top of page

sing-song,folk &wereldmuziek:

50 % Yellow.jpg

________________________________
RACHEL CROFT | Kunstcafé, Appelscha
vr 2 jun, 20:00 uur | Entree: € 18.=                                                                             

Rachel Croft, geboren in Nottingham, ontwikkelde zich in York als zeer getalenteerde Singer-songwriter met wortels diep in de volksmuziek en kunst. Tijdens haar universiteitsjaren leerde ze zichzelf gitaar spelen en gelukte het haar los te breken van de reeds platgetreden muziekpaden om zich als onafhankelijke muzikant en artiest een weg te banen door middel van ‘busking’ in de straten van York. In de loop der jaren is Rachels muziek naar een hoog niveau gestegen en geëvolueerd naar een meer genre-vloeiend geluid; het is filmisch, indie, vaak intens, met een vleugje soul uit de jaren 70. Haar songs worden als intensief en gevarieerd omschreven wat in combinatie met haar sterke podiumpresentatie haar in de schijnwerpers van een aantal toonaangevende Britse festivalpodia en -locaties in Europa heeft gebracht, waarbij ze de aandacht trok van o.a. BBC Music, csgm blog, POPMUZIK en Liverpool Sound and Vision.
Rachel begon langzaam haar carrière als songwriter op te bouwen en nam haar langverwachte eerste single "Only Dreams" in 2017 op. Deze werd o.a. gedraaid op BBC Radio 6 en was te horen op Tom Robinson's Fresh On the Net. Deze single werd daarop opgevolgd in 2019 door haar debuutalbum, 'Hours Awake’, dat voor meer dan 95% werd gefinancierd door volgers over de hele wereld, met als hoogtepunt een overvolle album lancering in The Crescent, York. Dit markeerde het begin van haar reguliere tournees door Nederland. 
Sindsdien heeft Rachel een aanzienlijke aanhang opgebouwd op sociale platforms, met YouTube-plays van meer dan 160K. Ze heeft artiesten als Skerryvore ondersteund en nog 3 singles uitgebracht. "I said Wait" (2019), "We Are" (2020) en "Deep Water" (2020) "We Are" is door Rachel geschreven als commentaar op de staat van politiek en sociale media, deze was te zien op verschillende invloedrijke blogs, waaronder LA op Lock en Women of Substance, terwijl "I Said Wait" en "Deep Water”, meer van persoonlijke aard zijn. Alle singles kregen airplay op BBC Introducing waardoor Rachel geboekt werd op o.a. het Moseley Festival, Costa Del Folk Portugal en tournees in Nederland en Duitsland i.s.m. haar Nederlandse agency Real Cool Management.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

50 % Yellow.jpg

________________________________
RACHEL CROFT | Buitentheater Tivoli, Assen
zo 4 jun, 14:30 uur | Entree: € 10.=                                                                             

Het succes van vorig jaar klinkt nog als een echo na in het Asserbos. Rachel heeft veel indruk achter gelaten en wij zijn blij dat ze weer komt optreden. De singer-songwriter combineert rijke, complexe vocalen met zeer fijn gitaarspel. Haar liedjes zijn vaak geïnspireerd door Keltische melodieën en de doordachte teksten van Joni Mitchell, Sandy Denny en Matt Corby, die vertellen over haar ervaringen in deze historische stad York.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

50 % Yellow.jpg

________________________________
JOINT STRING FRIENDS | Buitentheater Tivoli, Assen
za 10 jun, 20:00 uur | Entree: € 10.=                                                                             

Een groep zeer ervaren muzikanten, die van ieder concert een feestje weet te maken. Zo zou je de Joint String Friends (JSF) uit Leeuwarden het best kunnen omschrijven. Deze vier bevriende multi-instrumentalisten van verschillende generaties – van babyboomer tot millennial – brengen een breed palet aan muzikale stijlen, met de nadruk op Keltische folk. Gevoelige ballads, robuuste folksongs, swingende jigs en reels plus Oost-Europese (dans)muziek, het prijkt allemaal op het muzikale JSF-menu. De ‘Friends’, die allemaal meerdere instrumenten bespelen, maken ook uitstapjes naar americana en akoestische popmuziek. Kortom, wereldmuziek in al zijn diversiteit. De formatie Joint String Friends, die in 2008 is opgericht, bestaat uit Menno Schilstra (zang, gitaar, basgitaar, mondharmonica, whistles, percussie), Sèbastian Meijer (viool, altviool, zang, percussie), Sicko Hoogterp (gitaar, mandoline, Irish bouzouki, basgitaar, spoons, zang) en Tuaq Pijlman (cajon, bodhran, percussie, zang). In mei 2019 ziet hun eerste cd, getiteld Down by the Banks of the Ocean, het levenslicht. Het album wordt lovend ontvangen en de release leidt dan al direct tot veel nieuwe aanvragen voor optredens. Inmiddels heeft de groep een geduchte livereputatie opgebouwd. Enerzijds weten de Joint String Friends te ontroeren met hun breekbare luisterliedjes, maar aan de andere kant is het feest – pompend, stampend en dampend – nooit ver weg. Waar de band ook speelt, van kroeg tot kerkje of van theater tot festival, JSF bezorgt haar publiek gegarandeerd een mooie blijvende herinnering.

