top of page

theater agenda:

_______________________________
MOVEME!                                                                                                                          Festival voor Dans
zo 26 mei, 09:00 uur | Podium Zuidhaege, Assen | Entree: € 15.=

Na twee succesvolle edities is het driedaagse festival MOVEME! terug bij Podium Zuidhaege. MOVEME! is hét showcasefestival voor dans in Assen waar dansers, makers, docenten, onderzoekers en liefhebbers van alle leeftijden samenkomen. Ontdek nieuw talent, leer over (inclusie) dans en geniet van voorstellingen en films die de kracht van dans belichten! De derde editie van MOVEME! vindt plaats in het weekend van 24 - 26 mei 2024 bij Podium Zuidhaege in Assen.
De curator van MOVEME! is Jack Gallagher, choreograaf en danscoach van dansgezelschap de Stilte. Samen met Jack is een uitgebreid programma samengesteld. In dit weekend ontdek je de voorstelling ‘Woman’s Work’ van Annemijn Rijk, ‘Newz’ van 044 Mime Company uit Oekraïne, workshops Peuterdans (Danskwartier) en ContaKids (Studio Gertruurd), Dans op Recept van Marlien Seinstra, uitvoeringen van onze Artists-in-Residence, de première van ‘Crossing Birds’ van Jordy Dik (Tiuri Compagnie), een inclusiedans presentatie door Jildau Kooistra én de uitreiking van de winnaars van de korte dansvideo wedstrijd.
Nieuw is de (korte) Dansvideo Wedstrijd. MOVEME! biedt een platform voor nieuw talent en daarom bieden we dansers een podium op het festival om hun talent te tonen door middel van een zelfgemaakte korte dansvideo. Iedereen is vrij om naar eigen artistieke inzicht een video op te nemen en te monteren, wel zitten er bepaalde voorwaarden aan de deelname om kans te maken op één van de prijzen:
1e plek: Bon ter waarde van €100,-
2e plek: Bon ter waarde van €50,-
3e plek: Bon ter waarde van €25,-
Bekijk de voorwaarden voor de deelname en voorbeelden van dansvideo’s op www.podiumzuidhaege.nl/moveme.
De juryleden van de wedstrijd zijn Anna Abdulova (programmeur Podium Zuidhaege), Annemijn Rijk (Body of Art) en Jack Gallagher (curator van MOVEME!). Op vrijdag 24 mei worden de video’s worden geprojecteerd op een scherm waarnaar de directeur van Podium Zuidhaege, André Arends, de prijzen overhandigt aan de winnaars van de 1e, 2e, en 3e plek!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
THIJS KEMPERINK & ERWIN NIJHOFF ~ MUITERS                                                               Muziektheater
do 30 mei, 20:15 uur | De Lawei, Drachten | Entree: € 22.=

De liefde voor Schotland is wat hen bindt. Geluk en gezelligheid verkiezen zij allebei boven roem en geld. Beiden hebben hun wortels in Twente. De één is cabaretier, heeft al vier avondvullende programma’s gemaakt en heeft inmiddels opgetreden in elk buurthuis, podium en schouwburg in het oosten van Nederland. De ander is zanger, stond op Pinkpop en kreeg landelijke bekendheid door de finale van ‘The Voice of Holland’ te bereiken?
Thijs Kemperink (cabaretier) en Erwin Nyhoff (zanger) komen met een muzikaal theaterprogramma “Muiters!” dat alle emoties van het leven bevat. Tranen van ontroering, maar ook van het lachen. En alles wat daartussen zit! Laat u zich verrassen door deze samenwerking van twee mannen uit hetzelfde gebied en met totaal verschillende talenten. In 2022 stonden Thijs en Erwin ook samen in het theater met deze voorstelling, dat maakte naar meer, waardoor “Muiters!” nu terugkomt als reprise.
Deze eigenzinnige mannen maken een heerlijke avond over de schoonheid van het leven met als kapstok een avontuur door Schotland.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
ALEX KLAASEN ~ NO PONIES (EEN ÉÉNMANSREVUE)                                                                       Show
wo 5 jun 20:00 uur | DNK, Assen | Entree: € 36.50

