top of page

exposities

________________________________

ROEL ALKEMA ~ STATIONS

t/m 14 dec | De Brinkhof, Norg | Entree: vrij

Roel heeft 10 jaar geleden de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen afgerond en exposeert regelmatig in het Noorden van het land. Hij werkt figuratief en gebruikt voornamelijk olieverf. Zijn werk kenmerkt zich door aandacht voor licht, compositie en sfeer. Zijn afstudeerthema ”Stations” blijft hem boeien door de afwisseling van drukte en verstilling en alles wat ligt tussen aankomst en vertrek. Ook de nostalgische sfeer van oude stations inspireert hem tot het maken van schilderijen, zoals zijn impressies van het Hoofdstation Groningen en andere stations laten zien. Daarnaast toont hij in De Brinkhof ook dat een geïndustrialiseerd gebied als een tankopslag, een containerhaven of een fabrieksterrein mooi kan zijn, ondanks de negatieve associaties die ze in deze tijd oproepen.

www.cultureleraadnorg.nl

Geopend: ma t/m vr van 08:00 - 17:00 uur

2023.-7-Roel-Alkema-Hollands-spoor.jpg
2023.-7-Roel-Alkema-Aankomst-en-vertrek-1024x731.jpg
Roel-Alkema.jpg

________________________________

SURPRISE EXPOSITIE

za 16 dec, 11:00 uur | Stellingwerf College, Oosterwolde | Entree: vrij

Zet alvast in de agenda: op zaterdag 16 december van 11.00 – 17.00 uur vindt er weer een surprise-expositie plaats. Ruim twintig lokale kunstenaars tonen in het nieuwe atelier in het Stellingwerf College in Oosterwolde een paar kleine werkjes van maximaal 15 x 15 cm. Deze kunstwerkjes zijn allemaal te koop voor een klein prijsje, maximaal € 50,-. Leuk om cadeau te geven tijdens de komende feestdagen.

* Meer informatie volgt binnenkort.

www.kunstwerf.com

Geopend: za van 11:00 - 17:00 uur 

1607429855682.jpg
maxresdefault.jpg
Wenteltrap.jpg

________________________________

NAOMI HIRSCHFELD & LEONORA BAKKER 

t/m 17 dec | Galerie Mildam | Entree: vrij

Naomi Hirschfeld werkt sinds 2006 in het keramiekatelier van Zuid 57 in Den Haag, waar de keramist Yves De Block gedurende vele jaren zijn kennis en kunde deelde. Naomi bouwt haar werk met de hand op en werkt het af met zelfgemaakte glazuren in verschillende stooktechnieken. Voor haar is werken met klei een manier om te communiceren wat haar bezig houdt en te reflecteren op de wereld om haar heen.
Leonora Bakker is fotograaf en heeft in 2021 haar opleiding aan de Willem de Kooning Academie afgerond. Zij heeft zich zelf de techniek van het zeefdrukken eigen gemaakt. Met deze foto’s creëert zij nieuwe patronen.

www.galeriemildam.nl

Geopend: za en zo van 13:00 - 17:00 uur (en op afspraak)

57821-m-403254308.jpg
foto Leonora Mildam 1.jpg
Naomi foto 2.JPG

________________________________

KLASKE KALSBEEK-VLASMA ~ WINTEREXPOSITIE 

t/m 17 dec | Galerie-Atelier Klaske Kalsbeek, Rottevalle | Entree: vrij

Van 17 november t/m 17 december houd Klaske weer winterexpositie. Haar aquarellen van bloemen en landschappen ontstaan van uit haar grote bewondering en liefde voor bloemen en de natuur. Geraakt door wat zij ziet schildert zij haar compositie op van bloemen, een stilleven of het landschap. In deze expositie staan met name de Winterlandschappen uit haar omgeving centraal, maar ook zijn de bloemen aquarellen aanwezig. U bent van harte welkom in haar galerie atelier.

www.klaskekalsbeekvlasma.nl

Geopend: vr t/m zo van 13:00 - 17:00 uur 

DSC_frieswinterlandschap9169.JPG
fries winter landschap.JPG
frieswinterlandscap.JPG

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ LAND, WAD & ZEE

t/m 17 dec | Galerie Autrevue, Heerenveen | Entree: vrij

Veel nieuwe kleurrijke landschappen en wad- en zeegezichten van Marein Konijn,  Douwe Elias, Jan van Loon en je ziet ook werken van Erik v.d. Beek.

MAREIN KONIJN (1982) – Schilderen is voor mij een zoektocht naar de wereld in mijzelf. Visuele prikkels zijn overal, die absorbeer ik. En in mijn brein worden die beelden werelden op zich.

Mijn drang om te schilderen groot. Soms, als door omstandigheden de tijd ontbreekt, word ik ongedurig en beïnvloedt het gebrek aan schilderen mijn stemming. Als ik schilder, verlies ik mezelf en vergeet ik de wereld om mij heen. Ik vind dat heerlijk, zo opgaan in het werk wat tot stand komt door mijn eigen handen. Dan gebeurt er iets prachtigs, glijden de penseel streken vanzelf en ontstaat er iets moois. Ik heb altijd hoop dat de toeschouwer iets herkent in mijn werk. Als dat gebeurt, raak ik zelf geroerd. Dat mijn werk een verbinding met een ander brengt, daar geniet ik intens van.

