klassiek/koor/orkest
muziek-agenda:

________________________________
DE SPIJKERPAKKENBAND ~ KRYSTMIEL KONSERT | MFC De Bining, Hemrik

vr 9 en za 10 dec, 19:00 uur | Entree:
€ 37,50 / € 15,- (t/m 12 jr), inclusief diner en twee consumpties.

Brassband De Spijkerpakkenband organiseert it Krystmiel Konsert: een heerlijk driegangendiner mét theater en volop brassmuziek! De concerten worden gehouden in MFC De Bining in De Himrik op vrijdag 9 en zaterdag 10 december. Regisseur Clara Rullmann heeft de productie geschreven voor toneel en band. Het worden twee smaakvolle Fryske concerten, gevuld met ouderwetse gezelligheid voor jong en oud.

Hoe gaat het in zijn werk
Bij het kopen van een ticket voor it Krystmiel Konsert kun je kiezen wat je wilt eten. Het is een driegangenmenu (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert) inclusief twee drankjes. Voor de kids is er een speciaal kindermenu met een feestelijk toetje. Tijdens de avond zelf krijg je een tafeltje in het ‘restaurant’ en kun je tijdens het diner genieten van toneel en muziek. Het wordt een avond met culturele én culinaire hoogstandjes!

Entree: € 37,50 volwassenen / € 15,- voor kinderen t/m 12 jaar.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
ALLÉGRESSE ~ 10 DECEMBERCONCERT | De Vermaning, Drachten

zo 11 dec, 15:00 uur | Entree:
vrij

Het concert wordt verzorgd door gemengd koor Allégresse, onder leiding van Martijn Jager, met pianobegeleiding van Beatriz Galán. Liederen van onder anderen Sting, Simon and Garfunkel en Cat Stevens worden ten gehore gebracht, rondom begrippen als hoop, licht, stilte en vrijheid. Het muzikale wordt afgewisseld met gedichten over hoop. Het concert wordt georganiseerd door Amnesty International Drachten en vindt plaats in het kader van 10 december - de Universele Dag van de Rechten van de Mens. 
Op 10 december 1948 werd in de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aangenomen, slechts drie jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. ‘Dit nooit weer …’, was de gedachte bij de totstandkoming van de UVRM. De Verklaring is het belangrijkste mensenrechtendocument waarop regeringen en hooggeplaatste autoriteiten kunen worden aangesproken wanneer het ze niet zo nauw nemen met realisering en handhaving van mensenrechten. Amnesty International baseert haar werk voornamelijk op deze Universele Verklaring en doet dat al sinds 1961, in Drachten sinds maart 1972.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
VOCALIBRE ~ HALFUURSCONCERT | Grote Kerk, Drachten

za 10 dec, 16:00 uur | Entree: vrij

Vocalibre verzorgt op zaterdagmiddag 10 december een concert van een halfuur welke gratis toegankelijk is. Wissel de boodschappen af met een gaaf concert van Vocalibre!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
CONCERTKOOR GLORIA DEO ~ THE MESSIAH, G.F. HÄNDEL | De Lawei, Drachten

za 10 dec, 20:00 uur | Entree: € 33.-

Georg Friedrich Händel componeerde dit werk met daarin het beroemde Hallelujah koor in slechts 24 dagen. De Messiah is een tijdloos meesterwerk, waarin het koor een groot aandeel heeft. Concertkoor Gloria Deo wordt begeleid door een orkest en verder werken er vier solisten mee. Het geheel staat onder leiding van Jeroen Helder.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
DE NOORDELIJKE POLYFONISTEN ~ NOË, NOË, NOË! | Sebastianuskerk, Noordwolde

za 10 dec, 20:00 uur | Entree: € 10.-

Noë, noë, noë! Een polyfoon kerstfeest (Kerst- en eindejaarsmuziek, ca 1500) door De Noordelijke Polyfonisten o.l.v André Cats
Dit jaar vinden er, vanwege de hernieuwde opleving van het culturele leven na bijna twee jaar stilstand extra veel componistenherdenkingen plaats. Zo worden ook twee grote namen uit de Renaissance herdacht: Josquin Desprez (?1521) en Jean Mouton (?1522). Componisten, precies uit de periode waar de Noordelijke Polyfonisten en hun oprichter en leider André Cats in gespecialiseerd zijn. Vanwege de tijd van het jaar is voor het komende concert gekozen voor een grotendeels jubelend repertoire: kerstmotetten van Mouton en een mis met als titel ‘Alleluya’ van dezelfde componist. Daarnaast van Josquin drie motetten voor het besnijdenisfeest en het kerstmotet Praeter rerum, waarin ook het mystieke element aan bod komt. Tot slot een van Josquins beroemdste werken, het Ave Maria, waarin uiteraard ook de even wonderlijke als feestelijke geboorte wordt bezongen. De Try-Out in Adorp is vrij toegankelijk, in Noordwolde heeft u voor 10 euro een avondvullend polyfoon kerstprogramma. Geen meezingers, wel heerlijk genieten!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
JOUSTER FANFAREORKEST ~ KERSTGALA | Sportfun, Joure

za 10 dec, 20:00 uur | Entree: € 29.50

Het Jouster Fanfare Orkest voert u mee naar warme kerstsferen. Laat u deze avond betoveren door The Voice of Holland zangeres Jennie Lena, pianist en presentator van de avond Cor Bakker, operazanger Marco Bakker en 110 koppig mannenkoor de Koninklijke Mastreechter Staar. Het 1e divisie orkest viert dit jaar haar zestig jarig bestaan en staat alweer tien jaar onder de bezielende leiding van dirigent Siemen Hoekstra. Voor het orkest een goede reden om eens goed uit te pakken met een groots concert. In totaal telt het Jouster Fanfare Orkest bijna zestig leden. Het wordt gekenmerkt door een moderne benadering waarin zowel klassiek, symfonisch als moderne muziek op het repertoire staan. Samen met alle artiesten brengen we u deze avond de mooiste kerstliederen ten gehore. Speciaal voor dit kerstconcert wordt de grote zaal omgetoverd tot een sfeervol theater. Laat u deze avond muzikaal vermaken met deze variëteit aan artiesten en kom alvast in de kerststemming. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
LA PRIMAVERA ~ CONCERTO DI NATALE | Bonifatiuskerk, Oldeberkoop

za 10 dec, 20:00 uur | Entree: € 20.- (incl. consumptie)