Na het overweldigende succes van de ‘Showponies’ is Alex Klaasen weer alleen. Gewoon, omdat hij daar behoefte aan heeft. Even niet dat gehinnik om hem heen, even niet constant het paradepaardje moeten uithangen. Nee, gewoon even tijd voor hemzelf. In ‘No ponies’ gaat Alex belachelijk veel zingen, danst hij in zijn uppie alle hoogtepunten uit het klassieke balletrepertoire en passeert een bonte stoet aan kleurrijke personages de revue.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
MINI THEATER FRIESLAND ~ DANSEN IN HET DUISTER                                                                   Toneel
do 6 jun 19:30 uur | Posthuis Theater, Heerenveen | Entree: € 15.=

Heerenveen 1940-1945. In de bij het ziekenhuis speciaal gebouwde barak voor besmettelijke ziekten waakt de jonge zuster Maartje Danse over haar patiënten. Maartje mag als verpleegster op deze afdeling werken, omdat ze immuun lijkt voor besmettelijke ziekten. De Duitse militairen, die een eigen lazaret in de bomvrije kelder van het ziekenhuis hebben, wagen zich beslist niet in de ziekenbarak van zuster Maartje. Ideaal voor een Joods patiëntje als Flipje Kind, of voor de oude Joodse juffrouw Goedekoop om hier te verblijven. 

Intussen krijgt Hielke Wierda, zoon van een bekende garagist en chauffeur van de ziekenwagen, problemen met de Duitsers en wordt hij verbannen naar Berlijn. Dat is hij niet van plan, maar waar kan hij een veilig onderkomen vinden? In het grimmige laatste oorlogsjaar wordt het drukker en drukker in het ziekenhuis, ook op de afdeling van kinderarts Bonne Dijkstra. Samen met het verplegend personeel probeert hij er te zijn voor de vele zieke kinderen en zuigelingen, die in de koude winter onder de meest barre omstandigheden uit Limburg zijn geëvacueerd naar Friesland.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
HET NATIONAAL BALLET VAN CHINA ~ INSPIRATION & GLORY                                                          Dans
do 6, vr 7 en za 8  jun 20.45 uur | Abe Lenstra Stadion, Heerenveen | Entree: € 27.50

Een betoverende Dansavond in Het Grootste Theater van Nederland. Het Abe Lenstra Stadion opent de poorten voor een ongekende ervaring: een magische avond vol betoverende dans en culturele pracht, verzorgd door het wereldberoemde Nationaal Ballet van China. Met de zinderende voorstelling ‘'het Nationaal Ballet van China danst Inspiration & Glory’ start het gezelschap haar Europese tournee op grandioze wijze in de grootste voetbaltempel van Friesland.
Beeld je in: een adembenemende balletvoorstelling vanaf de middenstip, waar mystieke Chinese verhalen zich vermengen met klassiek ballet. Het resultaat van duizenden uren repeteren komt tot leven in een unieke voorstelling die de toeschouwer meeneemt op een onvergetelijke reis vol emotie en magie. Het Nationaal Ballet van China belicht actuele thema's zoals ambitie, samenwerking, inclusie en oprechtheid, verweven samengebracht in mythische figuren, godinnen en wijze oude mannen.
Jong talent
De voorstelling wordt begeleid door een speciaal voor de gelegenheid samengesteld symfonieorkest, waarin de beste muzikale talenten van Nederlandse conservatoria samenkomen. In de aanloop naar 6 juni organiseert acteur en choreograaf Dan Karaty verspreidt over ons land verschillende workshops voor jong talent. Dit initiatief heeft als doel om een jong publiek te inspireren in beweging te komen en hun enthousiasme voor klassiek ballet aan te wakkeren. Uit deze workshops worden uiteindelijk zestig jonge dansers geselcteerd die de drie voorstellingen op spectaculaire wijze zullen openen.
Het ballet
Het Nationaal Ballet van China is wereldwijd bekend om haar unieke mix van traditioneel Chinese en eigentijdse dans. Met de voorstelling 'het Nationaal Ballet van China danst Inspiration & Glory'’ brengen ze een voorstelling die de zintuigen prikkelt en het publiek meeneemt op een reis door tijd en cultuur. Ook jij kunt de magie van het Nationaal Ballet van China beleven. In het grootste en meest bijzondere danstheater van Nederland. Deuren open om 18:30 uur.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
STICHTING FEATHERHAIR CREATIONS ~ FABRIEKSKINDEREN                                                      Musical
za 8 jun 19:00 uur | De Meenthe, Steenwijk | Entree: € 14.50