Madeloefje treedt op in het voorprogramma!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

50 % Yellow.jpg

________________________________
LIL ANDY ~ THE COMPLETE RECORDINGS OF HEZEKIAH PROCTER | Poppodium Iduna, Drachten
vr 16 jun, 20:00 uur | Entree: € 13.= (vvk € 11.=)                                                                              

Gebaseerd op het 'levensverhaal' van de fictieve countrymuzieklegende Hezekiah Procter neemt de veel geprezen songwriter Li'l Andy je mee terug naar de oertijd van countrymuziek.
The Complete Recordings of Hezekiah Procter (1925 - 1930) is een experimenteel opnameproject van één van de meest gevierde old time- en folkmuzikanten van Canada Li'l Andy. Het album werd opgenomen op antieke apparatuur uit de jaren dertig om een authentiek geluid uit het 78-toerentijdperk te creëren. Nu komt de beste man met gevierde gastmuzikanten naar Iduna voor een theatrale reproductie van een medicine show en vaudeville act uit het Oude Westen van Amerika, met vocale harmonieën, fiddle, banjo en sousafoon.
Over Li'l Andy: The New York Times heeft Li'l Andy beschreven als "...een artiest die moeiteloos het podium beheerst door zijn baritonstem en meeslepende scherts tussen de nummers door..." The Village Voice noemt zijn muziek "Roots -gebaseerde Americana die het verdient om gemaakt te worden”. In het afgelopen decennium heeft hij 4 albums uitgebracht, uitgebreid getoerd door Canada en is vijf jaar op rij uitgeroepen tot "Best country-/folkact" door Cult MTL Magazine.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

50 % Yellow.jpg

________________________________
STEFAN JANSEN | Kunstcafé, Appelscha
zo 11 jun, 14:30 uur | Entree: € 18.=                                                                             

Stefan Jansen is een Zuid-Afrikaanse songwriter en gitaarspeler. In 2018 maakte Stefan deel uit van de twintigste verjaardag-tournee van The Parlotones, een van de grootste indie-rockbands van Zuid-Afrika. Hij deelde het podium met enkele grootheden uit de Zuid-Afrikaanse muziekindustrie, waaronder Jan Blohm, Valiant Swart, Justin Serrao, Crash Car Burn en Anton Goosen. Tijdens zijn reis naar het buitenland en het spelen van zijn favoriete Zuid-Afrikaanse liedjes, werd Stefan opnieuw verliefd op Zuid-Afrika en Afrikaanse muziek. Hij besloot zijn carrière als juridisch specialist achter zich te laten en zijn droom werkelijkheid te laten worden.

Terug in Zuid-Afrika vertaalde Stefan zijn eigen ervaringen in muziek die direct bij het publiek resoneerde. Zijn eerste drie singles, "Verdienste & Genade", "Suikerbos" en "As Ek Jou Onthou", werden ondersteund door liefhebbers, kregen airplay en genereerden verschillende persmomenten in binnen- en buitenland. In het voorjaar van 2022 lanceerde Stefan zijn debuut-EP "Katryn", die al snel hoge noteringen behaalde in diverse hitlijsten in Zuid-Afrika. Dit prachtige album met vier nummers bevat enkele van zijn meest persoonlijke en belangrijke werken, waarmee hij luisteraars diep in zijn ziel laat kijken. Stefan besloot in het voorjaar van 2022 terug te keren naar Europa voor een muzikaal avontuur. Met een muziekvriend in Zwitserland als vertrekpunt begon hij zijn rondreis door Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland. Hij trad op en verzorgde interviews bij verschillende radiostations in Nederland, zoals Omrop Fryslân en Radio Spannenburg. Deze bijzondere ervaringen heeft Stefan in augustus mee teruggenomen naar Zuid-Afrika, waar hij zijn publiek heeft verwonderd met talloze "storytelling-sessies".