La Primavera is een gerenommeerd barokensemble, bestaande uit de sopraan Anabela Marcos, Regina Albanez, theorbe en Maaike Boekholt, viola da gamba. La Primavera verwijst naar de muzikale lente, die laat in de renaissance begon en overgaat in de barokmuziek. Sinds haar oprichting 25 jaar geleden is het ensemble op talloze belangrijke podia en internationale festivals te horen. La Primavera was tweemaal prijswinnaar bij het Van Wassenaerconcours. Bij dit stemmige en afwisselende kerstconcert is vocale en instrumentale muziek te beluisteren van onder anderen grootmeesters als Claudio Monteverdi (1567-1643), Tarquinio Merula (1595-1665), Giovanni Vitali (1632-1692) en Biagio Marini (1594-1663). Het concert geeft daarmee een indrukwekkende doorsnede van de verfijning en de rijkdom van een van de grote glorieperiodes uit de Italiaanse muziekgeschiedenis. Het ensemble speelt bij dit concert samen met de barokviolist Tomasz Aleksander Plusa, een bekend ensemblespeler bij onder meer Margaretha Consort, Concerto d’ Amsterdam, Il Giardino Musicale.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
MAYA FRIDMAN & MEREL VERCAMMEN ~ RAVEL, XENAKIS, VASKS, SHALYGIN | Podium Zuidhaege, Assen

zo 11 dec, 12:00 uur | Entree: € 24.-

In dit unieke concert willen violiste Merel Vercammen en celliste Maya Fridman laten horen hoe mooi en bijzonder de combinatie is van viool en cello. Het duo heeft tijdens de pandemie een geheel nieuw programma ontwikkeld, waarin naar voren komt wat de geest van het coronatijdperk voor hen betekent: onzekerheid en reflectie. Zo worden contemplatieve, meditatieve stukken van onder anderen Vasks en Shalygin afgewisseld met eigen composities, gebaseerd op een werk van Xenakis. Tevens wordt de sonate van Ravel ten gehore gebracht, een klassieker die is geschreven in 1922, ter ere van de toen net overleden Debussy. Met recht is hier sprake van een bijzonder concert door twee jonge, bevlogen musici!

Programma:
M. Ravel – Sonate voor viool en cello
M. Shalygin – Angel
P. Vasks Castillo – Interior
I. Xenakis – Dhipli Zyia

M. Vercammen & M. Fridman – Improvisaties en eigen werk

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
THE FRISIAN HARMONIZERS | Terbandster Kerkje, Terband

zo 11 dec, 14:00 uur | Entree: € 15.-

Het in Leeuwarden gevestigde Barbershop- en Close Harmony mannenkoor, met 15 actieve en enthousiaste leden uit alle windstreken van onze provincie, geeft op zondagmiddag 11 december 2022 een spetterend concert in het prachtige kerkje van Terband. Ondanks dat corona haar best heeft gedaan om repetities te verstoren, hebben we juist de afgelopen 2 jaar vooral door nijvere thuisstudie het repertoire kunnen aanvullen met een aantal nieuwe nummers. Te denken valt aan; een potpourri van liederen van de Beach Boys, Lonesome road van James Taylor, Bohemain Rhapsody van Queen of Because van de Beatles, verder hebben we natuurlijk een aantal klassieke barbershopnummers die u van ons kent zoals; My Wild Irish Rose, Georgia on my mind, Old covered Bridge, Down our Way enz. Het belooft een fantastische middag te worden waarin het koor een afwisselend repertoire presenteert variërend van klassieke barbershop tot meer moderne 4-stemmige close harmony met een knipoog naar pop. Dennis Dronkers verzorgt de professionele leiding. De meeste nummers zijn 4 stemmig a capella maar bij sommige nummers heeft de ondersteuning met een instrument zeker toegevoegde waarde. Verder wordt het programma van deze middag aangevuld met twee gastartiesten te weten:  Wybrig Boerrigter met zang en Ytzen Peterson met gitaar. Wij verheugen ons erop om weer voor publiek te mogen optreden.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
KAMERATA ZUID Ft. KARSU ~ GRIJS GEDRAAID | DNK, Assen

zo 11 dec, 14:00 uur | Entree: € 25.50 ~ € 27.50

Strijkorkest Kamerata Zuid opent deze avond meezingen en bewegen met zangeres Karsu, die eigen nummers, oud-Hollandse liedjes en klassieke stukken brengt. Daarna word je uit je luie stoel gehaald door choreograaf Andrew Greenwood en het slot van de voorstelling speelt zich af rond de vraag: welke muziek heb jij vroeger grijs gedraaid?

