aug | Afslag BLV, Heerenveen | Entree: vrij

Drie jonge, deels opgeleide en in Groningen wonende, kunstenaars namen het concept equidistantie als uitgangpunt voor deze tentoonstelling. In de wiskunde wordt ‘een punt op gelijke afstand van een verzameling objecten equidistant genoemd als de afstanden tussen dat punt en elk object in de verzameling gelijk zijn.’ “De term equidistance in ons onderzoek is ontstaan uit het gevoel van verbondenheid. Als trio, waarin ieder van ons een andere achtergrond deelt, streven we ernaar om onze verschillende frequenties te delen voor deze bepaalde periode waarin we ons bevinden. We willen deze verzamelde momenten via verschillende media vastleggen en tot uitdrukking brengen in een tentoonstelling. Drie verschillende artistieke talen waaien op en worden verenigd door het begrip equidistantie in een gezamenlijk werk - een punt op gelijke afstand.”

Karina Puuffin (1997, Oekraïne) verhuisde naar Nederland toen de situatie in Oost-Oekraïne onstabiel en onveilig werd. Het werk van Puuffin is een viering van kunst. Geïnspireerd door het modernisme probeert ze de traditionele ideeën van het medium te doorbreken, schilderijen samen te voegen tot sculpturale objecten en vice versa. 

“De laatste tijd raak ik gefascineerd door vergeten, verlaten en ongewenste dingen, hoe tweedehands- en kringloopwinkels gevuld zijn met objecten die hun eigen geschiedenis en betekenis hadden, maar plotseling al hun vroegere waarde verloren. De cyclus gaat door zonder te stoppen, sommige mensen verwerven dingen en raken eraan gehecht, terwijl anderen er gedachteloos vanaf komen.” 

In de satirische installatie van Karina Puuffin vindt de versmelting plaats tussen gewenst en ongewenst, authenticiteit en fake, goedkoop en duur. Haar project is zowel een statement als een experiment om te kijken of de perceptie van een kunstkijker gemakkelijk te manipuleren is.

Ottokaj Iroke (1989, Zuid Korea) is een multidisciplinair kunstenaar. Hij is gefascineerd door de macht topologie van economie, sport en hiphop. Zijn dagelijks leven en zijn interesses worden gecombineerd en hij esthetiseert ze vervolgens tot een kunstwerk. Het is meer een suggestieve transformatie van zijn leven en mentaliteit dan het vertegenwoordigen van de bestaande sociale structuren. Hij verandert politieke vraagstukken in perceptuele ervaringen. 

Ottokaji’s werk zal onder andere bestaan uit een video-installatie met sculpturen van voetbalnetten. Voor het videowerk heeft hij het stadion van SC Heerenveen bezocht en daar geluid en video opgenomen en gemonteerd alsof het een vlog is op You tube of Instagram. De video heeft hij nagesynchroniseerd als een voetbalcommentator. De opmerkingen en uitlatingen van de voetbalfans in het stadion worden op papier afgedrukt en vermenigvuldigd op verschillende papieren ballen. Het publiek mag tegen deze papieren ballen trappen.

Celina Bermudez Vogensen (1996, Portugal) is Nicaraguaanse, Portugese en Amerikaanse en werkt met onderwerpen met betrekking tot natuur tegenover migratie, territorium en identiteit waarin hun persoonlijke ervaring de belangrijkste bron is van het werk. Celina verkent deze onderwerpen via verschillende media en benaderingen.

“Ze zijn gefascineerd door het concept van het overwinnen van de traditie van stilte en het bouwen van nieuwe verhalen en beelden die de relaties onderling en tussen soorten aangeven. De theoreticus Gloria Anzaldúa, onderzoekt het idee om ‘tussen’ nationaliteiten en culturen te zijn en hoe dit een ander verhaal kan creëren." "Wij overwegen een nieuwe mythe te creëren die voortkomt uit deze bovengenoemde onderwerpen. We willen onderzoek doen naar algemeen bekende mythen voor deze tentoonstelling samen met meer onbekende verhalen. Het vinden van de waarde van ruimte (of afwezigheid ervan) in tekst, lijnen en afbeeldingen. Hoe de typografische, letterlijke, visuele, ruimtelijke en metaforische 'stilte' elkaar kunnen overlappen, verkeerd zijn geïnterpreteerd of zelfs onderdrukt.”

www.museumbelvedere.nl/nl/afslag-blv

Geopend: di t/m vr van 13:00 - 17:00 uur, za en zo van 13:00 - 17:00 uur

ottokaji_iroke_lr.jpg__992x992_q85_subsampling-2.jpg
KarinaPuuffinIacryliconwoodcanvasandfabric250x300x700cm2020.jpg
celina_bermudez_vogensen_lr.jpg__2848x2848_q85_subsampling-2.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | NOORD NU

t/m 14 aug | Tuinbouwschooltuin, Frederiksoord | Entree: vrij

Een uniek kunstevenement in Frederiksoord. In 3 maanden tijd exposeren 23 kunstenaars hedendaagse kunst in een 4-tal exposities. Noord Nu is een samenwerking van 4 kunstenaars: Maria Berkhout, Tienke Zijlstra, Martin de Jong en Joop Vos. Zij wonen en/of werken in Drenthe. Tienke Zijlstra en Martin de Jong hebben hun atelier in de oude tuinbouwschool in Frederiksoord. Maria Berkhout en Joop Vos zijn betrokken bij de ontwikkelingen in en om de tuinbouwschool. In 3 maanden tijd zullen er 4 exposities georganiseerd worden, met in totaal 23 kunstenaars uit heel Nederland.

#1 | 26 mei - 12 juni: Tekeningen
Tienke Zijlstra Lea Adriaans Iris Burghout Sarah Linde René Heeres Rita Rutten Michiel Knaven Ursula Metzler Ingrid Pasmans Hils Robbé Esther Schlebos Inge van der Storm
#2 | 16 juni - 3 juli: Schilderijen, installatie, fotografie en videokunst
Martin de Jong Albert Oost Jochem Hamstra John Kok Mirjam Offringa AKMAR
#3 | 7 juli - 24 juli: Tekeningen, schilderijen, grafiek en ruimtelijk werk
Maria Berkhout Inez Odijk Ilse Kauffman
#4 | 28 juli - 14 augustus: Schilderijen en fotografie
Joop Vos Indra Moonen

www.noordnu.nl

Geopend: do t/m zo van 13:00 - 17:00 uur

01iris001.jpg
forrest-nr6-klein.jpg
miraculous-month-III.jpg

________________________________

AGATHA VAN AMÉE & NELLEKE BELTJENS | YOU SEE

t/m 14 aug | Galerie Getekend, Heerenveen| Entree: vrij

Duo-presentatie met houtskooltekeningen van Agatha van Amée en (kleur)pentekeningen gecombineerd met aquarel van Nelleke Beltjens.

