jazz/folk/wereld muziek-agenda:

________________________________
FLING | Koloniekerkje, Wilhelminaoord

za 10 dec, 19:30 uur | Entree: € 15.-

Fling speelt op briljante wijze Ierse traditionele muziek. Diep geworteld in de traditie, ontworstelen zowel de gebrachte traditionals als de eigen composities de platgetreden paden, door de zeer eigenzinnige aanpak. De laatste acht jaar reisde Fling met vier verschillende muziekprogramma’s langs de theaters van Nederland en dit met zeer veel succes. Na jaren van theaterzalen brengt Fling nu een nieuw intiem programma, op maat gemaakt voor de kleinere podia én voor de gelegenheid als ijzersterk duo. Beide muzikanten zijn uitstekende multi-instrumentalisten en het gebruik van hun uitgebreide instrumentarium levert een zeer afwisselende en verfrissende klank op. Annemarie de Bie wordt beschouwd als één van de toonaangevende zangeressen in het genre. Ze wordt internationaal geroemd en gezien als een autoriteit op het gebied van folkzang, is daarom veel gevraagd als docent en heeft talloze workshops verzorgd. Naast haar krachtige, lyrische en wonderschone zang is ze in dit programma ook te horen op de Ierse houten dwarsfluit, de bodhrán (Ierse trommel) en gitaar. Evertjan ’t Hart bespeelt de magische Uilleann Pipes (Ierse doedelzak) en is naast bespeler tot ver over de grenzen befaamd als bouwer van het instrument. Hij is als solist te gast geweest in het VPRO- programma ‘Vrije geluiden’ en bij ‘Podium Witteman’ van de NTR. Naast de Uilleann Pipes bespeelt hij ook Whistles, Bouzouki en Gitaar. Dit alles resulteert in een buitengewoon aanstekelijk en magisch geheel van sterke verhalen, gevat in een stormvloed aan wilde melodieën, zacht klagende airs en ontroerende ballades.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
ORIENTAL JAZZBAND  | Restaurant van Veen, Assen

zo 11 dec, 14:30 uur | Entree: € 15.- (leden € 10.-)

Een vintage jazzband die de swingende muziek uit New Orleans speelt met een persoonlijke en unieke twist. Beïnvloed door een breed scala aan stijlen variërend van Gospel en Country tot Rythm & Blues, heeft deze groep muzikanten zich ontwikkeld tot een stuiterend collectief dat je doet bewegen. Vermengd met wat levendige energie op het podium.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
MARIA DE FATIMA & POLIANA VIEIRA ~ IBERIA | DNK, Assen

zo 11 dec, 16:00 uur | Entree: € 25.50 ~ € 27.50

Tijdens ‘Iberia’ waan je je op een zonovergoten terras in Spanje of Portugal. De vurige flamencodanseres Claudia Karapanou danst de klinkers uit het plein, de Portugese fadozangeres Maria de Fatima zingt de sterren van de hemel en de Kaapverdische Poliana Vieira zingt de ziel uit haar lijf tijdens een prachtige avond vol soul, morna en pop.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
BERT BRANDSMA & FRIENDS ~ FROM BIX TO BARBER | Het Wapen, Assen

do 15 dec, 21:00 uur | Entree: vrij

Het thema is : From Bix to Barber. Traditionele revival jazz repertoire: Beiderbecke jaren 20 en Barber jaren 50. De muzikanten zijn: Bert Brandsma (ex Chris Barber klarinettist) - Klarinet, altsax en bassax, Sliding Selena - Trombone, Erwin Weggemans - Trompet, Jaap Hilbrandie - Banjo, Bert Kleijn - Drums, Ton Brands - Bas. Aansluitend verzorgen de musici weer voor de begeleiding.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
NANCY & THE SINATRA'S ~ ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS... | De Miente, Oosterwolde

vr 16 dec, 20:00 uur | Entree: € 10.-

Nancy and the Sinatras! Well, your wishes have come true. Speciaal voor u hebben we een verrassend kerstrepertoire samengesteld voor een gezellig avondje luister (en dans-?)plezier. Nancy and the Sinatras brengen voor u tijdens de (voorheen koude) decembermaanden een speciaal kerstrepertoire ten gehore dat bestaat uit bekende en onbekende kerstnummers in een Nancy-jasje; een wit met rood colbertje van Soul & Rock’n Roll met gouden stiksels van de jaren ‘50/’60! Een tipje van de sluier? I’m gonna lasso Santa Clause (Brenda Lee) en The Christmas song (The Raveonettes), maar uiteraard kunnen Driving home for Christmas en Last Christmas niet ontbreken. Sfeer gegarandeerd.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
JODYMOON ~ FIRESTONE | De Winsinghhof, Roden

