top of page

expo overview:

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS  

t/m 4 mei | Galerie Huis ter Heide | Entree: vrij

Een nieuwe expositie met 17 kunstenaars; Nelleke Hulsen, Annet Hamster, Alexandra Verwoolde, Jacqueline Beukers,Job van der Meer. 

12 collectief leden tonen hun nieuwste werk; Janneke Boer, Roelanda Bonder, Alie en Hennie Hut, Angelien Coco Martin, Bernadette de Jonge-Lubbers, Harmen van Kamp, Andra van Kranenburg, Willem Komduur, Alesja Konchyts, Sieuwke Ronner, Gilda Wilpstra Gouhari. Nieuw collectief lid per 1 maart is Roelanda Bonder.

*Officiële opening zondag 10 maart 14.00 uur

www.galeriehuisterheide.nl

Geopend: vr t/m zo van 13:00 - 17:00 uur 

unnamed.png
unnamed (2).png
unnamed (1).png

________________________________

DORRY VD WINKEL & JITSE SIKKEMA 

t/m 5 mei | Galerie Atelier Buitengewoon, De Wilgen | Entree: vrij

Dorry v.d. Winkel laat aquarellen zien. Ze hebben gezelschap van de beelden van Jitse Sikkema. Dorry van de Winkel koos na haar afstuderen aan Academie Minerva voor de aquareltechniek. Sindsdien is ze alleen maar meer gaan houden van de veranderlijkheid van waterverf, de speling van water en pigment op papier. Meedeinend met de seizoenen leeft ze haar liefde voor kleur en sfeer uit in het maken van bloemstillevens, composities op de grens van uitbundigheid en meer abstract verstild. “Een gloedvol betoog voor de aquarelkunst” betitelde een recensent haar werk. Ze is sinds 1996 lid van de Noordelijke Aquarellisten. 
De beelden van Jitse Sikkema zijn een bekend gegeven in de galerie. Het zal veel bezoekers plezier doen dat de groep “Ontheemden” nog aanwezig is. De beelden in keramiek en brons maken de expositie weer tot een boeiend en evenwichtig geheel.

www.jitsesikkema-galeriebuitengewoon.nl

Geopend: za en zo van 13:00 - 18:00 uur en op afspraak

dorry_van_de_winkel_-_tekenen_in_het_zand.jpg
dorry_van_de_winkel_-_augustus.jpg
40227527_image_big.jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ CATCH THE LIGHT

t/m 5 mei | Galerie Autrevue, Heerenveen | Entree: vrij

Galerie Autrevue (weer open op vr/za/zo) toont een zinderende expositie Catch the Light. Werken van Bas Nijenhuis, Douwe Elias, Rein Pol, Jan van Loon, Gabriëlle Westra, Randolph Algera e.a. Bas Nijenhuis is gefascineerd door het licht en hij experimenteert graag met materialen. In de Blauwe reeks portretteert hij Delftsblauwe patronen over geschilderde figuren. Douwe Elias schildert met grote kwasten. Zijn schilderstijl is robuust romantisch. 8 januari jl. was hij te zien in het tv-programma Binnenste Buiten.  Douwe zit in zijn fauteuil, pakt een verrekijker: ‘dan zie ik meer details en ontdek ik wat mijn schilderij nog nodig heeft.’ Van ver lijkt zijn werk fijn geschilderd, maar van dichtbij zie je zijn grote en rake keuzes. Kom ook meekijken en beleef zijn kijk op interieurs.

www.autrevue.nl

Geopend: vr en za van 11:00 - 18:00 uur en zo van 12:00 - 17:00 uur

unnamed (1).jpg
galeriemokum-douwe-elias-caf-interieur-2023.webp
download.jpg

________________________________

MARJO POSTMA ~ DWELLING IN DRAWING

t/m 5 mei | Galerie Getekend, Heerenveen | Entree: vrij

Marjo Postma (1958) toont bij Galerie Getekend tekeningen, die ze maakte tijdens een Artist in Residency afgelopen najaar in Pergola, Italië. Ze kreeg er oude bestaande, technische architectuurtekeningen die ze gebruikte als ondergrond. Deze ‘vintage’ vellen hebben al een patina en vormen een perfecte basis voor de door haar bedachte bouwsels en schuilplaatsen (dwellings). 