DOUWE ELIAS (1952) – Schilderstijl: romantisch gevoel voor atmosfeer, ruimtes en licht, directe robuuste manier van schilderen. Hij probeert het kwetsbare en vergankelijke in verf uit te drukken. Hij schildert met de kleur van heimwee, volgens de Leeuwarder Courant. Hij zet zijn werk rechtstreeks op het doekpaneel, zonder vooraf een tekening of een schets te maken, in robuuste, losse verftoets, in warme, intense kleuren. Hij gebruikt veel olie in zijn verf om extra diepte en warmte aan de kleuren te geven. Als het werk enigszins droog is, gebruikt hij fijnere penselen, dat leidt tot werken met sfeer en dramatiek. Hij schildert in veel lagen en brengt tussendoor glacis aan om diepte en een mooie kleur te creëren

JAN VAN LOON (1938) wordt door Harry Tupan, de directeur van het Drents Museum wel de Nestor van de Drentse schilders genoemd. Hij studeerde aan de Academie Minerva te Groningen en De Koninklijke Academie in Den Haag. Hij is bekend door zijn landschappen waarin hij als geen ander op trefzekere wijze de stemmingen van weer, wind en landschap weet weer te geven.

ERIK v.d. BEEK (1971) – Erik heeft van jongs af aan een passie voor kunst. In zijn passie ligt ook het voortdurende gevecht besloten met de verf, met zijn onderwerpen, zijn inspiratiebron en met zichzelf. Hij schildert altijd iets nieuws, iets anders. Hij blijft zichzelf uitdagen. Het kunstenaarschap is voor hem een constante zoektocht naar perfectie. Zijn werken zijn pareltjes van geduld.

www.autrevue.nl

Geopend: vr en za van 11:00 - 17:00 uur en zo van 12:00 - 17:00 uur (en op afspraak)

442f87453945bc66e54051032715eba27e534ed3.jpg
zeedijk-100x140-cm-o-d-2010-1030x686.jpg
unnamed.jpg

________________________________

REDMER HOEKSTRA & HANNIE WOLSINK-SMIT

t/m 20 dec | Galerie Steenwijk | Entree: vrij

We zien dit keer echt alles even zwart – wit in Galerie Steenwijk met de duo-expositie van Redmer Hoekstra en Hannie Wolsink-Smit. Redmer met zijn humoristische tekeningen en Hannie met haar strak gevormde keramiek. Een tegenstelling in vorm en techniek, maar een geweldige combinatie van kunstwerken. Redmer is in 2009 afgestudeerd aan de kunstacademie in Zwolle. Hij is een illustrator en tekenaar die met zijn bijzondere werk een eigen filosofische blik op de wereld geeft. Hoe dingen werken is altijd al een fascinatie van hem geweest die je in veel tekeningen terug vindt. Hij tekent bijvoorbeeld apparaten en voorwerpen in een tekening open en geeft daar dan een heel eigen fantasierijke
invulling aan. Hierdoor krijgt een onderwerp een volledig ander gevoel of een andere betekenis. Ook ontstaan nieuwe combinaties die vaak verrassend, vreemd en tegelijk grappig zijn. Het is belangrijk om de tekeningen zo realistisch mogelijk te maken zodat de vervreemding des te sterker overkomt. Dit is een bewerkelijke techniek waardoor een tekening gemiddeld al gauw 32 tot 40 uur kost om te maken. Kortom; Redmer zijn ambachtelijke tekenwerk geeft ons een kijkje in zijn fantasierijke en surreële wereld.
In contrast hiermee is het keramiek van Hannie Wolsink-Smit. Hannie had al heel lang de drang om te creëren. In 1994 vond ze in klei een prachtig medium om dit te kunnen doen. Ze is zich gaan specialiseren op het handvormen met platen klei. Hiermee kan ze strak werken - wat ze het mooiste vindt om te doen – en komen glazuren prachtig tot hun recht. Een kenmerk van haar werk is dat ze voor de afwerking vaak metalen gebruik. Dat geeft een speciale glans en uitstraling.
De vormen van haar werk zijn strak met een oosterse toets. Vaak is een driehoek het uitgangspunt wat resulteert in asymmetrische vormen. Voor de finishing-touch gebruikt Hannie ook andere materialen zoals hout, staal en aluminium. De werken zijn zowel een kunstobject als een gebruiksvoorwerp.
Deze expositie zal officieel geopend worden op zaterdag 25 november om 10.30 uur. Iedereen is van harte welkom om deze wonderlijke wereld en combinatie van zwart-wit te bekijken. De expositie is verder op de gebruikelijke tijden te bezoeken van 23 november t/m 20 december 2023.

www.galeriesteenwijk.nl

Geopend: ma t/m vr van 13:30 - 17:00 uur, za van 10:00 - 12:30 uur

images.jpg
Hannie Wolsink.jpg
kruiwagen-met-nijlpaard-kleiner-768x1024.jpg

________________________________

WIETSKE ELZINGA ~ HEAVY PORTRAITS 

vr 22 dec | Iduna, Drachten | Entree: vrij

Met trots hoost Iduna  Metal Portraits. Een epische expositie in de kleine zaal als eerbetoon aan metalheads, vastgelegd door onze badass huisfotograaf Wietske Elzinga. Maar dat is niet alles – in de grote zaal knallen de bands Swim or Drown en Shaboon je omver. Ja, je leest het goed, Shaboon geeft speciaal voor deze gelegenheid een reünieshow.

Wietske Elzinga, de onverschrokken lens van Iduna, heeft talloze metalshows vastgelegd in Iduna. Haar foto's vangen de ziel van het moment, altijd onverbiddelijk en ongefilterd. Als eerbetoon aan de metalscene en haar loyale fans heeft ze voor deze expo krachtige portretten geschoten van een aantal van deze metaladepten.

Shaboon, de rapcoresensatie uit Drachten, opende Wâldrock in 2006, veroverde elk podium in Nederland en deelde het met grootheden als Dog Eat Dog, Osdorp Posse en Steen. Deze 7-koppige explosie van metalcore met rapvocals maakt na een hiatus in 2023 zijn comeback met twee reünie shows.