vr 16 dec, 20:15 uur | Entree: € 19.-

Jodymoon bestaat dit jaar 15 jaar en dat vieren ze met een nieuw album en een gelijknamige tour: 'Firestone'. Verwacht muzikaliteit, creativiteit en twee rasmuzikanten die hun hart hebben verpand aan eerlijke muziek. Het Maastrichtse singer-songwriter duo heeft in het afgelopen coronajaar dankbaar gebruik gemaakt van de extra tijd om in hun eigen studio in alle rust nieuwe tracks vast te leggen. Vóór corona lag er al het plan om een echte duo-plaat te maken, met in de hoofdrol gitaar, piano, percussie en zang. Eentje die het live gevoel weerspiegelt. Het resultaat maakt duidelijk dat Jodymoon in de afgelopen 15 jaar niets heeft ingeboet. Zangeres en pianiste Digna Janssen en multi-instrumentalist Johan Smeets hebben, sinds ze in 2008 met hun warme mix van singer-songwriter, folk, pop, klassiek en roots de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland wonnen, 6 studio albums uitgebracht. Ze traden op in onder meer Canada, Spanje, Engeland, Duitsland en Italië. Hun albums kregen in Nederland stuk voor stuk lovende recensies en werden de afgelopen jaren ook in Duitsland uitgebracht.
Jodymoon live: Digna Janssen: zang, piano, Johan Smeets: gitaar, dobro, percussie, zang

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
ANNA COOGAN | Dúndelle, Bakkeveen

vr 16 dec, 20:30 uur | Entree: € 20.-

Anna Coogan uit Ithaca (NY), maar sinds kort woonachtig in NL, was de afgelopen tien jaar met enige regelmaat op tour door Nederland zowel onder eigen naam maar ook soms als bandlid van bijvoorbeeld Johnny Dowd. Ze heeft zich de afgelopen jaren nooit gecommitteerd aan één muziekstijl. Na enige jaren stilte keert ze terug naar haar roots; de akoestische folk en americana. Anna’s stijl is altijd een beetje bitterzoet, haar stem is intens en helder met een mooie kleine snik en kraakje erin waarmee ze je meesleept in haar melancholie. Naast haar eigen werk heeft ze ook veel samengewerkt met collega muzikanten als Johnny Dowd en JD Foster (Calexico, Laura Cantrell) en tourde ze in Noord Amerika ook veelvuldig met Lambchop en Fred Eaglesmith. Haar album Nocturnal Among Us kwam in Nederland op nummer 1 binnen in de Euro Americana Charts en ook haar vervolgalbum The Nowhere Rome Sessions die ze opnam met meester gitarist Daniele Fiaschi kreeg zeer goede kritieken. Naast haar eigen songs mag Anna ook graag liedjes van Leonard Cohen vertolken en dat doet ze werkelijk prachtig in haar eigen stijl en weet met haar intense stem haar publiek echt te raken. Zo ook weer op haar net uitgebrachte hagelnieuwe song Utah.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
DE STROATKLINKERS | De Skâns, Gorredijk

zo 18 dec, 15:00 uur | Entree: € 17.75 (incl. consumptie)

De Stroatklinkers zijn in 1990 ontstaan als een gelegenheidsbandje voor een optreden in het toenmalige Groningstalige radioprogramma van RTV Noord. Bijzonder is dat de Stroatklinkers gekozen hebben voor het Groningse dialect in combinatie met zgn. bluegrass-muziek. Dit is een muziekstijl ontstaan uit Ierse en schotse muziek, vermengd met muziek uit de slavenarbeid. Inmiddels spelen de Stroatklinkers ook een flink aantal Engelstalige nummers.Omdat het radio-optreden veel te leuk uitpakte om het bij een eenmalig gebeuren te laten, zijn de Stroatklinkers – toen nog zonder naam – daarmee door gegaan. Omdat ze tijdens die uitzending nog geen naam hadden, werd er ter plekke door presentator Okkie Smit bedacht, dat de luisteraars een suggestie konden insturen. Uiteindelijk is toch gekozen voor de zelfbedachte Groningse naam “de Stroatklinkers”.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
AN IRISH CHRISTMAS ~ AN INTIMATE EVENING | Posthuis Theater, Heerenveen

vr 23 dec, 20:15 uur | Entree: € 29.-

Als de Ieren kerst vieren kan dat alleen maar uitmonden in een onvergetelijk muzikaal feest. Laat het maar aan Fergal Ó Murchú over. De grootmeester van de traditionele Ierse muziek, die al elf prestigieuze muziekprijzen in de wacht sleepte met zijn producties, heeft een nieuwe kerstshow in de startblokken staan die het publiek nog lang zal heugen. Fergal’s muzikale talent, zowel vocaal als instrumentaal, is legendarisch. Hij brengt een ensemble met de beste traditionele instrumentalisten van Ierse bodem mee, met klassieke instrumenten als de Keltische harp, de uilleann pipes en de bodhrán, maar ook een strijkerssectie.

