
UITinSTELLINGWERF.nl
dé culturele agenda voor groot stellingwerf!
expo-overzicht:
________________________________
HELEEN VAN DER TUIN ~ SCHILDEREN IS ADEMHALEN
t/m 25 mrt | Museum Opsterlân, Gorredijk | Entree: € 5.=
Museum Opsterlân haalt een nieuwe expositie binnen van kunstenaar Heleen van der Tuin onder de titel “schilderen is ademhalen” | Noordelijke cultuurlandschappen in kleur. Een levensmotto dat haar op het lijf geschreven is.
Aan de toeschouwer ontvouwen zich unieke beelden van onze noordelijke landschappen. Heleen van der Tuin gebruikt verschillende uitdrukkingsvormen waarmee ze een sfeer van kleuren en licht schildert en met haar fascinerende techniek en kleurgebruik landschappen tot leven laat komen.
Heleen van der Tuin (Groningen, 1945) werd opgeleid aan de Kunstacademie in Arnhem. Inspiratie haalt zij uit het weidse noordelijk landschap en uit ontmoetingen met mensen. Soms zijn het teksten die haar tot een verbeelding uitnodigen. Ze tekent, schildert met acryl en olieverf en maakt zeefdrukken. Naast schilderen schrijft zij ook poëzie. In 2019 is haar geïllustreerde bundel uitgekomen. Heleen geeft haar werk doelbewust geen titels. Zij is van mening dat de beschouwer zelf woorden aan het beeldende mag geven en nodigt de kijker daarmee uit zijn eigen ik op het doek te projecteren. Zelf zegt zij daarover: “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden”.
Geopend: do t/m za 13:00 - 17:00 uur, groepen evt. op afspraak



________________________________
NEO RAUCH ~ WEGZEHR
t/m 26 mrt | Drents Museum, Assen | Entree: € 15.=
In het Drents Museum in Assen staan de schijnwerpers op het werk van de wereldberoemde Duitse kunstenaar Neo Rauch. In de overzichtstentoonstelling Neo Rauch - Wegzehr ligt de focus volledig op Rauchs werk op papier. In totaal omvat de tentoonstelling ongeveer honderd werken op papier die voor het grootste deel nog niet eerder in Nederland getoond zijn.
Grote formaten én intiem werk
Neo Rauch (1960) is een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Zijn kleurrijke schilderijen en tekeningen voelen aan als een droomwereld die geleidelijk aan verontrusting teweegbrengt. In zijn werk combineert Rauch op een unieke manier een bewogen persoonlijke en politieke geschiedenis. Indrukwekkend zijn de grote kleurrijke voorstellingen in olieverf op papier van Rauch die in Assen te zien zijn. Ook is er aandacht voor de bijzondere kleinere werken op papier. Het gaat om litho’s, potlood-, pen- en viltstifttekeningen die een intiemere blik op het werkproces van de Meistermaler bieden. Het werk op papier is nog niet vaak tentoongesteld. Juist dit onderdeel van het oeuvre van Rauch staat in deze tentoonstelling centraal.
Geopend: di t/m zo 10:00 - 17:00 uur



________________________________
EJA SIEPMAN VAN DEN BERG ~TUSSEN TRADITIE EN ESSENTIE
t/m 26 mrt (verlengd) | Projectruimte Hoofdstraat 17, Beetsterzwaag | Entree: vrij
De tentoonstelling "Tussen traditie en essentie- Het beeldend universum van Eja Siepman van den Berg" besteedt aandacht aan uiteenlopende aspecten van het fascinerende beeldbouwkundige oeuvre van Eja Siepman van den Berg. De expositieruimte van Projectruimte-Hoofdstraat17 in Beetsterzwaag toont een retrospectief overzicht van haar rijke oeuvre, met sculpturen uit de jaren 1964 tot en met 2022. Deze tentoonstelling begeleidt het verschijnen van de rijk geïllustreerde publicatie Eja Siepman van den Berg. Deze tweetalige uitgave (Nederlands en Engels) biedt met maar liefst 266 pagina's inzicht in de ontwikkeling van Siepman van den Bergs oeuvre
www.projectruimte-hoofdstraat17.com
Geopend: vr t/m zo 13:00 - 18:00 uur


_jfif.jpg)
________________________________
HARM JAN DUNNINK, CHRISTIAAN KUITWAARD, ANNE-WIL LUFTING
t/m 26 mrt | Alta Bosca, Gorredijk | Entree: vrij
Galerie ALTA BOSCA toont werk van drie hedendaagse kunstenaars. Harm Jan Dunnink (Zwolle 1982) is de maker van raadselachtige installaties, samengesteld uit onderdelen van oude meubels, deurkozijnen en wollen dekens, bijeengehouden door purschuim en spanbanden. De rauwe constructies die op die manier ontstaan, zijn uitnodigend en afwerend tegelijk. Dunninks foto's tonen eenzelfde dubbelheid. Gevoelens van vertrouwdheid en vervreemding wisselen elkaar af. Christiaan Kuitwaard (Sneek 1965) komt voor de dag met een nieuwe serie landschappen, waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor bos en strand. Kuitwaard schildert specifieke plekken om tot tijdloze landschappen. Het schilderij wordt een mentale ruimte, die de kijker zichzelf heel even doet vergeten. Daarnaast is een serie plein-air schilderijtjes op paneel te zien. De wandobjecten van Anne-Will Lufting (Emmen 1992) houden het midden tussen schilderkunst en sculptuur. Als kind op de boerderij van haar opa raakte ze gefascineerd door de vormenrijkdom van geplooid zeildoek en ander afdekmateriaal. Gekoppeld aan haar liefde voor kleur en design kwam ze uit op objecten van grillig geplooid zeil, steevast beschilderd in twee kleuren die met een perfect rechte lijn van elkaar worden gescheiden.
Geopend: za en zo van 13:00 - 17:00 uur



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS ~ KEEP ON DREAMING
t/m 26 mrt | De Lawei, Drachten | Entree: vrij
Keep on Dreaming’ is de titel van de nieuwe expositie in De Lawei in Drachten, rondom het thema droom. Centraal staat een interactieve installatie van textiel-vormgeefster en theatermaker Mariken Biegman. Een enorm bed waarop door Biegman, vrijwilligers en bezoekers aan een wollen ‘droomdeken’ gewerkt wordt. Het thema krijgt verder gestalte door schilderijen, foto’s, video’s, poëzie en ander werk van meerdere noordelijke kunstenaars. Keep on Dreaming duurt van 28 januari t/m 26 maart. De kunstenaars die meedoen hebben gereageerd op een Open Call van Milena Bleeksma, coördinator beeldende kunst van Schouwburg De Lawei. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland lieten van zich horen.
* Op vrijdag 20 januari van 14.00 - 17.00 uur kunnen bezoekers in de expositieruimte samen met Biegman werken aan de droomdeken. Vanaf het moment dat de expositie geopend is, kun je elke donderdag van 14.00 - 17.00 uur komen haken.
Vooral uit Noord-Nederland
Uiteindelijk koos Bleeksma er een aantal uit van wie het werk mooi aansloot op de installatie van Biegman. “Ik heb uiteindelijk voornamelijk gekozen voor kunstenaars uit het noorden van Nederland’, zegt Bleeksma. “Hun werk sprong er kwalitatief uit. Zoals bijvoorbeeld de foto’s van Ronald Pras, die hij ‘Dreamscapes’ noemt. En de grote, dromerige doeken van Elise Klinkert.
‘De Droomdeken van Drachten’
De expositie is opgebouwd rondom de installatie van Biegman. “Mariken droomt ervan”, vertelt Bleeksma, “om mensen met elkaar te verbinden. Een manier om dat te doen, is vrijwilligers en bezoekers samen iets te laten maken. Het gezamenlijk haken aan een droomdeken van bloemen is een fijne manier om in stilte bezig te zijn, je gedachten te laten gaan en die misschien met elkaar te delen.”
Naar Simmerdeis-festival
“Na afloop van de expositie gaan we met de droomdeken langs verschillende instellingen in Drachten. We willen proberen om bijvoorbeeld ouderen samen met kinderen te laten haken. Zo wordt de bloemenzee van de droomdeken groter en groter, totdat we die op het Simmerdeis-festival kunnen neerleggen als een reusachtig picknick-plaid.”
Geopend: di t/m vr van 14:00 - 17:00 uur, za van 12:00 - 17:00 uur en verder afhankelijk van activiteiten