Swim or Drown, de hardcorehelden uit Heerenveen sinds 2008, brengen oldschool hardcore met een metalen rand voor fans van Terror, Madball, Hatebreed en Born From Pain.

www.iduna.nl

Geopend: van 20:00 - 23:30 uur 

download.jpg
image.jpg
17964f_688d66983267479480c6eb32301ae46e~mv2.jpg

________________________________

WESSEL VERRIJT ~ CILIATES - MOVING MATERIALS

t/m zo 24 dec | Kunsthuis SYB, Beetsterzwaag | Entree: vrij

Kunsthuis SYB verwelkomt kunstenaar Wessel Verrijt voor een residency van 13 november - 24 december. Bij SYB werkt Verrijt aan zijn onderzoeksproject “Ciliates - Moving Materials”. Onder de titel Ciliates – Moving Materials creëert Verrijt een netwerk van nieuwe verhalen over Beetsterzwaag door oude materialen van de bewoners te verzamelen en te bundelen tot nieuwe assemblages en gefilmde performances. De kunstenaar die opgroeide in Lierop (Noord-Brabant), gaat een sociale interactie aan met bewoners van Beetsterzwaag en doet een nieuw onderzoek dat de grenzen tussen kunst, theater en ritueel doet vervagen. 
Het project Ciliates - Moving Materials zal resulteren in een publieke presentatie van de films en sculpturen op verschillende buitenlocaties in het dorp op zaterdag 13 januari 2024.
Over de kunstenaar:
Wessel Verrijt (1992, Lierop NL) maakt sculpturen, architecturale voertuigen, tactiele mobiles en levendige personages. Ze zijn zowel robuust als fragiel, als chaotisch en ordelijk. Het lijken levende wezens en suggereren een ritueel of een processie die tot stilstand is gekomen. De sculpturen komen tot leven in performances. Als zodanig verkent Verrijt het idee van 'living matter', wanneer lichaam en materie samensmelten en de materie menselijke trekken en emoties aanneemt.

www.kunsthuissyb.nl

Geopend: za en zo van 13:00 - 17:30 uur 

3-De-Muurbreker-2019.jpg
Foto-SYB-1-2048x1124.png
7352-s1920x1080.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS 

t/m 31 dec | Galerie & Beeldentuin Beeldschoon, De Pol | Entree: vrij

Hedendaagse & Moderne Beeldende Kunst. Bezoek Kunstgalerie ‘Beeldschoon’ met aangrenzende beeldentuin en u treft een ruim aanbod waarbij kunstenaars zich onderscheiden in materialen en disciplines. Kunst van hoge kwaliteit.

www.expositie-beeldschoon.nl

Geopend: dagelijks  van 11:00 - 17:00 uur 

Sarah-Michael.jpg
MAARTENBOON.jpg
DSCF6532-kopie.jpg

________________________________

EDWIN DE GROOT ~ ERGENS 

t/m 31 dec | Nynke & Blom, Gorredijk | Entree: vrij

Edwin de Groot exposeert werk dat afgedreven is van de realiteit. "De echtheid" is aan de kijker. Vaak is de natuur of het landschap zijn vertrekpunt. De maker rommelt, trekt ergens aan, laat verbanden los. Soms blijft het resultaat dicht bij het origineel, in andere gevallen is de afstand veel groter. De Groot werkt veel met digitale technieken in combinatie met oud vintage glaswerk, zoals lenzen uit de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw. Zijn werk drukt hij veelal af op rijstpapier, zodat ook de drager van het beeld een grotere rol speelt dan enkel het reflecteren van licht.

www.nynke-blom.myportfolio.com

Geopend: vr en zo van 13:00 - 17:00 uur 

234834326_232282785565844_7345419234303094783_n.jpg
unnamed (1).jpg
de-groot.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ ONZE KLEINE WERELD

t/m 3 jan | Bibliotheek, Vledder | Entree: vrij

Kunstenaars Marijke Zwanenburg, Jikke Julieth Schor en Janet Plantinga exposeren hun nieuwste schilderijen, waarin ze met verschillende materialen werken, in de Bibliotheek in Vledder. Een gezamenlijke opdracht op de Kunstacademie Friesland beviel zo goed dat ze nu het collectief Vuurstenen vormen. Ze vullen het thema 'Onze kleine wereld' elk in met hun eigen individuele stijl. 

www.bibliotheek-vledder.nl

Geopend: ma van 10:00-12:00 en 14:00-17:00, di van 14:00-17:00 en 19:00-21:00, do van 10:00-17:00, vr van 10:00-12:00 uur

expo2.webp
2018Selfportret-JJS-1958-acryl-on-paper-50x50cm-300x225.jpeg
IMG_7765.jpg

________________________________

GAM BODENHAUSEN ~ BETWEEN MOUNTAINS

t/m 5 jan | Galerie Getekend, Heerenveen | Entree: vrij

In deze expositie toont ze nieuwe, oudere en niet eerder geëxposeerde tekeningen. Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère zal op een ander moment een toelichting verzorgen, die op het YouTubekanaal van Galerie Getekend te zien zal zijn. Het werk van Bodenhausen ontstaat in een combinatie van orde en chaos. Vergelijkbaar met geologische processen. Met een enkel potlood op papier, ontwikkelt zich een gelaagde wereld, die net zo overwoekerd als georganiseerd lijkt. In het werk van Gam worden gedachten en informatiestromen omgevormd tot composities van stukken landschap met natuurlijke en kunstmatige structuren. Door het weglaten van kleur ontdekt ze nieuwe elementen die ze met haar potlood naar de voorgrond wil brengen. Ze bevatten een verwijzing naar de tastbare wereld. "Ik voel een grote aantrekkingskracht tot de duizelingwekkende dichtheid van materie. Telkens als ik inzoom op een stukje werkelijkheid - een rots, plant, stuk plastic of huid - ontstaat er een nieuwe wereld. Dat gebeurt ook wanneer ik de dingen van een afstand bekijk en het landschap zich onderscheidt in donkere en lichte vlekken." 
Gam Bodenhausen (Geldrop, 1973) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en volgde daarna de Post-opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Haar werk werd geëxposeerd in musea in binnen- en buitenland (momenteel in de tentoonstelling "Dwarsverbanden" in het Van Abbemuseum in Eiindhoven) en is  opgenomen in publieke en particuliere collecties. 