www.galeriegetekend.nl

Geopend: vr en zo van 12:00 - 17:00 uur en op afspraak

what-more-could-you-want.png
03_Suns-and-Moons-of-All-Times_series2_thumb-512x341.jpg
2BCA7BB5-23F8-46BF-AE3D-4D66D1DE223E_1_201_a.jpeg

________________________________

JEANNE BIERUMA OOSTING & DE PRENTKUNST

t/m 21 aug | Centrum voor Prentkunst Nobilis, Fochteloo | Entree: vrij

Vier musea en het centrum voor prentkunst organiseren de Zomer van Jeanne, met tentoonstellingen in Fochteloo, Zutphen, Oranjewoud, Maassluis en Almen. Jeanne Bieruma Oosting (Leeuwarden 1898 - 1994 Almen) had een grote passie voor grafiek. Haar ouevre omvat vele honderden prenten, gemaakt in uiteenlopende grafische technieken en tot stand gekomen in iedere fase van haar lange werkzame leven. Naast prenten maakte ze onder meer boekillustraties, exlibris en postzegels.  In de tentoonstelling in Fochteloo ligt de nadruk op haar prenten na haar terugkeer uit Parijs in 1940, de plaats waar ze voor de oorlog veel werkte in het atelier van Stanley William Hayter. Er hangen in de tentoonstelling evenwel ook enkele prenten uit de jaren twintig en dertig. Ook zijn er fraaie voorbeelden van haar schilderkunst en tekeningen te zien. De door haar geïllustreerde boeken worden getoond, enkele met originele etsen. Naast het werk van Bieruma Oosting wordt grafisch werk getoond van haar naaste kunstenaarsvrienden Pam G. Rueter, Joop Sjollema, Theo Kurpershoek en Otto B. de Kat. In 1934 werd Bieruma Oosting lid van de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunst, kortweg De Grafische. Tot de opheffing in 1971 bleef ze een actief en betrokken lid. Met verschillende leden heeft ze heel vaak samen tentoongesteld, van hen wordt ook werk getoond in deze expositie. Onder anderen: M. C. Escher, Nico Bulder, Thijs Mauve, Dirk van Gelder, Aat Veldhoen, Ru van Rossem, Aart van Dobbenburgh, Jan Mensinga en de Stellingwerver kunstenaar Johannes Mulders. Al het getoonde werk van Bieruma Oosting en haar vrienden en collega's maakt onderdeel uit van de omvangrijke en nog steeds groeiende collectie van de Stichting Nobilis. Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst; 240 pagina's en meer dan 300 afbeeldingen, slechts 20 euro.

www.stichtingnobilis.nl

Geopend: do t/m zo van 13:30 - 16:30 uur

JBO Herengracht Amsterdam.jpg
JBO Boomen.jpg
JBO exotische tuin.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | STROOMOPWAARTS: VAN AMBACHT NAAR DESIGN 

t/m 21 aug | Vlechtmuseum, Noordwolde | Entree: € 7.50 (t/m 12 jr € 3.50)

Op zaterdag 14 mei opent ontwerper Gerard van den Berg deze expositie in het Vlechtmuseum. Van den Berg verwierf in 1985 bekendheid met zijn bijzondere ontwerpen voor de rotanindustrie in Noordwolde. Zo werd zijn stoel DES2021 voor Rohé in dat jaar uitgeroepen tot ‘stoel van het jaar’. De bijzondere nationale en internationale designgeschiedenis van Noordwolde startte al in 1908 toen de eerste en enige Rijksrietvlechtschool van ons land werd opgericht. Ruim 1000 jongvolwassenen leerden er het vak van stoelenmaker. Directeuren en leraren van naam en faam brachten de opleiding naar een hoog niveau. Het schitterende vlechtambacht groeide uit tot een industrie met een productie van ruim 200.000 stoelen per jaar. Zelf zijn de vaklieden van weleer altijd bescheiden gebleven over hun producten: ze maakten immers ‘maar’ stoelen. Toch hebben de vlechttechnieken in de decennia daarna veel industriële ontwerpers geïnspireerd tot niet zelden bijzondere modellen. In de expositie worden de topstukken in de spotlights gezet. Ook wordt bij de opening van de expositie een boek gepresenteerd waarin niet alleen de historie van het vlechtambacht wordt belicht, maar waarin vooral ook de toonaangevende designers en hun ontwerpen worden gepresenteerd. Naast Gerard van den Berg komen we ook Dirk van Sliedregt, Jan des Bouvrie, Rudolf Wolf, Roderick Vos, Luit van der Helm, Ruud Jan Kokke en vele anderen tegen. Dutch design in Noordwolde … een bijzonder en belangrijk verhaal!

www.vlechtmuseum.nl

Geopend: di t/m za van 10:30 - 17:00 uur

vdBerg_00.jpg
fa39d19c-504d-4f1f-83bb-fd4be7a6df77.jpg
281a7521ed4c15ef2eafe4142e4d97302ac26fec.webp

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | SCHITTERING

t/m 21 aug | KWIDS, Noordwolde| Entree: vrij

Vanaf 1 juli exposeren in de Zomer Expositie van Kunstwerk! in de Stellingen (KWIDS) met het thema SCHITTERING weer 15 kunstenaars. KWIDS biedt sinds 2010 een uniek platform aan beginnende, gevorderde en gerenomeerde kunstenaars uit de drie Noordelijke provincies. De exposities, die een aantal malen per jaar gehouden worden, vinden plaats in de voormalige klaslokalen van de Rijks Rietvlechtschool, boven het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde.

Deelnemende kunstenaars zijn: Alie de Boer (assemblagekunst/fotografie), Herma van Bolhuis (schilderijen), Marja Driessens Diessel (fotografie), Meta Geerts (viltkunst), Marjan Hetterschij (keramiek), Linda van Huffelen (glas), Ankie Koopmans de Vos (schilderijen/keramiek), Hilli Kuilman (tekeningen/schilderijen), Maria Mantje Abels (reductiehoutsneden), Zwannie Menger (mixed media), Reinder Ourensma (schilderijen), Dries Reeder (beelden), Marjolein Spitteler (gemengde techniek), Janny Steenstra (keramiek) en Erik Stokker (pentekeningen)

www.kunstwerkindestellingen.nl

Geopend: vr t/m zo van 13:00 - 17:00 uur

Flow-4-druipend-rood-oranje-geel-glas-glasuniek-linda_van_huffelen_rpbrgc.jpg
m51100092-1024x768.jpg
Marja-Diessel-005.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | OPEN STAL ~ UIT DE SCHADUW

