allerlei:

________________________________

FRIESE VOLKSVERHALEN ~ OVER VROUWEN EN DE DOOD/DUIVEL

wo 14 dec, 20:00 uur | It Damshûs, Nij Beets | Entree: € 6.-

Op deze donkere decemberavond vertelt verhalenvertelster Tryntsje van der Wal vier spannende volksverhalen. Verhalen waarin de vrouw de hoofdrol heeft maar waarin ook de dood of de duivel een grote of kleinere rol speelt. De vrouwen zijn “anders”, wanhopig, betoverd of slim en bedenken oplossingen. Het zijn Friese verhalen, vertelt in het Fries, van langer maar ook van iets minder lang geleden, maar nog altijd actueel. Tryntsje van der Wal is lid van de vertelkring “Vertellers in Fryslân”. Ze vertelt regelmatig tijdens verschillende activiteiten zoals de Wereldverteldag, de Friese Verhalenavond en tijdens bijvoorbeeld de natuur activiteiten die ze als natuurgids voor kinderen begeleidt. Tryntsje vertelt graag verhalen waarin het hoofdpersonage speciaal is of juist iets heel “bijzonders” meemaakt. Verhalen die verassen of ontroeren en waar de luisteraars veel plezier aan beleven.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

Wal_Tryntsje van der_510.jpg
premiere.jpeg
damshus-huisje-1024x689.jpg

________________________________

SIGRID KINGMA ~ WORKSHOP POËZIE: LOVE AND PEACE

do 15 dec, 19:30 uur | Expositieruimte van Nozems tot Hipsters, Wolvega | Deelname: gratis

De expositie “Van Nozems tot Hipsters, de roerige jaren ’60, ’70 en ’80 in Weststellingwerf” begint met enkele strofes uit een gedicht van Remco Heite uit Wolvega. Hij schreef het in 1967, na “The summer of love”, en droeg het voor bij jazz- en bluesmuziek. Het is een opstandig gedicht, een teken van de nieuwe tijd. De Friese Koerier publiceerde het in de kerstbijlage. Sigrid Kingma zoekt het podium. Ze heeft een scherp oog voor wat er speelt en streeft er naar om boven het alledaagse uit te stijgen. Het gedicht van Remco Heite biedt mooie aanknopingspunten om een brug te slaan naar het heden. Sigrid Kingma neemt de deelnemers mee in de wereld van de poëzie en de wereld van het schrijven. Wat is een gedicht? Wat herkennen we nog in het gedicht van Heite? Wat zou vandaag jouw kerstboodschap kunnen zijn? De workshop wordt in het Nederlands gegeven. Je kunt je uitdrukken in de taal die je wilt. Neem pen en papier mee! Deelname is gratis, maar je moet je wel opgeven! (Minimaal 7 deelnemers vereist).

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

39870261_image_big.jpg
download (1).jfif
cropped-banner-blog-reyer.jpg

________________________________

DICHTERSKOLLEKTYF RIXT & DOTWIERÚM ~ IT LITERÊR SIRKWY: DOE EN NO

vr 16 dec, 20:00 uur | Café Marktzicht, Drachten | Entree: vrij

Freedtejûn 16 desimber hâldt Dichterskollektyf RIXT wer in Literêr Sirkwy. Dizze kear yn Drachten, kafee Marktzicht. Der trede sân dichters op en de poëzyband DOT WIER’UM bringt ferskate nûmers út de gedichtesyklus ‘Achterdyk’. In iepen poadium is der fansels ek wer, foar wa’t graach dichtwurk oan it publyk hearre litte wol. 
Yn augustus siet RIXT mei in pear dichters in wike op it skriuwersarkje op de Feanhoop. Se hellen in projekt út de jierren 90 foar it ljocht. Doe waard yn alle Fryske gemeenten in dichter keppele oan in byldzjend keunstner. Dat smiet 32 nijsjirrige wurken yn wurd en byld op en dy waarden prachtich bibliofyl útjûn. Grutte nammen as Baukje Wytsma, Jan. J. Bijlsma, Willem van Althuis, Sjoerd de Vries en Gerrit Terpstra wiene dêr doe by belutsen. RIXT rôp dichters op om te reagearjen op de fraach: Hoe sjogge jimme mei de eagen fan no nei dy bylden en wurden fan doe? Guon dichters (Gerrit de Vries, Simon Oosting en Edwin de Groot) hawwe dêr ôfrûne simmer gehoar oan jûn en sille op dizze Literêr Sirkwy-jûn hearre litte hoe’t sy harren troch de stimmen fan doe ynspirearje litte. Dêrnjonken is Dichter fan Fryslân Sigrid Kingma fan de partij, lykas de jonge dichters Hindirk Hannema en Marije de Lange. Syds Wiersma ferbyldet mei de poëzyband DOT WIER’UM it libben en fiskerslatyn fan de âldste garnalefisker fan it Waad, fêstlein yn syn gedichtesyklus ‘Achterdyk’. In jûn oer doe en no, mei in ryk ferskaat oan stimmen, lûden en tid