________________________________
SYLVIA DIJKSTRA
t/m 29 mrt | Bibliotheek, Heerenveen | Entree: vrij
Het kunstwerk van Sylvia Dijkstra (1981) is vormgegeven in verschillende textiele technieken en materialen. De installatie bestaat uit Heitelân (mantel, stofapplicaties). Stropdassenjapon (gevlochten) en Onschuld (vilt, wol en borduurwerk) en sluit aan bij het gebroken gezin in oorlog en vrede. Gezin te gast is een interactief conversatiebezinningsstuk over de innerlijke vader en moeder en het innerlijk kind om herinneringen en wensen te delen over ervaringen in het gezin. De kunstenaar onderzoekt in haar werk wat een mens drijft. Sylvia Dijkstra: “Het raakt me dat gezinnen uiteenvallen omdat er intern een gebroken gezin ontstaat. Een onbalans in de drie-eenheid kan chronische pijn geven, zonder dat je weet waarom”.
Vanaf woensdag 8 maart geeft de Sylvia Dijkstra bij de tentoonstelling een geleide meditatie waar de bezoekers vrij aan mogen meedoen. De andere data zijn woensdag 15, 22 en 29 maart. De sessie is steeds van 14.30 – 15.00 uur. Ze presenteert zich dan als helend kunstenaar. Het kunstwerk is een visuele prikkel om de dialoog aan te gaan over wat een gezin eigenlijk betekent, wat het nodig heeft om gezond te kunnen zijn en hoe het de samenleving beïnvloedt. Ze biedt de mogelijkheid om deze vragen te onderzoeken via geleide meditatie.
Geopend: ma van 10:00 - 17:30 uur, di en do van 10:00 - 20:00 uur, wo en vr van 10:00 - 17:30 uur, za van 10:00 tot 14:00 uur



________________________________
HENK OOSTERLOO
t/m 31 mrt | Galerie Mildam | Entree: vrij
Henk Oosterloo werd in 1951 geboren in het Friese dorpje Rottevalle. Na ruim 40 jaar werkzaam te zijn geweest als uitvoerder in de wegenbouw is hij na zijn pensionering (eind 2016) een schildercursus gaan volgen bij Jan Kooistra. Henk bleek een natuurtalent en wilde zich verder ontwikkelen als realistisch schilder vandaar dat hij vervolgens 2 seizoenen les heeft gevolgd bij realistisch schilder Edgar de Cruyer in Stiens. Natuur, dieren en landschappen zijn terugkerende thema's in de bijna fotografisch realistische werken van Henk en worden met olieverf op houtpaneel geschilderd. De werken die in Galerie Mildam worden geëxposeerd zijn o.a. sfeervolle (winter-)landschappen, levensechte dieren waaronder een paard, fazanten, wolven in het maanlicht, koeien die verkoeling zoeken in het water en de tewaterlating van de paardenreddingboot van Ameland die zo levensecht lijkt dat je het gevoel krijgt dat je er zelf bij bent. Tijdens de opening van deze tijdelijke expositie op zondag 5 februari zijn de vaste exposanten van de galerie en ook Henk Oosterloo in het galerie-kerkje aanwezig.
Geopend: vr t/m zo van 14:00 - 17:00 uur



________________________________
MARGÔT RITMAN ~ IN VOGELVLUCHT
t/m 2 apr | Galerie Amapola, De Wilgen | Entree: vrij
Expositie van vogelschilderijen van Margôt Ritman. Grote en kleine schilderijen van grote en kleine vogels. Heel divers. Geschilderd met acryl- of olieverf. Tevens zijn er haar beelden te zien die gemaakt zijn van diverse materialen. Ook is het drieluik te zien "Opklimmen naar het licht" dat Margôt geschilderd had voor de kerstexpositie in de Grote kerk in Drachten. Dit is geschilderd alsof het kerkramen zijn - glas-in-lood, acrylverf afgewerkt met botenlak. Het stelt een oorlogssituatie voor met daarnaast het weder opbloeien van het land.
Geopend: za en zo van 13:00 - 17:00 uur



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS ~ NATUURLIJKE VERBEELDING
t/m 9 apr | Galerie Efterom, Wijnjewoude | Entree: vrij
Er is keramiek te zien van Karin Koudenburg en Dick Tillema. Schilderijen/mixed media van Hennie Dijk-Stel.
Galeriehoudster Jikke van de Waal-Bijma: ’ verbeelden werkt met beelden, deze krijgen gestalte door ruimte, vorm, licht en kleur. Denken, doen en handelen is daarbij een gegeven. De manier waarop iets wordt verbeeld kan divers zijn. Kunstenaars kunnen de natuur als een belangrijke inspiratiebron zien. Dit krijgt dan gestalte door vormen naar de waarneming weer te geven of door het abstraheren van natuurlijke vormen. Door de verschillenden beeldende middelen en de verschillende materialen ontstaat een geheel persoonlijke weergave van wat de kunstenaar ervaart, ziet en weergeeft. Het werk van keramiste Karin Koudenburg (Odoorn) heeft als uitgangspunt o.a. de natuur, architectuur en eigen omgeving. Vaak worden het open vormen met een duidelijk lijnenspel. Ze combineert haar keramiek ook regelmatig met glas waardoor het strakke lijnenspel een contrast vormt met de vloeiende vormen van het glas. De vormen van glas versterken de natuurlijke keramische vormen. De keramiek van Dick Tillema (Joure) is strak maar soms ook met een verweerde toets. Uitgebalanceerde vormen gebaseerd op sterk geabstraheerde landschappen. Vaak Raku gestookte objecten. Het werk van Hennie Dijk-Stel (Oudwoude) laat vooral haar fascinatie voor de natuur zien. De natuur geeft ze weer met diverse materialen. De vormgeving is vooral realistisch wat ze laat zien in o.a. botanische tekeningen.
Geopend: za en zo van 13:00 - 17:00 uur en op afspraak



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS ~ ANIMA
t/m 10 apr | Galerie Wildevuur, Hooghalen | Entree: vrij
Kunstgalerie Wildevuur is trots om de nieuwe tentoonstelling "Anima" te presenteren, gevuld met de werken van de talentvolle schilders Flip Gaasendam, Simeon Nijenhuis en Wout Wachtmeester. "Anima" laat de bezoekers kennis maken met de unieke perspectieven en technieken van deze drie kunstenaars. De schilderijen tonen een interessante mix van emoties, verhalen en verbeelding, die samen een verrijkend en beklijvend geheel vormen. Kunstgalerie Wildevuur nodigt iedereen uit om te komen en zich te laten inspireren door deze bijzondere tentoonstelling. Het is een kans om de kunst te bewonderen, te ontdekken en te waarderen.
Geopend: vr t/m zo van 12:00 - 18:00 uur