van 23 juli t/m 21 aug | Diverse Locaties, Oldeberkoop | Entree: € 3.-

Vorig jaar, in 2021, bestond Open Stal 50 jaar. De oudste kunstroute van Nederland mochten we onderstrepen met dit mooie jubileum. Het was dubbel en dwars feest, want naast ons jubileum, vierden we ook dat we allemaal weer ‘naar buiten’ mochten om deel te nemen aan tal van activiteiten, want covid-19 was op zijn retour.
‘Uit de schaduw’
Hoe passend is de titel van het thema van Open Stal 2022, waaraan 37 kunstenaars deelnemen: ‘Uit de schaduw’. Dat betekent: leef, laat je zien, laat zien wat verborgen is, kom in het licht, zonder licht geen schaduw… Voor de deelnemende kunstenaars een thema waar zij zich volop door hebben laten inspireren. De route biedt op onverwachte plekken kunst in het dorp Oldeberkoop, zowel binnen als in de buitenlucht, op variërende locaties zoals in de stal van een boerderij, de kerk, in galeries, garages, tuinen, in het bos en in de voormalige veevoederfabriek CAV.
Op de Doevekamp staat een controversiële installatie van Arjen Boerstra; Engineering die de nodige vragen op zal roepen. In de Bonifatiuskerk voegt Karin van Dam een beeld toe aan de daar hangende kroonluchters. In de industriële ruimte van de CAV zijn o.a. de hyperrealistische portretten van Annemarie Busschers te bewonderen en in kunstruimte Hiemstra vindt u Ann van Hoey en Reinhilde van Grieken, twee toppers uit de Vlaamse keramiekwereld.
De kunstroute is 3 kilometer lang. Al wandelend kunt u genieten van de kunst in het pittoreske dorp. Voor mensen die slecht ter been zijn staan witte fietsen klaar. Open Stal kan goed met kinderen worden bezocht. Voor hen wordt een speciale speurtocht uitgezet.
Flankerend programma
Bij een bijzondere kunstroute hoort een bijzonder en uitgebreid flankerend programma. Naast kunst biedt Open Stal ook dit jaar een muziekpodium. Op de zaterdagen en zondagen wordt vanaf 15:30 uur een afwisselend programma gepresenteerd met zowel Nederlandstalige als Engelstalige muziek.

www.openstal.nl

Geopend: ma t/m zo van 13:00 - 18:00 uur

c8452ab6b9140f28755205729fe74bda.jpg
annavanderputte02-2021-750x414.webp
arjen-20boerstra-20batavier1-3.jpg

________________________________

ANJET VAN LINGE & GEORGE MEERTENS | EEN GEVONDEN MENS

t/m 21 aug | Campis, Assen | Entree: vrij

Wie zijn wij als mens? Hoe raken we elkaar, hoe laten we ons vinden, en door wie? In een wereld die snelheid waardeert, nodigt het werk in deze tentoonstelling uit tot stilstaan en waarnemen. Anjet van Linge en George Meertens vinden hun inspiratie veelal in verstilling. Welke vragen, vormen en kleuren komen er naar boven wanneer de eigen stem tot stilte wordt gemaand? Het werk van beeldhouwer Anjet van Linge wordt ook wel beschreven als spiritueel minimalisme. Vaak begint het met een vraag die Van Linge in de steen verkent. Soms is er eerst de steen en openbaart de betekenis van het werk zich gaandeweg: ze laat het materiaal spreken. Er ontstaan vormen die eenvoud, ritme en stilte ademen: samen vertellen ze een verhaal. Het beeld dat langzaam ontstaat, nodigt Van Linge keer op keer uit tot een niet-weten: tot stil worden en kijken, zien wat er al is. Het beeldhouwen is voor haar altijd een ritmische meditatie: een uitnodiging tot verkennen van vragen die er zijn, over bijvoorbeeld wat ons identiteit geeft en waar ons thuis is. George Meertens brengt geregeld zijn tijd door in een cisterciënzerabdij, waar hij heeft ervaren hoe heilzaam een dagelijkse routine kan zijn. Deze helende routine vertaalt zich naadloos naar zijn werk, wat is opgebouwd uit zich steeds maar weer herhalende handelingen. Laag na laag geeft hij kleur en structuur aan het doek. “Bij het schilderen wordt het oppervlak bedekt om iets zichtbaar te maken”. Een paradox die Meertens keer op keer fascineert. Waar zijn schilderijen op het eerste gezicht uit één kleur en vlak lijken te bestaan, lijkt het of de doeken na een grondiger observatie beginnen te leven: voor de opmerkelijke toeschouwer openbaren zich oneindig veel opties. Een gevonden mens is een verkenningstocht in stilte. Soms leiden die verkenningen tot een moment waarop werkelijkheid, verbeelding en symboliek samenvallen: tot heling wellicht. Zo nu en dan worden we gevonden.

www.campis.nl

Geopend: wo t/m zo van 12:00 - 17:00 uur

Hars-olieverf-op-linnen-200x220-cm-2010-george-meertens.jpg
2013-ik-ben-een-woord-2.jpg
bc201702-joep_trommelen-schilder_george_meertens-denk-2009_olieverf_op-linnen_-110x130-100

________________________________

MARTIJN VERSTEEG, BRITA SEIFERT, STEFANIE OTTENS & GABRIËLLE WESTRA | MAGICAL DRAWINGS

van 8 juli t/m 21 aug | Galerie Autrevue, Heerenveen| Entree: € 5.- (incl. consumptie)

De kracht van een potlood. Een tekening waar maanden aan gewerkt wordt? Een fantasie die door pastel en potlood op papier wordt gezet? Kunstenaars die je een blik gunnen in hun wereld en je uitnodigen te kijken zoals zij dat zien? Dat vind je op onze nieuwe expositie. We nodigen we je graag uit voor Magical drawings. De tekeningen zijn gemaakt met houtskool, grafiet, pastel of kleurpotlood. Sommige zijn gigantisch groot. Ze hebben een enorme zeggingskracht. Je ervaart misschien wel een meditatieve werking, als je kijkt naar alle details, ongelooflijk mooi.

MARTIJN VERSTEEG (Overberg, 1989) is een autodidactisch tekenaar o.a. bekend van Sterren op het Doek. Floortje Dessing koos zijn portret uit. Zijn grote tekeningen zijn wand vullend.  Gefascineerd door schoonheid  onderzoekt hij met zijn kunst hoe mooi de wereld is, als je hem ‘gewoon’ laat zien. Zijn stijl is hyperrealistisch, hij maakt gebruik van
contrasten en donkere achtergronden. Een goed portret kost hem maanden werk. Zijn werk is pure magie. Hij werkt op een groot formaat wit papier, houtskool en grafiet. Versteeg exposeert o.a.  in Nederland en Taiwan. Onlangs wint hij de Cultuur Prijs van Veenendaal en in 2017 de publieksprijs van De Nederlandse Portretprijs.