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
THE CHRISTMAS SISTERS ~ WINTERLICHT | De Brinkhof, Norg

zo 11 dec, 14:30 uur | Entree: € 15.-

Deze middag luiden The Christmas Sisters in de Brinkhof te Norg de mooiste tijd van het jaar op sfeervolle wijze in met het programma "Winterlicht". The Christmas Sisters bestaat uit: Josien van Beek, Liesbeth Korpershoek, Margot Kriek en Martijje Lubbers. Met hun zoetgevooisde stemmen en swingende vingerknips vertellen ze wat deze tijd van het jaar zo speciaal maakt. Hun sprankelende vierklanken nemen je mee naar besneeuwde bergtoppen en donkere nachten. Van lichtjes in de boom naar verlichting in je hart. Luister mee naar de mooiste liedjes van alle tijden in het verfijnde vocale jasje van deze zingende sisters. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
KAMERKOOR HORTUS VOCALIS ~ WEIHNACHTSORATORIUM | RK Kerk, Heerenveen

zo 11 dec, 15:00 uur | Entree: € 30.- (vvk € 26.-) 

Op het programma staan de eerste vier cantates van Bach’s meesterwerk het Weihnachtsoratorium. Het koor wordt begeleid door barokorkest Florilegium Musicum. Daarnaast werken de volgende solisten mee: Tetsje van der Kooi, Kaspar Kröner, Maarten Romkes en Joep van Geffen. Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! stond in eerste instantie geschreven in de handgeschreven partituur van Bach. Later heeft hij het doorgestreept en er Jauchzet, Frohlockest van gemaakt. Eigenlijk passen de woorden over de pauken en de trompetten veel beter bij de muziek. De doorhaling heeft te maken met het feit dat Bach teruggrijpt op een eerder werk, de wereldlijke cantate 241 Tönet, ihr Pauken. Daarin worden de pauken, trompetten en strijkers uitgenodigd om de koning te feliciteren. Het is aannemelijk dat, toen Bach dezelfde woorden gebruikte als opening van het Weihnachtsoratorium, hij door zijn broodheren op de vingers is getikt. Dit leek te veel op de felicitaties aan de koning in plaats van een eerbetoon aan het nieuwgeboren kerstkind. Overigens zijn veel delen uit het Weihnachtsoratorium, werken die Bach al eerder heeft geschreven. Een fenomeen dat vaak voorkwam in die tijd. Uitzondering is het openingskoor uit de vijfde cantate: Ehre sei dir, Gott, gesungen dat nieuw geschreven is. De concerten worden nadat de eerste vier cantates hebben geklonken, afgesloten met dit openingskoor uit de vijfde cantate. Hortus Vocalis is een koor bestaande uit 22 gevorderde amateur- en semi professionele zangers. Voor deze gelegenheid is het uitgebreid naar 34 zangers om zo goed in balans te zijn met het orkest en overal in de kerk goed hoorbaar te zijn.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
DRENTS KAMERKOOR ~ WEARY WAITING WORLD | Waterstaatkerk, Bovensmilde

zo 11 dec, 15:00 uur | Entree: € 15.-

Op het programma staan de eerste vier cantates van Bach’s meesterwerk het Weihnachtsoratorium. Het koor wordt begeleid door barokorkest Florilegium Musicum. Daarnaast werken de volgende solisten mee: Tetsje van der Kooi, Kaspar Kröner, Maarten Romkes en Joep van Geffen. Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! stond in eerste instantie geschreven in de handgeschreven partituur van Bach. Later heeft hij het doorgestreept en er Jauchzet, Frohlockest van gemaakt. Eigenlijk passen de woorden over de pauken en de trompetten veel beter bij de muziek. De doorhaling heeft te maken met het feit dat Bach teruggrijpt op een eerder werk, de wereldlijke cantate 241 Tönet, ihr Pauken. Daarin worden de pauken, trompetten en strijkers uitgenodigd om de koning te feliciteren. Het is aannemelijk dat, toen Bach dezelfde woorden gebruikte als opening van het Weihnachtsoratorium, hij door zijn broodheren op de vingers is getikt. Dit leek te veel op de felicitaties aan de koning in plaats van een eerbetoon aan het nieuwgeboren kerstkind. Overigens zijn veel delen uit het Weihnachtsoratorium, werken die Bach al eerder heeft geschreven. Een fenomeen dat vaak voorkwam in die tijd. Uitzondering is het openingskoor uit de vijfde cantate: Ehre sei dir, Gott, gesungen dat nieuw geschreven is. De concerten worden nadat de eerste vier cantates hebben geklonken, afgesloten met dit openingskoor uit de vijfde cantate. Hortus Vocalis is een koor bestaande uit 22 gevorderde amateur- en semi professionele zangers. Voor deze gelegenheid is het uitgebreid naar 34 zangers om zo goed in balans te zijn met het orkest en overal in de kerk goed hoorbaar te zijn.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
DE WÂLDSANG | De Skâns, Gorredijk

zo 11 dec, 15:00 uur | Entree: € 15.- (incl. consumptie) 

Brassband De Wâldsang werd begin jaren ’70 opgericht als koperensemble van de plaatselijke muziekschool in Buitenpost. In de jaren die volgden werd de band steeds succesvoller en won diverse brassfestivals en kampioenschappen. In totaal wist De Wâldsang de titel Nederlands Kampioen in de hoogste divisie 14 keer voor zich op te eisen en is daarmee de meest succesvolle Nederlandse brassband. Ook heeft de band de meeste Nederlandse deelnames aan de Europese Kampioenschappen op haar naam staan. In de beginjaren werd de band gedirigeerd door Tjeerd Brouwer, die de band haar beroemde warme sound gaf, vandaag de dag nog steeds hét kenmerk van De Wâldsang. Vanaf 1989 staat de band onder leiding van Rieks van der Velde, voormalig euphoniumspeler van De Wâldsang. Naast dirigent is Rieks ook een begenadigd arrangeur.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
SOWETO GOSPEL CHOIR ~ HEART OF AFRICA | De Meenthe, Steenwijk

wo 14 dec, 15:00 uur | Entree: € 34.-

Dompel je tijdens de koude en donkere wintermaanden onder in het kleurrijke en energieke muziekspektakel van het Soweto Gospel Choir, hét beste gospelkoor van de wereld. Het Soweto Gospel Choir werkte samen met grote artiesten als Queen, U2, Beyoncé, Stevie Wonder, Aretha Franklin en Anastacia. Het wereldberoemde koor won meerdere Grammy’s, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijs. Niemand minder dan Nelson Mandela was een zeer groot fan, net als grote sterren als Oprah Winfrey, Samuel L. Jackson en Carlos Santana. Met traditionele en populaire gospels, begeleid door een dynamische band, treden de zangers en zangeressen over de hele wereld op voor volle zalen. Dit jaar zijn ze tijdens de kerstperiode terug in Nederland met hun nieuwe voorstelling Heart of Africa. Geniet van een avond vol authentieke Zuid-Afrikaanse dans, zinderende energie en vooral prachtige en ontroerende harmonieën. Dit koor straalt, ze zingen en dansen op het podium alsof hun leven er vanaf hangt. De energie in Heart of Africa spat er vanaf en voel je nog lang nadat je de zaal verlaten hebt! Geseënde Kersfees!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
MERI KHOJAYAN & ROBERT POORTINGA ~ CLASSICO INTIMO | De Winsinghhof, Roden

do 15 dec, 20:15 uur | Entree: € 16.-

Sfeervolle muziek voor de donkere dagen. In dit concert laat Meri Khojayan haar viool zingen als een engel. Pianist Robert Poortinga begeleidt de hemelse klanken en voegt er wat krachtige aardeklanken aan toe.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
NOORD NEDERLANDS ORKEST ~ 10e VAN MAHLER | De Lawei, Drachten

vr 16 dec, 20:00 uur | Entree: € 12.50 ~ € 35.-

De Tiende is de meest spraakmakende van de Mahlers symfonieën. De componist verkeerde destijds in de grootste crisis van zijn leven en stierf eer hij het werk kon voltooien. Zijn weduwe verbood concertuitvoeringen van de nagelaten schetsen tot ze de versie van Deryck Cooke hoorde. Die klonk zoals Mahler de symfonie bedoeld had: confronterend en beklemmend. Geen wonder, want de componist kampte tezelfdertijd met de dood van een dochter, een hartkwaal en het overspel van zijn echtgenote. Wanhoop spat van de partituur af - maar klinkt daar niet toch een sprankje hoop?

Voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding bij te boeken voor €5,00. Het begint een uur voor aanvang. We verzoeken je te reserveren voor de inleiding, dit kan verderop in het bestelproces (tegelijk met kaartjes). Ook is het mogelijk om later nog bij te boeken. Maar wacht hiermee niet te lang, want vol=vol.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
THE MARTINS MANS FORMATION ~ KERSTCONCERT | De Grote kerk, Drachten

vr 16 dec, 20:00 uur | Entree: € 10.-

The Martin Mans Formation (TMMF) geeft op 16 december een Kerstconcert in de Grote Kerk te Drachten. Het koor staat o.l.v. Martin Mans. Naast de vele schitterende concerten in eigen land heeft het koor verschillende buitenlandse reizen gemaakt naar o.a. Frankrijk, Canada, Oostenrijk en Engeland.
De kracht van het ensemble is het repertoire en de homogene zang. Martin Mans weet wat de mannen graag zingen en zorgt voor een afwisselend repertoire. Vooral het geestelijk lied wordt door de mannen met overtuiging gebracht hetgeen door de bezoekers van de concerten bijzonder wordt gewaardeerd. Ook de negrospirituals worden met volle overgave gezongen. Naast koorzang zijn er orgelimprovisaties is er samenzang.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
LUTHERS BACH ENSEMBLE ~ WEIHNACHTSORATORIUM | De Koepelkerk, Smilde

vr 16 dec, 20:15 uur | Entree: € 30.-

Roffelende paukenslagen en schallende trompetten zorgen voor een jubelstemming bij de uitvoering van het feestelijke Weihnachtsoratorium. Luthers Bach Ensemble zingt Bach’s Weihnachtsoratorium: de uitvoering van het feestelijke Weihnachtsoratorium is inmiddels traditie voor het Luthers Bach Ensemble. In de decembermaand werken we voor de uitvoering van dit meesterwerk voor kerst weer samen met een viertal gerenommeerde barok-solisten. In combinatie met artistiek leider Tymen Jan Bronda, die het Weihnachts inmiddels diverse malen op de lessenaar had staan, en zijn bijzondere interpretatie van het repertoire van Bach, belooft dit een onvergetelijke uitvoering van het Weihnachtsoratorium te worden. Op eerste kerstdag 1734 zit de Thomaskirche in Leipzig bomvol. De kerstmuziek waarin de geboorte van het kindje Jezus centraal staat, start met paukenslagen die door de ruimte galmen. Fluiten en hobo's vallen in, gevolgd door schetterende trompetten en virtuoze strijkers: het begin van een prachtig muzikaal uitgebeeld kerstverhaal. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
TRIO LÉGENDE ~ WINTERCONCERT | De Ontmoetingskerk, Beetsterzwaag