Het is het jaar 1850 en de industriële revolutie is in volle gang. Wanneer twee zussen van het platteland naar de stad verhuizen, komen ze net als veel leeftijdgenoten in een fabriek te werken. Ondanks hun leeftijd, bemoeien de fabriekskinderen zich met ‘grote mensen zaken’. Zo brengen ze, tegen de wens van de fabrieksmanager in, steeds meer geheimen aan het licht. Wie is de vader van Janna? Waar ligt de loyaliteit van Joost? Lukt het ‘De Waarheidzoekers’ te ontdekken wie meneer Dekker eigenlijk is? En wie is ‘Van Der Heijden’?

Een musical vol met nostalgische Nederlandse hits!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
JIM BAKKUM ~ OUD GELEERD, JONG GEDAAN                                                                                   Show
vr 14 jun 19:00 uur | Posthuis Theater, Heerenveen | Entree: € 25.=

Jim Bakkum was pas 15 toen hij wereldberoemd werd in Nederland, nadat hij in 2003 in de verreweg spannendste finale van ‘Idols’ op een haartje na verslagen werd door Jamai. Twintig jaar later kun je je afvragen hoe hij op zo’n jonge leeftijd de gekte onderging en hoe het was om volwassen te worden in de spotlights?

Dat doet hij dan ook in zijn nieuwe muzikale theatershow ‘Oud Geleerd, Jong Gedaan’, waarin hij stilstaat bij alle spraakmakende gebeurtenissen en mijlpalen van de afgelopen jaren. Hoe was en is het leven in de entertainmentwereld, waar alles draait om leeftijd, uiterlijk vertoon, imago en geloofwaardigheid? Jim laat het zijn publiek weten met persoonlijke verhalen en herinneringen, een flinke dosis zelfspot en natuurlijk veel muziek, onder begeleiding van zijn fantastische band.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

_______________________________
SHAKESPEARE THEATER ~ WINTERSPROOKJE  (Try-Out) 
22, 28 en 29 jun, 5, 6, 12 en 13 jul 21:00 uur | Openlucht Theater, Diever | Entree: € 21.=

Een sprookje over een koning die alles kwijtraakt tot iedereen, vele jaren later, onverwachts weer voor zijn neus staat. 
Een vrolijk sprookje met een verdrietig verhaal over een koning die de plank volledig misslaat als hij zijn zwangere vrouw van overspel verdenkt en alles wat hem lief is stuk maakt. Wat blijft er over als, vele jaren later, bijna iedereen onverwachts weer voor zijn neus staat. Tijdens een vriendschappelijk bezoek van de koning van Bohemen aan Sicilië is de Siciliaanse koningin Hermione zwanger geraakt. Aangezien Hermione en de koning van Bohemen het goed met elkaar kunnen vinden en de logeerpartij al negen maanden duurt, krijgt de koning van Sicilie sterk het vermoeden, dat zijn vriend met zijn vrouw overspel heeft gepleegd. Hij wil hem laten doden, maar de gast weet bijtijds te ontkomen. Hermione daarentegen wordt in de gevangenis geworpen en bevalt daar van een dochter. De koning verbant de baby naar een verlaten oord. Hermione stort in en men gaat er van uit, dat zij is gestorven. Het verbannen meisje wordt gered door een schaapsherder en door hem liefderijk verzorgd. Vele jaren later komen de hoofdpersonen in dit sprookje vol berouw weer samen in Sicilië rondom een standbeeld van Hermione. Het beeld komt tot leven en daarna leefden ze nog een tijdje gelukkig.

* Voorafgaande aan de voorstelling kunt u ervoor kiezen om een inleiding te volgen over de achtergronden van het stuk, de door Shakespeare gekozen personages en zijn inspiratiebron(nen). Dit jaar kunt u weer kiezen uit een middag-inleiding of een avond-inleiding. De inleiding duurt ca. 45 minuten en wordt gegeven door Dr. Hans Jansen van de Rijksuniversiteit Groningen. De avond-inleidingen bij de try-outs beginnen om 19:15 uur, bij de voorstellingen om 18:45 uur. Wees op tijd!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

bottom of page