BRITA SEIFERT (Leipzig, 1963) tekent sinds 1980, volgt de academie voor grafische illustratie in Leipzig en de academie voor beeldende kunst in Berlijn. In de drie jaren dat ze in Italië woont, laat ze zich inspireren door Da Vinci en Dürer. Ze voltooit de opleiding multimediadesign in 2000. Haar werk ontwerpt ze eerst digitaal, daarna tekent ze, soms met een model voor de juiste stofuitdrukking. Haar werk, geïnspireerd door muziek, reizen of een persoonlijke ervaring, neigt naar het fantastische, erotische en magisch-realistische. Ze is een tovenares met pastel en kleurpotlood. Ze exposeert o.a. in België, Duitsland, Oostenrijk, USA en Nederland.

GABRIËLLE WESTRA (Hallum, 1990) tekent zolang ze zich kan herinneren. Ze behaalt in 2015 haar Master aan de Klassieke Academie Groningen en voltooit die met een studie aan de Academy of Art in Florence. Ze is meermalen genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs en ontvangt onlangs de Prix de Norvège. Ze portretteert mensen uit haar dagelijkse omgeving, bij wie ze op zoek gaat naar hun geheime kracht. Haar tekenstijl is realistisch, gedetailleerd en krachtig. Gabriëlle is een multitalent. Ze tekent, schildert en beeldhouwt. Ze exposeert haar werk o.a. in de USA, Frankrijk, Italië en Nederland.

STEFANIE OTTENS (Groningen, 1987) studeert autonome beeldende kunst aan Kunst academie Minerva en behaalt haar Master of Arts (kunstgeschiedenis) aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ze legt zich de laatste tijd vooral toe op het maken van botanische tekeningen. Zij streeft naar een wetenschappelijk correcte weergave. Ze werkt daarbij o.a. in potlood en houtskool. Ottens is onlangs aspirant lid geworden  van de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland. 
OPENING: vrijdag 8 juli (11-17 uur) vrije toegang met hapje en drankje.
Kom wanneer het jou/jullie uitkomt. We ontvangen je graag! Kom en ervaar
de magie van het tekenen!

www.autrevue.nl

Geopend: vr en za van 11:00 - 17:00 uur en zo van 12:00 - 17:00 uur

Gerrit-Olieverf-op-doek-90x90-cm.jpg
BS160901Return-to-innocence.jpg
martijn-versteeg-kunst-3.jpg

________________________________

FRANSJE VERSLOOT

van 2 juli t/m 28 aug | Sudergemaal, Nij Beets | Entree: € 2.-

Uitbundig, ingetogen. Robuust, subtiel. En alles wat er tussen ligt. De schilderijen zijn een weerspiegelingen, van hetgeen zich in haar (gevoels) leven afspeelt. Je zou het kunnen vergelijken met een soort dagboek. Waar U als toeschouwer een pagina van mee naar huis kunt nemen. Als ze aan het werk gaat, heeft ze geen idee wat ze gaat maken.  Omringd door muziek, afgesloten van de wereld, in haar atelier in een oude DE fabriek te Joure, komen de beelden vanzelf. Laag op laag brengt ze de verf aan op het doek, met spatels, rollers en soms een kwast, laat ze zich leiden door haar emoties. Ook het kleurenpallet ontstaat op die manier.  Zoals ze zelf zegt, “het beeld is er eerder dan het woord”.  Dat verklaart dan ook de thematiek van de schilderijen. In de meeste schilderijen, kun je toch wel een landschap ontdekken, weerspiegeling van de Friese vergezichten. Het wad, de weilanden en de seizoenen.  Maar ook zo u en dan menselijke figuren; de man, schimmen, de reünie. Fransje is een autodidact. Ongeveer 25 jaar geleden heeft ze haar leven omgegooid en is ze gaan schilderijen. Nu gaan de doeken de wereld over. Het is een lange intense weg geweest van experimenteren met materialen, technieken en vooral heel erg veel schilderen en zo dicht mogelijk terugkeren naar je eigen innerlijke ik.  

www.damshus.nl

Geopend: za en zo van 13:30 - 16:30 uur

IMG_5869.jpg
wadden-XX.jpg
versloot4.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | BEELDENTUIN VAN FORMAAT!

t/m 28 aug | Galerie Wildevuur, Hooghalen | Entree: vrij

Welkom bij de mooiste beeldentuin in Drenthe, en volgens velen in Nederland. Een groot deel van het landgoed is ingericht als beeldentuin. Vanuit de galerie loopt u zó het groene gras op waar een smaakvolle diversiteit aan tuinbeelden van hedendaagse beeldhouwers alle ruimte heeft gekregen om bewonderd te worden. Een bezoek aan deze beeldentuin in Drenthe is absoluut de moeite en een omweg waard. De Beeldentuin is geopend tijdens de galerie tijden.

www.wildevuur.nl

Geopend: vr t/m zo van 12:00 - 18:00 uur

timmermans3.jpg
beeldentuin-galerie-wildevuur-transport-en-plaatsing.jpg
beeldentuin-galerie-wildevuur-tvcommercial.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | UNLIMITED: ZELFPORTRETTEN UIT EIGEN COLLECTIE

t/m 4 sep | Drents Museum, Assen | Entree: € 15.- (t/m 17 jr gratis)

Speciaal voor de tentoonstelling Unlimited - Zelfportretten uit eigen collectie kruipt de Nederlandse kunstenaar Sam Drukker in de rol van conservator. Zijn keuze bestaat uit ruim vijftig zelfportretten uit de collectie van het Drents Museum. Zelfportretten geven een inkijkje in het hoofd van de kunstenaar. De maker van het schilderij, tekening of beeld is immers ook de geportretteerde. Het Drents Museum verzamelt zowel kunst rond 1900 als hedendaagse figuratieve kunst. Tel je het aantal zelfportretten in deze collecties bij elkaar op, dan kom je al snel op 350 kunstwerken. Op het eerste gezicht lijken de verschillende portretten ver uit elkaar te liggen. Maar als je langer kijkt, zul je ook overeenkomsten vinden.  In de oudere kunstwerken herkent Drukker zowel het vakmanschap van zijn verre voorgangers als zijn voorliefde voor het gebruik van slechts enkele kleuren en tinten. De selectie eigentijdse werken omvat vooral kundig gemaakte zelfportretten, die soms humoristisch en vaak radicaal zijn. Maar boven alles ziet Drukker zijn collega’s als intensieve waarnemers, die ervoor kiezen om de werkelijkheid op een uiterst realistische wijze weer te geven.  

www.drentsmuseum.nl

Geopend:  di t/m zo van 10:00 - 18:00 uur  (tijdens vakanties ook op maandag geopend)