Haar tekeningen ontstaan associatief. “Voor mij is tekenen een manier van denken en verwerken van wat ik zie door middel van de materiële- en de fysieke activiteit van het tekenen. Ik noem het: denken met het potlood”. Het werk gaat over een imaginaire wereld waarin natuur, dromen, ontmoetingen en gebeurtenissen inspiratie zijn. Een terugkerend thema in haar tekeningen is de schildpad: soms als abstract beeld en soms is de vorm van het schild duidelijk zichtbaar. Postma voelt een verwantschap met dit mythische dier, dat altijd haar eigen huis meedraagt en toch ervan droomt om een huis te bouwen. Deze dromen worden door haar als een soort dagboekaantekeningen op papier gezet. Marjo woont en werkt in Amsterdam. 

www.galeriegetekend.nl

Geopend: vr en zo van 12:00 - 17:00 uur en op afspraak

03MarjoPostma_Tekening_2019025_38x50cm-775x1024.jpg
pab9kucpjujsu2heu0sekopie-1.jpg
unnamed.jpg

________________________________

ROB REGEER ~ INTO THE WOODS

t/m 5 mei | Galerie MUGA, Heerenveen | Entree: vrij

Kunstenaar Rob Regeer (Leiden, 1957) geeft  bewust geen antwoorden in zijn kunstwerken. Het zijn wonderlijke werken, waardoor de toeschouwer schoonheid ervaart die niet lijkt te kloppen. De kunstenaar wil zo de verbeelding van de kijker prikkelen en de ruimte geven om een eigen betekenis te geven aan wat ze zien. Kunst is voor hem een manier om vragen te stellen en te zoeken naar antwoorden, zonder ze te geven.
Als beeldend kunstenaar is hij altijd op zoek naar manieren om zijn visie op de wereld om hem heen uit te drukken. De natuur is daarbij een constante bron van inspiratie. Nieuwe ideeën doet hij op tijdens wandelingen door het hooggebergte en de uitgestrekte bossen van Europa. In zijn werk speelt de natuur, met name het bos, de hoofdrol.

Ook in de serie ‘Cabin in the Woods’ speelt het bos een rol. We zien spaarzaam verlichte huisjes, solitair in het bos. Het licht, dat binnenshuis is ontstoken, verlicht de ramen. De bomen lijken de huisjes te omarmen en een ongedefinieerd licht vanboven beschijnt de bouwwerken. Is het de maan, een schijnwerper? Wie weet. De scene is een oproep tot reflectie aan de kijker; Wat zou zich achter de muren van de afgelegen huisjes kunnen afspelen?

www.museumheerenveen.frl

Geopend: di t/m vr van 11:00 - 17:00 uur en za en zo van 11:00 - 17:00 uurkook

unnamed (1).jpg
unnamed.jpg
unnamed (2).jpg

________________________________

DIVERSE KUNSTENAARS ~ VERBINDING 

t/m 12 mei | KWIDS, 't Buurthuus, Noordwolde | Entree: vrij

Kunst verbindt mensen en dus is het thema VERBINDING niet zomaar een thema. In onze tijd is de echte verbinding moeilijker te verwezelijken. Wij zijn ons er meer van bewust dat in “real life” verbinding iets van ons vraagt. Het achter slot en grendel opsluiten van mobiels op scholen, is actief beleid geworden om jongeren te stimuleren meer het contact met hun omgeving aan te gaan. Kunst is bij uitstek een van de uitingen die niet zonder uitwisseling kan. Kunstenaar, publiek en kunstwerk zijn met elkaar verbonden. Je vindt het mooi, ontroerend, indrukwekkend of minder aansprekend.
Wanneer wij deze emotie delen met anderen ontstaat er verbinding en kan er een interessant gesprek uit voortkomen. Er
vindt door het kijken naar kunst contact en uitwisseling plaats. Wat beweegt de kunstenaar en wat zijn de verhalen achter de kunstwerken, is er mijn eigen verhaal. Vaak levert dat nieuwe inzichten of veranderingen in onze beleving op,
waardoor wij anders gaan voelen en kijken naar onze omgeving. 

