filmhuis-agenda:

________________________________

BEANPOLE

vr 9 dec, 20:00 uur en di 13 dec, 14:00 uur | Filmhuis Nienoord, Leek | Entree: € 10.-

In ‘Beanpole’ is de oorlog afgelopen maar niet voorbij. Het verhaal speelt in een verwoest Leningrad anno 1945 en het gaat over twee jonge vrouwen die hun leven proberen op te pakken. Of misschien niet eens hún leven. Elk leven is goed na de vernietiging van de afgelopen vijf jaar. Die twee vrouwen zijn Iya en Masha. De boomlange Iya zorgt voor de kleine, iele Pashka, haar zoontje, lijkt het. Ze werkt in een ziekenhuis voor gewonde soldaten. Ze heeft ook haar littekens, al weten we niet waardoor. Enige tijd later arriveert Masha. Hoeveel tijd is verstreken, weten we niet. Waar is haar zoontje, vraagt Masha. Dood, zegt Iya. En weer moeten ze verder. Kantemir Balagov, nog maar 28 jaar oud, wordt veelvuldig genoemd als de nieuwe belofte van de Russische film en na het zien van deze film kun je niet om die gedachte heen.

Dit is een doorleefde film. Misschien omdat Balagov uit de noordelijke Kaukasus komt, waar strijd veel meer een deel is van het leven dan hier. Misschien omdat hij gewoon een oude ziel is. Hij heeft oog voor prachtige beelden en hij weet hoe je leed en pijn laat zien. Met stille stem, als we sotto voce vrij mogen vertalen, worden de woorden door de personages uitgesproken. Achter die stilte schuilt het verdriet. Maar ook het verlangen om weer normaal met elkaar om te gaan. Misschien weet je dat alleen maar als je zelf een strijd met angst en onzekerheid hebt doorgemaakt: dat normale verhoudingen verdwijnen. Alle flair en mededogen in de dagelijkse omgang verdwenen omdat iedereen moest zien te overleven. Al het andere was luxe. Balagov weet dat.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

MV5BMDBiMzQwMjYtOWI0OS00NzE0LWI5OWItYTRlOGE4ODBlZmJhXkEyXkFqcGdeQXVyMTA4NjE0NjEy._V1_.jpg

________________________________

THE WORST PERSON IN THE WORLD

vr 9 dec, 20:00 uur | Filmhuis Noordwolde, 't Buurthuus  | Entree: € 7.50

Wanneer Julie dertig wordt, heeft ze het gevoel dat haar leven stilstaat. Haar vrienden krijgen kinderen en zijn gelukkig en hoewel ze zelf een stabiele relatie heeft met de oudere, succesvolle striptekenaar Aksel, weet Julie niet goed wat ze wil. Is dit alles wat het leven te bieden heeft? Als Julie de jongere en knappe Eivind ontmoet, stort ze zich in een nieuw avontuur in de hoop antwoorden te vinden over de liefde, haar carrière en het leven.

The Worst Person in the World is de derde film in de Oslo-trilogie van de Noorse regisseur Joachim Trier na Reprise en Oslo, 31 augustus. De film werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival 2021, waar actrice Renate Reinsve de Palm voor Beste Actrice won. Onlangs werd de film genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film én voor Beste Originele Scenario.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

10957-600x0.jpg

________________________________

GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE

ma 12 dec, 20:00 uur | Filmclub Roden, De Winsinghhof  | Entree: € 10.- 

Haar man Robert verzorgde voor Nancy een huis, een familie en – op het zicht – een goed leven. Maar goede seks stond niet op het menu. Wanneer Robert komt te overlijden bedenkt Nancy een plan. Ze gaat op zoek naar avontuur en naar de voldoening die ze al die jaren gemist heeft. En dat avontuur vindt ze in de vorm van een sekswerker genaamd Leo Grande. In een anonieme hotelkamer ontmoeten ze elkaar. Leo ziet er in het echt net zo uit als op zijn foto, maar Nancy had niet gerekend op goede seks én een goed gesprek. Leo heeft over alles een mening en hoewel hij niet altijd de waarheid vertelt, vindt Nancy hem leuk. En hij haar. Haar seksuele zelfverzekerdheid groeit en Nancy begint te ontspannen. Tijdens de stiekeme afspraken verschuift de machtsdynamiek en brokkelen de secuur opgebouwde façades langzaam af.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

Good-Luck-To-You-Leo-Grande_ps_1_sd-high_Copyright-2022-WW-Entertainment.webp

________________________________

ONE SECOND

do 15 dec, 20:15 uur | Filmhuis Steenwijk, Vestzaktheater | Entree: € 8.50

De in de Culturele Revolutie spelende film voert een uit een werkkamp ontsnapte gevangene op, die op zoek is naar een propagandistisch filmjournaal waarin zijn tienerdochter, die hij zes jaar niet gezien heeft, voorkomt.als hij in een dorp een zaaltje vindt waar dit journal te zien zal zijn, dreigt de film te moeten worden afgelast omdat de film tijdens het transport helemaam onder het stof is komen te zitten. De dorpelingen komen massaal opdraven om de film schoon te maken. Het levert nostalgische beelden op van een tijd waarin een heel dorp uitliep voor een filmvertoning. Van de beroemde filmmaker Zhang Yimou.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