285468ac052f4a4ba5b1e212cd6d225c.jpg
1cb3196e-40b1-35a3-91f8-79199dfb9b89 (1).jpg
HoogheKamer2-e1421856539993.jpg

________________________________

JOHANNA VAN EIJBERGEN | MARKANTE METAALKUNSTENAAR

t/m 18 sep | Drents Museum, Assen | Entree: € 15.- (t/m 17 jr gratis)

Van Eijbergen was de enige vrouwelijke ontwerper van metaalkunst rond 1900 en bouwde in korte tijd een indrukwekkend oeuvre op als hoofdontwerper van de ateliers van metaalfabriek Dikkers & Co. In de tentoonstelling laat het Drents Museum een verrassend overzicht van het werk van Van Eijbergen zien met werken uit de eigen collectie kunst 1885-1935, bruiklenen van particulieren én werken van het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Hengelo. Bij de Nederlandse metaalkunst rond 1900 wordt er vaak gedacht aan kunstenaars als Jan Eisenloeffel, Carel Begeer en Frans Zwollo sr. In dit rijtje ontbreekt echter één belangrijke naam, namelijk die van Johanna van Eijbergen. Van Eijbergen was een vrouw die zich begaf in een mannenwereld en onderscheidde zich door de manier waarop ze gestileerde dier- en plantmotieven naadloos liet samengaan met geometrische vormen. De ontwerpen voor metaalkunst van Johanna van Eijbergen werden van 1904 tot en met 1909 uitgevoerd door de Hengelose fabrikant G. Dikkers & Co.

Solotentoonstelling
Hoewel Van Eijbergen slechts tien jaar actief was als metaalkunstenaar, wist zij haar talent ten volle te benutten. Haar ontwerpen kenmerken zich door wonderschone decoraties van gestileerde bloemen en dieren, met name insecten, vlinders en vissen. Ze werden vervaardigd op vazen, schalen en vele andere voorwerpen in messing, koper en brons. In de drie nabijgelegen zalen toont het museum metaalkunst van andere kunstenaars uit de collectie kunst 1885-1935. Op die manier wordt het werk van Van Eijbergen in de context van haar tijd geplaatst. Het is voor de eerste keer dat er een solotentoonstelling wordt georganiseerd over Johanna van Eijbergen.​

www.drentsmuseum.nl

Geopend:  di t/m zo van 10:00 - 18:00 uur  (tijdens vakanties ook op maandag geopend)

Johanna van Eijbergen (1865-1950) (ontwerp), Dikkers & Co (uitvoering), Inktstel met vlieg
39609439_image_big.jpg
Johanna van Eijbergen (1865-1950) (ontwerp, Dikkers & Co (uitvoering), Vaasje met bijen, o

________________________________

INBAL ANNE HERSHTIG | STROOMOPWAARTS

t/m 24 sep | Vlechtmuseum, Noordwolde | Entree: € 7.50 (t/m 12 jr € 3.50)

Inbal Anne Hershtig is een in Israël geboren kunstenaar die werkzaam is in o.a. Nederland. Tijdens ‘Stroomopwaarts’ onderzoekt ze de verbinding tussen mensen en de omgeving waar ze wonen, hoe mensen zich verbinden met het materiaal waarmee ze werken, welke menselijke interventies in het landschap hebben plaatsgevonden en plaats vinden. Als kunstenaar werkt ze met gevonden materialen uit de omgeving, w.o. grassen.

www.vlechtmuseum.nl

Geopend:  di t/m za van 10:30 - 17:00 uur 

download (1).jpg
download.jpg
318228_16b81edc519b43fb9d14e8c517daf9d8_mv2.webp

________________________________

WOUTER BERNS | ONVERVALSTE VERBEELDING

t/m 24 sep | Museum Valse Kunst, Vledder | Entree: € 8.- ( 4 t/m 12 jr € 4.-)

In de tentoonstelling ‘De onvervalste verbeelding van Wouter Berns’ zijn meer dan twintig schilderijen te zien waarop Berns ons zijn eigen onvervalste kijk op de wereld voorschotelt. In zijn verhalende schilderijen toont hij ons een relativerende weergave van het leven om ons heen. Staand voor een schilderij van Berns word je op subtiele wijze meegenomen naar een ongewone, maar meestal niet onmogelijke wereld. Kunstschilder Wouter Berns woont en werkt al zo’n dertig jaar in Kampen, de stad waar hij in 1992 afstudeerde aan de kunstacademie. Sinds 1991 exposeert hij in galeries en musea in binnen- en buitenland. Door de wijze waarop Berns zijn verhalen schildert, ontvangt hij veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Berns woont en werkt afwisselend in Kampen en de Franse Ardennen.

www.museums-vledder.nl

Geopend: wo t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

169-wouter-berns-2021-de-pottenbakster.jpg
wouter berns 2020, the red line. 22981.jpg
176-wouter-berns-2021-.jpg

________________________________

BARBARA HEPWORTH, BEN NICHOLSON & ST. IVES 1939-1975 | LIVING THE LANDSCAPE

t/m 25 sep | Museum, Belvédère, Oranjewoud | Entree: € 12.- ( t/m 12 jr gratis)

Wereldberoemde kunstenaars als Ben Nicholson en Barbara Hepworth maakten van de pittoreske kustplaats St. Ives in Cornwall een wervelend internationaal kunstcentrum. De vele kunstenaars die zich er voor korte of langere tijd vestigden, lieten zich vooral inspireren door het eeuwenoude landschap, de zee en de verbondenheid tussen de plaatselijke bevolking en haar omgeving. Ver van de grote kunstcentra en actuele ontwikkelingen, vonden ze een persoonlijke stijl op de maat van licht, land en ruimte. In tegenstelling tot verstedelijkte gebieden in Nederland ontleent het noorden zijn identiteit grotendeels aan het landschap, dat vooral een cultuurlandschap is; een combinatie van natuur, landbouw en bewoning. In Engeland neemt Cornwall een vergelijkbare positie in. Ook de Cornish voelen zich meer dan gemiddeld verbonden met het landschap waarin zij leven. In een tijd dat landschap door beleidsmakers primair in cijfers wordt gevat, hoopt Museum Belvédère met Living the landscape ook bij te dragen aan het besef dat een landschap geen optelsom is van wolken, gras en bomen, maar een leefomgeving waarvan de mens deel uitmaakt.
Wie aan het landschap raakt, raakt aan de mensen. Precies dat is waar deze expositie van getuigt. De tentoonstelling toont werk van Barbara Hepworth, Patrick Heron, Ben Nicholson, Alfred Wallis en anderen.

www.museumbelvedere.nl

Geopend:  di t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

jennaburlinghamgallery-patrick-heron-january-1973-12-1973.webp
pieces-The-Family-of-Man-Barbara-Hepworth-1970.webp
ben-nicholson-greetings-card-st-ives-cornwall-1943-9006284-1600.jpg

________________________________

BRUNO VAN DIJCK & CHRISTIAAN KUITWAARD | GENIUS LOCI (prentenkabinetten)

t/m 25 sep | Museum, Belvédère, Oranjewoud | Entree: € 12.- ( t/m 12 jr gratis)

Complementair aan de tentoonstelling Living the Landscape is in de twee prentenkabinetten van de westvleugel werk te zien van de Vlaamse kunstenaar Bruno van Dijck en de Friese kunstenaar Christiaan Kuitwaard. 