Klik hjir foar mear ynformaasje en/of reservearrings:

SI97fcTV_400x400.jpg
1659457005_syds-sjoukje-ruben-wierum-008.jpg
ILS-Doe-en-no-16-12-2022-1.jpg

________________________________

OPEN PODIUM

za 17 dec, 20:00 uur | Kunstcafé, Appelscha | Entree: vrij

De locatie van het Kunstcafé met haar akoestiek leent zich uitstekend voor kleinschalige acts zoals poëten, solisten, singer-songwriters en kleine bandjes. Tijdens het open podium is er ruimte voor artiesten om zichzelf te presenteren. Hiermee hopen we actief bij te dragen aan het ontwikkelen en zichtbaar maken van creatief talent. Ben je enthousiast geworden en wil je laten horen of zien wat jij in huis hebt? Geef je dan hieronder snel op! Heb je er zelf geen behoefte aan om in de spotlights te staan, maar wel om naar de acts te komen kijken? Dat mag natuurlijk ook! Als artiest kun je je opgeven voor de eerste editie op 17 december! Overige informatie voor de acts volgt in reactie op de aanmelding. Mocht je toch al eerder vragen hebben neem dan contact op via mail

Het streven is dat het open podium minstens 4 keer per jaar plaatsvind. Vooralsnog richten we ons hiervoor op de maanden maart, juni, september en december. Eerste try-out editie op zaterdag 17 december 2022.
 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

download.jfif
unnamed.jpg
Kopie-van-De-Vloer-Op-Afstand-1-400x400.webp

________________________________

VAN NOZEMS TOT HIPSTERS ~ HERBELEEF DE ROERIGE JAREN '60,'70 EN '80 IN WESTSTELLINGWERF

t/m 17 dec | Oudheidkamer, Wolvega | Entree: vrij

De focus ligt op ontmoeten. Denk aan het ontstaan van jongerengroepen, jongerencentra en jongeren die muziek gingen maken. Het was een tijd vol van experimenten, ontwikkelingen, muzikale uitingen en trends. De behoefte aan een eigen plek, zelfstandigheid en verbeteren van de wereld, leidde tot veel ontmoetingen en initiatieven. Die dynamiek heeft mooie beelden en ervaringen opgeleverd. Met de context en sfeer uit die tijd zijn we de expositie gaan inrichten. Ook is er de mogelijkheid een aantal creatieve activiteiten uit te voeren, zoals centrifuge-art, stencilen of een graffitti workshop. De ruimte biedt tevens gelegenheid tot ontmoeten: ga met elkaar in discussie middels de ‘kletspot’, laat je inspireren door de vele krantenknipsels, organiseer je eigen minireünie, lever je wens voor Weststellingwerf in, maak kans op het winnen van een mooie foto of ga even lekker ‘hangen’ In het ‘tempeltje’. 

* De expositie houden we niet in het eigen gebouw van de Oudheidkamer, maar in de magazijnruimte van de Poiesz aan de overkant van de straat. Dat is de ruimte tussen de bibliotheek en de supermarkt van Poiesz). 

Rondleidingen worden alleen op verzoek georganiseerd op maandag of dinsdag.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

Geopend: wo t/m za van 13:00 - 17:00 uur

012-03.jpeg
39870261_vp_small (1).jpg
WelkompaginaNozemsHipsters-BeeldendeZaken-1-e1662190408495-300x214 (1).jpg

________________________________

SANNE KABALT ~TO LULL AND BY(E)

t/m 23 dec | Kunsthuis SYB, Beetsterzwaag | Entree: vrij

Kunsthuis SYB verwelkomt Sanne Kabalt als resident. Sanne richt zich tijdens haar werkperiode op wiegeliedjes, een vorm van zang die in vrijwel alle tijden en culturen gebruikt wordt om baby’s en kleine kinderen in slaap te krijgen. Het wiegeliedje bezit veel verschillende en vaak ambivalente kwaliteiten; het is bedoeld om te kalmeren, maar de teksten kunnen duister zijn; het wordt uitgesproken in intieme particuliere sfeer, maar is ook onderdeel van een vanzelfsprekende collectieve kennis. In Kunsthuis SYB wil Sanne de historische, narratieve en auditieve kwaliteiten van (regionale en internationale) wiegeliedjes onderzoeken en verweven met haar beeldende praktijk. Een uiterst persoonlijk onderzoek van een kersverse moeder, die haar dochter meeneemt als inspiratiebron en primair publiek. Door de loep op wiegeliedjes te leggen richt Sanne een historische maar ook actuele blik op wat de maatschappelijke verwachtingen van een moeder tot op de dag van vandaag zijn. Naast uitgebreide research naar internationale wiegeliedjes voert Sanne persoonlijke gesprekken met de bewoners van Beetsterzwaag en doet ze onderzoek in de archieven van Tresoar om inzicht te krijgen in Friese wiegeliedjes. 
 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

Geopend: za en zo van 13:00 - 17:00 uur

MG_0163-2.jpg
unnamed.jpg
SanneKabalt_Zolang_20.jpg