top of page

expo overview:

________________________________

EDWIN DE GROOT ~ ERGENS

t/m 31 mei | Galerie Mildam | Entree: vrij

Expositie met werk dat is afgedreven van de realiteit. De “echtheid” is aan de kijker. Vaak is de natuur of het landschap het vertrekpunt. De maker rommelt, trekt ergens aan, laat verbanden los, prutst met context en laat dat vervolgens zien. Soms blijft het resultaat dicht bij het originele beeld, in andere gevallen is de afstand groter. De Groot werkt veel met oud/vintage glaswerk zoals lenzen uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw en drukt zijn werk veelal af op rijstpapier, zodat ook de drager van het beeld een grotere rol speelt dan enkel maar het reflecteren van licht.

Edwin de Groot en de leden van het Kunstkollektief van Galerie Mildam zijn allen aanwezig tijdens de opening op 7 april vanaf 14.00.

www.galeriemildam.nl

Geopend: vr t/m zo van 14:00 - 17:00 uur

9789493214736_front.jpg
edwin.jpg
354549.jpg

________________________________

HANS BISSCHOP & SASKIA VAN GRONINGEN ~ GLASHELDER

t/m 31 mei | Galerie Steenwijk | Entree: vrij

In de nieuwe expositie van Galerie Steenwijk is het werk van fotograaf Hans Bisschop in combinatie met de glaskunst van Saskia van Groningen te zien. Allebei de kunstenaars hebben letterlijk en figuurlijk een heldere kijk op hun vakgebied die voor hun beiden nog steeds zich blijft ontwikkelen. Voor Hans ligt zijn inspiratie vooral buiten zijn atelier, Saskia is het liefste in het atelier aan het werk. 

Hans Bisschop, geboren en opgegroeid in Steenwijk, reist veel over de wereld en komt vaak op plekken waar de gemiddelde toerist niet komt. Landschappen waar de mens niet in door kan dringen, waar de natuur het voor het zeggen heeft, zijn de ideale onderwerpen voor Hans om vast te leggen. Voor deze expositie in Galerie Steenwijk heeft hij een aparte selectie gemaakt van zijn werk. Er zijn bijzondere landschappen te zien verspreid over de wereld. Foto’s van een
uitzonderlijke kwaliteit, die getuigen van een vakmanschap dat we graag laten zien. Meer informatie over zijn werk is te vinden op: www.hansbisschop.nl 

Saskia van Groningen is afkomstig uit Voorschoten en woont inmiddels 38 jaar met veel plezier in Steenwijk. In haar werkzame leven heeft zij als creatief therapeute veel ervaring opgebouwd met het gebruik van diverse materialen. Tien jaar geleden is Saskia met glas gaan werken in het atelier van Lisette Martens. Zij startte met glas in lood, werkte vervolgens met tiffany en heeft het nu gevonden in glasfusion. Bij glasfusion wordt het glas in stukjes gesneden, in een patroon gelegd en weer samengesmolten tot een geheel in een glasoven met een temperatuur tot wel 8oo graden. Door de combinatie van verschillende glaskleuren, vormen en gebruik van fijngemalen glas, krijgt ieder glasobject zijn eigen karakter. Saskia haalt haar inspiratie uit het kleurenspel van het glas en het effect van licht en schaduw op het werkstuk. Het werken in een atelier vergroot haar creativiteit en sterkt haar ontwikkeling in de glaskunst.

* Wij nodigen iedereen van harte uit voor de feestelijke opening. Let op! Vanwege Koningsdag is het dit keer op een donderdagavond te weten donderdag 25 april om 18.45 uur.