Bruno van Dijck laat zich al jaren inspireren door de ruige kustlandschappen van Cornwall en Wales. In zijn series kleine schilderijen legt hij ter plekke zijn indrukken vast onder wisselende omstandigheden en op verschillende momenten van de dag. De werken op papier die Museum Belvédère van zijn hand toont, zijn in het atelier ontstaan en kennen een vrijere opzet. In zijn kleine paneelschilderijen en schilderingen op papier weet Van Dijck de oerkrachten van de natuur samen te ballen en een symbiose te bewerkstelligen tussen expressiviteit en verstilling. 

Christiaan Kuitwaard reisde in het voorjaar van 2022 samen met Feico Hoekstra, de samensteller van Living the Landscape, naar Cornwall en maakte ter plekke meerdere studies in olieverf, waarvan thans een selectie wordt getoond. De reeks wordt aangevuld met studies die Kuitwaard maakte tijdens zijn reis naar het Schotse eiland Skye. Het werk van Kuitwaard kenmerkt zich door een fijn gevoel voor licht, atmosfeer en ruimte.

www.museumbelvedere.nl

Geopend:  di t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

2008-01-8.jpg__1000x826_q85_subsampling-2.jpg
5_cornwall_nabij_st_just_14032022_1804.jpg__1000x672_q85_subsampling-2.jpg
nieuw4.jpg

________________________________

JETTE CLOVER | QUILTS

van 16 juli t/m 30 sep | Hawar, Oldeberkoop| Entree: vrij

Jette is een Deense kunstenaar die in België woont. Zij was eerder journaliste en taal en communicatie zijn voortdurend haar belangrijkste inspiratiebron. Haar quilts refereren aan schrift – soms aan het opdringerige beeld van de straat met gescheurde affiches en stoere graffiti en soms aan de intieme communicatie van de met de handgeschreven brieven. Haar gekozen medium is collage en zij werkt met zowel textiel als met papier. Jette heeft veel geëxposeerd in Europa, de VS en Australië. Zij is lid van de Europese groep Quilt Art sinds 2000, en zij is in het bestuur van de internationale organisatie SAQA (Studio Art Quilt Association).

www.hawar.nl

Geopend:  vr en za van 13:00 - 17:00 uur (van 23 juli t/m 21 aug ook op zondag van 13:00 - 17: 00 uur)

Jette-Clover_Metropolis_1.jpg
Jette-Clover_white_wall_11.jpg
Jette-Clover_Footnotes_4.jpg

________________________________

JEANNE BIERUMA OOSTING | STOEIEN MET DE MUZEN (4 kabinetten)

t/m 2 okt | Museum Belvédère, Oranjewoud | Entree: € 12.-

Het veelzijdige oeuvre van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) staat centraal in verschillende exposities tijdens de Zomer van Jeanne. Museum Belvédère toont niet alleen haar kleurrijke grafiek, maar laat tevens werken zien die gekoppeld zijn aan haar Friese jeugd. De nadruk ligt echter op de baanbrekende grafiek uit haar Parijse periode, die soms morbide, mysterieus en melancholiek is, maar ook het uitgaansleven viert. Geboren in het vermogende milieu van Friese adel en patriciaat, lag een loopbaan als kunstenares niet voor de hand. Jeanne Bieruma Oosting werd beknot door de conventies van haar tijd, klasse en sekse maar vocht zich desondanks vrij. In haar lange loopbaan creëerde ze een omvangrijk oeuvre dat olieverfschilderijen, aquarellen, grafiek en werken op papier omvat. Om haar werk te creëren moest ze vaak ‘stoeien met de muzen’, zoals ze het zelf omschreef. Hoewel ze nu met name bekend staat om haar kleurrijke interieurs, stillevens en landschappen in een toegankelijke laat-impressionistische stijl, kent de kunstenares ook een andere kant, die wordt gekenmerkt door duistere thema’s en macabere voorstellingen.
Parijse periode
Dit werk ontstond tijdens haar Parijse periode (1929-1940), toen haar ontwikkeling als mens en als kunstenaar in een stroomversnelling raakte. Ze gaf zich over aan het nachtleven, maakte kennis met de (lesbische) liefde en produceerde vrijzinnige naakten die destijds in Nederland nauwelijks getoond werden omdat ze – zeker voor een vrouw - te pikant zouden zijn. Deze serie Chairs uit 1931 zal in de presentatie van Museum Belvédère als geheel te zien zijn. De reeks maakt onderdeel uit van een grote particuliere schenking met grafische werken van Jeanne Bieruma Oosting die het museum mocht ontvangen. 

www.museumbelvedere.nl

Geopend: di t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

jbo_-_naakt_3_mb.jpg__571x800_q85_subsampling-2.jpg
jbo.jpg__1000x776_q85_subsampling-2.jpg
jbo_-_naakt_1_mb.jpg__578x800_q85_subsampling-2.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | STROOMOPWAARTS (8 kabinetten) 

t/m 2 okt | Museum, Belvédère, Oranjewoud | Entree: € 12.- ( t/m 12 jr gratis)

In de tentoonstelling Stroomopwaarts presenteert Museum Belvédère kunst uit de collectie die op welke wijze dan ook verwijst naar het landschap tussen de laagveenmoerassen De Deelen en de rivier de Tsjonger. Met werk van Coen Vunderink, Eric Beets, Dick van Arkel, Christiaan Kuitwaard, Sjoerd de Vries, Ids Willemsma, Willem van Althuis, Françoise Stoop, Ronald Zuurmond, Dineke Oosting, Mischa Keijser en anderen! Stroomopwaarts is een samenwerking tussen vijf musea in Zuidoost Friesland: Museum Opsterlân in Gorredijk, Museum Heerenveen in Heerenveen, het Vlechtmuseum in Noordwolde, Museum Dr8888 in Drachten en Museum Belvédère. Ieder museum organiseert een eigen tentoonstelling die reflecteert op (een deel van) de cultuurgeschiedenis van de Zuidoosthoek van Friesland. 