________________________________
WILMA HOEVE & LEERLINGEN VAN AMMIE ELLING ~ PUUR NATUUR
van 23 mrt t/m 15 apr | Galerie Steenwijk | Entree: vrij
Wie laat zich niet inspireren door dit bijna onuitputtelijke thema!? Van landschap, planten en dieren tot juist alleen de kleuren en de vormentaal. Een expositie van Wilma Hoeve (glaskunst) en leerlingen van Ammie Elling (schilderijen). Een ding is zeker: kleur zal niet ontbreken!
Wilma Hoeve; Haar hele leven is ze al gefascineerd door glas en kleur. Ze richt zich op het glasfusen en dan met name schalen en grotere raam- en wandobjecten. Ze kwam daar jaren geleden in aanraking mee via een workshop. Ze vond het zo geweldig om op deze manier met kleur te werken dat ze gelijk daarna besloten heeft er zelf mee verder te gaan. Haar inspiratie vindt ze vaak in de natuur waarbij organische vormen haar erg aanspreken. Het leukste van het werken met glas vindt ze het proces om te komen tot een object. Glas is verkrijgbaar in prachtige kleuren, van het warme rood naar het heldere blauw en het zonnige geel. Het geeft bij wisselende lichtomstandigheden steeds weer een verrassend ander effect. Oftewel laat u verrassen door de prachtige kleuren.
Leerlingen van Ammie Elling; Ammie haar werk is kleurrijk abstract en figuratief. Ze werkt veelal met acryl op doek en paneel. Bij haar thema’s zijn beweging en dynamiek misschien nog wel het meeste opvallend. Toch is niet de thematiek, maar de kleur altijd het uitgangspunt. Ze probeert met een losse toets mooie kleurnuances en beweging in haar schilderijen te creëren. Vele jaren heeft Ammie les gegeven in tekenen en schilderen op middelbare scholen. Omdat ze dat nog steeds leuk vindt, geef ze nu ook schildercursussen en workshops in haar atelier in Giethoorn. Ze brengt haar cursisten graag de liefde bij voor de schilderkunst in al haar facetten. Met in de deze expositie de nadruk op de natuur in al zijn kleurenpracht en vormen rijkdom.
Geopend: ma t/m vr van 13:30 - 17:00 uur en za van 10:00 - 12:30 uur



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS ~ OPNIEUW UITGEDEUKT
van 25 mrt t/m 16 apr | Kunstencentrum K38, Roden | Entree: € 2.=
Dit is een expositie met kunstwerken van Hans Kornelis en zijn vrienden; Mariet Schedler, Peter de Vis, Sjouktje Oosterhof, Joke Bodde en Bep van der Vinne.
“Opnieuw Uitgedeukt……………………….
We lopen allemaal wel eens een deukje op
en als het even kan
deuken we onszelf dan weer uit.
Daar weten deze exposerende kunstenaars alles van……
Wij zijn verwant aan de kunststroming “Arte Povera”
met als thema’s Verwering, verlaten ruimtes -doelloos en vervallen-,
ontmoetingen van materialen…oud lood…..zink….
Leegte en stilte zijn ook onze thema’s.
Tijd als vreemd gegeven…..
Waar blijft de tijd
Ik denk graag aan de toekomst terug”.
-Hans Kornelis-
Sculptures, installaties, schilderijen, houtdruk en monodruk, papierkunst en nog veel meer..... Dit is een bijzondere expositie met een grote lading. Verweringsprocessen, vergankelijkheid, patronen en structuren van 'wat eens was', ontmoetingen en samenkomst van materialen, inspiratie in gevonden vormen, de stilte van een evenwichtige compositie.....
De samenkomst van deze 6 kunstenaars in hun werken en leven, levert een bijzondere expositie op. Met een praatpaal als 'verbinding' in de ruimte.
Geopend: wo t/m zo van 13:00 - 17:00 uur



________________________________
JAN FREARKS VAN DER BEIJ ~ KRACHT & KLEUR
t/m 16 apr | Museum Dr8888, Drachten | Entree: € 10.=
Na eerdere tentoonstellingen over Pier Feddema, Sjoerd Huizinga en Klaas Koopmans opent Museum Dr8888 nu de deuren voor het werk van de geboren Drachtster Jan Frearks van der Bij. Met zijn individuele, expressionistische toets is hij een markant lid van de Friese kunstenaarsgroep Yn ’e Line. Het Friese platteland is bij uitstek het onderwerp van zijn schilderijen: door zijn luchten drijven grote rode en gele wolken en onder de horizon strekken het intens groene land en diepblauw water zich uit. Wie het werk van Van der Bij eenmaal gezien heeft, zal zijn vitale schilderstijl niet snel vergeten.
Jan Frearks van der Bij groeit op in een gereformeerd gezin in De Folgeren, een buurtschap bij Drachten. Als oudste zoon is hij voorbestemd om in de voetsporen te treden van zijn vader, die een schildersbedrijf heeft. Jan volgt een opleiding als huisschilder, maar zijn grote interesse gaat uit naar vrij tekenen en schilderen. Aangespoord door zijn zwager Pier Feddema, volgt Van der Bij tekenlessen bij kunstenaar Herman Dijkstra in Groningen. Samen met Klaas Koopmans, Jaap Rusticus en Sjoerd Huizinga richten Feddema en Van der Bij begin jaren vijftig de expressionistische kunstenaarsgroep Yn ’e Line op. Gerrit Benner, De Ploeg en de Vlaamse expressionisten gelden als inspiratiebron. Van der Bij werkt in de reclamewereld en in het onderwijs. De vrije uren zijn voor tekenen, schilderen en exposeren. Na zijn pensionering eind jaren zeventig beleeft Van der Bij een heuse comeback. Hij gebruikt een lichter palet met veel primaire kleuren. Op krachtige en kleurige wijze bevestigt hij zijn eigen stijl. Met name in de jaren zestig ontwerpt Van der Bij boekomslagen en mozaïeken. Enkele mozaïeken, zo kenmerkend voor de wederopbouwarchitectuur van die tijd, zijn nog steeds te bewonderen in de openbare ruimte in en om Smallingerland.
Geopend: di t/m zo 11:00 - 17:00 uur



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS ~ FRUIT
t/m 20 apr | De Brinkhof, Norg | Entree: vrij
Onder het thema “Fruit” is werk te zien van Teken- en Schilderclub De Nörger Varvers. Tussen de lockdowns in de laatste jaren, waren de leden bezig met acrylverf een vrucht op hun manier uit te beelden. Een explosie van kleuren en boeiende composities op deze expositie. Daarnaast werkten ze, in twee groepn met docenten Jeanette Radstaak en Olga Talsma, aan onderwerpen naar eigen keuze.
Geopend: ma t/m vr van 08:00 - 17:00 uur



________________________________
HEIKE SUHRE ~ FOTOGRAFIE MET EEN KNIPOOG
t/m 21 apr | Galerie DSG (Vanderveen), Assen | Entree: vrij
Heike Suhre werd geboren in 1960 in Münster, Duitsland en woont nu in Emmen. Na haar studie aan de AKI in Enschede kreeg ze veel exposities in heel Europa, zoals in Italië, Schotland, Griekenland, maar ook in Canada, Marokko en Amerika. Haar werk werd gepubliceerd in meer dan 500 tijdschriften en kreeg vele internationale prijzen. Zij vertelt verhalen, die dichtbij de werkelijkheid staan, maar onwerkelijk ogen. Dromen en wensen waarvoor in het dagelijks leven geen ruimte is, worden uitvergroot, overdreven en extravagant in beeld gebracht. Haar foto’s zijn dikwijls verbeeld met humor en relativerende spot. Zelf zegt ze hierover: “Vaak zijn het verhalen, die uit het leven zijn gegrepen: de dubbele moraal, conflicten tussen mensen, geheime wensen en dromen van mensen en het absurde, dat wat niet mag bestaan”.
www.drentsschildersgenootschap.nl
Geopend: tijdens openingsuren van Warenhuis Vanderveen