www.galeriesteenwijk.nl

Geopend: ma t/m vr van 13:30 - 17:00 uur en za van 10:00 - 12:30 uur

Egypte.jpg
IMG_8616.jpg
IMG_8538.jpg

________________________________

KIM HABERS & ROSEMIN HENDRIKS ~ VERTEKEND

t/m 2 jun | Campis, Assen | Entree: vrij

In de duo-tentoonstelling Vertekend nemen Kim Habers en Rosemin Hendriks ons mee in de continuïteit van gedaantewisselingen. Hoe vormt de getekende lijn het beeld en hoe ontwikkelt het zich? Het proces en de opbouw geven ons inzicht in werkwijze en verloop, maar vooral hoe het getekende beeld zich vormt om zich vervolgens te kunnen vervormen. De tekeningen van Hendriks zijn met regelmaat groot en monumentaal van formaat. De kunstenaar gebruikt mens en dier als vertrekpunt voor reflectie. Onderwerpen als een zwaan of het portret zijn aanleiding om via de tekenkundige waarneming te reflecteren. 
De zwaan symboliseert al sinds de klassieke oudheid schoonheid, elegantie en perfectie. In de Noordse mythen brengen witte zwanen zielen uit de andere wereld naar de onze om geboren te worden. Hendriks geeft nieuwe perspectieven aan deze symboliek door de zwaan in al haar sierlijkheid en tevens haar spiegeling gestalte te geven. Door de vervreemding van de weerspiegeling neemt Hendriks ons mee in een tekenkundige waarneming van transformatie en gedaantewisseling. Habers neemt ons via een groeiend netwerk van lijnen mee in het doorgaand en dynamisch proces van werken dat steeds nieuwe vormen aanneemt, waardoor andere betekenissen ontstaan. 
Zo zijn De Echochamers van Habers te beschouwen als een hybride kunstwerk dat zich voortdurend aanpast aan de ruimte. Door het gebruik van het mise-en-ambye principe zet een complex netwerk van lijnen, structuren en vormen aan tot beweging en wending. Beide kunstenaars tonen ons, op geheel eigen wijze, het proces van tekenen en de sporen die het achterlaat.

www.campis.nl

Geopend: wo t/m zo van 12:00 - 17:00 uur

Kim Habers-Ceramic Drawing (detail) 2018, porcelain and underglaze, 40 x 30 x 6 cm, privat
Rosemin-Hendriks_zwanen.jpg
kim habers 24.5 x 30 cm.jpg

________________________________

ANTONIO LOPEZ ~ MEESTER VAN HET SPAANS REALISME

t/m 2 jun | Drents Museum, Assen | Entree: € 15.=

Het werk van Antonio López is divers. Zo kiest hij niet alleen voor verschillende onderwerpen, maar ook voor verschillende materialen. We laten al die facetten van zijn kunst zien aan de hand van tientallen schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. In totaal overbrugt het werk in de tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme ongeveer zeventig jaar. Daarmee kun je als bezoeker de gehele carrière van López op de voet volgen. 

Gedetailleerde werkwijze
Antonio López staat bekend om zijn extreem gedetailleerde werkwijze. Een van zijn stadsgezichten van Madrid – het schilderij Madrid desde la torre de bomberos de Vallecas, te zien in de tentoonstelling in Assen - kostte hem zelfs zestien jaar om af te maken, uiteraard met tussenpozen. López kiest er vaak voor om elk jaar op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek terug te keren. Het is kenmerkend voor zijn kunst: López probeert altijd de essentie van een object te vangen. Dat doet hij door niets aan het toeval over te laten. Licht, kleur en vorm: alles wordt aandachtig bestudeerd en nagebootst. Daarmee tovert hij alledaagse onderwerpen om tot rijke kunstwerken. 

In 1993, 2008 en 2011 heeft Antonio Lopéz grote solotentoonstellingen in Museo Reina Sofía (Madrid), Museum of Fine Arts (Boston) en Museo Thyssen-Bornemisza (Madrid). In 2014 levert hij een monumentaal schilderij van de Spaanse koninklijke familie af, waar hij overigens in 1994 al aan begon. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties over de hele wereld, zoals in de Hamburger Kunsthalle in Hamburg, Museo Reina Sofía in Madrid en het Museum of Modern Art in New York. Bekend is Antonio López ook geworden door de film El sol del membrillo. In deze film uit 1992, geregisseerd door Victor Erice en bekroond met meerdere prijzen op het filmfestival van Cannes, wordt López maandenlang gefilmd terwijl hij een kweepeerboompje naschildert in zijn achtertuin. Tot op de dag van vandaag is het een absolute klassieker binnen de filmgeschiedenis.

www.drentsmuseum.nl

Geopend: di t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

klein jpg bijgesneden AL25.jpg
Klein JPG AL67 Madrid desde la torre de bomberos de Vallecas_1990-2006.jpg
Klein JPG AL61 Gran Via_2009-2015.jpg

________________________________

DJURRE DUURSMA

t/m 2 jun | Museum Belvédère, Heerenveen | Entree: € 14.=

In de westelijke museumvleugel presenteert Museum Belvédère een kamerexpositie met werk van beeldend kunstenaar Djurre Pieter Duursma (Amsterdam, 1888 – Den Haag, 1965). Duursma wordt in Amsterdam geboren als zoon van Friese ouders. Na het volgen van tekenonderwijs in Antwerpen vestigt hij zich als beeldend kunstenaar in zijn geboorteplaats.