www.museumbelvedere.nl

Geopend:  di t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

download (1).jpg
cropped-456_website_header.jpg
763.jpg

________________________________

SKNN-KERAMISTEN

t/m 13 okt | Hannie Mein Galerij, Home Center, Wolvega | Entree: vrij

Al weer voor de 105e keer wordt er door de leden van de SKNN  weer een mooie en gevarieerde expositie gehouden in de Hannie Mein galerij in het Home center in Wolvega. Er zijn weer 5 keramisten (Maureen Heydemann uit Enschede, Netty Jillings-Rohaan uit Hengelo, Liesbeth Visser-Heesakkers uit Zwolle, Petra de Wilde-Schillemans uit Enter, Nicole Wegter uit Enschede) die hun werk laten zien en aan de wand verrassende en kleurrijke schilderijen van Henk ter Morsche uit Goor dus genoeg redenen om een keer te komen kijken. 

www.sknn-keramiek.nl

Geopend: tijdens de openingsuren van Home Center Wolvega

Koch-Siete-1012x1024.jpg
ka-wolvega-jVHRTE4J924M.jpg
1B1225EBB45D4D5E82D69CF0D88E5914.jpg

________________________________

IN DE BAN VAN DE ARARAT

t/m 30 okt | Drents Museum, Assen | Entree: € 15.- (t/m 17 jr gratis)

Na twee jaar uitstel presenteren wij van 11 mei tot en met 30 oktober 2022 de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië in de internationale archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Het is een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat – het nationale symbool van Armenië - niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen – voor een groot deel nog nooit in Nederland te zien geweest - neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië. 

Schitterende voorwerpen
Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan komen naar Assen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië. De objecten bestrijken een onmetelijk lange periode. Van circa een half miljoen jaar geleden - toen vroege mensen als jager-verzamelaars rondzwierven in het gebied dat nu Armenië heet - tot de komst van het christendom tijdens de regeerperiode van koning Trdat III (287-330 na Chr.). Het zwaartepunt van de expositie ligt in de Bronstijd en de periode van het koninkrijk Urartu (3400-600 v.Chr.). Uit die tijd zijn voorwerpen te zien uit rijke, door grote grafheuvels (koergans) overdekte graven en uit de versterkte nederzettingen Erebuni en Teishebani. 

Diermotieven
Opvallend zijn de vele afbeeldingen van dieren die op aardewerk of op metalen voorwerpen in de tentoonstelling te zien zijn. En de variatie is bovendien opmerkelijk: van geiten, gemzen, edelherten tot leeuwen, wolven, slangen en vogels en zelfs een enkele tapir. Sommige van deze dieren hebben een belangrijke rol gespeeld in de gedachtewereld van de Armeniërs. Zo symboliseert het edelhert de zon en staat de leeuw voor macht en autoriteit. In de inrichting – van de hand van Perspekt Studio’s die eerder het prijswinnende ontwerp voor de expositie Iran – Bakermat van de beschaving in 2018 verzorgde - komen dieren ook nadrukkelijk naar voren en zorgen voor een mythische sfeer.

Ark van Noach
In het midden van de tentoonstelling verrijst de berg Ararat. Deze beroemde heilige berg ligt dan wel in Turkije en niet in Armenië, maar de Ararat en de kleine republiek in de Zuidelijke Kaukasus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand zou zijn. Volgens de traditionele Armeense geschiedschrijving is Hayk, stamvader van de Armeniërs, een afstammeling van Noachs zoon Jafet. Armenen zelf noemen hun land dan ook Hayastan.

www.drentsmuseum.nl

Geopend:  di t/m zo van 10:00 - 18:00 uur  (tijdens vakanties ook op maandag geopend)

-Zilveren beker, ca. 2200-2000 v. Chr., Karashamb, © History Museum of Armenia, Jerevan, 2
Gouden kom op kleine holle voet, 1800-1600 v.Chr., afkomstig uit een graf in Vanadzor,  ©
-Reliek met houtfragment van Ark van Noach, 19de eeuw, © Mother See of Holy Etchmiadzin, 2

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | KUNSTROUTE: VERVLOCHTEN

t/m 31 okt | In- en om Noordwolde | Entree: vrij

De kunstroute VERVLOCHTEN doorkruist deze zomer Vlechtdorp Noordwolde en omgeving. Zes land-art kunstwerken komen langs wegen rond Noordwolde te staan. Ze verbinden de verhalen van het vlechtverleden met de huidige tijd. De kunstenaars zijn: Marko de Kok, Karin van der Molen, Jacomijn Schellevis, Raimond Evers, Sigrid Hamelink, Meg Mercx en Rob Verwer. Het verhaal van het vlechtverleden van Noordwolde moet verteld worden. Het is uniek in zijn soort en nauw verweven met de Kolonie van Weldadigheid. De fiets- en wandelroute, van circa 15 km, (eventueel in te korten) gaat dan ook langs de mandenmakerij in Wilhelminaoord, die het begin van de vlechtindustrie inluidde. In de route zijn meer historische locaties opgenomen. Kunst en historie zorgen ervoor dat het prachtige bomenrijke landschap rond Noordwolde gekleurd wordt met verhalen. Een stoelenproject, waar de gemeenschap van Noordwolde aan gevlochten heeft is onderdeel van VERVLOCHTEN. Tweedehands stoelen krijgen een totale make-over. Er wordt binnen het hele project voornamelijk materiaal hergebruikt. Een bezoek aan het Nationale Vlechtmuseum in de voormalige Rietvlechtschool, is het begin en eindpunt van kunstroute VERVLOCHTEN. Een bezoek aan het museum maakt de route compleet. Het routeboekje is vanaf mei te verkrijgen in het Vlechtmuseum en op andere locaties.

www.vlechtmuseum.nl

Geopend:  di t/m za van 10:30 - 17:00 uur 

39759183_image_big.png
Vuurzuilen_Bathmen.jpg
20220418_155006.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS | VROUWENPALLET 1900 - 1950, haar kunst, haar verhaal