________________________________
NORA VAN KLINGEREN ~ KLIMAATVERANDERING: ROTSGEPRAAT VERTAALT IN WOL EN ZIJDE
t/m 22 apr | Hawar, Oldeberkoop | Entree: vrij
Cijfers rondom de klimaatverandering zijn voor velen abstracte begrippen. Nora van Klingeren neemt flarden uit de wetenschap als vertrekpunt om meer grip te krijgen op hetgeen ons boven het hoofd hangt: het poolijs smelt, de gletsjers verdwijnen, de oceanen worden warmer en de warme golfstroom zwakt af, luchtstromen veranderen, vissen migreren.
Geïnspireerd door haar verblijf als artist in residence in 2022 op IJsland heeft Nora van Klingeren haar boek Bergmal/Rotsgepraat geschreven. Rotsgepraat is de vertaling van het woord IJslandse woord Bergmal, te zien als het napraten van wat er elders geschreven of gezegd wordt. Dit alles is vertaald in werken van wol en zijde, zoals bijvoorbeeld de werken 'het poolijs smelt', 'Arctic Silk Road', 'Bergmal' en 'de aarde ontdooit'. Op het textielvlak is ze autodidact, maar gevoel voor vorm en de verhoudingen komen uit de Bouwkunde. Vilt vormt, met uitzondering van de zijden sjaals, altijd een onderdeel. Ze maakt haar vilt zelf en verwerkt hierin stukken met door haarzelf met zeefdruk bedrukte zijde. Ze doet een deel van het proces met de hand en een deel met de viltmachine. Zij zoekt in haar werk graag naar combinaties van technieken. Het vervilten van wol in combinatie met zijde geeft structuur en diepte aan de kleden.
Geopend: vr en za van 13:00 - 17:00 uur



________________________________
PEGGY GEWAY & NANKY DE VREEZE ~ GROND & VERSCHIET
van 1 t/m 23 apr | Kunstlokaal No. 8, Jubbega | Entree: vrij
Peggy Geway, 1954 Bandjarmasin (Indonesië), Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten, Kampen, Woont en werkt in Groningen: Grond
Het oppervlak, vaak in warme aardtinten, toont zacht en rul. Peggy Geway brengt het krijt in gelijkmatige lagen op. Geconcentreerd vormt ze een sobere, strakke rechthoek. Bijna bij toeval ontstaan combinaties met zwart papier. Het contrast tussen het subtiel tintelende krijt en het egale zwart schept een nieuw evenwicht. De rust is hier schijn, want de serene krijtvorm verbergt het zwart net niet, waardoor de compositie een intense spanning oproept en onderhuids iets lijkt te gaan gebeuren.\
Nanky de Vreeze, 1939 (Alkmaar), Autodidact, Woont en werkt in Middelburg: Verschiet
Gevonden materialen, lichte sigarenkistjes, zware plakken lood, acrylverf. Nanky de Vreeze verbeeldt met minimale middelen haar waarnemingen. In het landschap ontdekt ze steeds nieuwe mogelijkheden. De weidse horizon, de wolkenluchten, het strenge perspectief van braakliggende grond in de winter en de lieflijke sfeer van de zomer worden in haar handen tot visuele poëzie. Haar grondstoffen met hun geschiedenis transformeert ze tot een abstract vergezicht op handzaam formaat.
Geopend: vr t/m zo van 13:00 - 17:00 uur
.jpg)
.jpg)

________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS: BENEFIET EXPOSITIE ~ PRECIOUS PEACE
t/m 23 apr | Galerie Autrevue, Heerenveen | Entree: vrij
Henk Helmantel, Rein Pol, Gabriëlle Westra en laureaten van de Prix de Norvège maken speciaal voor deze tentoonstelling kunstwerken, die betrekking hebben op het thema Precious Peace. Verder zie je werk van Svetlana Tartakovska (eigen collectie). We danken oorlogsdocumentairemaker Sinan Can voor het uitlenen van De Spiegel, het winnende 3D-schilderij gemaakt door Gabriëlle Westra (Sterren op het Doek). De opening wordt verricht door mw. drs. Hedwich Rinkes, wethouder van cultuur in Heerenveen. Egbert Pijfers en het vluchtelingenwerk zullen kort spreken. We hopen, dat de Oekraïense vluchteling Yulia, van wie Gabriëlle ook een portret maakt, erbij zal zijn.
Henk Helmantel (1945) presenteert zijn schilderij, dat hij na de oorlog aan een museum in de Oekraïne wil aanbieden: een stilleven geïnspireerd op de kleuren van hun vlag. Helmantel is een van Nederlands beroemdste levende fijnschilders, vooral bekend om zijn stillevens en indrukwekkende interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters.
Rein Pol (1949) toont zijn nieuwe drieluik, dat indringend verschillende kanten van het thema belicht. Zijn oeuvre is heel divers, maar hij is vooral bekend om de blauwe engel (dieseltrein) en om zijn magnifieke zelfportretten. Zijn werk behoort tot de Noordelijke Figuratieven.
Laureaten van de Prix de Norvège – Egbert Pijfers is initiator van de Prix de Norvège, die jaarlijks aan twee veelbelovende alumni van de Klassieke Academie Groningen wordt toegekend. Velen van hen leveren een bijdrage voor de benefiet exhibitie. Zoveel verschillende kunstenaars zorgen voor een gevarieerd aanbod.
Svetlana Tartakovska (Oekraïne, 1979) – we presenteren twee van haar werken (eigen collectie). Het vroege werk van haar heeft geen titel, maar spreekt boekdelen! Het andere is een prachtig geschilderde bruid. Trouwen in oorlogstijd zie je veel, ook in Oekraïne. Het geeft kracht en hoop. Kunstenaars Randolph Algera (1964) en Gabriëlle Westra (1990), eigenaars van Galerie Autrevue, organiseren om de acht weken thematische tentoonstellingen van binnen- en buitenlandse
kunstenaars en hun eigen werk. In Nederland zijn ze hèt adres voor Simon Pasini.
Geopend: vr en za van 11:00 - 17:00 uur en zo van 12:00 - 17:00 uur



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS: BOLD II
t/m 23 apr | MuGa, Heerenveen | Entree: vrij
BOLD II is een vervolg op een eerdere expositie en heeft als gemeenschappelijke basis het zichtbare materiaal en vet of ‘bold’ werk. Daarbij is de wijze waarop deze kunstenaars omgaan met hun materialen de spannende factor in deze expositie.
Wil Jansen
De schilderijen van Wil Jansen zijn bijna beeldhouwwerken aan de muur, doordat de dikke lagen verf op het werk lijken te zijn geboetseerd. In haar olieverfschilderijen gebruikt Jansen motieven uit de natuur als startpunt van haar onderzoek naar het fundamentele aspect van de schilderkunst. De schilderijen zijn veelal veelkleurig, maar soms ook ingetogen in de kleurstellingen.
Patrick Bergsma
Voor Patrick Bergsma vormen de eeuwenoude Chinese kunst van Penjing en de Japanse bonsai een belangrijke inspiratiebron. Zijn werk gaat voornamelijk over de mens in relatie met de natuur. De mens heeft te kampen met toenemende overbevolking, waardoor er minder ruimte overblijft voor de natuur. Toch heeft de natuur een sterk aanpassingsvermogen en weet het altijd een manier te vinden om te overleven onder de nieuwe omstandigheden. Deze problematiek resulteert bij Bergsma in fantasierijke sculpturen en schilderijen.
Sander Reijgers
Tot slot toont ook Sander Reijgers zijn werk tijdens BOLD II. Zijn kunstwerken zijn het resultaat van een langdurig proces dat met het grootste geduld is uitgevoerd. De organisch gegroeide constructies laten de toeschouwer op een andere manier naar schilderkunst kijken. Reijg ers manipuleert zijn materiaal bijna als een driedimensionaal object, dat zich niet alleen in de hoogte en breedte laat vangen, maar ook in de diepte. Niet alleen het oppervlak aan de voorzijde van het doek is een punt
van aandacht, maar ook de randen en zijkanten moeten worden bekeken om Reigers’ creatieve proces volledig te begrijpen. Het resultaat is een excentriciteit die zich uitstraalt naar alle delen van de ruimte.
www.heerenveenmuseum.nl/bold-ii/1
Geopend: di t/m vr van 11:00 - 17:00 uur, za en zo van 13:00 - 17:00 uur