Deelnemende kunstenaars zijn: Sonja van Beuzekom (beelden), Anne Brouwer (hoogdruk), Violeta Damen (mixed media),
Manon Dome (olieverfschilderijen), Gwendolyn van Essen (gewassen inkt), Jan Krikke (olieverf/acrylschilderijen), Margriet Moerenhout (sieaden), Jos Mulders (olieverfschilderijen), Marijke Reijs (olieverf/acrylschilderijen), Wim Reimert
(olieverf/acrylschilderijen), Jolanda Smit (mixed media), Marijke Taslma (foto-compilaties), Wim Tromp (aquarellen), Els
Wensink (beelden) en Anja Zwanenburg (fotografie)

www.kunstwerkindestellingen.nl

Geopend: vr t/m zo van 13:00 - 18:00 uur 

20200421_213753.webp
untitled-1bdefaw.jpg
703367-HSC00002-6.jpg

________________________________

THIJS LODEWIJK ~ LINESCAPES 

t/m 17 mei | Podium Zuidhage, Assen | Entree: vrij

In deze tentoonstelling brengt veelzijdig audiovisueel kunstenaar Thijs Lodewijk, ook bekend als LudoWic, zijn liefde voor muziek en geluid op unieke wijze tot uiting.

Tussen kunst en muziek
Thijs Lodewijk, geboren op 12 oktober 1973, heeft al van jongs af aan een passie voor zowel beeldende kunst als muziek. Na zijn toelating tot de kunstacademie en het conservatorium, koos hij uiteindelijk voor een carrière in de muziek. Als producer en live-artiest van experimentele elektronische muziek heeft hij meerdere albums op zijn naam staan. De afgelopen 14 jaar heeft hij intensief samengewerkt met artiesten zoals Wende, en zelfs een Edison-bekroond album ‘Mens’ co-geproduceerd. Daarnaast componeert Thijs muziek voor games, creëert hij kunstinstallaties voor diverse organisaties en werkt hij samen met artiesten, waaronder Lakshmi.

Visuele uiting van muziek en klank
Omdat Thijs zich in eerste instantie als muzikant heeft ontwikkeld, is er altijd wel sprake van muziek of klank in zijn beeldende kunst. Zelfs wanneer het in eerste instantie niet zo lijkt, zoals in zijn schilderijen, is de invloed van muziek merkbaar. In de muziek van Thijs vind je het contrast tussen strakke, rechte en hoekige elementen en grillige, chaotische elementen. Dit contrast komt ook tot uiting in zijn beeldende werk.

‘Linescapes’
“Mensen hebben de behoefte om de natuur te controleren,” vertelt Thijs. “En tegelijkertijd zien we de schoonheid in van de ongerepte natuur. De spanning daartussen fascineert me. De mens streeft naar symmetrie, strakke vormen, heldere wetenschap en licht. En tegelijkertijd is er de drang naar de roes, het emotionele en imperfecte wat ons trekt. Beide zijn tegenpolen, en horen bij elkaar.” De tentoonstelling ‘Linescapes’ weerspiegelt Thijs’ fascinatie voor het spanningsveld tussen deze tegenstellingen. Deze schijnbare tegenpolen vormen echter een harmonieus geheel in zijn schilderijen, installaties en muziek.

www.podiumzuidhaege.nl

Geopend: tijdens openingstijden Podium Zuidhage

IMG_8977-2-edited-scaled.webp
download (1).jpg
download (2).jpg

________________________________

EDWIN DE GROOT ~ ERGENS

t/m 31 mei | Galerie Mildam | Entree: vrij

Expositie met werk dat is afgedreven van de realiteit. De “echtheid” is aan de kijker. Vaak is de natuur of het landschap het vertrekpunt. De maker rommelt, trekt ergens aan, laat verbanden los, prutst met context en laat dat vervolgens zien. Soms blijft het resultaat dicht bij het originele beeld, in andere gevallen is de afstand groter. De Groot werkt veel met oud/vintage glaswerk zoals lenzen uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw en drukt zijn werk veelal af op rijstpapier, zodat ook de drager van het beeld een grotere rol speelt dan enkel maar het reflecteren van licht.

Edwin de Groot en de leden van het Kunstkollektief van Galerie Mildam zijn allen aanwezig tijdens de opening op 7 april vanaf 14.00.

www.galeriemildam.nl

Geopend: vr t/m zo van 14:00 - 17:00 uur

9789493214736_front.jpg
edwin.jpg
354549.jpg

________________________________

HANS BISSCHOP & SASKIA VAN GRONINGEN ~ GLASHELDER

t/m 31 mei | Galerie Mildam | Entree: vrij

In de nieuwe expositie van Galerie Steenwijk is het werk van fotograaf Hans Bisschop in combinatie met de glaskunst van Saskia van Groningen te zien. Allebei de kunstenaars hebben letterlijk en figuurlijk een heldere kijk op hun vakgebied die voor hun beiden nog steeds zich blijft ontwikkelen. Voor Hans ligt zijn inspiratie vooral buiten zijn atelier, Saskia is het liefste in het atelier aan het werk. 