van 9 juli t/m 20 nov | Museum Dr8888, Drachten| Entree: € 10.-

Nederland kent in de eerste helft van de 20ste eeuw een groot aantal getalenteerde vrouwelijke kunstenaars. Zij maakten onderscheidend werk en doen hierin niet onder voor hun mannelijke collega’s. Toch krijgt hun werk lang niet altijd de aandacht die het verdient. Om dit recht te zetten, organiseren Museum Dr8888 en Museum De Wieger de tentoonstelling Vrouwenpalet. Centraal staan 100 werken van 24 vooruitstrevende Nederlandse kunstenaars zoals Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck van Beest, Else Berg, Lou Loeber, Alida Pott, Jo Koster, Edith van Leckwyck,
Anna Sluijter, Nola Hatterman, Elisabeth Stoffers en Jemmy van Hoboken. Er is ruim aandacht voor de levens van de vrouwen en de keuzes die zij voor hun carrière maakten. Bij de tentoonstelling is een uitgebreid randprogramma samengesteld en verschijnt een boek in samenwerking met Uitgeverij Waanders. De expositie is tegelijk in Deurne en Drachten te zien. Halverwege vindt een wissel plaats zodat alle 100 werken op beide locaties te zien zijn.
De 24 kunstenaars nemen allemaal hun eigen plaats in de moderne kunstgeschiedenis in, werkend in stijlen als het kubisme, expressionisme, luminisme, sociaal realisme, nieuwe zakelijkheid, cobra en abstract expressionisme. Ze hebben zich losgemaakt van de tradities,  waarbij vrouwen vooral geacht werden om lieflijke landschappen of
stillevens te schilderen. Ze maken nu bewuste keuzes voor avant-garde stijlen en gedurfde onderwerpen. Lou Loeber schrijft zelfs een theoretische grondslag voor haar werk. Veel van deze vrouwen zijn sociaal bevlogen, bereisd en staan open voor nieuwe levensbeschouwelijke opvattingen. Hun werk is in meerdere gevallen maatschappijkritisch. Anneke van der Feer bijvoorbeeld, is haar leven lang communistisch. De kritieken zijn wisselend. Vooral bij de sociale onderwerpen vroeg men zich af of het wel ‘vrouwelijk’ genoeg was. Het gedurfde werk van Hanny Korevaar werd zelfs eens ‘een afschuwelijke degeneratie’ genoemd. Om het samen te vatten met de woorden van Charley Toorop: “De strijd tussen vrouw zijn en scheppend weten”.
Een eigen creatief leven
Vrouwenpalet laat niet alleen werk van deze getalenteerde vrouwen zien, maar gaat ook dieper in op de achtergronden van hun levens. Wat zijn de (on)mogelijkheden voor vrouwen en welke keuzes moeten ze maken? Naar voren komt hoe zij de durf hebben om zich te onderscheiden en hoe ze zich staande houden in een door mannen gedomineerde kunstwereld. Vrouwen krijgen steeds meer kansen om zich te ontwikkelen in deze periode, maar huwelijk en het gezinsleven hebben wel grote invloed op hun carrière. Alida Pott, een actief lid van De Ploeg, stopte bijna geheel met werken nadat ze kinderen kreeg. Charley Toorop trouwde, maar scheidde ook weer. Ze zei: “Ik geloof niet, dat je je werkelijk aan een man kunt geven, met hem kunt meeleven, als je een eigen sterk creatief leven hebt”. 
Stereotypes
Vanuit het historische verhaal legt de tentoonstelling een link naar het heden. Door de verhalen van de 24 vrouwen te verbinden met ervaringen van nu, wordt duidelijk waar staan we staan ten opzichte van een eeuw geleden. Er zijn verschillen maar ook veel herkenning waar het onderwerpen als opleiding, gezinsleven, vriendschappen, kritiek,
onzekerheid, zelfvoorzienend leven, ziekte en afscheid nemen betreft. In een audiotour bij de tentoonstelling komen deze onderwerpen aan de orde, maar ook: hoe is het in de 21e eeuw gesteld met tentoonstellingen rond vrouwen en met hun werk in (museale) collecties. Zijn de verschillen beslecht of bestaan de hardnekkige stereotypes en vooroordelen nog steeds? Op Instagram, via @vrouwenpalet_womenartists, zijn de verhalen van de kunstenaars al voorafgaand aan de tentoonstelling te volgen.

www.museumdrachten.nl

Geopend:  di t/m zo van 11:00 - 17:00 uur 

lou-loeber-zelfportret-1921-aa2090.jpg
763.jpg
4beb2836-1ec8-8535-2227-b81819871235.jpg

________________________________

EJA SIEPMAN VAN DEN BERG | TUSSEN TRADITIE EN ESSENTIE

t/m 27 nov | Projectruimte-Hoofdstraat 17, Beetsterzwaag | Entree: vrij 

De tentoonstelling "Tussen traditie en essentie- Het beeldend universum van Eja Siepman van den Berg" besteedt aandacht aan uiteenlopende aspecten van het fascinerende beeldbouwkundige oeuvre van Eja Siepman van den Berg. De expositieruimte van Projectruimte-Hoofdstraat17 in Beetsterzwaag toont een retrospectief overzicht van haar rijke oeuvre, met sculpturen uit de jaren 1964 tot en met 2022. Deze tentoonstelling begeleidt het verschijnen van de rijk geïllustreerde publicatie Eja Siepman van den Berg. Deze tweetalige uitgave (Nederlands en Engels) biedt met maar liefst 266 pagina's inzicht in de ontwikkeling van Siepman van den Bergs oeuvre.

www.projectruimte-hoofdstraat17.com

Geopend:  vr t/m zo van 13:00 - 18:00 uur en op afspraak

EjaSiepman_02_l-296x300.jpg
hqdefault.jpg
large_101_Nienke 002.jpg

________________________________

HILDEO KROP | HET DIER

t/m eind dec| Hildo Krop Museum, Steenwijk | Entree: € 8.- (12 t/m 26 jr € 5.-, tot 12 jr gratis)

Vanuit zijn atelier aan de Plantage Muidergracht was het voor de oud-Steenwijker kunstenaar Hildo Krop slechts een paar minuten lopen om bij de ingang van Artis te komen. Hij was een regelmatige bezoeker van de dierentuin en ging er vaak tekenen. De schetsen die hij van allerlei uitheemse dieren maakte vormden een inspiratiebron voor zijn beeldhouwwerken. In alle door Krop beoefende disciplines komt het dier voor: in zijn teken- en schilderwerk en zijn grafiek tot zijn keramiek en beeldhouwwerk, van heel groot tot miniaturen, van huisdieren tot exotische- en fantasiedieren. In het museum zijn verschillende van deze dieren te zien. Hildo Krop (1884-1970) was de zoon van een banketbakker in Steenwijk. Hij koos, na een gedegen koks-en bakkersopleiding, voor het kunstenaarschap. Al snel na zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten maakte hij naam en werd hem door de gemeente Amsterdam een dienstverband aangeboden. Na veertig jaar voor de gemeente Amsterdam te hebben gewerkt, werd hem uiteindelijk in 1956 de eretitel van Stadsbeeldhouwer van Amsterdam toegekend. Zijn veelzijdigheid was opmerkelijk. Want naast zijn beeldhouwwerk ontwierp hij ook boekbanden, meubels en vloerkleden, vervaardigde hij penningen en houtsneden, had hij zich bekwaamd in het snijden in hout en ivoor en was hij een begaafd keramist.

www.hildokropmuseum.nl

Geopend:  di, wo, do, za en zo  van 11:00 - 17:00 uur 

download.jpg
273296022_5138246846226583_1696977347409575784_n.jpg
V-46-Steigerend-paardje-foto-hildo-krop-jos-de-gruyter-1938-collectie-loek-van-vlerken.jpg