Aanvankelijk schildert Duursma in een impressionistische en gematigd expressionistische stijl. Als hij in het tweede decennium van de twintigste eeuw in contact komt met Theo van Doesburg en Erich Wichmann wordt zijn werk kleurrijker en meer abstract.  

De werken die hij in de periode 1916-1926 maakt behoren tot de hoogtepunten binnen zijn oeuvre en vormen de kern van de kamerexpositie in Museum Belvédère. In de loop van de jaren twintig gaat Duursma zich steeds meer richten op het ontwerpen van glas-in-loodramen en meubels.  

Deze presentatie van het werk van Djurre Duursma is een vervolg op de tentoonstelling die in 2022 plaatsvond in het Noord-Veluws Museum te Nunspeet. Ze omvat verschillende werken die nadien opdoken en in Museum Belvédère voor het eerst worden getoond.

www.museumbelvedere.nl/nl

Geopend: di t/m zo van 11:00 - 17:00 uur

duursma_beeltenis_2_jpg_lr.jpg__1000x1353_q85_subsampling-2.jpg
unnamed.jpg
duursma_kop_van_een_vrouw_lr.jpg__1000x776_q85_subsampling-2.jpg

________________________________

HARJO NEUTKENS

t/m 2 jun | Museum Belvédère, Heerenveen | Entree: € 14.=

Harjo Neutkens (Vessem, 1967) werkt al jaren in betrekkelijk afzondering aan een zeer persoonlijk oeuvre dat het midden houdt tussen figuratie en abstractie. In zijn werk probeert Neutkens te raken aan de structuren die aan alle verschijningsvormen ten grondslag liggen. Zijn geschilderde en getekende beelden roepen onmiddellijk associaties op aan microstructuren of duizelingwekkende macrostructuren. Als moleculaire of kosmische constellaties lijken ze zich vrij in de ruimte te bewegen, waarbij vormen soms ineen dan weer uiteen vloeien. 

Neutkens bouwt zijn geheimzinnige beeldstructuren met grote zorgvuldigheid en eindeloos geduld laag over laag op, totdat een ultieme harmonie is gerealiseerd tussen vorm, structuur en kleur. Zijn kamerexpositie in Museum Belvédère is het resultaat van jaren lange arbeid in relatieve stilte en zijn eerste presentatie sinds lange tijd.

www.museumbelvedere.nl/nl

Geopend: di t/m zo van 11:00 - 17:00 uur

x-drawing1-iso-spin.webp
unnamed.png
harjo-neutkens-painting-7-130x75cm.webp

________________________________

LEERLINGEN KUNSTKLAS '23 ~ DE REIS

t/m 8 jun | Hawar, Oldeberkoop | Entree: vrij

In 2023 kwamen de dames van Kunstklas '23 elke maand naar Hawar om zich te scholen in het creatieve werken met textiele materialen. Ze wilden niet alleen nieuwe technieken leren, maar zich vooral scholen in het maken van persoonlijker werk, een eigen verhaal vertellen! Een uitdaging die uiteindelijk heeft geleid tot een fraaie tentoonstelling die nu is te zien in de galerie van Hawar! We zijn trots op onze studenten en het is ontzettend fijn dat we elkaar blijven ontmoeten omdat de groep samen met onze docenten een nieuw lesprogramma voor dit jaar heeft ontwikkeld.