________________________________
NELLY ROOSE
t/m 30 apr | RondoM, Wilhelminaoord | Entree: vrij
Nelly Roose is een veelzijdig kunstenares. Na een werkzaam leven in de gezondheidszorg is er nu ruimte om haar creatieve en kunstzinnige belangstelling verder te verdiepen en te ontwikkelen. Door het experimenteren met vele teken- en schildermaterialen, is voor haar het werken met olieverf het voornaamste medium geworden, dit vaak wel in combinatie met andere media, zoals: houtskool, acrylverf, inkt, bijenwas, en teer, maar ook natuurlijke materialen uit het bos en tuin. De prachtige warme en diepe kleuren van de olieverf , het prettige mengen van de kleuren, en het werken in transparante maar ook dikke verfstreken geeft vele mogelijkheden en maakt dat het steeds weer een uitdaging en een zoektocht is. Om zichzelf steeds breder te blijven ontwikkelen is het voor haar belangrijk om met verschillende onderwerpen en technieken te blijven experimenteren. Onder leiding van een aantal kunstenaars, Gerrit Terpstra, Doet Boersma, Irma Kamp en Gea Koevoets, heeft zij haar eigen weg en stijl verder kunnen ontwikkelen. "Steeds weer de uitdaging aangaan de vrijheid te ervaren, daarin jezelf sturen of misschien juist jezelf te verliezen om zo ongeremd over je eigen grens van waarheden te gaan en in gevoel en emotie tot de essentie van het schilderen te komen." Inspiratie vindt ze veelal in haar directe omgeving, de natuur, de mens en dier.
Geopend: vr t/m zo 13:00 - 17:00 uur
_jfif.jpg)
_jfif.jpg)

________________________________
PYTSJE CUPERUS
t/m 30 apr | De Flecke, Joure | Entree: vrij
Wolschilderijen die als thema het waddengebied, de zee hebben. Dat is de omgeving waar zij is opgegroeid (hikke en tein). Het landschap van haar kinder- en jeugdjaren en waar ze nog altijd graag komt om de rust te ervaren die daar heerst. Deze rust ervaart zij ook wanneer zij aan het schilderen is. Zij gebruikt hiervoor de naaldvilttechniek, met een viltnaald brengt zij laagje op laagje de wol aan op het doek waardoor er een landschap ontstaat.
Geopend: ma t/m vr 10:00 - 16:00 uur



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS AKKA
t/m 30 apr | Kunstcafé, Appelscha | Entree: vrij
Alle vijf de exposanten (Monika Gerritsen, Ine Hoejenbos, Machteld Kee, Margriet Kroeze en Antoinette Vundering) zijn afgestudeerd aan de Klassieke Academie in Groningen. De expositie is tijdens openingstijden van het Kunstcafé en/of tijdens de concerten te zien tot 30 april.
Opening Expositie: zaterdag 18 maart, 16:00 uur
Geopend: za en zo van 13:00 - 18:00 uur en tijdens concerten



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS
t/m 30 apr | Galerie Huis ter Heide | Entree: vrij
5 gastkunstenaars; Roel Endendijk, Martin Klopstra, Marjan van Schaik, Petra de Vries, Gerreke van Veen en 12 leden van het collectief; Peter Bes, Janneke Boer, Alie en Hennie Hut, Bernadette de Jonge -Lubbers, Harmen van Kamp, Andra van Kranenburg, Willem Komduur, Alesja Konchyts, Roelie Scholing, Sieuwke Ronner, Gilda Wilpstra Gouhari.
Roel Endendijk
Met draden wol en katoen schildert Roel zijn onderwerpen. Zo worden de harde en technische onderwerpen uit de serie ‘Relevante Onderdelen’ of een afbeelding van een vis opeens aaibaar en zacht. Endendijk: ’De combinatie van onderwerpkeuze + de toegepaste techniek zorgt voor het beoogde effect. Het korte duizelige gevoel dat je kent van het moment dat je je realiseert dat het niet jou trein is die vertrekt, maar die op het spoor naast je, dáár speel ik mee.’ En: ‘Ik hou van deze techniek, ze stelt me in staat de werkelijkheid een draai te geven. Voor deze expositie presenteer ik mijn serie ‘moderne dans’.
Martin Klopstra
Martin is altijd gefascineerd geweest door het begrip ‘ontkiemende zaden’ en dat is in zijn werk te zien. De cyclus van de plant is de inspiratiebron van waaruit hij werkt. Oorsprong en groei van zaden zijn zichtbaar in zijn objecten. Zijdelings kun je kenmerken zien vanuit de Art Nouveau. Martin werkt graag met hout en heeft zich door de jaren heen telkens weer weten te vernieuwen. Zijn werk kan groot en expressief zijn, maar ook klein en fragiel. Daardoor komen de kracht en de intensiteit van de natuur tot hun recht, in alle vormen en kleuren. De objecten, gemaakt van hout en koper, zijn van grote sierlijkheid door de verfijnde technieken die hij gebruikt. Bij sommige van zijn werken maakt hij gedichten, die altijd in het teken staan van de natuur.
Marjan van Schaik
Werken met glas is een feest voor Marjan. De weerbarstigheid en transparantie van het materiaal dagen haar iedere keer weer uit een stap verder te gaan. Het is steeds weer spannend om de oven na de lange stookgang te openen en te zien of het glas zich gedragen heeft zoals zij had verwacht! Kleurrijk en abstract, dit zijn de meest kenmerkende aspecten van haar werk. Haar grote passie is het blijven experimenteren met nieuwe technieken waarbij het glas altijd centraal staat. Dit is terug te zien in de verscheidenheid in haar werk. Marjan heeft een glaskunstopleiding aan het IKA in Mechelen (B) succesvol afgerond. Zij is nu begonnen aan haar specialisatie.
Gerreke van Veen heeft haar creativiteit in de genen meegekregen. Al jong begonnen met creatieve cursussen, later een tekenopleiding afgerond en aan de Nutsacademie afgestudeerd in plastisch vormgeven en keramiek. De mensjes met de lange benen vertellen ieder voor zich een eigen verhaal. Met een stuk klei in haar handen begint ze als vanzelf te kneden en te vormen. Uit het niets ontstaan de meest originele creaties. Een gave die vaak kinderen bezitten. Door het werken met klei, blijft Gerreke een beetje kind en laat zo de beelden ontstaan. Gerreke houdt van mensen en hun omgeving en daar zit ook de kracht van haar figuren in.
Geopend: vr t/m zo 13:00 - 17:00 uur
.png)