za 17 dec, 14:00 uur | Entree: € 10.-

Het klassieke Winterconcert door Trio Légende, bestaande uit de professionele musici Olivier Patey (klarinet), Joris van den Berg (cello) en Martijn Willers (piano). Zij brengen een prachtig romantisch programma, waarin sonates en trio’s van Beethoven (Gassenhauer trio), en Brahms (klarinet-trio) zullen klinken. Deze top-musici hebben al veel prijzen gewonnen en spelen voor ons hun lievelingsmuziek. Olivier Patey en Joris van den Berg spelen in het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Martijn Willers is een veelzijdige Nederlandse pianist. Zie hieronder hun biografieën.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
ASSER BACH CANTATEGROEP ~ HOHE MESSE | Grote Kerk, Veenhuizen

za 17 dec, 20:00 uur | Entree: € 30.-

Integrale uitvoering van de Hohe Messe (BWV 232) door solisten, koor en orkest van de Asser Bach Cantategroep (ABC), onder leiding van Marion Bluthard. Solisten zijn Aaike Nortier (sopraan), Hanneke Tichelaar (alt), Henk Gunneman (tenor) en Michiel Nonhebel (bas). Deze uitvoering is onderdeel van de viering van het 30-jarig jubileum van ABC. 
Vooraf, van 18.15 tot 19.15, houdt Ton Koopman in de naastgelegen Koepelkerk een boeiende lezing (à € 12.50) over het ontstaan van de Hohe Messe en de plaats van dit werk in het oeuvre van J.S. Bach. Dit is voor het Noorden een unieke kans om dit werk te beluisteren en een lezing vanTon Koopman over dit werk mee te maken.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
MICHIEL HINNEN ~ DE VIRTUOZE PIANO, RECITAL | RondoM, Wilhelminaoord

za 17 dec, 20:00 uur | Entree: € 30.-

Michiel Hinnen speelt piano sinds zijn 9e. Hij studeerde bij Jos Kronenberg, Grada Broekhuizen en Tjako van Schie. Hij studeerde af aan de Schumann Akademie. Michiel heeft een brede muzikale belangstelling, maar zijn passie ligt bij klassieke muziek: van barok t/m 20e eeuw. Hij geeft soloconcerten en begeleidt solisten en koren. Hierbij komen naast de klassieken ook andere genres aan bod: van musical tot operette, van Indisch lied tot jazz/rock idioom. Daarnaast heeft hij samen met Iris Verhoog een lespraktijk waar zowel klassiek- als lichte muziek en improvisatie aan bod komen. In RondoM speelt Michiel Hinnen muziek van Debussy, Liszt en Chopin.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
CANTICA SACRA ~ FEEL GOOD KERST | St. Clemenskerk, Steenwijk

za 17 dec, 20:00 uur | Entree: € 17.50 (vvk € 15.-)

Na alle Covid-perikelen zijn de koorleden, en hopelijk ook ons publiek, helemaal in de stemming voor een ouderwets ‘feelgood’ kerstconcert, vol mooie Christmas Carols. En dat is ook precies de sfeer die wij voor ogen hebben met de prachtige muziek die wij voor u in petto hebben. Uiteraard zullen John Rutter en Bob Chilcott niet ontbreken; zij hebben hun sporen inmiddels ruim verdiend in dit genre. Maar u zult ook kennismaken met relatieve nieuwkomers als Dan Forrest en Kim André Arnesen, die beide wereldwijd steeds meer bekendheid en waardering krijgen voor hun hoog-waardige en goed in het gehoor liggende composities. Kortom: een sfeervol concert met veel muzikale lichtpuntjes in de donkere dagen voor kerst.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
DRENTS KAMERKOOR ~ WEARY WAITING WORLD | Pancratiuskerk, Diever

zo 18 dec, 15:00 uur | Entree: € 17.50

"Above the weary waiting world, there breaks a sound of joyous bells” 
Een kerstlied van Kim André Arnesen. The weary world, onze zorgelijke wereld waarin we steeds wachten op goede ontwikkelingen, op rust, op vrede. Wij willen in ieder geval even wat licht brengen met een mooi kerstconcert. Misschien niet met “joyous bells”, maar toch zeker met prachtige muziek. De concerten worden weer gevarieerd van opbouw. Dick Dijk heeft muziek uitgezocht van laat middeleeuws tot hedendaags. We beginnen in het eind van de 16e eeuw, met Michael Praetorius en Jacob Handl. Daarna komt Mozart. En we eindigen met hedendaagse componisten als Allan Bullard en Kim Arnesen. De composities variëren van stemmig en ingetogen tot vrolijk en uitbundig! En natuurlijk kunt u net als andere jaren (met ons) genieten van verrassende instrumentale intermezzo’s door onze vaste pianist Jan de Roos, die het koor in aantal stukken ook begeleidt. De muzikale leiding is in de vertrouwde handen van Dick Dijk.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
VOCAAL ENSEMBLE A CAPELLI & CHRISTA EMMERINK | Margarethakerk, Norg