www.galeriegetekend.nl

Geopend: vr en zo van 12:00 - 17:00 uur

Bodenhausen-2.jpg
77_Gam Bodenhausen_Graphite  Knots-drawing9408.jpg
780_5_Gam-Bodenhausen_IMG_0836.jpg

________________________________

VINCENT VAN GOGH ~ OP REIS MET VINCENT

t/m 7 jan | Drents Museum, Assen | Entree: € 15.=

In de tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe maakt de bezoeker kennis met misschien wel het minst bekende werk van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh. Van 11 september 2023 tot en met 7 januari 2024 zijn schilderijen, tekeningen en aquarellen die Van Gogh maakte tijdens zijn verblijf in Drenthe te zien in Assen. Het is uniek dat we zoveel werken uit die tijd samen presenteren. De Drentse Van Goghs zijn afkomstig uit musea en privécollecties van over de hele wereld. Ook is er werk van Vincent van Gogh te zien voorafgaand aan en aansluitend op de Drentse periode. 

Vincent van Gogh arriveert op 11 september 1883 in Drenthe. Hij verblijft drie maanden in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en maakt een daguitstap naar Zweeloo. Het Drentse landschap inspireert hem. Hij vindt er de rust en ruimte om na te denken over zijn kunstenaarschap en om te experimenteren. Hij oefent met thema's, technieken en kleuren. Van Goghs tijd in Drenthe is van belang voor zijn ontwikkeling als kunstenaar. Hij legt er een belangrijke basis voor de vele meesterwerken die hem tot een van de meest geliefde kunstenaars ooit maken. 

www.drentsmuseum.nl

Geopend: di t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

pag Vincent van Gogh, Landschap met turfhoop en boerderijen, Drenthe, 1883.jpg
pag Vincent van Gogh, Rij boerenhuizen, Drenthe, 1883.jpg
pag De Turfschuit.jpg

________________________________

MARCEL DURAN ~ SCHILDERSTREKEN

t/m 7 jan | Museum Valse Kunst, Vledder | Entree: € 8.=

Marcel Duran volgde een klassieke opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva in Groningen. Hij schildert onderwerpen die hij om zich heen ziet: het landschap; de stad met haar gebouwen, straten en water; portretten en figuren. Hij werkt naar 'levende onderwerpen': voor portretten wordt geposeerd, landschappen worden 'plein air'- naar de natuur zelf - geschilderd. In een relatief kort tijdsbestek dient de essentie van het onderwerp te worden verbeeld. Dat maakt zijn schilderijen bijzonder levendig en zeer sfeervol.
De schilderijen van Duran zijn intiem. Dat heeft deels te maken met de formaten van de schilderijen die doorgaans - op uitzonderingen na - van handzaam formaat zijn. Maar deze intimiteit hangt ook samen met zijn werkwijze. De schilderijen nodigen niet alleen uit tot een beschouwing van het afgebeelde in zijn totaliteit en de sfeer die dit verbeeldt, maar eveneens tot gedetailleerde bestudering van toets en suggestie. Een belangrijk onderdeel in Marcel Durans oeuvre zijn zijn portretten in opdracht voor zowel particulieren als bedrijven. Zo portretteerde hij bijvoorbeeld in opdracht van de Rijks Universiteit Groningen diverse hoogleraren.

museumvalsekunst.nl

Geopend: wo t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

unnamed (1).jpg
MD-2019-slider-2.jpg
marcel_duran_edited.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ ZONDER TITEL 2

van 3 dec t/m 7 jan | Campis, Assen | Entree: € 8.=

Opnieuw geeft CAMPIS een cadeau aan de stad Assen met haar jaarlijks terugkerende (verkoop)tentoonstelling: de tweede editie van ZONDER TITEL. CAMPIS selecteerde voor deze (verkoop)tentoonstelling vijftien kunstenaars uit Noord-Nederland. We nodigen je graag uit voor de opening van ZONDER TITEL2 op zondag 3 december om 12.00 uur in CAMPIS. Vooraf aanmelden is niet nodig.  
Over ZONDER TITEL2
Elk van de voor ZONDER TITEL2 gevraagde kunstenaars heeft hedendaagse kunst hoog in het vaandel staan en is vernieuwend op zijn, haar of hen eigen vlak. In ruil voor hun deelname hebben deze vijftien kunstenaars werken gemaakt die kopers cadeau kunnen geven. Deze werken zijn zowel unica als multiples. Een percentage van de opbrengst van de verkoop gaat naar CAMPIS. Dit bedrag komt ten goede aan de CAMPIS Podiumprijs. Deze wordt uitgereikt aan een al gevestigde of pas afgestudeerde kunstenaar. De ontvanger van deze prijs krijgt een startstipendium of tentoonstelling. 
Uit het podium dat CAMPIS met deze tentoonstelling biedt aan regionale kunstenaars, komt zo weer een cadeau en een podium voor een hedendaagse kunstenaar voort. Daarmee versterken én bundelen we elkaars krachten.

www.campis.nl

Geopend: wo t/m zo van 12:00 - 17:00 uur

2022_CAMPIS_LEEG_HarryCock-999x1180.jpg
SAT_Bueno2.jpg
866fca44-5004-42a2-886a-e3bbcb502197.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS 

 t/m 7 jan | Galerie Huis ter Heide | Entree: vrij

5 gastkunstenaars; Fieke Hordijk, Ben Kapteijns, Jose van Loon, Rieke Meima, Nanda Verhaegh.