www.hawar.nl

Geopend: vr en za  van 13:00 - 17:00 uur

508291.jpg
508126.jpg
508128.jpg

________________________________

MIKALOJUS KONSTANTINAS CIURLIONIS ~ BEYOND HEAVEN & EARTH

t/m 9 jun | Museum Belvédère, Heerenveen | Entree: € 16.=

Museum Belvédère is het eerste museum in Nederland dat een tentoonstelling wijdt aan het werk van Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Čiurlionis is de belangrijkste componist én beeldend kunstenaar van Litouwen. Kunsthistorici noemen zijn naam in één adem met die van tijdgenoten als Gustav Klimt, Edvard Munch en Wassily Kandinsky. Hoewel het werk van Čiurlionis (1875-1911) gedurende de jaren waarin Litouwen deel uitmaakte van de Sovjetunie in het westen vrijwel onbekend bleef, zijn er de laatste decennia door vele grote musea over de hele wereld tentoonstellingen aan hem gewijd. Het accent van de tentoonstelling in Museum Belvédère ligt op Čiurlionis’ latere werken, geschilderd met temperaverf, waarin hij in zijn geheel eigen symbolistische stijl een symbiose vindt tussen beeldende kunst en muziek.

Beyond Heaven and Earth 

In plaats van de werkelijkheid – zoals wij die (her)kennen – geeft Čiurlionis met zijn werk een andere wereld weer; die van mythen, sagen, sprookjes en visioenen. De natuur was zijn muze en hij haalde zijn inspiratie uit zowel Litouwse sagen, legenden en volksgeloven als uit niet-westerse culturen, variërend van de Oud-Egyptische, Indiase tot Aziatische. Dat verbeelden van ongekende voorstellingen en werelden loopt als een rode draad door zijn werk. In de tentoonstelling zullen circa 70 temperaschilderingen van zijn hand te zien zijn, waarin geheimen worden opgeroepen en de aardse wereld wordt verbonden met het bovennatuurlijke. Het werk van Čiurlionis neemt een unieke plaats in binnen de moderne kunst in Europa. Niet alleen omdat het zo verbonden is met de identiteit van een land dat eeuwenlang werd onderdrukt, maar vooral ook omdat het volstrekt authentiek is in zijn benadering en thematiek.

www.museumbelvedere.nl/nl

Geopend: di t/m zo van 11:00 - 17:00 uur

7_pasaulio_sutverimas_3_ct_-_183_2008_jpg_lr.jpg__935x1107_q85_subsampling-2.jpg
lr_kibirkstys3_ct74__b2013_bijgesneden.jpg__790x679_q85_subsampling-2.jpg
lr_bijgesneden_pasaulio_sutverimas_9_ct_-_190_2008.jpg__1000x1177_q85_subsampling-2.jpg

________________________________

FRANS HAGE ~ CLASSIC CARS

t/m 14 jun | De Brinkhof, Norg | Entree: vrij

In de Brinkhof te Norg is de expositie “Classic Cars” te zien van Frans Hage uit Zuidhorn. Hij tekende huizen uit deze plaats en schilderde er prachtige Classic Cars in. Maar ook zijn geboorteplaats Zierikzee op Schouwen Duiveland, is een belangrijk onderwerp in zijn kunst. Zoals veel jongens had Frans Hage als kind al veel belangstelling voor auto’s. In schuur en tuin bouwde hij raceauto’s en motoren van aardappel-kistjes. De interesse voor alles wat kon rijden werd versterkt met gevolgen van de watersnoodramp van 1953. Autowrakken van deze ramp werden op een terreintje vlakbij huis opgeslagen. Het werd een waar speelparadijs voor opgroeiende jongens. Later bouwde Frans graag automodellen van wonderschone ontwerpen als Jaguars en MG’s uit bouwdozen. Van 1966 tot 1971 volgde Frans Hage de kunstopleiding aan Academie Minerva in Groningen waar hij cum laude afstudeerde. Vanaf 2000 begon hij met het tekenen van zijn “autokunst”. Eerst met ballpoint en potlood en later met softpastel en acrylverf. Frans Hage heeft op diverse plaatsen in Nederland geëxposeerd zoals in Rotterdam, Dordrecht, Zierikzee en Zwolle. Daarnaast heeft hij ook ruimtelijk werk gemaakt van gelast en geklopt plaatstaal. Enkele sculpturen zijn te zien in Zuidhorn, Lemmer en Burum.

