top of page

pop&jazz

________________________________
THE GORIES & KRONTJONG DEVILS
do 20 jun, 20:00 uur | Poppodium Iduna, Drachten | Entree: € 20.= (vvk € 19.=)

De legendarische Amerikaanse garagepunkrockband The Gories komt terug naar Nederland voor een magisch hoogtepunt in Iduna. Bandleden Dan Kroha en Peg O'Neill vallen op door hun energie en stoïcijnse stijl, maar Mick Collins, de soulvolle blueslegende met zwarte zonnebril en krachtige stem, steelt de show met zijn pure rock'n'roll vermengde met soulgeluid. Zijn vocale kracht brengt kippenvel op de armen. 

The Gories zijn een product van Detroit, Michigan, ontstaan in 1986. De stad, doordrenkt van blues, soul, rock'n'roll en underground rock, vormde de perfecte voedingsbodem voor de band. Geïnspireerd door iconen als John Lee Hooker, Bill Haley, Motown en lokale helden als The Stooges en MC5, begonnen Collins, Kroha en O'Neill zonder enige muzikale expertise te experimenteren met deze invloeden. Met slechts twee gitaren en drums creëerden ze een unieke, bijna krakkemikkige sound die zowel hoekig als aanstekelijk groovend was. Ondanks aanvankelijke tegenslagen, zoals uitjouwingen tijdens optredens in Detroit, wisten ze toch een cultvolgende op te bouwen.

Hun eerste plaat, 'House Rockin' (1989), sloeg aan en werd gevolgd door 'I Know You’re Fine, But How You Doin' (1990) en Outta Here (1992). Het laatste album werd uitgebracht op Crypt Records, waardoor hun bekendheid internationaal groeide en ze zelfs door Europa toerden in 1992. Na de tour viel de band uit elkaar, maar in 2009 kwamen ze weer samen en bleven ze nieuwe, unieke muziek maken. Nu, in 2024, zijn Mick Collins, Dan Kroha en Peggie O'Neill nog steeds actief en blijven ze trouw aan hun eigenzinnige stijl. Hun invloed op de muziekscene blijft voortduren, en ze worden nog steeds op handen gedragen door fans over de hele wereld.

Rechtstreeks uit 'Surf City Groningen' vuren de Krontjong Devils al jaren een puik stuk instrumentale surfmuziek. Geheel volgens het recept: zon, zee, Zuid-Californië, Dick Dale. 'Moovin' with the Krontjong Devils' op Kogar Records is inmiddels een collector’s item en hun nieuwe LP staat vol met bewezen jaren ‘70/’80 hits in een instrumentaal surfjasje gegoten. Wie had dat ooit verwacht, "I Feel Love" van Donna Summer, "Cambodia" van Kim Wilde of "Quiero" van Julio Iglesias op het repertoire van de Krontjong Devils?

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
STEVIE RAY VAUGHAN UNDERCOVER
vr 21 jun, 20:00 uur | Poppodium Iduna, Drachten | Entree: € 20.= (vvk € 17.50)

Stevie Ray Vaughan Undercover omvat een Nederlandse supergroep die een ode brengt aan de legendarische Amerikaanse bluesmuzikant Stevie Ray Vaughan. Het is al meer dan dertig jaar geleden dat de legendarische Texaanse bluesmuzikant, Stevie Ray Vaughan, op tragische wijze van ons werd weggerukt. Samen met zijn band Double Trouble bracht hij dampende blues en zware shuffles gevuld met rauwe gitaarsolo's, scheurende Hammond-klanken, krachtige drums en hartstochtelijke zang. De leden van Stevie Ray Vaughan Undercover delen dezelfde passie voor deze muziek, en daarom hebben ze een band gevormd om het fantastische repertoire van 'SRV' te eren. Klassiekers zoals 'Cold Shot', 'Texas Flood', 'Pride And Joy', 'Love Struck Baby', 'Tin Pan Alley', 'Couldn’t Stand The Weather', en zijn unieke interpretaties van 'Superstition', 'Voodoo Child' en 'Little Wing' zullen de revue passeren. Al deze nummers, en nog veel meer, worden gespeeld door een strakke band met een onbegrensde liefde voor de songs van deze blueslegende.

Stevie Ray Vaughan Undercover wordt gevormd door een verzameling van topmuzikanten:
- Rob Winter (Robby Valentine, Kayak) – Gitaar
- Ruben Mulder (Roadhouse, Captain Darlin’) – Hammond
- Rick Nieuwenhuizen (Johnny Laporte, Ruben Hoeke) – Bas
- Fokke de Jong (King of the World, Normaal) – Drums
- Martin van der Starre (Woodstock the Story, Symfo Classics) – Zang

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

bottom of page