Hans Bisschop, geboren en opgegroeid in Steenwijk, reist veel over de wereld en komt vaak op plekken waar de gemiddelde toerist niet komt. Landschappen waar de mens niet in door kan dringen, waar de natuur het voor het zeggen heeft, zijn de ideale onderwerpen voor Hans om vast te leggen. Voor deze expositie in Galerie Steenwijk heeft hij een aparte selectie gemaakt van zijn werk. Er zijn bijzondere landschappen te zien verspreid over de wereld. Foto’s van een
uitzonderlijke kwaliteit, die getuigen van een vakmanschap dat we graag laten zien. Meer informatie over zijn werk is te vinden op: www.hansbisschop.nl 

Saskia van Groningen is afkomstig uit Voorschoten en woont inmiddels 38 jaar met veel plezier in Steenwijk. In haar werkzame leven heeft zij als creatief therapeute veel ervaring opgebouwd met het gebruik van diverse materialen. Tien jaar geleden is Saskia met glas gaan werken in het atelier van Lisette Martens. Zij startte met glas in lood, werkte vervolgens met tiffany en heeft het nu gevonden in glasfusion. Bij glasfusion wordt het glas in stukjes gesneden, in een patroon gelegd en weer samengesmolten tot een geheel in een glasoven met een temperatuur tot wel 8oo graden. Door de combinatie van verschillende glaskleuren, vormen en gebruik van fijngemalen glas, krijgt ieder glasobject zijn eigen karakter. Saskia haalt haar inspiratie uit het kleurenspel van het glas en het effect van licht en schaduw op het werkstuk. Het werken in een atelier vergroot haar creativiteit en sterkt haar ontwikkeling in de glaskunst.

* Wij nodigen iedereen van harte uit voor de feestelijke opening. Let op! Vanwege Koningsdag is het dit keer op een donderdagavond te weten donderdag 25 april om 18.45 uur.

www.galeriesteenwijk.nl

Geopend: ma t/m vr van 13:30 - 17:00 uur en za van 10:00 - 12:30 uur

Egypte.jpg
IMG_8616.jpg
IMG_8538.jpg

________________________________

KIM HABERS & ROSEMIN HENDRIKS ~ VERTEKEND

t/m 2 jun | Campis, Assen | Entree: vrij

In de duo-tentoonstelling Vertekend nemen Kim Habers en Rosemin Hendriks ons mee in de continuïteit van gedaantewisselingen. Hoe vormt de getekende lijn het beeld en hoe ontwikkelt het zich? Het proces en de opbouw geven ons inzicht in werkwijze en verloop, maar vooral hoe het getekende beeld zich vormt om zich vervolgens te kunnen vervormen. De tekeningen van Hendriks zijn met regelmaat groot en monumentaal van formaat. De kunstenaar gebruikt mens en dier als vertrekpunt voor reflectie. Onderwerpen als een zwaan of het portret zijn aanleiding om via de tekenkundige waarneming te reflecteren. 
De zwaan symboliseert al sinds de klassieke oudheid schoonheid, elegantie en perfectie. In de Noordse mythen brengen witte zwanen zielen uit de andere wereld naar de onze om geboren te worden. Hendriks geeft nieuwe perspectieven aan deze symboliek door de zwaan in al haar sierlijkheid en tevens haar spiegeling gestalte te geven. Door de vervreemding van de weerspiegeling neemt Hendriks ons mee in een tekenkundige waarneming van transformatie en gedaantewisseling. Habers neemt ons via een groeiend netwerk van lijnen mee in het doorgaand en dynamisch proces van werken dat steeds nieuwe vormen aanneemt, waardoor andere betekenissen ontstaan. 
Zo zijn De Echochamers van Habers te beschouwen als een hybride kunstwerk dat zich voortdurend aanpast aan de ruimte. Door het gebruik van het mise-en-ambye principe zet een complex netwerk van lijnen, structuren en vormen aan tot beweging en wending. Beide kunstenaars tonen ons, op geheel eigen wijze, het proces van tekenen en de sporen die het achterlaat.

www.campis.nl

Geopend: wo t/m zo van 12:00 - 17:00 uur

Kim Habers-Ceramic Drawing (detail) 2018, porcelain and underglaze, 40 x 30 x 6 cm, privat
Rosemin-Hendriks_zwanen.jpg
kim habers 24.5 x 30 cm.jpg

________________________________

ANTONIO LOPEZ ~ MEESTER VAN HET SPAANS REALISME

t/m 2 jun | Drents Museum, Assen | Entree: € 15.=

Het werk van Antonio López is divers. Zo kiest hij niet alleen voor verschillende onderwerpen, maar ook voor verschillende materialen. We laten al die facetten van zijn kunst zien aan de hand van tientallen schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. In totaal overbrugt het werk in de tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme ongeveer zeventig jaar. Daarmee kun je als bezoeker de gehele carrière van López op de voet volgen. 

Gedetailleerde werkwijze
Antonio López staat bekend om zijn extreem gedetailleerde werkwijze. Een van zijn stadsgezichten van Madrid – het schilderij Madrid desde la torre de bomberos de Vallecas, te zien in de tentoonstelling in Assen - kostte hem zelfs zestien jaar om af te maken, uiteraard met tussenpozen. López kiest er vaak voor om elk jaar op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek terug te keren. Het is kenmerkend voor zijn kunst: López probeert altijd de essentie van een object te vangen. Dat doet hij door niets aan het toeval over te laten. Licht, kleur en vorm: alles wordt aandachtig bestudeerd en nagebootst. Daarmee tovert hij alledaagse onderwerpen om tot rijke kunstwerken. 

In 1993, 2008 en 2011 heeft Antonio Lopéz grote solotentoonstellingen in Museo Reina Sofía (Madrid), Museum of Fine Arts (Boston) en Museo Thyssen-Bornemisza (Madrid). In 2014 levert hij een monumentaal schilderij van de Spaanse koninklijke familie af, waar hij overigens in 1994 al aan begon. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties over de hele wereld, zoals in de Hamburger Kunsthalle in Hamburg, Museo Reina Sofía in Madrid en het Museum of Modern Art in New York. Bekend is Antonio López ook geworden door de film El sol del membrillo. In deze film uit 1992, geregisseerd door Victor Erice en bekroond met meerdere prijzen op het filmfestival van Cannes, wordt López maandenlang gefilmd terwijl hij een kweepeerboompje naschildert in zijn achtertuin. Tot op de dag van vandaag is het een absolute klassieker binnen de filmgeschiedenis.

www.drentsmuseum.nl

Geopend: di t/m zo van 10:00 - 17:00 uur

klein jpg bijgesneden AL25.jpg
Klein JPG AL67 Madrid desde la torre de bomberos de Vallecas_1990-2006.jpg
Klein JPG AL61 Gran Via_2009-2015.jpg

________________________________

DJURRE DUURSMA

t/m 2 jun | Museum Belvédère, Heerenveen | Entree: € 14.=

In de westelijke museumvleugel presenteert Museum Belvédère een kamerexpositie met werk van beeldend kunstenaar Djurre Pieter Duursma (Amsterdam, 1888 – Den Haag, 1965). Duursma wordt in Amsterdam geboren als zoon van Friese ouders. Na het volgen van tekenonderwijs in Antwerpen vestigt hij zich als beeldend kunstenaar in zijn geboorteplaats.

Aanvankelijk schildert Duursma in een impressionistische en gematigd expressionistische stijl. Als hij in het tweede decennium van de twintigste eeuw in contact komt met Theo van Doesburg en Erich Wichmann wordt zijn werk kleurrijker en meer abstract.  

De werken die hij in de periode 1916-1926 maakt behoren tot de hoogtepunten binnen zijn oeuvre en vormen de kern van de kamerexpositie in Museum Belvédère. In de loop van de jaren twintig gaat Duursma zich steeds meer richten op het ontwerpen van glas-in-loodramen en meubels.  