.png)
________________________________
HANS SCHUTTENBELD ~ MORNING MEDITATIONS
t/m 30 apr | Galerie Getekend, Heerenveen | Entree: vrij
Hans Schuttenbeld (1991) is een multi- en interdisciplinaire maker, die gebruik maakt van zijn vaardigheden als kallgraaf, schilder, tekenaar, ontwerper en denker. Hij studeerde in 2015 af aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Hij participeert in diverse kunstenaarscollectieven, exposeert in galeries en musea, doceert op kunstacademies en ontving in 2020 een werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaanfonds. Hij woont en werkt in Rotterdam. Als psychedelisch poëet, zoals hij zich sinds de zomer van 2021 noemt, is verwondering een prominent thema van waaruit hij vertrekt en ook naartoe werkt. MORNING MEDITATIONS is een lopende serie tekeningen, vaak van inkt en koffie op papier, die hij dagelijks aan het begin van de dag maakt.
Wanneer ik uit mijn slaap ontwaak
vraagt de dag mij wakker te worden
het is in die transitie dat ik teken
aan het begin van de cyclus
een nieuwe dag
betekend
even verbinden met mijn lichaam
de fantasie zijn vrije loop
de lijn als bevestiging
dat ik er wederom ben
het worden wordt
getekend
Hans Schuttenbeld
MORNING MEDITATIONS wordt geopend op 12 maart om 15.00 uur door Judith van Meeuwen, tentoonstellingsmaker van Kunsthal KAdE in Amersfoort, samen met de kunstenaar.
Geopend: vr en zo van 12:00 - 17:00 uur en op afspraak



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS ~ KUNST IN KOPIE
t/m 14 mei | Museum Heerenveen | Entree: € 6,75
Jan Mankes, Jeanne Bieruma Oosting, Boele Bregman en Tjerk Bottema. Vier kunstenaars die tijdens hun leven in en rond Heerenveen wonen en werken. Zij schilderen niet alleen, maar maken ook grafische kunst zoals etsen en houtsneden. Oosting is zelfs één van de eerste Nederlandse kunstenaars die met de lithotechniek experimenteert. Het toepassen van
nieuwe technieken past in de artistieke ontwikkeling van de kunstenaars en hun zoektocht naar de beste wijze om hun waarneming of emoties weer te geven.
Meerdere identieke afdrukken
Kenmerkend voor de grafische kunst is de mogelijkheid om meerdere identieke afdrukken te maken van een werk. Bestaat die mogelijkheid niet, dan is er geen sprake van drukwerk of grafiek. Vaak drukken kunstenaars hun werk zelf. ‘We zijn woest aan het drukken geweest,’ schrijft Jan Mankes in januari 1917 enthousiast. Het eigenhandig drukken is voor hem zo
belangrijk, dat hij later met opzet veel van zijn drukvormen beschadigt om eventuele nadrukken door anderen onmogelijk of duidelijk herkenbaar te maken. Toch zijn zij in 1968 voor nadrukken gebruikt. De kopieerbaarheid van grafische kunst roept vele vragen op. Wat betekent de mogelijkheid tot reproductie voor de originaliteit van het werk? Zijn alle afdrukken in een oplage daadwerkelijk identiek, of zijn er toch verschillen te ontdekken in de verschillende drukken? En wat valt te denken van latere herdrukken, wanneer die met de originele drukvormen, papiersoort en pers zijn vervaardigd? Dat zijn vragen die gesteld worden in de tentoonstelling.
Kijk en vergelijk
Grafische werken van Jan Mankes, Jeanne Bieruma Oosting, Boele Bregman en Tjerk Bottema uit de eigen collectie worden getoond naast werken uit dezelfde oplage uit andere collecties, met name van Museum Belvédère. Zo kunnen de bezoekers de verschillende drukken en versies met elkaar vergelijken. Op deze wijze daagt het museum hen uit om na te denken over de vraag: wat verstaan we onder originaliteit?
Geopend: di t/m vr 11:00 - 17:00 uur, za en zo van 13:00 - 17:00 uur



________________________________
ANNE-WILL LUFTING, PIETER IMMINGA & NICO GERBENZON ~ IN BETWEEN
van 26 mrt t/m 7 mei | Campis, Assen | Entree: vrij
Anne-Will Lufting exposeert samen met haar twee inspirators Pieter immenga en Nico Gerbenzon, die beiden een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. De passie voor het kunstenaarschap, de liefde voor ambachtelijk handelen en het autonoom denken en maken komen samen in de tentoonstelling iN BETWEEN.
Anne-Will Lufting is winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur 2019. Geïnspireerd door de fundamentele schilderkunst
doet Anne-Will Lufting onderzoek naar vorm, kleur, formaat en materiaal. Het materiaal wordt vervormd, geplooid en naderhand beschilderd in verleidelijke kleurcombinaties waarbij perfectie en imperfectie vechten om schoonheid.
Voor Pieter Immenga, voormalig tekendocent van Anne-Will Lufting op het voortgezet onderwijs, is tekenen en schilderen een vorm van nadenken. “Niet met mijn hoofd, of met woorden, maar met potlood, met verf.” Alle werken van Immenga komen voort uit een nieuwsgierigheid naar het gewone. Hij creëert door middel van zijn ongedwongen handschrift een fascinerende persoonlijke beeldtaal.
Nico Gerbenzon was lange tijd als docent verbonden aan Academie Minerva in Groningen. In zijn ruimtelijke werken lijkt de figuratie te zijn gaan schiften. Daarbij is “het herkenbare” min of meer in foto’s op de wand terecht gekomen en “het abstracte” in ruimtelijke constructies. Van daaruit valt de boel uit elkaar: het persoonlijke en het universele, het figuratieve en het abstracte, de vorm en het materiaal, het platte en het ruimtelijke.
Geopend: wo t/m zo van 12:00 - 17:00 uur



________________________________
ALLE JONG ~ OER
t/m 21 mei | Afslag BLV, Museum Heerenveen | Entree: vrij
Als Friese kunstenaar is Alle Jong (1988, Hemrik) veel bezig met onze diepere historie en beeldtaal; van hunebedden, terpen tot Friese Runen. Op een wel heel bijzondere manier slaat de kunstenaar met zijn beeldend werk bruggen tussen het heden en het verleden. Zijn jonge maar veelzijdige oeuvre zit vol verwijzingen naar de tijd voordat het Modernisme zijn intrede deed. De media die hij daarbij inzet variëren van reusachtige houtskooltekeningen, tot originele 17e, 18e en 19e-eeuwse archieven, van decennia-oude, ongeopende brieven tot videogames en 3D-animaties.
“Ik ben sinds een tijd steeds bewuster bezig met verbinden van groei en ontwikkeling en evolutie vanuit ogenschijnlijk niets, transformaties, verwantschappen in zowel het stoffelijke als het denken en voelen. De immens lange afstanden in tijd tussen ons en bijvoorbeeld hunebedden en, nog veel verder weg, veertigduizend jaren oude grotschilderingen.”
In de solotentoonstelling Oer is een reeks nieuwe tekeningen van Alle Jong te zien. Bomen doemen op in zwarte holen, die de kunstenaar als lichtschachten inbeeldt, turend vanuit ons brein naar buiten. Rituelen rondom een verlaten hunebed, nog altijd voelbaar op de dag van vandaag, of ons eigen brein waarin oerbomen groeien.
Deze poëtische blik geeft blijk van een diepgeworteld bewustzijn dat kunst al lang met de mensheid verbonden is. Jong vraagt zich in zijn werk af of wij ‘oergedachten’ meedragen: archetypen die een herinnering of een gevoel oproepen dat al honderdduizenden jaren oud is. Een verstild besef, alsof je in het donker contact maakt met een schim uit een onbegrijpelijk ver verleden. In de tentoonstelling is deze verstilling in beeldtaal overgebracht naar misschien wel enkele stromende oergedachten. In het werk van Alle Jong komen niet alleen tegenstellingen voor tussen licht en donker, ook het contrast tussen leven en dood duikt telkens op. Door middel van zijn verbeeldingskracht probeert Jong antwoorden te vinden op levensvragen. Alle Jong volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en was genomineerd voor diverse prijzen tijdens zijn afstuderen. Hij ontving twee keer een bijdrage van het Mondriaan Fonds. Jongs werk is al in diverse Nederlandse musea te zien geweest en hij is opgenomen in het boek FRYSK, 100 jaar schilderkunst in Friesland, Museum Belvédère (2018).
www.museumbelvedere.nl/nl/afslag-blv
Geopend: di t/m vr 11:00 - 17:00 uur, za en zo van 13:00 - 17:00 uur