zo 18 dec, 15:00 uur | Entree: € 17.50

Het vocaal ensemble A Capelli uit Groningen onderscheidt zich door zijn verrassende programmering. Het accent zal vooral liggen op liederen uit de 19e en 20ste eeuw van Franse componisten zoals Cesar Franck en Poulenc en carols van Engelse componisten als Benjamin Britten en Gustav Holst. Enkele liederen worden begeleid door de harpiste Christa Emmerink. 
David van Roijen is oprichter en dirigent van Vocaal Ensemble A Capelli, dat in 2010 het 53e Zang- en Muziekfestival van Schiermonnikoog won. In 2011 behaalde het koor op het Internationales Chorfestival in Wernigerode (D) een Goldenes Diplom. In 2014 vierde het koor zijn eerste lustrum met een uitvoering van de Ode for the Birthday of Queen Anne van Händel, én een daarop geïnspireerde opdrachtscompositie van componist Chiel Busscher en tekstdichter Joost Oomen. In de passietijd van 2015 voerde A Capelli de Via Crucis van Liszt uit. Het koor werkt graag met thematische programma’s waar muziek uit verschillende stijlperioden samenkomt, zoals muziek uit de stad Leipzig, poëzie over de liefde of de menselijke zoektocht naar verlossing en geluk. David ontdekte zijn liefde voor koormuziek zo’n vijftien jaar geleden als zanger bij studentenkoor Gica. Inmiddels is hij al weer zes jaar dirigent van dat koor en voerde hij met hen diverse thematische programma’s uit, en grotere projecten met werk van Händel (Coronation Anthems), Fauré (Requiem), Haydn (Kleine Orgelmesse) en Dvorak (Mis in D). Voor het tiende lustrum (2016) met Gica stond Händels Messiah op het programma. David is ook dirigent van het Vocaal Ensemble Leeuwarden en vrouwenensemble La Fiamma. Verder organiseert hij diverse zangprojecten in Noord-Nederland.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
FEMMES VOCALES | Witte kerk, Hemrik

zo 18 dec, 15:30 uur | Entree: € 17.50

Het veelzijdige vrouwenkoor Femmes Vocales geeft een kerstconcert waarin het een grote diversiteit aan kerstrepertoire laat horen. Naast klassieke werken brengt het koor veel prachtige composities van hedendaagse componisten. Een grote verscheidenheid aan sferen komen in dit concert voorbij. Natuurlijk ontbreken ook niet de bekende liederen die bij iedereen onmiddellijk een warm kerstgevoel oproepen zoals Away in a manger, Joy to the world én Silent night. Het koor staat onder leiding van Claartje van Dokkum, die met haar bevlogen directie garant staat voor zowel sfeer als vrolijkheid. Zij vertelt ook iets over de achtergrond van de gezongen werken. Pianist Geralda de Vries zorgt met haar subtiele spel voor de begeleiding. 
Femmes Vocales is één van de vele activiteiten uit het aanbod van Stichting Muziek en Meer ‘Ars Musica’. Voor meer informatie over het koor, zie: www.arsmusica.nu en kies onder Lessen voor ‘koor’.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
JORAM FEITSMA & PITER-JAN GOODIJK ~ LIGCONCERT | Piterkerk, Lippenhuizen

zo 18 dec, 16:00 uur | Entree: € 12.50

Een bijzonder concert op een van de laatste zondagen van het jaar: “CHURCHES”  –  Neoklassieke Ligconcerten in de mooiste kerken. JORAM FEITSMA (piano, orgel en harmonium)  PITER-JAN GOODIJK  (trompet en bugel)

Een concert (een week voor Kerstmis) waarbij u al liggend in een sfeervol verlichte Piterkerk kunt genieten van de prachtige verstilde muziek van Joram en Piter-Jan. Een belevenis, zo bent u nog nooit ’ter kerke’ gegaan” 

Dus berg uw kampeermatjes en slaapzakken van de zomervakantie nog niet op, maar neem ze mee naar dit bijzondere concert  in de Piterkerk Lippenhuizen.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
CAPELLA@DEJOUWER ~ KERSTCONCERT | RK Parochiekerk, Heerenveen

zo 18 dec, 20:00 uur | Entree: € 10.-

Het ensemble Capella@DeJouwer brengt een divers Advents- en Kerstprogramma met werken van o.a. Benjamin Britten, Bortnyansky(Oekraïne), Gretchaninoff en John Rutter. Hierbij zal Johan Bijhold het ensemble begeleiden, maar zelf ook stukken op piano en orgel ten gehore brengen. Het ensemble Capella@DeJouwer staat o.l.v. Jan Andries Dijkstra. Het is een heel bijzonder concert in de sfeervol verlichte RK Heilige Geestkerk. Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit te komen luisteren naar dit sfeervolle concert als opmaat naar Kerst. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
ORATORIUMKOOR COV ASSEN ~ ORATORIO DE NOËL | Jozefkerk, Assen

zo 18 dec, 20:00 uur | Entree: € 20.-

Het Oratorio de Noël is gebaseerd op het traditionele kerstverhaal. Dirigent Marion Bluthard zal een presentatie geven over de componist en zijn muziek. Het Oratorio de Noël wordt uitgevoerd met vijf jonge solisten. Organist is Peter Cramer en hij opent het concert met een Prelude op het orgel.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
NOORD NEDERLANDS ORKEST | DNK, Assen

vr 23 dec, 15:30 uur | Entree: € 16.25 ~ € 32.50

Het Noord Nederlands Orkest pakt een wintertraditie weer op: Kerst met Eric Corton. Een kerstprogramma geeft het orkest de gelegenheid eens flink uit te pakken, want the most wonderful time of the year leverde de mooiste soundtracks op en klassiekers uit het tijdperk vóór de film, zoals?‘Het Zwanenmeer’, Strauss-walsen en?Christmas carols. En natuurlijk worden er ook meezingers gespeeld: ‘Santa Claus is coming to town’,?’Have yourself a merry little Christmas’, ‘All I want for Christmas is you’ en muziek uit?‘Frozen’?en?‘The Sound of music’. Een avond voor het hele gezin, met als speciale gast de jonge Portugese sopraan Leonor Amaral.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
DRACHTSTER MANNENKOOR & SHALOM IJSSELMUIDEN | De Fontein, Drachten

vr 23 dec, 20:00 uur | Entree: € 10.- (vvk € 7.50)