Het werk van Fieke Hordijk (1950) bestaat uit beelden en wandobjecten. Zij haalt inspiratie uit de mens, muziek, dans, natuur en architectuur. In de vormgeving balanceert zij tussen figuratie en abstractie maar altijd streeft ze naar sterke lijnen, beweging en kracht. Vanaf 2010 ging zij weer muziek maken, wat haar beeldtaal beïnvloedde. Eerst was klassieke muziek de drijfveer tot het verbeelden van wandobjecten en beelden, maar na verloop van tijd kwamen er Minimal Music en Jazz en Bluesmuziek bij, hetgeen aanleiding was tot vele werken. B.V. in een wandobject van 20 meter verbeeldde zij de Canto Ostinato, van Simeon Ten Holt. Voor de uitvoering van haar werken gebruikt ze metalen, zoals koper, brons en messing en voor de kleur wordt de eigen kleur van het materiaal of worden oxides gebruikt. 

Rieke Meima is afkomstig uit het onderwijs, ze gaf daar het vak handvaardigheid. Dit is de 2e keer dat ze in de galerie exposeert. Haar eigen werk was vooral ruimtelijk. De laatste jaren houdt zij zich echter intensief bezig met schilderen. Zij volgde daarvoor diverse opleidingen in binnen-en buitenland. Meestal ontstaan haar schilderijen intuïtief. Een andere werkelijkheid wordt zichtbaar. Ook voor haar zelf steeds weer verrassend. Doordat ze in haar recente werk veel met allerlei materie werkt, zien we ook hierin de ruimtelijkheid vaak weer terug. De laatste tijd experimenteert ze ook met het combineren van olie-en acrylverf. Resultaat is een schilderij, dat door de speciale huid een bijzondere sfeer uitstraalt. Soms ontstaan er zelfs bijzondere craquelé-effecten. Inspiratie voor een volgende stap. Het specifieke kleurgebruik geeft haar schilderijen soms iets magisch.

Ben Kapteijns vervaardigt handgevormde keramische geglazuurde sculpturen en bouwt hout gestookte ovens. Het stoken van een houtoven is een mysterieus en wonderbaarlijke gebeuren, zekers ’nachts als de langgerekte vlammen en massa’s vonken hoog boven de schoorsteen uitkomen. Dit zorgt voor een magische en spectaculaire sfeer. De kunst van het vuur drukt zich niet uit in het mooie om het mooie, maar het mooie als antwoord op innerlijke behoeften van het leven zelf. Het vuur en de klei worden gekenmerkt door karakter en wijsheid, door geduld en onderworpenheid aan de bekende en onbekende natuurkrachten van het heelal. Zijn sculpturenzijn vaak getiteld “verhalenvertellers”. Om een verhaal bij een beeld te kunnen bedenken heb je fantasie nodig. “Die verhalen zitten allemaal in ons”.

Nanda Verhaegh is in 1977 geboren in Kessel, getogen in Roermond en beland in het Limburgse Montfort. Felle kleuren, strakke vormen en kunst met een verhaal. Dat is waar ze van houdt. Ze speelt met geometrische vormen en sterke contrasten en haar werk laat zien hoe kleuren en vormen elkaar kunnen versterken. Haar werk vertrekt vanuit een verhaal. Dit kan een gebeurtenis zijn maar ook een opdracht of een toevallige ontdekking. Technisch probeert ze zichzelf uit te dagen. Ze maakt zelf haar mallen en werkt graag met gietklei en gietporselein. “Kan niet” bestaat niet. Er is voor haar altijd een manier om te maken wat ze wil laten zien. 

Jose van Loon ontwerpt zelf de patronen, naait ze 2-dimensionaal met de naaimachine en naait het geheel dan, met de hand, tot 3-dimensionale werkstukjes. Verder werkt zij veel met borduurwerk op vilt. Hierbij maakt zij gebruik van beeldmateriaal, foto's, tekeningen ed. Dit wordt door haar bewerkt en omgezet tot borduurpatronen. Haar werk geeft uitdrukking aan woorden als: tactiel, aaibaar, schoonheid van het detail en kwetsbaarheid versus kracht. De overgang tussen maakbaarheid en natuur fascineert van Loon. De weerbaarheid en de kwetsbaarheid van het leven is een wankele balans, die te zien is in haar fragiele werk. Het "moment" is door haar vastgelegd in textiele werken. Twee uitgangspunten zijn voor haar belangrijk: abstracte begrippen zoals kwetsbaarheid, kracht, liefde, evenwicht zoeken. Anderzijds figuratieve vormen, als herkenbaarheid voor de kijker.