www.cultureleraadnorg.nl

Geopend: ma t/m vr van 08:00 - 17:00 uur

a2b20fd20e9a0e30306c974037db106c.jpg
expo Frans Hage !cid_C062A000-910C-4C97-BB2A-01F8B04CE832.jpg
Citroen01.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ QUASI REALISTEN

t/m 23 jun | Galerie Autrevue, Heerenveen | Entree: vrij

Verrassend werk van QuasiRealisten: vrije of vervreemdende verbeelding, met humor of drama. Laat je verrassen door de diversiteit van werk van Inge Peeze, Mark Lisser, Jannes Kleiker, Ferenc Erdok, Jannes Koetsier, Bas Nijenhuis, Rein Pol, Jan van Loon, Tom Hageman, Cindy Sprokel e.a. “Beleef onze andere, soms wat vervreemdende kijk op de realiteit. Raak, net als ons, geïnspireerd door het symbolisme, surrealisme en magisch realisme. Verbeelding krijgt bij ons alle vrijheid, met humor of drama.” Kom en beleef het mee!

www.autrevue.nl

Geopend: vr en za van 11:00 - 17:00 uur, zo van 12:00 - 17:00 uur, zo 19 mei gesloten

Kupkas-Cenotaph-THageman-110-140-kkk-212x300.jpg
40273529_image_big.jpg
vertrek-uit-deze-wereld-3-1170x448.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ HIER

van 25 mei t/m 23 jun | Wonderkamers (Batavushuisje), Nijeholtwolde | Entree: vrij

Christiaan Kuitwaard, Mathilde Hemmes, Ton Broekhuis en Sigrid Hamelink zijn kunstenaars die een eigenzinnig oog hebben voor de eigen omgeving en daardoor nieuwe werelden ontdekken.
WONDERKAMERS stelt zich als doel om lokale kunst en kunst gerelateerd aan natuur in de schijnwerpers te zetten en maakt daarom komende maand de expositie HIER met kunstenaars uit de omgeving.
HIER is waar je nu bent. Alles wat hier plaats vindt, gebeurt nergens anders. 
De werken die Christiaan Kuitwaard ( Oldeberkoop) toont in de Wonderkamers zijn ter plekke in Friesland gemaakt. In de buitenlucht schilderen is vooral aandachtig en vol verwondering kijken. De overgave aan het moment maken het schilderen op locatie spannend en aantrekkelijk. Alles is onzeker, niets staat vast. De schilder wordt vaak gedwongen tot snelle en intuïtieve schilderkunstige beslissingen die buiten hem om lijken te gaan. Op dit moment loopt een tentoonstelling van Christiaans plein-air schilderijen over het bos in museum De Mesdag Collectie, die tot en met 21 juli te zien is.
Het werk van Mathilde Hemmes (Tijnje) gaat over leven en dood en de griezelig dunne grens daartussen. Zo ook haar installatie ‘Indringers’. Groei klinkt fijn, maar is dit niet altijd… De laatste jaren werkt Mathilde voornamelijk met textiel. Voor deze installatie ‘Indringers’ heeft ze schapenwol en alpacawol zelf gesponnen en geverfd met natuurlijke kleurstoffen als blauwhout, meekrap, indigo en cochenille, maar ook met planten uit haar omgeving als boerenwormkruid, vrouwenmantel, fluitenkruid, stokroos, walnootbolster, ui en vooral combinaties daartussen.
Fotograaf Ton Broekhuis (Oldetrijne) maakte een serie boeken met gestileerde foto- impressies van natuurgebieden in zijn eigen directe leefomgeving, zoals De Weerribben, de Rottige Meente en de Brandemeer. In zijn laatste fotoboek ‘De bloei voorbij’ , neemt hij je mee naar de kleine botanische wereld in eigen tuin en laat hij je verwonderen over het kleine en meestal ongeziene. In close up ziet die wereld er soms heel surrealistisch uit. Je krijgt onwillekeurig allerlei associaties bij de foto`s. Maar toch vooral laten ze de oerkracht van het leven en het verval zien.
Sigrid Hamelink (Nijeholtwolde) is geïnteresseerd in de menselijke gestalte in relatie tot de ruimte en de tijd. Ze maakt voornamelijk werk in porselein, steengoed keramiek en hout. Ze reageert met haar werk op de omgeving. De beelden en installaties van Sigrid variëren van enkele centimeters groot, tot landschappelijk en monumentaal. Sigrid legde een wilde tuin aan rond de WONDERKAMERS waarin zij ook kunstwerken plaatst. Ook daar kun je je naar hartenlust verwonderen.
Tijdens deze expositie kun je kennismaken met de kunst en diverse boeken van de deelnemende kunstenaars en auteurs uit de regio, die een specifieke relatie met hun eigen omgeving aan de dag leggen. Hun boeken liggen ter inzage op een boekentafel en zijn tijdens de expositie te koop.