In januari 2023 werd Stefans EP "Katryn" uitgeroepen tot het Album van het Jaar 2022 bij Radio Spannenburg's programma "Nieuw te Horen vanuit de Toren". En onlangs, in maart 2023, bracht hij zijn tweede EP uit, getiteld "Wasting Time", waarbij hij zijn verhalen ditmaal in het Engels vertelt, omdat sommige verhalen het beste tot uiting komen in zijn tweede taal.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

50 % Yellow.jpg

________________________________
SCOTT & YOUNG | Kunstcafé, Appelscha
zo 18 jun, 14:30 uur | Entree: € 18.=                                                                             

Scott & Young zijn twee singer-songwriters die zich laten inspireren door de grote Amerikaanse songwriters uit de jaren 60. Met hun verhalende luisterliedjes nemen ze je mee op een zoektocht naar het spanningsveld tussen vrijheid en verbondenheid, vernieuwing en bezinning, kalmte en avontuur, en minder in tijden van alsmaar meer. Ze brengen hun nieuwste muziek, voortvloeiend uit de reisavonturen met hun camperbusje Mo. Deze crispy folk songs zijn persoonlijk en herkenbaar, en worden met veel passie en emotie gebracht. Het belooft een bijzondere avond te worden, waarbij het publiek wordt meegenomen op een muzikale reis door het leven van Scott & Young.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

50 % Yellow.jpg

________________________________
KENTUCKY SNAKE OIL | Buitentheater Tivoli, Assen
zo 18 jun, 14:30 uur | Entree: € 10.=                                                                             

Met fiddle, banjo, contrabas, gitaar en meerstemmige zang brengt Kentucky Snake Oil een mix van Bluegrass, Country en Americana. Swingende traditionals waar je niet stil bij kunt blijven zitten worden afgewisseld met sfeervolle nummers die beelden oproepen van klassieke westerns. De band speelt een gevarieerd repertoire met onder andere nummers die bekend zijn van Johnny Cash, Bruce Springsteen, Hank Williams en Mumford & Sons.

Mario Kramer - zang, gitaar
Sebastian Meijer – fiddle, zang
Douwe Dijkstra - contrabas
Wander van Duin - banjo, dobro, zang

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

50 % Yellow.jpg

________________________________
SCOTT H. BIRAM | Café Marktzicht, Drachten
di 20 jun, 19:00 uur | Entree: € 13.= (vvk € 11.=)                                                                            

Scott H. Biram combineert met zijn zelf gedoopte Dirty Old One Man Band blues, country, bluegrass en rock ‘n’ roll met eigenlijk alles wat hij maar wil. Het resultaat is ingenieus. Een oude Gibson, rijke verhalen, een doorrookte stem en de energie en bezieling van een punkrocker. De Texaanse blueslegende Scott H. Biram weet het publiek met zijn eigenzinnige mix van blues, hillbilly en country op het ene moment doodstil te krijgen om ze vervolgens keihard de moshpit in te jagen.
Biram heeft zijn rootst in de blues, maar speelde voordat hij in 2005 zijn eenmansband oprichtte, enige tijd in een punknand. In de Verenigde Staten trad hij op bij mateloos populaire televisieprogramma’s als NBC’s ‘The Tonight Show’ with Jay Leno en hij stond op legendarische podia als the Lincoln Center for the Performing Arts in New York City, CBGB in New York City, Hollywood Palladium in Los Angeles, en The Fillmore in San Francisco, California. Nummers van Biram waren ook te horen in tal van Amerikaanse tv-programma’s en films. En nu halen we deze meesterlijke blueslegende gewoon naar Café Marktzicht.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

50 % Yellow.jpg

________________________________
ROBIN EL-HAGE ~ TANGO CONCERT | Kunstcafé, Appelscha
za 24 jun, 20:00 uur | Entree: € 10.=                                      

Robin El-Hage is pianist en accordeonist, tegenwoordig woonachtig in Haarlem maar geboren en getogen in Oosterwolde. Hij is een artiest met gevoel. In 2016 rondde hij zijn bachelor cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium. Nadien is hij doorgegaan met specialiseren in de Argentijnse tango en heeft hier zijn Master's graad in behaald. Momenteel stort Robin zich op het arrangeren en het uitvoeren van concerten, solo en met zijn verschillende ensembles waaronder, R&G Tango Duo, Grupo del Sur, Los Tangueros Clásicos en Septeto Camaleón. 

Voor de tentoonstelling 'in je element' geeft hij een lezing en concert over de Argentijnse tango. Hij zal je meeslepen in de verhalen achter de muziek, het belang van de zang laten horen, en zijn liefde voor de tango aan je doorgeven.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

bottom of page