Ook de 12 collectief leden tonen hun nieuwste werk. Peter Bes, Janneke Boer, Alie en Hennie Hut, Bernadette de Jonge-Lubbers, Harmen van Kamp, Andra van Kranenburg, Willem Komduur, Alesja Konchyts, Roelie Scholing, Sieuwke Ronner, Gilda Wilpstra Gouhari. 

www.galeriehuisterheide.nl

Geopend: vr t/m zo van 13:00 - 17:00 uur

unnamed.png
harmen--590x350.png
94986-m-416491034.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ NEVELS - MYSTERIE VAN HET LANDSCHAP

t/m 14 jan | Museum Heerenveen | Entree: € 6.75

Een mysterieuze nevel daalt regelmatig neer over het landschap rond Heerenveen. Wie op deze dagen ’s ochtends vroeg voor dag en dauw de natuur in gaat, komt terecht in een wereld waarin niemand te bekennen is en alleen de geluiden van de vogels en de wind hoorbaar zijn. De nevel geeft de weilanden, wateren en bossen een magische uitstraling, die mensen al eeuwenlang inspireert. Maar mist en nevel kunnen ook beangstigend zijn, zoals de ‘witte wieven’ uit volksverhalen, die volgens de legendes baby’s verwisselden. Tegenwoordig is mist nog slechts een weerverschijnsel dat het zicht belemmert en (verkeers)ongelukken veroorzaakt.
Met de tentoonstelling Nevels wil Museum Heerenveen het mystieke en romantische karakter van mist weer op de voorgrond plaatsen. De tentoonstelling toont onder andere werk van Wiebe Knobbe, Sjoerd de Vries en Willem van Althuis. Hun werk vertoont een zielsverwantschap die zich uit in verstilling en ingetogenheid. Maar ook nu nog worden kunstenaars geïnspireerd door het nevellandschap rond Heerenveen. Zo zijn er de werken van Janne Heida en Christiaan Kuitwaard, die
dezelfde bijna dromerige sfeer creëren als hun voorgangers.
De beleving staat centraal in de tentoonstelling. Door middel van geluidseffecten en vormgeving wordt een mysterieuze sfeer gecreëerd, waarin de haast poëtische werken goed tot hun recht kom en 
en de zintuigen van de bezoekers worden geprikkeld. Bezoekers kunnen experimenteren en zich laten inspireren. Nevels verhullen de realiteit, maken de omgeving zacht en brengen kalmte. 

www.heerenveenmuseum.nl

Geopend: di t/m vr van 11:00 - 17:00 uur, za en zo van 13:00 - 17:00 uur

Christiaan Kuitwaard - Bomen, 15.09.2011 - 2011 Bruikleen collectie kunstenaar.jpg
1985_233_20121124_1097879182.jpg
Janne Heida - Prins Bernhardwei - Emmaleane - Bruikleen collectie kunstenaar.jpg

________________________________

JACOBIEN DE ROOIJ ~ SYSTEMA NATURAE

van 3 dec t/m 14 jan | MuGa,Heerenveen | Entree: vrij

Jacobien de Rooij maakt landschappen. Haar werken lijken realistisch en naar objectieve waarneming getekend maar het tegendeel is waar. De werken van De Rooij zijn verbeeldingen van haar waarnemingen. Ze haalt haar inspiratie uit wat ze buiten ziet, maar bijvoorbeeld ook uit wat ze ziet in boeken. In haar atelier reconstrueert ze al haar waarnemingen tot grote landschappen. Stap binnen in de landschappen van De Rooij. Nu te zien in de MUGA. Je kunt alles wat je ziet tekenen maar het is onmogelijk om alles wat je hebt gezien in één werk te vatten. Daarom tekent De Rooij dat wat je niet kunt zien. Het is niet de werkelijkheid maar het is haar waarneming van de werkelijkheid. Het werk zegt meer over haar als maker, dan over de realiteit. De titel, Systema Naturae, verwijst naar het boek van de Zweedse plant-en dierkundige Carl Linnaus. Hij bedacht de ordening van de natuur in klassen, orden, geslachten en soorten. Boeken helpen De Rooij om op een andere manier naar een landschap te kijken en om keuzes te maken wat ze gaat tekenen. De Rooij sluit aan bij de traditie van Nederlandse landschapsschilders. Ze werkt vooral in pastelkrijt op papier. Ze maakt kleine werken maar vooral ook meters hoge tekeningen, waar de beschouwer bijna fysiek in zou kunnen stappen. Daarmee stap je ook in de binnenwereld, in het geheugen, van De Rooij. Ontdek deze wondere natuur nu in de MUGA

www.heerenveenmuseum.nl

Geopend: di t/m vr van 11:00 - 17:00 uur, za en zo van 13:00 - 17:00 uur

unnamed.jpg
2011_Zwaarmoedig_gepeinzen_240_x_380.jpg
unnamed (1).jpg

________________________________

HILDO KROP ~ DE ARBEIDER

t/m 31 jan 2024 | Hildo Krop Museum, Steenwijk | Entree: € 9.50

Voor 2023 heeft het Hildo Krop Museum een bijzondere wisseltentoonstelling gemaakt, met de titel De Arbeider. Dit thema was een geliefd thema van Hildo Krop. Gedurende zijn hele werkende leven als kunstenaar komt het in zijn oeuvre voor. Ik gebruik bewust het woord 'kunstenaar', omdat hij het thema arbeider niet alleen als beeldhouwer hanteerde. Naast zijn beeldhouwwerk gebruikt Krop dit onderwerp ook in andere disciplines, zoals in glas-in-lood, penningen, tegels, houtsneden, keramiek en houtsnijwerk aan meubelen. Hiermee laat hij zijn verbondenheid met dit onderwerp zien, waarbij vooral het sociale aspect een belangrijk onderdeel is. Krop had zichzelf een missie gegeven, door met zijn kunst de sociale misstanden van de arbeiders aan de orde stellen. Bij deze tentoonstelling is ook weer een prachtig en ruim geïllustreerd boek verschenen waarbij thematisch zijn tentoongestelde werk uitvoerig wordt belicht. Niet alleen het kunstwerk krijgt aandacht, ook de veelal erbarmelijke sociale omstandigheden van de arbeider in de eerste decennia van de vorige eeuw komen aan bod. Hierdoor wordt het werk van Krop in een breed perspectief geplaatst.