Het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor o.l.v. Minne Veldman geeft een kerstconcert in samenwerking met het Christelijk Gemengd Koor Shalom uit IJsselmuiden, welke ook onder leiding staat van onze dirigent. Het belooft een mooie avond te worden met een bijzonder en afwisselend programma. De begeleiding wordt verzorgd door Luuk Schuurman (orgel) en Ronald IJmker (piano)

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
IT FRYSK KRYST ENSEMBLE ~ KRYST YN KOARTSWEAGEN | Mariakerk, Kortezwaag

za 24 dec, 19:00 en 21:00 uur | Entree: € 15.-

De door de Stichting podiumfrysKlassiek (pfK)eerder georganiseerde kerstconcerten waren altijd een groot succes; twee keer een uitverkochte kerk op kerstavond en uitstekende reacties. Een nieuw initiatief op een bijzondere plek: De Maria kerk in Kortezwaag. Dit prachtige kerkje aan de rand van Gorredijk leent zich bij uitstek voor deze laagdrempelige en sfeervolle kerstconcerten voor inwoners van Gorredijk en haar wijde omgeving. Een aanrader voor een ieder die met kerst echt iets van kerstfeer wil beleven. In het in gezellig verlichte en versierde kerkje organiseert pfK met veel enthousiasme dit jaar ‘Kryst yn Koartsweagen’. Het Frysk Kryst Ensemble met 25 geoefende zangers onder leiding van dirigent Leendert Runia en met begeleiding van harpiste Ingrid Huetten staan garant voor kwaliteit. Het programma volgt de gebeurtenissen van het kerstverhaal en wordt begeleid door korte, voorgelezen fragmenten met werken van bekende componisten als Britten en Praetorius.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
SOWETO GOSPEL CHOIR ~ HEART OF AFRICA | De Lawei, Drachten

zo 25 dec, 15:00 uur | Entree: € 36.-

Eindelijk mogen we weer kerst vieren met het Soweto Gospel Choir. Het beste gospelkoor ter wereld komt de koude, donkere wintermaanden verwarmen met het kleurrijke muziekspektakel Heart of Africa. Dat betekent een avond vol authentieke Zuid-Afrikaanse dans, zinderende energie en prachtige harmonieën. Geseënde Kersfees. Dit lievelingskoor van groten der aarde als Oprah Winfrey, Samuel L. Jackson en wijlen Nelson Mandela won verschillende Grammy’s, trad op tijdens het WK 2010 en met bands en artiesten als Queen, U2, Beyoncé, Stevie Wonder, Aretha Franklin en Anastacia.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
APOLLO ENSEMBLE ~ KERSTCONCERT | St. Clemenskerk, Havelte

do 29 dec, 20:00 uur | Entree: € 22.50

Een feestelijk Italiaans Kerstconcert zoals dat in de barok geklonken zou kunnen hebben. Een sprankelend concert, waarin u vocale en instrumentale werken uit de Italiaanse barok zult horen. 

Programma: *Alessandro Grandi – Magnificat voor 3 zangstemmen en instrumentaal ensemble *Alessandro Scarlatti – Concert in a voor blokfluit, 2 violen en basso continuo *Giacomo Carissimi – Salve, salve puellule voor zang en instrumentaal ensemble *Arcangelo Corelli – Triosonate in Bes opus 3/3 voor 2 violen en basso continuo *Antonio Vivaldi – Beatus vir voor 3 zangstemmen en instrumentaal ensemble *Alessandro Grandi: Salve Regina, voor mezzosopraan en instrumentaal ensemble *Antonio Vivaldi – Concert RV 106 voor blokfluit, viool, fagot en basso continuo *Claudio Monteverdi – Nisi dominus voor 3 zangstemmen en instrumentaal ensemble *Giovanni Batista Fontana Sonata secunda voor viool en basso continuo *Claudio Monteverdi – Puer natus voor Sopraan, Mezzosopraan en instrumentaal ensemble
Het concert wordt uitgevoerd door het vermaarde Apollo Ensemble. Dit bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld onder artistieke leiding van David Rabinovich.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
STATE OPERA BULGARY STARA ZAGORA ~ HET ZWANENMEER | De Lawei, Drachten

vr 30 dec, 20:00 uur | Entree: € 36.50

Wereldwijd gezien als het betoverende hoogtepunt van het klassiek-romantisch ballet. Geen ballet spreekt meer tot de verbeelding dan Het Zwanenmeer uit 1894. Marius Petipa en zijn assistent Lev Ivanov waren eind negentiende eeuw dan ook in topvorm toen zij de choreografie maakten op de ontroerende muziek van Tsjaikovski. Het Zwanenmeer vertelt het tragische liefdes­verhaal van prins Siegfried en Odette, een beeldschone prinses die door een tovenaar is veranderd in een zwanenkoningin. Bij een bal op het kasteel denkt Siegfried haar weer te zien en bloeit zijn liefde op in een hartstochtelijke pas de deux. Hij wordt echter bedrogen: zijn danspartner is de dochter van de tovenaar.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
STATE OPERA BULGARY STARA ZAGORA ~ HET ZWANENMEER | DNK, Assen