sigridhamelink.nl

Geopend: vr t/m zo  van 13:00 - 17:00 uur en op afspraak

Zeeschuimvlokken(06-02-2020)(100x100cm).jpg
dubbele-cel-1200.jpg
620b4c2c35592938a3c569fb82b56dce.jpg

________________________________

JOSÉ HATTINK & WILLY SCHUT ~ VERRASSEND ANDERS

t/m 30 jun | Galerie Efterom, Wijnjewoude | Entree: vrij

Galeriehoudster Jikke van de Waal-Bijma: ’  Beeldend werk kan verrassend en verfrissend zijn maar ook overtuigend in al haar eenvoud. Het anders zijn kan ontstaan door een eigen manier van kijken en weergeven. Dit is afhankelijk van het materiaal. Het materiaal kan kracht uitstralen maar dat hoeft niet te betekenen dat het materiaal hard is. Ook het tegenovergestelde kan gebeuren, krachtig werk kan van zacht materiaal zijn gemaakt.  Dit is wat een kunstenaar persoonlijk doet en laat zien. Beeldend  werk krijgt gestalte door ruimte, vorm, licht en kleur. Kunstenaars kunnen de natuur, gedachten, gevoelens, de mens of de omgeving  als een belangrijke inspiratiebron zien. Dit krijgt dan gestalte door vormen naar de waarneming weer te geven, door gedachten   of door het abstraheren van natuurlijke vormen. Door de verschillende beeldende middelen en de verschillende materialen ontstaat  een geheel persoonlijke weergave van wat de kunstenaar ervaart, ziet  en weergeeft.  

Het werk van keramiste  José Hattink ( Welsum) heeft als uitgangspunt de rijke historie van oude gebouwen en moderne architectuur. Haar inspiratie ligt in de schoonheid van  de gebouwen om ze via deze weg voor de vergetelheid te behoeden. Ze bekijkt oude robuuste fabrieken, karakteristieke huizen, grachtenpanden en haveninstallaties. Ze maakt deze gebouwen (objecten) van keramiek en bewerkt de oppervlakte zodanig dat deze in harmonie is met de vorm. 

Het werk van  Willy Schut  (Nijkerk) laat vooral haar fascinatie voor textiele materialen zien.  Ze tekent en schildert met naald en draad  Materialen op en aan elkaar verbonden vormen de huid voor een nieuw werk. Composities gecreëerd met subtiele tinten.  Ze maakt o.a. gebruik van stof, garen, hout, papier  en verf. De rode draad in haar werk is het thema ‘Verbindingen’. Industriële , menselijke, open, verbroken en nieuwe connecties .

www.galerie-efterom.nl

Geopend: za en zo van 13:00 - 17:00 uur en op afspraak

José Hattink Bierbrouwerij .jpg
Connecting-people.jpg
20240302_135242.jpg

________________________________

MARIJKE PIETERS ~ ESSENTIEEL GEKLEURD

t/m 30 jun | Galerie MuGa, Heerenveen | Entree: vrij

De wereld draait, wentelt en verandert. Mensen streven naar een maakbare wereld en grijpen in bij natuurlijke processen.
Daarmee veroorzaken zij zowel vooruitgang als verlies. De werken van Pieters zijn een reactie op die beweging. Pieters verlangt naar een wereld die even stilstaat. In haar werk wordt deze denkbeeldige pauze realiteit. De droomachtige werken zijn ontdaan van mensen; hier zijn enkel land, water en lucht. 