Met de tentoonstelling en de catalogus brengt het Hildo Krop Museum in Steenwijk een eerbetoon aan een politiek-geëngageerde en vooral sociaalbewogen beeldend kunstenaar.

www.hildokropmuseum.nl

Geopend: di, wo, do, za en zo van 11:00 - 16:00 uur

B885168757Z.1_20230124184509_000+GRF2HSV3M.1-0.jpg
800x800-300x300.jpg
39951565_image_big.jpg

________________________________

RELATIES & CONTRASTEN ~ DE COLLECTIE VAN HANS & CORA DE VRIES

t/m 11 feb 2024 | Museum Belvédère, Heerenveen | Entree: € 14.=

In 2020 stelde Museum Belvédère een omvangrijke tentoonstelling samen uit de collectie van Hans en Cora de Vries. Vanwege de coronacrisis en een langdurige lockdown was deze nauwelijks voor het publiek toegankelijk.

In een andere samenstelling, met meerdere topstukken die toen niet werden getoond, presenteert Museum Belvédère in het najaar van 2023 een vervolg op het ambitieuze project. Van 1969 tot aan 2004 leidde Cora de Vries (1944-2010) de befaamde galerie Collection d’Art in Amsterdam, waar vele toonaangevende kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeerdenParallel aan het galeriebeleid bouwde ze samen met haar man Hans de Vries een imposante privéverzameling op met belangrijke kunstwerken van onder anderen:

Wobbe Alkema, Karel Appel, Armando, Georg Baselitz, Gerrit Benner, Eugène Brands, Jean Dubuffet, Alphons Freymuth, Hans van Hoek, Piet Ouborg, Jan Schoonhoven, Willem de Kooning, Thijs Rinsema, Markus Lüpertz, Bram van Velde.

De collectie van Hans en Cora de Vries is samengesteld op grond van stilistische verwantschappen en contrasten. Volgens dat uitgangspunt, stelt Museum Belvédère een geheel nieuwe expositie samen.

www.museumbelvedere.nl

Geopend: di t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

lr__5.jpg__1000x1170_q85_subsampling-2.jpg
lr__3.jpg__1000x799_q85_subsampling-2.jpg
lr__4.jpg__1000x875_q85_subsampling-2.jpg

________________________________

ZOLTIN PEETER ~ VOORBIJ DE NOORD

t/m 11 feb 2024 | Museum Belvédère, Heerenveen | Entree: € 14.=

Na zijn opleiding aan de Amsterdamse Rijksacademie groeide Zoltin Peeter (1942-2019) met zijn monumentale etsen en ruimtelijk werk uit tot een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. Na een verblijf in Antwerpen besloot hij zich te vestigen op het Friese platteland om zich ver van de grote kunstcentra in alle rust te concentreren op zijn werk.

Het werd zijn uitvalsbasis voor vele reizen naar nog noordelijker streken, zoals IJsland en Noorwegen. 

De vele indrukken van imposante bergketens, vlakten, kuststroken en watervallen legde hij vast in bondige schetsen, die later in zijn atelier uitgangspunt werden voor middelgrote en grote tekeningen. In zijn tekeningen brengt hij uiteenlopende geabstraheerde motieven samen tot geheel nieuwe werelden waarin lijnen, vormen en vlakken vooral ruimte scheppen. In de tentoonstelling Zoltin Peeter – Betekend de Ruimte wordt een ruime keuze uit zijn grote tekeningen getoond in samenhang met werken van bevriende kunstenaars en werken uit de collectie van Museum Belvédère. Zoltin Peeter ontving in 2010 de Gerrit Benner-prijs voor beeldende kunst. De eerste voorbereidingen voor de tentoonstelling in Museum Belvédère werden nog bij leven met hem getroffen.

www.museumbelvedere.nl

Geopend: di t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

zoltin_peeter_1942-2019_-_tekeningen_zt_zj_vroeg_werk_200_x_150_cm_museum_belvedere__14.jp
lr_-_zoltin_peeter_1.jpg__1000x735_q85_subsampling-2.jpg
zoltin_peeter_1942-2019_-_tekeningen_zt_zj_vroeg_werk_200_x_150_cm_museum_belvedere__13.jp

________________________________

CURSISTEN ATELIER VAART NZ 

t/m 11 feb 2024 | Podium Zuidhage, Assen | Entree: vrij

Beginnende, gevorderde en zeer gevorderde kunstenaars en cursisten van Atelier Vaart NZ exposeren hun werk in Podium Zuidhaege. Ontdek het veelzijdige werk dat geïnspireerd is door de Drentse periode van Vincent van Gogh. 

Van Goghs Drentse periode
In Drenthe wordt gevierd dat het 140 jaar is geleden dat Vincent van Gogh in Drenthe was met als aanjager de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe’ in het Drents Museum. In Van Goghs Drentse werk zien we zijn bekende grove penseelstreken nog niet. Het zijn vooral de sombere kleuren die zijn Drentse werk kenmerken. In Drenthe kwam hij tot het besef dat hij een kunstenaar was en dat wilde hij blijven. Een keerpunt in zijn carrière. Zonder de Drentse periode geen Franse periode waarin Vincent gaat werken in zijn eigen versie van het pointillisme met grove penseelstreken in verschillende kleuren.