one-second_ps_1_jpg_sd-low_photo-by-bai-xiaoyan.600x0.jpg

________________________________

CLOSE

ma 19 dec, 20:00 uur | Filmclub Roden, De Winsinghhof  | Entree: € 10.- 

Leo en Remi, 13, zijn vrienden zo lang ze zich kunnen herinneren. De vriendschap is vrolijk, intens en bovenal onafscheidelijk. Toch lijkt een ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenis genoeg om hen uit elkaar te drijven. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot de moeder van Remi. Lukas Dhont maakt met Close een tedere en aangrijpende film over vriendschap en verantwoordelijkheid. Met zijn tweede film won regisseur Lukas Dhont (Girl) de prestigieuze Grand Prix van het Film Festival Cannes 2022

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

5494097.jpg

________________________________

THE LAST BUS

wo 21 dec, 20:00 uur | Filmhuis Gorredijk, De Skâns  | Entree: € 7.50

The Last Bus neemt je mee op reis met de 90-jarige weduwnaar Tom Harper (Timothy Spall) van zijn woonplaats van de laatste vijftig jaar – een afgelegen dorp in het noorden van Schotland – terug naar zijn geboorteplaats – dichtbij het meest zuidelijke punt van Engeland. In een strijd tegen de tijd, zijn leeftijd en het lot, begint Tom onverschrokken aan deze lange reis met zijn gratis buspas met als doel een belofte aan zijn vrouw Mary (Phyllis Logan) na te komen. The Last Bus is een hartverwarmende film over liefde en verlies. Een film die ons eraan herinnert dat we niet alleen zijn – we’re all on this ride together.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

medium_27108cc221847531.jpg

________________________________

GRUTTE PIER ~ LEAVER DEA AS SLAEF

do 29 dec, 19:15 uur | Posthuis Theater, Heerenveen  | Entree: € 22.50

De filmproductie ‘Grutte Pier’ van Steven de Jong vertelt het verhaal van de Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia (ca. 1480-1520). Maar dit is ook het verhaal van de ‘Slag bij Warns’ in 1345, zo’n anderhalve eeuw vóór Grutte Pier. Het is het verhaal van een volk dat zich de wet niet wilde laten voorschrijven door de heersers uit het westen. ‘Grutte Pier’ is een epische vertelling over hoe een goed mens kan veranderen in een kwaadaardig monster, als het duister van de ziel wordt aangesproken. Het vertelt hoe een diepgeworteld verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid een mens ook harteloos en onvoorwaardelijk kan maken.

N.B. De avond begint om 19:15 uur met een inleiding van Steven de Jong, direct gevolgd door de film.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

34685_153271_ps_sd-high.webp

________________________________

FISHERMAN'S FRIENDA: ONE AND ALL

ma 2 jan, 20:00 uur | Filmclub Roden, De Winsinghhof  | Entree: € 10.- 

Nadat de Fisherman’s Friends uit Cornwall met hun traditionele zeemansliederen onverwacht de hitlijsten bestormden, maakt het shantykoor nu hun comeback! Een jaar na hun eerste #1 hit struggelen ze met het uitbrengen van hun tweede album.

In One and All moeten ze langs de ups en downs, de valkuilen en verleidingen van hun succes navigeren, terwijl ze tegelijkertijd de groep en hun levenslange vriendschap in stand proberen te houden. En dat met hun grootste optreden tot nu toe voor de boeg: het beroemde Glastonbury festival!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

1149037.jpg

________________________________

WOLF

vr 6 jan, 20:00 uur | Filmhuis Noordwolde, 't Buurthuus  | Entree: € 7.50

Documentaire van Cees van Kempen over de reis van de wolf vanuit Oost Duitsland naar Nederland na 150 jaar afwezigheid. Door internationale bescherming kregen wolvenpopulaties elders in Europa de gelegenheid om te groeien. Vanuit het oosten van Duitsland vonden zwervende wolven langzaamaan de weg westwaarts, om uiteindelijk ook weer ons dichtbevolkte land te bereiken. Van Kempen kiest bewust voor een wetenschappelijke benadering door de beelden te larderen met interessante informatie en wetenswaardigheden over wolven. Het maatschappelijk debat dat woedt over de aanwezigheid van de wolf in het kleine en drukke Nederland blijft grotendeels onaangeroerd. Het enige moment waarop dit terugkomt is een kort fragment met een schaapskudde, waarin de makers ingaan op de noodzaak om vee en hobbydieren te beschermen. Uit de vele uren bewegend beeld, monteerde Van Kempen het verhaal van Scout, een wolf die opgroeit in Oost-Duitsland en uiteindelijk de lange reis naar Nederland maakt. Mannetjes verlaten namelijk hun geboortegroep als ze de jongvolwassen leeftijd bereiken om elders een eigen roedel te stichten. Door de combinatie van intieme beelden en weidse luchtopnames, biedt ‘Wolf’ de kijker een gevarieerd en boeiend inzicht in het leven van de wilde verwant en stamvader van onze viervoeters. De film duurt anderhalf uur. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

bWFpbi9maWxtcy8yMDIyLTIwMjMvcG9zdGVyX2hyX3dvbGYuanBn (1).jfif