________________________________
WENDELIEN SCHÖNFELD & PETER O. GERRITS
t/m 28 mei | Nobilis, Fochteloo | Entree: vrij
Wendelien Schönfeld (1950) toont meerkleurenhoutsneden, gecombineerd met houten beelden. Haar prenten laten gevarieerde onderwerpen zien, ook hedendaagse, zoals treinen en flats. Opgeleid aan de Rijksakademie in Amsterdam, waar ze les krijgt van o.a. Willem den Ouden en Jan Mensinga. Haar werk bevindt zich onder andere in het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum Amsterdam, het Gemeentearchief Amsterdam en Museum Henriette Polak Zutphen, daar zelfs in de vaste opstelling. Er waren talrijke groepstentoonstellingen. Solotentoonstellingen in onder meer Het Rembrandthuis Amsterdam. In 1977 ontving ze de Titia Buning-Brongers prijs en in 2017 de Prix de Gravure Mario Avati van de Académie des Beaux-Arts in Parijs, waarbij een tentoonstelling behoort in de Académie des Beaux-Arts in Parijs. Voor de Fondation Custodia in Parijs maakte ze kleurenhoutsneden van het achttiende-eeuwse Hôtel Turgot waarin de Fondation gevestigd is en waar de collectie Frits Lugt (1884-1970) sinds 1953 is gehuisvest. Ook de medewerkers zijn te zien op die prenten. Er verscheen een boek over dit project. In 2004 kreeg ze een opdracht om voor Kunstschrift zes museumdirecteuren te portretteren in de techniek van de kleurenhoutsnede. Ze blinkt ook uit in haar houten, licht gekleurde beelden, die sfeervolle portretten van geheel andere orde maar toch verwante aard laten zien.
Peter O. Gerrits (1948) heeft zich sinds 1995 gespecialiseerd in ambachtelijk, handmatig maken van zeefdrukken. Hij volgde daarvoor lessen bij Aldrik Salverda in het Grafisch Centrum te Groningen. Hij
ontwerpt en zeefdrukt voornamelijk abstract en noemt zijn werk ‘thematisch abstract’. Het werk is een continu experiment van zoeken naar de schoonheid en harmonie van abstracte vormen. Het handmatige aspect van zeefdrukken en het bereiken van hoge precisie in combinatie met primaire, esthetische vormen, soms in monoprint, maakt daar onderdeel van uit.
Geopend: do t/m zo van 13:30 - 16:30 uur



________________________________
RIENK KRUIDERINK
van 2 apr t/m 2 jun| Galerie Mildam | Entree: vrij
Het werk van Kruiderink is een product van zijn verbeelding. Hij werkt zonder plan, er is geen voorbeeld, geen aanleiding naar de waarneming. Het wit van het papier nodigt hem uit om een lijn te zetten, een begin, een onvoorspelbare gebeurtenis. Het worden veel lijnen. De hand zoekt, het oog reflecteert. Al tekenend en arcerend openbaren zich mogelijkheden die naar een voorstelling leiden, wat die voorstelling zal behelzen is voor hem een verrassing. Zijn handelen is een avontuurlijk proces op weg naar een te ontdekken visuele uitdrukking. De uitkomst van het werk van Kruiderink kan als een enscenering van verhalende elementen worden opgevat waarin vaak de mens figureert. Wat doet hij of zij daar? Is er sprake van overleg, wordt er onderhandeld? Er valt veel te gissen, ook voor hem zelf. Vervreemding wordt daarbij niet geschuwd.
Zelf zegt hij dat zijn tekeningen gelezen kunnen worden als verhaalfragmenten, maar dat het verhaal nog geschreven moet worden. Hij gebruikt zijn tekeningen niet om het letterlijke te verkondigen, maar juist om het merkwaardige, het onverwachte, of de onderlinge spanning te laten zien. De laatste jaren is zijn werk klein van formaat. Het heeft een ambachtelijke en klassiek gevormde basis in het gebruik van pen en kleurpotlood. In de uitwerking komen modernistische tendensen tevoorschijn, vanwege voorstelling, compositie en kleurgebruik. Hij begint altijd met zwarte balpen. arcerenderwijs kan daarmee in gelaagdheden worden gewerkt. Het kleurpotlood komt tevoorschijn wanneer genoeg beeld daartoe aanleiding geeft. Er komt geen gummetje aan te pas. Wel typex, een wonderlijk middel dat beeld kan afdekken, kan doen verkleuren, of waarmee witte lijntjes getrokken kunnen worden. Deze materiaalkeuze heeft weinig status in de beeldende wereld, maar in de hand van Kruiderink worden er prachtige resultaten mee bereikt.
Zijn advies: ga er met je neus bovenop staan en ontdek wat de tekeningen te bieden hebben.
www.galerie-italdetsjerkje.blogspot.com
Geopend: vr t/m zo van 14:00 - 17:00 uur



________________________________
8 FRIESE KUNSTENAARS
t/m 4 jun | Museum Belvédère, Heerenveen | Entree: € 14.=
Sinds de oprichting van het museum in 2004 worden de kernwaarden van de collectie uitgemaakt door het moderne en eigentijdse werk van Friese kunstenaars. De meesten van hen werden in Museum Belvédère al eens geëerd met een monografische tentoonstelling. In de presentatie 8 Friese Kunstenaars belicht het museum acht Friese oeuvres waarvan het meerdere kunstwerken in beheer heeft en waarvan het inmiddels een representatief beeld kan geven. Tezamen bakenen ze het inhoudelijke speelveld af, dat uiteenlopende richtingen en stijlen bestrijkt, variërend van semi-realistisch tot lyrisch abstract.
Geopend: di t/m zo van 10:00 - 16:00 uur



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS
van 31 mrt t/m 4 jun | KWIDS, 't Buurthuus, Noordwolde | Entree: vrij
Vanaf 31 maart t/m 4 juni exposeren 16 kunstenaars uit de Noordelijke provincies hun werk onder het thema FRAGMENTEN in de expositieruimte van Kunstwerk! In de Stellingen in Noordwolde (Frl.). Er is een veelheid aan kunst te zien met meerdere disciplines. Van Daale omschrijft FRAGMENTEN als een afgebroken stuk of brokstuk, een overgebleven deel, een uit zijn geheel gelicht stuk of een deel van een toekomstig geheel of vervlogen stuk. Door middel van schilderwerk, keramiek, fotografie, staalconstructies, papierwerk, sieraden, leer, glas en staalobjecten komt in deze tentoonstelling een deel van onze werkelijkheid verrassend tot leven. Deelnemende kunstenaars zijn: Guido van den Berg (fotografie), Joepe Bos (schilderijen), Johannes Bosgra (fotografie), Janetta Bron (glaskunst), Truus van Dalsum (keramiek), Mineke Gravers (olieverf/tempera), Tineke van Heuvelen (textielkunst), Cees Kaspersma (acrylschilderijen), Eva Kipp (papierkunst), Janet Klok (sieraden), Yvette de Koning (leerobjecten), Hanneke Lui (fotografie), Janneke Slot (houtsneden), Jet Twijnstra (keramiek),
Hilda van der Veen (acryl/inkt-schilderijen) en Fokke Veurman (sculpturen).
www.kunstwerkindestellingen.nl
Geopend: vr t/m zo van 13:00 - 17:00 uur