Kruip in de huid van Van Gogh
Zeventien kunstenaars zijn in de huid van Vincent van Gogh gekropen om te ervaren wat het is om in de specifieke penseelstreken te schilderen. Eerst werden kleurproeven gemaakt om te zien wat de verschillende penseelstreken in verschillende kleuren teweegbrengen en hoe je schaduwen aanbrengt. Van specifiek Drentse onderwerpen (schapen, jeneverbessen, landschap) werden schetsen gemaakt om die vervolgens uit te werken tot een werkstuk in o.a. olieverf, gemengde techniek, collage, pastelkrijt. Het resultaat van het expressionistisch werken à la Van Gogh zijn Drentse kunstwerken met een Franse helderheid.

De kunstenaars
Naast het hierboven genoemde werk wordt ook ander werk in diverse technieken geëxposeerd. Ontdek een mooi totaalbeeld van het werk van Lidwien de Boer, Mariet Keuning, Yvonne Charmes, Maniah Verhaagen, Loes Tieben, Hans Zijffers, Harma Hofman, Loes Kroonenberg, Wietske de Jong, Antonia Schurhoff, Gea van der Ploeg, Ella van ‘t Spijk, Aukje Kijf, Hilde van den Berg, Grietje Gils, Nanna Penning en Gert Boelkens.

www.podiumzuidhaege.nl

Geopend: tijdens de openingsuren van Podium Zuidhaege

Gert-Boelkens.jpg
1578399413976.jpg
fit.jpg

________________________________

TILO BAUMGÄRTEL ~ DAS SELBE WASSER

t/m 3 mrt 2024 | Drents Museum, Assen | Entree: € 15.=

Deze solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Baumgärtel (1972) legt de focus op een combinatie van schilderijen, tekeningen én videokunst. In Das selbe Wasser neemt het Drents Museum bezoekers mee in Baumgärtels sprookjeswereld.
Sprookjesachtige taferelen
Kenmerkend voor het werk van Baumgärtel zijn de sprookjesachtige taferelen. Door afwachtende figuren en vervreemdende achtergronden in kleurrijke composities creëert de kunstenaar bijzondere werelden. Baumgärtel haalt zijn inspiratie uit dromen en willekeurige gedachtes. Zo vervaardigt hij werken met een grimmige sfeer, geschilderd in de stilte voor de storm.
Beeldend werk en videokunst
Tilo Baumgärtel heeft gestudeerd aan de fameuze Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Aanvankelijk heeft hij vooral interesse voor fotografie en film, later stapt hij over naar de schilderkunst. Baumgärtel studeert in die tijd bij de schilder Arno Rink en deelt een studioruimte met Neo Rauch. De interesse voor film is bij Baumgärtel nooit weggegaan. Tot op de dag van vandaag maakt hij films. In de tentoonstelling Das selbe Wasser zie je als bezoeker dan ook een combinatie van beeldend werk en videokunst.
Neue Leipziger Schule
De tentoonstelling Tilo Baumgärtel – Das selbe Wasser maakt deel uit van een serie solotentoonstellingen van de Neue Leipziger Schule. Onder meer Rosa Loy, David Schnell, Matthias Weischer, Kristina Schuldt en Neo Rauch gingen Baumgärtel voor. Voor de collectie hedendaagse figuratieve kunst volgt het Drents Museum - naast Academie Minerva in Groningen - al jaren de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Dat heeft onder meer geleid tot twee aankopen van het werk van Tilo Baumgärtel, Senzo (2005) en Mafant (2020). Beide werken zijn ook in de tentoonstelling Das selbe Wasser te zien.
De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Saša Bogojev. De Kroatische conservator woont en werkt al een aantal jaar in Nederland en heeft wereldwijd bijgedragen aan vele tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse figuratieve schilderkunst.

www.drentsmuseum.nl

Geopend: di t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

download.webp
tilo-baumgaertel_kallisto-kid_AID1055146_320x320.jpg
40103505_image_big.jpg

________________________________

JAN PLANTING, SCHILDER (e.a.) 

t/m 31 mrt 2024 | Museum Dr8888, Drachten | Entree: € 12.=

Jan Planting was schilder. Van beroep, maar vooral voor zijn plezier. Hij was opgeleid als huis- en decoratieschilder en had zijn eigen schildersbedrijf. In Drachten stond hij bekend als ‘Jan mei it boekje’. Zijn schetsboek was nooit ver weg. In zijn vrije tijd legde hij mooie plekjes in de natuur vast en bestudeerde hij het werk van andere kunstenaars, zoals Ids Wiersma en Thijs Rinsema. Plantings honderden landschappelijke tekeningen en schilderijen vormen een brede historische weergave van Drachten en de regio. De werken van Jan Planting zijn zeer geliefd. In menig huiskamer prijkt een schilderij van Planting aan de muur. Speciaal voor deze schilderijen is een pop-upexpositie ingericht. Schilderijen die in bruikleen zijn gegeven vullen hier samen een wand; een wand waar je eigenlijk nooit uitgekeken bent! Voor bezoekers een mooie kans om nog niet eerder vertoonde schilderijen te bewonderen. En voor eigenaren uniek dat hun werk een echt museumstuk wordt.

Zoals bij iedere tentoonstelling in Museum Dr8888 zijn er ook werken te zien van hedendaagse kunstenaars. Milly BettenElise van der Linden en Dirk Zegel geven met verschillende moderne kunstwerken hun visie op het thema landschap en de wisselwerking tussen mens en natuur. Daarnaast presenteren diverse kunstenaars samen met jongeren kunstwerken over het landschap van de toekomst.

www.museumdrachten.nl

Geopend: di t/m zo van 11:00 - 17:00 uur

Jan-Planting-de-muntsgroppe.jpg
Jan-Planting-1 (1).jpg
5b4f48e8-5473-3f93-a93e-f80eaf3c4883.jpg
bottom of page