Voor Pieters begint elk werk met de keuze voor formaat van het werk en de compositie. Als die twee randzaken helder zijn, start haar zoektocht naar de juiste kleur. Kleur is voor het werk van Pieters essentieel. Om de goede kleuren te pakken gebruikt ze de encyclopedie van kleurcombinaties van Sanzō Wada (1883-1967), een Japanse kunstenaar die leefde en werkte ten tijde van de Japanse avant-garde kunst. Wada was zijn tijd ver vooruit in de ontwikkeling van 348 traditionele en westers beïnvloede kleurencombinaties. Deze formules, gebaseerd op CMYK, gebruikt Pieters voor het mengen van haat verf. 
Tot zover wordt het maakproces tot in de puntjes geregisseerd door Pieters. Zodra de olieverf het doek of paneel raakt, verliest de kunstenares naar eigen zeggen de controle. Ze kan nooit met zekerheid zeggen hoe de verf zich zal gedragen en hoe de verfkleuren elkaar beïnvloeden. Een deel van het werk blijft onaangeraakt. Dit kan worden gezien als de natuurlijke horizon. Het is niet mogelijk verder te kijken, wat zich achter de horizon afspeelt blijft onbekend. Het lijkt een symbolische verwijzing naar enerzijds een verstoring en anderzijds het juist niet aantasten van het landschap.  
Het schurende ingrijpen door de mens in natuurlijke processen om deze processen te beschermen intrigeert Pieters. Windturbines en zonneparken lijken voor haar noodzakelijk kwaad. Het aanwenden van deze onnatuurlijke elementen ten behoeve van natuurlijke elementen is een tegenstelling waar zij maar moeilijk haar positie in kan bepalen. Pieters verlangt daarom naar het essentiële in de natuur: land, water en lucht. Ze vangt de pure elementen die ongrijpbaar zijn van vorm en kleur in haar doek. De verstilde werken van Pieters geven de beschouwer daarmee alle ruimte voor een eigen invulling. Zo beleven zowel kunstenaar en beschouwer een persoonlijk moment als een opname zonder ruis.  

www.museumheerenveen.frl

Geopend: di t/m vr van 11:00 - 17:00 uur za en zo van 13:00 - 17:00 uur, Hemelvaartsdag en 1ste Pinksterdag gesloten

ZTolieverfoppaneel50x40.jpg
ZT2olieverfoppaneel50x40.jpg
ZT4olieverfoppaneel18x24.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ GROEN

van 8 t/m 30 jun | Kunstencentrum K38, Roden | Entree: € 2.=

In deze expositie staat GROEN voor een breder begrip dan alleen de kleur groen of de symboliek rondom de kleur. 
Groen verwijst naar kunstvormen die zich bezighouden met milieukwesties, zoals hergebruik en duurzaamheid, maar ook voor liefde en aandacht voor de natuur, de materialen uit de natuur en het creëren van bewustzijn van onze relatie met de natuur. In deze expositie laat iedere kunstenaar zijn eigen kijk op GROEN zien. 
Met de kunstenaars:
Tim Blaauw, Flos Pol, Angelique van der Valk, KStudio, Sibrich Veenland, Phlox van Oppen en Bert Klaver.

www.kunstencentrumk38.nl

Geopend: vr t/m zo van 13:00 - 17:00 uur

unnamed.jpg
Bert-Klaver-foto6.jpg
20222+Flos+Pol+24x18+cm+acrylverf+op+linnenaa.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ GETEKEND 2

van 26 mei t/m 14 jul | Galewrie getekend, Heerenveen | Entree: vrij

GETEKEND 2 toont werk van alle kunstenaars met wie de galerie tot op heden heeft samengewerkt in solo- en duopresentaties in de galerie en groepspresentaties op kunstbeurzen: Mirjam Abraas, Agatha van Amée, Marlies Appel, Jitske Bakker, Nelleke Beltjens, Harm van den Berg, Emmy Bergsma, Liesje van den Berk, Pieter Bijwaard, Gam Bodenhausen, Marije Bouman, Mynke Buskens, Maurice van Daalen, Gerben Dirven, pietsjanke fokkema, Hanneke Francken, Iris Frerichs, Femke Gerestein, Cathelijn van Goor, Kim Habers, Esther IJssels, Arno Kramer, Sandra Kruisbrink, Christiaan Kuitwaard, Sabine Liedtke, Marjo Postma, Marisa Rappard, Marcel Reijerman, Hans Schuttenbeld, Marjolein Spitteler, Rozemarijn Westerink, Bente Wilms, Matthijs van Zessen en Marthe Zink.

* Bij de expositie verschijnt een speciale jubileumkrant, die te koop is voor € 2,50.

www.galeriegetekend.nl

Geopend: vr en zo van 12:00 - 17:00 uur en op afspraak

6db14497-113f-f44d-e3fb-0c01996770e1.jpg
tekening-op-paneel-ZONDER-TITEL-40x50-cm-.jpg
BOJR6971-bewerkt-klein-cr-cr-590x582.jpg
bottom of page