________________________________
AAFJE TERLAAK POOT - HAITSMA ~ BINNENSTE BUITEN
t/m 9 jun | Gemeentehuis, Joure | Entree: vrij
Na afronding van de kunstacademie in 2020 heeft Aafje Terlaak Poot - Haitsma (geboren in Workum, 1966) ontdekt dat ze zich in meerdere disciplines wil blijven uiten. Naast de liefde voor portret- en modelschilderen, is daar het landschap dat vaak terugkomt. Met name wanneer het een paar dagen vriest, is ze druk aan het schilderen om schaatsende mensen en winterlandschapjes vast te leggen. Haar schildertoets is grof. De tekeningen zijn daarentegen zoekend en meer aftastend.
Ze verbindt kunstuitingen met haar gemoedstoestand. De kunstwerken rondom haar afstudeerthema, beklemmend, zijn in fotografie, schilderkunst en cyanotype uitgevoerd. Tijdens en na de lockdown is Aafje lid geworden van een online-model-tekengroep. Iedere week komen tientallen kunstenaars wereldwijd virtueel bijeen om life model te tekenen. De kunstenares heeft thuis inmiddels een kast vol gevulde schetsboeken. Deze schetsen worden weer gebruikt als studie voor etsen of schilderijtjes. De kunstenares is als teken-schilderdocente werkzaam bij it Toanhus in de Gemeente De Fryske Marren. Het is schitterend om te zien dat de jeugd zo gretig werkt aan de opdrachten tijdens deze lessen. Daarnaast is ze lid van de landelijk georiënteerde Amsterdamse kunstenaarsvereniging Sint Lucas en de Friese kunstenaarsvereniging FRIA.
www.keunstenkeur.nl/exposities/gemeentehuis-joure
Geopend: ma van 13:00 - 20:00 uur, di t/m do 09:00 - 16:00 uur, vr van 09:00 - 12:00 uur



________________________________
DICK TILLEMA ~ KLEURRIJK STILLEVEN
t/m 9 jun | Bibliotheek, Joure | Entree: vrij
Dick Tillema (Joure) heeft na zijn werkzame leven als docent handvaardigheid en techniek zijn liefde voor de schilderkunst weer opgepakt. Hij vindt het een mooie aanvulling op zijn werk als keramist. Zijn werk omvat veelal kleurrijke stillevens. De alledaagse voorwerpen met sterk realistisch uitvergrote onderdelen hebben vaak een verweerde uitstraling. Het zijn vooral herkenbare details die hem het meest boeien. Zijn ervaring is dat juist in het eenvoudige een grote schoonheid schuilgaat.
www.keunstenkeur.nl/exposities/bibliotheek-joure/
Geopend: ma van 14:00 - 17:30 uur, di t/m vr 10:30 - 17:30 uur, za van 10:30 - 14:00 uur
_jfif.jpg)


________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS ~ ALS DE DOOD
t/m 11 jun | Museum Belvédère, Heerenveen | Entree: € 14.=
De dood als einde van leven, als mysterie, als transitie naar volgende verschijningsvormen of als onderdeel van een natuurlijke cyclus. In de tentoonstelling Als de dood wordt dit grote thema door uiteenlopende kunstenaars – kunstschilders, fotografen, beeldhouwers en dichters – van verschillende kanten belicht. Tezamen vormen de kunstwerken een presentatie die aanzet tot overpeinzing en troost biedt in schoonheid. De expositie omvat bestaand werk en werk dat speciaal voor de tentoonstelling werd gemaakt van onder anderen Allie van Altena, Koos Breukel, Desiree Dolron, Han van Hagen, Fons Hoiting, Miriam Knibbeler, Jan van der Kooi, Sabine Liedtke, Jan Mankes, Erik Mattijssen, Hans Rikken, Els Timmerman en Ids Willemsma.
Geopend: di t/m zo van 10:00 - 16:00 uur



________________________________
DIVERSE KUNSTENAARS
t/m 15 jun | Hannie MEIN KERAMIEKGALERIJ (Home Center), Wolvega | Entree: vrij
5 Keramisten (Jeltje Borneman, Gerrie Lulof, Marianne Knol, Maaike Buisman en Siete Koch), allen lid van de SKNN,stichting keramisten Noord nNderland,laten hun werk zien, 5 keramisten met hun eigen stijl wat betreft werken met klei, zowel handvormen als draaien. Aan de wand hangen schilderijen van Dineke Hoekstra Greve.
* Iedere 3 maanden is er een gevarieerde expositie van keramisten en fotograaf of schilder in de Hannie Mein galerij in Wolvega.
Geopend: tijdens de openingstijden van Home Center



________________________________
BÉ KRACHT ~ KLEURENVRIJHEID
van 8 apr t/m 3 dec | Museum havezate Mensinge, Roden | Entree: € 9.50
Met een grote kleurenvrijheid heeft kunstschilder Bé Kracht (Garnwerd, 1933) in de afgelopen vijftig jaar het landschap van Drenthe en Groningen vastgelegd. In navolging van de Franse impressionisten en de Groninger Ploegschilders schildert hij met name in de buitenlucht. Hij wordt alom geprezen voor de intense wijze waarop het landschap in een kleurrijk, exotisch aandoend palet weergeeft. Op de tentoonstelling zijn kunstwerken van Kracht te zien waarbij de directe omgeving van Mensinge wordt belicht.
Geopend: wo t/m za van 13:00 - 17:00 uur



________________________________
HILDO KROP ~ DE ARBEIDER
t/m 31 jan 2024(!) | Hildo Krop Museum, Steenwijk | Entree: € 9.50
Voor 2023 heeft het Hildo Krop Museum een bijzondere wisseltentoonstelling gemaakt, met de titel De Arbeider. Dit thema was een geliefd thema van Hildo Krop. Gedurende zijn hele werkende leven als kunstenaar komt het in zijn oeuvre voor. Ik gebruik bewust het woord 'kunstenaar', omdat hij het thema arbeider niet alleen als beeldhouwer hanteerde. Naast zijn beeldhouwwerk gebruikt Krop dit onderwerp ook in andere disciplines, zoals in glas-in-lood, penningen, tegels, houtsneden, keramiek en houtsnijwerk aan meubelen. Hiermee laat hij zijn verbondenheid met dit onderwerp zien, waarbij vooral het sociale aspect een belangrijk onderdeel is. Krop had zichzelf een missie gegeven, door met zijn kunst de sociale misstanden van de arbeiders aan de orde stellen. Bij deze tentoonstelling is ook weer een prachtig en ruim geïllustreerd boek verschenen waarbij thematisch zijn tentoongestelde werk uitvoerig wordt belicht. Niet alleen het kunstwerk krijgt aandacht, ook de veelal erbarmelijke sociale omstandigheden van de arbeider in de eerste decennia van de vorige eeuw komen aan bod. Hierdoor wordt het werk van Krop in een breed perspectief geplaatst.
Met de tentoonstelling en de catalogus brengt het Hildo Krop Museum in Steenwijk een eerbetoon aan een politiek-geëngageerde en vooral sociaalbewogen beeldend kunstenaar.
Geopend: di, wo, do, za en zo van 11:00 - 16:00 uur