Deze presentatie van het werk van Djurre Duursma is een vervolg op de tentoonstelling die in 2022 plaatsvond in het Noord-Veluws Museum te Nunspeet. Ze omvat verschillende werken die nadien opdoken en in Museum Belvédère voor het eerst worden getoond.

www.museumbelvedere.nl/nl

Geopend: di t/m zo van 11:00 - 17:00 uur

duursma_beeltenis_2_jpg_lr.jpg__1000x1353_q85_subsampling-2.jpg
unnamed.jpg
duursma_kop_van_een_vrouw_lr.jpg__1000x776_q85_subsampling-2.jpg

________________________________

HARJO NEUTKENS

t/m 2 jun | Museum Belvédère, Heerenveen | Entree: € 14.=

Harjo Neutkens (Vessem, 1967) werkt al jaren in betrekkelijk afzondering aan een zeer persoonlijk oeuvre dat het midden houdt tussen figuratie en abstractie. In zijn werk probeert Neutkens te raken aan de structuren die aan alle verschijningsvormen ten grondslag liggen. Zijn geschilderde en getekende beelden roepen onmiddellijk associaties op aan microstructuren of duizelingwekkende macrostructuren. Als moleculaire of kosmische constellaties lijken ze zich vrij in de ruimte te bewegen, waarbij vormen soms ineen dan weer uiteen vloeien. 

Neutkens bouwt zijn geheimzinnige beeldstructuren met grote zorgvuldigheid en eindeloos geduld laag over laag op, totdat een ultieme harmonie is gerealiseerd tussen vorm, structuur en kleur. Zijn kamerexpositie in Museum Belvédère is het resultaat van jaren lange arbeid in relatieve stilte en zijn eerste presentatie sinds lange tijd.

www.museumbelvedere.nl/nl

Geopend: di t/m zo van 11:00 - 17:00 uur

x-drawing1-iso-spin.webp
unnamed.png
harjo-neutkens-painting-7-130x75cm.webp

________________________________

MIKALOJUS KONSTANTINAS CIURLIONIS ~ BEYOND HEAVEN & EARTH

t/m 9 jun | Museum Belvédère, Heerenveen | Entree: € 16.=

Museum Belvédère is het eerste museum in Nederland dat een tentoonstelling wijdt aan het werk van Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Čiurlionis is de belangrijkste componist én beeldend kunstenaar van Litouwen. Kunsthistorici noemen zijn naam in één adem met die van tijdgenoten als Gustav Klimt, Edvard Munch en Wassily Kandinsky. Hoewel het werk van Čiurlionis (1875-1911) gedurende de jaren waarin Litouwen deel uitmaakte van de Sovjetunie in het westen vrijwel onbekend bleef, zijn er de laatste decennia door vele grote musea over de hele wereld tentoonstellingen aan hem gewijd. Het accent van de tentoonstelling in Museum Belvédère ligt op Čiurlionis’ latere werken, geschilderd met temperaverf, waarin hij in zijn geheel eigen symbolistische stijl een symbiose vindt tussen beeldende kunst en muziek.

Beyond Heaven and Earth 

In plaats van de werkelijkheid – zoals wij die (her)kennen – geeft Čiurlionis met zijn werk een andere wereld weer; die van mythen, sagen, sprookjes en visioenen. De natuur was zijn muze en hij haalde zijn inspiratie uit zowel Litouwse sagen, legenden en volksgeloven als uit niet-westerse culturen, variërend van de Oud-Egyptische, Indiase tot Aziatische. Dat verbeelden van ongekende voorstellingen en werelden loopt als een rode draad door zijn werk. In de tentoonstelling zullen circa 70 temperaschilderingen van zijn hand te zien zijn, waarin geheimen worden opgeroepen en de aardse wereld wordt verbonden met het bovennatuurlijke. Het werk van Čiurlionis neemt een unieke plaats in binnen de moderne kunst in Europa. Niet alleen omdat het zo verbonden is met de identiteit van een land dat eeuwenlang werd onderdrukt, maar vooral ook omdat het volstrekt authentiek is in zijn benadering en thematiek.

www.museumbelvedere.nl/nl

Geopend: di t/m zo van 11:00 - 17:00 uur

7_pasaulio_sutverimas_3_ct_-_183_2008_jpg_lr.jpg__935x1107_q85_subsampling-2.jpg
lr_kibirkstys3_ct74__b2013_bijgesneden.jpg__790x679_q85_subsampling-2.jpg
lr_bijgesneden_pasaulio_sutverimas_9_ct_-_190_2008.jpg__1000x1177_q85_subsampling-2.jpg