‘Irish Christmas’ belooft een muzikaal hoogtepunt te worden, een memorabele wintershow vol vreugde, schoonheid, spirituele diepte en kracht. Uiteraard ontbreken de grote favorieten zoals ‘Silent Night’, ‘The first Noël’ en de betoverend mooie ‘Wexford Carol’ niet. Maar de liefhebbers van het Gaelic mogen zich ook verheugen op een selectie songs in de traditionele Ierse taal. Een streling voor de oren. Fergal Ó Murchú voegt met deze prachtige avond in kerststijl een nieuw hoofdstuk toe aan zijn indrukwekkende oeuvre, dat al meerdere succesvolle theatershows telt. Na een memorabele avond keren de bezoekers gegarandeerd voldaan en gelukkig huiswaarts, vervuld van de mooie kerstsfeer die Fergal en zijn muzikanten hebben opgeroepen. Een mooier begin van de kerstperiode kun je je niet wensen. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
BLACK RIVER ROOTS | MfA Mejander, Oldeberkoop

zo 8 jan, 14:30 uur | Entree: € 10.-

Zondagmiddag 15 januari trapt MFA Mejander 2023 het Muziekcafé af met een verrassend optreden van the Black River Roots, afkomstig uit Assen en omgeving. 
Een femme fatale op zang, opwindende gitaarsolo's, lazy drums en zompige bassen. Wat wil je nog meer? Op het menu staat: American Roots Music met een vleugje funk. Deze vijfkoppige band, ooit begonnen als duo, spelen chille verhalende luisterliedjes tot up-tempo nummers. Eigen werk afgewisseld met niet voor de hand liggende covers! Britney Spears of de Beatles in een jasje alsof het rechtstreeks uit Tennessee, Mississippi of Louisiana komt? Ja, dat kan... Ze weten daardoor de perfecte ambiance te creëren voor de echte muziekliefhebber op ieder festival.
Zang: Kim Kloet Gitaar/Zang: Richard Vrieze Banjo/Gitaar/Zang: Reinout van der Veen Bas/Zang: Rolf Tanger  Drums: Maikel Tanger

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
HET LAAGLAND ENSEMBLE ~ TÁROGATÓ & ACCORDEON | Waterstaatkerk, Bovensmilde

zo 8 jan, 15:00 uur | Entree: € 10.-

Het programma neemt je mee naar verre streken en culturen, naar een minder bekend klanklandschap, waarin de echo hoorbaar is van soms opgewekte, soms melancholische melodieën. Hongaars en Roemeens maar ook Grieks, Tsjechisch, Armeens en andere herkomsten. Hoe dit instrument klinkt in muziek uit deze en ook andere streken is verrassend: Melancholisch, knetterend hard, vrolijk, omfloerst, … de klankenrijkdom die de tárogató kan voortbrengen is ongelofelijk veelzijdig. De klank van de tárogató – uitgevonden eind 19e eeuw in Budapest – zou je kunnen omschrijven als een mengeling van klarinet, sopraansax en hobo. Iedere tárogató heeft een eigen unieke klank, mede afhankelijk van genre en van wie het bespeelt. De accordeon: een orkest op zich, met melodie, bas, harmonie en ritme in één. De combinatie van deze instrumenten is oor-strelend.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
GERARD ALDERLIEFSTE & FRIENDS ~ UNE BELLE HISTOIRE | DNK, Assen

zo 8 jan, 16:00 uur | Entree: € 21.50

Gerard Alderliefste en Franse chansons, dat is al jarenlang ‘Une Belle Histoire’. Vol bezieling brengt hij met zeven muzikale vrienden opnieuw liederen van zijn lievelingen Michel Fugain, Julien Clerc, Edith Piaf, Stromae, Charles Aznavour en Gérard Lenorman, en leidt je zo naar een Frans dorpsplein waar men de joie de vivre verstaat.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen: