top of page

filmhuis-agenda:

________________________________

TCHAIKOVSKY'S WIFE

do 5 okt, 20:15 uur | Filmhuis Steenwijk, Vestzaktheater | Entree: € 9.=

Antonina Miliukova is een mooie en intelligente 19e-eeuwse Russische aristocrate. Ze kan alles krijgen wat ze begeert, maar ze wil alleen maar trouwen met Pjotr Tsjaikovski op wie ze verliefd wordt als ze voor het eerst zijn muziek hoort. Hij stemt in met een huwelijk om een einde te maken aan de geruchten die over hem de ronde doen en die zijn reputatie bedreigen. Hij voelt echter niets voor Antonina en geeft haar al snel de schuld van zijn tegenslagen en inzinkingen. Verteerd door haar gevoelens voor hem waarbij ze steeds zijn vernederingen moet ondergaan, wordt ze langzaam tot waanzin gedreven. Tchaikovsky’s Wife vertelt het verhaal van het tumultueuze huwelijk tussen de beroemde componist en zijn toegewijde vrouw Antonina, die aan de obsessieve liefde voor haar man uiteindelijk ten onder gaat. Het hoogwaardige, historische drama van de Russische filmmaker Kirill Serebrennikov (Leto, Petrov’s Flu) ging in première in de hoofdcompetitie van Cannes en maakte vervolgens een zegetocht langs internationale festivals.

De film duurt 2 uur 23 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

tchaikovsky-s-wife_ps_1_jpg_sd-low.600x0.jpg

________________________________
L'ULTIMA NOTTE DI AMORE

za 7 okt, 15:30 uur; zo 8 okt, 11:00 uur | FilmLiga Assen, DNK | Entree:  € 7.75

Franco Amore is druk bezig met zijn afscheidsspeech. Na maar liefst 35 jaar trouwe dienst bij de Milanese politie gaat hij het korps verlaten. Hij prijst zich gelukkig dat hij zijn dienstwapen nooit heeft hoeven gebruiken. Wat hij echter niet weet, is dat zijn laatste nachtdienst de meest enerverende van zijn leven zal worden. Tijdens die laatste nacht staat opeens alles op het spel: zijn rol als trouwe dienaar van de staat, zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn vrouw Viviana, zijn onafscheidelijke vriendschap met zijn collega Dino en zelfs zijn eigen leven.

De film duurt 2 uur 4 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

35111_166541_ps_sd-high.webp

________________________________

THE FRENCH DISPATCH

za 7 okt, 20:00 uur | Filmwerf Oosterwolde, De Miente | Entree: € 8.=

In de jaren 60 en 70 is in een Frans stadje de redactie gevestigd van een Amerikaans tijdschrift. Een briljante kliek eigenzinnige reporters zorgt voor de artikelen, waarvan de onderwerpen een karikaturaal tijdsbeeld geven. Andersons uitzinnig gestileerde film zorgt voor een heerlijke overdaad aan grappen en vondsten. Ieder beeld is een kunstwerk op zich. Een stoet aan bekende acteurs in een meesterwerk waaraan eindeloos veel te bewonderen valt.

De film duurt 1 uur 47 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

The-French-Dispatch.jpg

________________________________
ROTER HIMMEL

ma 9 en di 10 okt , 20:00 uur; za 14 okt, 15:30 uur; zo 15 okt, 11:00 uur | FilmLiga Assen, DNK | Entree:

                                                                                                                                                              € 7.75

Een klein vakantiehuis aan de Baltische kust. Leon en Felix gaan hier samen de vakantie doorbrengen en werken, Leon aan zijn boek, Felix aan zijn portfolio. De dagen zijn warm en het heeft al weken niet geregend. Maar Nadja en Devid blijken al in het huisje te zitten, twee vreemdelingen die al hun plannen in duigen laten vallen. De uitgedroogde bossen om hen heen beginnen te branden, net als hun emoties. Geluk, lust en liefde, maar ook jaloezie, wrok en spanningen. Ondertussen branden de bossen. En heel snel zijn de vlammen daar. Een film die zweeft tussen symboliek en realisme, zowel grappig als diep tragisch.

De film duurt 1 uur 42 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

poster-Roter-Himmel-Christian-Petzold-DE-2023.jpg

________________________________

EL CASTIGO

di 10 okt, 20:15 uur | Filmhuis Steenwijk, Vestzaktheater | Entree: € 9.=

Ana zit achter het stuur. Naast haar zit Mateo, haar man. Samen rijden ze door het bos. De spanning in de auto is om te snijden. Mateo smeekt haar terug te keren, maar Ana rijdt verder. Na twee lange minuten keert ze uiteindelijk om. Op de plaats waar ze hun zoon Lucas achterlieten, vinden ze alleen zijn petje. Wat bedoeld was als een straf, draait al snel uit op een nachtmerrie voor de ouders. Een golf van opgekropte beschuldigingen en ongemakkelijke waarheden komt naar boven. In een doorlopende scène van net geen anderhalf uur volgen we Ana en Mateo terwijl hun huwelijk langzaam uit elkaar valt.

De film duurt 1 uur 25 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

el-castigo-previously-unreleased-_ps_1_jpg_sd-low.600x0.jpg

________________________________

GODLAND

wo 11 okt, 20:00 uur | Filmhuis Gorredijk, De Skâns | Entree: € 7.50

De jonge Deense priester Lucas wordt aan het einde van de 19e eeuw op reis gestuurd naar IJsland, een van de laatste koloniën van het Deense rijk. Zijn missie: toezicht houden op de bouw van een kerk in een afgelegen parochie en de bewoners fotograferen. Met zijn camera op de rug begint de priester aan een avontuurlijke tocht die niet zonder uitdagingen verloopt: de lokale bevolking zit niet te wachten op onderwerping en heeft totaal geen interesse zich verstaanbaar te maken. Lucas weet zijn bestemming te bereiken, maar hoe verder hij doordringt in het woeste landschap en haar onbekende cultuur, hoe meer hij afdwaalt van zijn moralen en van zichzelf.

De film duurt 2 uur 23 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

Godland_1.jpg

________________________________

THE BLUE CAFTAN

do 12 en vr 13 okt, 20:00 uur; di 17 okt, 14:00 uur | Filmhuis Nienoord, Leek | Entree: € 10.=

Mina en Halim hebben een kledingzaak in de oude Marokkaanse stad Salé. De zwijgzame, onverstoorbare Halim maakt kaftans en is daarmee de hoeder van een verdwijnende traditie. Maar hij draagt nog een last met zich mee: Halim is gay. Hij spreekt stiekem met vreemden af in de plaatselijke hamam, een gewoonte waar zijn ongelukkige, maar liefdevolle vrouw Mina van op de hoogte lijkt te zijn. Als de getalenteerde jonge leerling Youssef in de winkel komt werken, wordt het ongemakkelijke evenwicht tussen Halim en Mina verstoord.

Maryam Touzani’s The Blue Caftan is een ingetogen kamerspel rond onuitgesproken spanningen tussen de drie hoofdpersonages. Gebruikmakend van die verborgen onrust geeft Touzani dit psychoseksuele drama een erotische sfeer. Alledaagse handelingen, zoals het pellen van mandarijnen en het borduren van stof, krijgen door het onderdrukte verlangen een verborgen lading. Het camerawerk van Virginie Surdej, in de stijl van Nederlandse stillevens, geeft de voorwerpen in de film een sensualite lading, als de weerspiegeling van de onuitgesproken verlangens van de personages.

The Blue Caftan wordt gedragen door het indrukwekkende acteerwerk van de drie hoofdrolspelers, Lubna Azabal, Saleh Bakri en debutant Ayoub Missioui, van wie Touzani de bewegingen en handelingen zo stileert dat ze perfect aansluiten bij het gelijkmatige tempo en de ingetogen sfeer van de film. 

De film duurt 1 uur 58 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

34744_160989_ps_sd-high.webp

________________________________

CLOSE

vr 13 okt, 20:00 uur | Filmhuis Noorwolde, 't Buurthuus | Entree: € 7.50

De dertienjarige Léo en zijn vriend Rémi zijn onafscheidelijk, tot pesterijen hun vriendschap onder druk zetten. Léo begint zich terug te trekken, met tragische gevolgen. De film toont de wreedheid van onverschilligheid en de kracht van liefde en loyaliteit. Het prachtige acteerwerk van de jonge jongens laat zien hoe ze omgaan met vooroordelen en oordelen van anderen. Een emotioneel verhaal over ouderschap en omgaan met tragedie op persoonlijke wijze. Ontroerend en zeker de moeite waard om te kijken.

 

De film duurt 1 uur 45 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

HO00002851_104354.jpg

________________________________

THE FABELMANS

zo 15 okt, 15:00 uur | Filmhuis De Veenpolder, Munnikeburen | Entree: € 7.50

Sammy Fabelmans groeit op in het Arizona van na de Tweede Wereldoorlog. Sammy ontdekt op jonge leeftijd zijn passie voor film, tot grote vreugde van zijn creatieve moeder, Mitzi. Sammy’s vader daarentegen ziet het meer als een hobby. In de loop der jaren legt Sammy de avonturen van zijn familie vast op beeld en ontwikkelt hij zich als regisseur van amateurfilms met zijn zussen en vrienden in de hoofdrol. Op zijn 16e ontdekt Sammy een hartverscheurende waarheid over zijn moeder die de familiedynamiek voorgoed verandert.

The Fabelmans is een persoonlijk portret van de inmiddels 76-jarige Steven Spielberg. Eén van de beroemdste regisseurs onder meer bekend van klassiekers als Jaws, Schindler’s List en E.T. – en drievoudig Oscarwinnaar.

 

De film duurt 2 uur 31 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

bdaf4c0f5c56b8559ef24d12348f4bdf52a90f4d87a2285ee4553e3e351674fa.jpg

________________________________
YUNI

ma 16 en di 17 okt , 20:00 uur; za 21 okt, 15:30 uur; zo 22 okt, 11:00 uur | FilmLiga Assen, DNK | Entree:

                                                                                                                                                              € 7.75

Yuni is een Indonesisch tienermeisje met een passie voor de kleur paars, een stel goede vrienden en typische tieneropvattingen. Ze groeit op in een liefdevol gezin, maar haar familie is meer gehecht aan tradities dan Yuni zelf. Met haar vriendinnen voert ze verstillende gesprekken over seks en het huwelijk. Yuni is van plan om vrijgezel te blijven en een studiebeurs voor de universiteit te halen, maar dat doel raakt uit zicht wanneer huwelijksaanzoeken voor Yuni beginnen binnen te druppelen.

* Officiële inzending van Indonesië voor de Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film.

De film duurt 1 uur 35 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

poster-Yuni-Kamila-Andini-ID-SG-FR-AU-2021.webp

________________________________

LOVE LIFE

di 17 okt, 20:15 uur | Filmhuis Steenwijk, Vestzaktheater | Entree: € 9.=

Het leven van het jonge Japanse gezin wordt volledig op zijn kop gezet als het kleine zoontje al vroeg in de film onverwachts overlijdt. Als snel blijkt dan dat zowel Jiro als Taeko belangrijke gebeurtenissen uit hun verleden voor elkaar hebben verzwegen. Fukada dient de tragedie op met de nodige humor.

De film duurt 2 uur 3 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

love-life_ps_1_jpg_sd-low_copyright-2022-film-partners-commes-des-cin-mas.600x0.jpg

________________________________

AVATAR: THE WAY OF WATER

za 21 okt, 20:00 uur | Filmwerf Oosterwolde, De Miente | Entree: € 8.=

Veertien jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel is er een hoop veranderd voor Jake en Neytiri, die met vier kinderen hun plekje hebben gevonden in het regenwoud. Ze worden echter gedwongen hun huis te verlaten en zijn genoodzaakt zich aan te sluiten bij een clan die in zee woont. Dit overweldigend vormgegeven cinematografisch spektakel wordt vertoond in de themamaand ‘Verhalen voor eens en altijd – sprookjes, volksverhalen en fantasy’.

De film duurt 3 uur 12 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

Avatar-The-Way-of-Water.jpg

________________________________

THE ETERNAL DAUGHTER

di 24 okt, 20:15 uur | Filmhuis Steenwijk, Vestzaktheater | Entree: € 9.=

The Eternal Daughter van Joanna Hogg (The Souvenir I & II) is een bijzonder en mysterieus drama. Wanneer een middelbare vrouw en haar moeder terugkeren naar hun oude familiehuis, dat nu dienst doet als hotel, worden ze geconfronteerd met hun verleden. Met een prachtige dubbelrol van Tilda Swinton. The Eternal Daughter ging in wereldpremière op het filmfestival in Venetië.

De film duurt 1 uur 36 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

40108561_image_big.jpg

________________________________

AFTERSUN

vr 27 okt, 20:00 uur | Filmhuis Noorwolde, 't Buurthuus | Entree: € 7.50

"Calum" (Paul Mescal) en zijn dochter "Sophie" (Frankie Corio) gaan samen op vakantie naar Turkije. Terwijl ze genieten van het zwemmen, poolen, zonnebaden en luieren, ontvouwt zich hun relatie. Flashbacks van de volwassen "Sophie" tonen haar pogingen om haar vader beter te leren kennen. Met een realistische en goed doordachte aanpak, biedt "Aftersun" een boeiende familiedynamiek. Er ontvouwt zich een diepgaand verhaal over hun relatie en persoonlijke groei.

 

De film duurt 1 uur 36 minuten.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:
 

34636_160026_ps_sd-high.webp
bottom of page