________________________________

FRANS HAGE ~ CLASSIC CARS

t/m 14 jun | De Brinkhof, Norg | Entree: vrij

In de Brinkhof te Norg is de expositie “Classic Cars” te zien van Frans Hage uit Zuidhorn. Hij tekende huizen uit deze plaats en schilderde er prachtige Classic Cars in. Maar ook zijn geboorteplaats Zierikzee op Schouwen Duiveland, is een belangrijk onderwerp in zijn kunst. Zoals veel jongens had Frans Hage als kind al veel belangstelling voor auto’s. In schuur en tuin bouwde hij raceauto’s en motoren van aardappel-kistjes. De interesse voor alles wat kon rijden werd versterkt met gevolgen van de watersnoodramp van 1953. Autowrakken van deze ramp werden op een terreintje vlakbij huis opgeslagen. Het werd een waar speelparadijs voor opgroeiende jongens. Later bouwde Frans graag automodellen van wonderschone ontwerpen als Jaguars en MG’s uit bouwdozen. Van 1966 tot 1971 volgde Frans Hage de kunstopleiding aan Academie Minerva in Groningen waar hij cum laude afstudeerde. Vanaf 2000 begon hij met het tekenen van zijn “autokunst”. Eerst met ballpoint en potlood en later met softpastel en acrylverf. Frans Hage heeft op diverse plaatsen in Nederland geëxposeerd zoals in Rotterdam, Dordrecht, Zierikzee en Zwolle. Daarnaast heeft hij ook ruimtelijk werk gemaakt van gelast en geklopt plaatstaal. Enkele sculpturen zijn te zien in Zuidhorn, Lemmer en Burum.

www.cultureleraadnorg.nl

Geopend: ma t/m vr van 08:00 - 17:00 uur

a2b20fd20e9a0e30306c974037db106c.jpg
expo Frans Hage !cid_C062A000-910C-4C97-BB2A-01F8B04CE832.jpg
Citroen01.jpg

________________________________

JOSÉ HATTINK & WILLY SCHUT ~ VERRASSEND ANDERS

van 11 mei t/m 30 jun | Galerie Efterom, Wijnjewoude | Entree: vrij

Galeriehoudster Jikke van de Waal-Bijma: ’  Beeldend werk kan verrassend en verfrissend zijn maar ook overtuigend in al haar eenvoud. Het anders zijn kan ontstaan door een eigen manier van kijken en weergeven. Dit is afhankelijk van het materiaal. Het materiaal kan kracht uitstralen maar dat hoeft niet te betekenen dat het materiaal hard is. Ook het tegenovergestelde kan gebeuren, krachtig werk kan van zacht materiaal zijn gemaakt.  Dit is wat een kunstenaar persoonlijk doet en laat zien. Beeldend  werk krijgt gestalte door ruimte, vorm, licht en kleur. Kunstenaars kunnen de natuur, gedachten, gevoelens, de mens of de omgeving  als een belangrijke inspiratiebron zien. Dit krijgt dan gestalte door vormen naar de waarneming weer te geven, door gedachten   of door het abstraheren van natuurlijke vormen. Door de verschillende beeldende middelen en de verschillende materialen ontstaat  een geheel persoonlijke weergave van wat de kunstenaar ervaart, ziet  en weergeeft.  

Het werk van keramiste  José Hattink ( Welsum) heeft als uitgangspunt de rijke historie van oude gebouwen en moderne architectuur. Haar inspiratie ligt in de schoonheid van  de gebouwen om ze via deze weg voor de vergetelheid te behoeden. Ze bekijkt oude robuuste fabrieken, karakteristieke huizen, grachtenpanden en haveninstallaties. Ze maakt deze gebouwen (objecten) van keramiek en bewerkt de oppervlakte zodanig dat deze in harmonie is met de vorm. 

Het werk van  Willy Schut  (Nijkerk) laat vooral haar fascinatie voor textiele materialen zien.  Ze tekent en schildert met naald en draad  Materialen op en aan elkaar verbonden vormen de huid voor een nieuw werk. Composities gecreëerd met subtiele tinten.  Ze maakt o.a. gebruik van stof, garen, hout, papier  en verf. De rode draad in haar werk is het thema ‘Verbindingen’. Industriële , menselijke, open, verbroken en nieuwe connecties .

www.galerie-efterom.nl

Geopend: za en zo van 13:00 - 17:00 uur en op afspraak

José Hattink Bierbrouwerij .jpg
Connecting-people.jpg
20240302_135242.jpg
bottom of page