do 5 jan, 20:00 uur | Entree: € 22.75 (rang 3) ~ € 45.50

Geen ballet spreekt meer tot de verbeelding dan het ‘Het Zwanenmeer’ uit 1894. Marius Petipa en zijn assistent Lev Ivanov waren dan ook in topvorm toen zij de choreografie maakten op de ontroerende muziek van Tsjaikovski. Het werk wordt wereldwijd gezien als het betoverende hoogtepunt van het klassiek-romantisch ballet. ‘Het Zwanenmeer’ vertelt het tragische liefdes­verhaal van prins Siegfried en Odette, een beeldschone prinses die door een tovenaar is veranderd in een zwanenkoningin.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
BAROKOPERA AMSTERDAM ~ REIS NAAR DE MAAN | Posthuis Theater, Heerenveen

do 5 jan, 20:15 uur uur | Entree: € 30.-

Het Posthuis Theater in Heerenveen start 2023 met een heus Nieuwjaarsconcert. Op donderdag 5 januari om 20.15 uur brengt BarokOpera Amsterdam Offenbachs ‘Reis naar de maan’ op het toneel, een muzikaal en theatraal spektakel om nog lang van na te genieten. Reizen door de ruimte spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Zo was de beroemde schrijver Jules Verne in 1875 al een gevierd man in Parijs met succesvolle romans als ‘Van de aarde naar de maan’ en ‘De reis om de maan’. In datzelfde jaar 1875 pakte ook de Franse componist Jacques Offenbach het onderwerp op en bracht hij met de opera ‘Voyage de la lune’ maanreizen naar de theater- en concertpodia. Het is één van de mooiste partituren van Offenbach, die een onnavolgbaar talent voor luchtigheid en gevoelige melodieën had. Offenbach beschikte over een tomeloze positieve energie en had een eigenzinnige kijk op de – soms lachwekkende - liefde. Offenbachs komische en spectaculaire ruimte-opera ‘Reis naar de Maan’ is in de opvoering van BarokOpera Amsterdam ook in onze tijd een herkenbaar verhaal. Caprice, de zoon van koning V’lan, is een verwende jonge prins die, om zijn verveling te verdrijven, een bezoek aan de maan wil brengen. Uitvinder Microscope bouwt een capsule voor hem, die naar de maan kan worden geschoten. Op de maan ontmoet hij de mooie prinses Fantasia…  BarokOpera Amsterdam brengt deze opéra-comique naar Heerenveen met zangers, instrumentalisten en circusacrobatiek. Het Belgische acrobatenduo  Vilja staat garant voor adembenemende scènes.

Voorafgaande aan de voorstelling, om 19.15 uur, geeft artisitiek leidster Fréderique Chauvet een inleiding op de opera. Om het Nieuwjaarsconcert feestelijk af te sluiten zingt het ensemble, samen met het publiek ‘La Neige’. In de teaser is dit nummer te horen op 0:10. Dan kunt u alvast lekker oefenen!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
NOORD NEDERLANDS ORKEST ~ NIEUWJAARSCONCERT | DNK, Assen

za 7 jan, 20:00 uur uur | Entree: € 37.50

Het nieuwe jaar kan niet feestelijker worden ingeluid dan met dit programma met het beste uit tweehonderd jaar opera, operette, ballet en symfonische muziek. Zwier mee door Weense balzalen op dansmuziek van de familie Strauss, waan je met Tsjaikovski’s balletmuziek in de loge van het Bolsjoi Theater, zwijmel mee met het beste van opera- en operettecomponisten als Verdi, Gounod, Offenbach en Léhar en laat je verrassen door minder bekende, maar net zo toegankelijke muzikale juweeltjes. Onder leiding van sterdirigent Ed Spanjaard en met bijdragen van de internationaal gevierde sopraan Jeannette van Schaik is de aftrap van 2023 in ieder geval veelbelovend.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
JSO DE VUURVOGEL, HAROLD KOOIJ e.a. ~ NIEUWJAARSCONCERT | De Meenthe, Steenwijk

zo 8 jan, 20:00 uur uur | Entree: € 15.-

Het bekende jeugdsymfonieorkest o.l.v. de inspirerende dirigent Albert Dam geeft samen met pianist Harold Kooij wederom een verwachtingsvol nieuwjaarsconcert. Daaraan werken deze editie bijzondere solisten mee; jong muzikaal talent uit de regio. Zij zullen worden begeleid door het grote orkest of aan de vleugel. Dit mooie palet van 80 jonge musici zorgt voor een smaakvol nieuwjaarsconcert met schitterende klassiekers; goed in het gehoor liggende muziekstukken. Populair en stevig ritmisch of romantisch. Het komt allemaal voorbij. Droom weg in het theaterpluche met deze heerlijke orkestklanken. Een sfeervolle frisse start van een nieuw mooi muzikaal jaar!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
KATHARINA SAERBERG & LIESBETH WILDEVELD ~ ITALIAANS PROGRAMMA | Margarethakerk, Norg

zo 8 jan, 15:00 uur uur | Entree: € 17.50 (t/m 18 jr € 10.-)

Atvioliste Katharina Saerberg en pianiste Liesbeth Wildeveld brengen een Italiaans programma met werk van Corelli, Paganini, Francescati, Rota en Marzocchi. Een componist die de laatste tijd steeds meer in de belangstelling staat is Nino Rota, geboren in Milaan in 1911 en overleden in 1979 te Rome. Hij werd vooral bekend door zijn filmmuziek bij de Godfather-trilogie en de muziek bij de films van Fellini. Altvioliste Katharina Saerberg werd in Lüneburg geboren en bracht haar jeugd door in Kiel, Duitsland. Sinds 1998 werkt ze als altvioliste in het Noord Nederlands Orkest en speelt in diverse kamermuziekensembles. 
Liesbeth Wildeveld studeerde hoofdvak piano aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daarnaast deed ze als bijvak muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is ze werkzaam als kamermusicus en begeleider, zowel op piano als klavecimbel.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen: