top of page

cabaret &
kleinkunst-agenda:

________________________________
RONALD SMINK ~ BEI SEIN IST MITMACHEN! | De Winsinghhof, Roden                                                  Cabaret
za 25 mrt, 20:15 uur | Entree: € 16.50                                                                               

Ronald Smink is een vlees geboren stripfiguur, met zijn absurde humor en zijn surrealistische kijk op de wereld is dit een voorstelling die niet een moment verveelt. In deze voorstelling krijg je een exclusief kijkje in het hoofd van deze bizarre Fries. Ronald ziet zijn eigen hoofd als een zolder waar in dozen absurde gedachten, herinneringen, angsten, dromen en recepten liggen opgeslagen voor bami. Een aantal jaar geleden heeft hij de stap gemaakt om te gaan wonen in de Randstad. Hierdoor zijn er heel wat nieuwe dozen bij hem op zolder komen te staan. Ga mee met de ruimtereis door het hoofd van deze energieke cabaretier, langs Friese strippers, vrijgezelle vrouwen van boven de 30, opgezette dieren en nicotine Tukkers. Kortom Ronald zijn bizarre reis naar liefde en geluk.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
RONALD SNIJDERS ~ EEN AVOND MET MIJ | Vestzaktheater, Steenwijk                                                 Cabaret
za 25 mrt, 20:15 uur | Entree: € 19.50                                                                               

Ronald Snijders staat dit seizoen tien jaar in het theater en dat viert hij met zijn vijfde show. In Een avond met mij gaat hij terug naar hoe alles begon: met de mensheid, met de taal, met zijn aankomst bij het theater. Swingende verhandelingen, indrukwekkende versprekingen, kortstondige liedjes, normale humor, nieuwe pincodes en natuurlijk een exclusief interview met de allereerste mens op aarde: welkom in het gekantelde universum van Ronald Snijders. Snijders maakte eerder Verkeerde Benen, One Man Show, Welke Show en Groot Succes 2. ‘Groot feest van absurditeiten, woordgrappen, slapstick en maffe liedjes’, oordeelde de Volkskrant. ‘Krankzinnig grappig, ik heb me kapot gelachen’, schreef Theaterparadijs. ‘Grote Ronald is briljant’, kopte de Theaterkrant. 
Ronald Snijders schreef onder andere De Alfabetweter en De Schrikkelkalender en maakt samen met Pieter Jouke het televisietheaterprogramma De Staat van Verwarring. Regelmatig is hij te gast bij talkshows, met name als specialist op het gebied van absurdisme en taal.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
DAPHNE GAKES ~ 'IK, DAPHNE GAKES' | Vestzaktheater, Steenwijk                                                       Cabaret
do 30 mrt, 20:15 uur | Entree: € 19.50                                                                  

Met behulp van haar moeders dagboeken vraagt Daphne zich af hoe ze moet leven. Wild - vol seks, drugs en rock & roll - of kalm - met rust, reinheid en regelmaat? In een daverende coming-of-ageroman neemt Daphne Gakes je mee naar deze cruciale momenten in haar leven. Is ze vrijgevochten en stoer of bang om te kiezen? En als alles mogelijk lijkt, wie stelt er dan de grens?

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
HANS DORRESTIJN ~ 'T HOUDT EEN KEER OP | De Lawei, Drachten                                                      Cabaret
do 30 mrt, 20:15 uur | Entree: € 22.=                                                                   

Een gezellige mix van kleine en grote rampspoed. Het laatste programma van Hans Dorrestijn wordt voor de verandering een gezellige mix van kleine en grote rampspoed: de aftakeling, het verlies van vrienden en collega’s, digitale vervreemding, de stijgende temperaturen en het menselijk teveel. Hij stelt de hond en de paus medeverantwoordelijk voor de overbevolking. En de paus wordt natuurlijk ook aangeklaagd vanwege de eikenprocessierups. Hij onthult dat het insectenbestand is ingestort, maar dat binnenskamers de vliegenmepper zijn nut blijft bewijzen. Hij gooit de doodgemepte vliegen en muggen uit het raam. Dan hebben de zwaluwen er ook nog wat aan.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
MARTIJN KONING ~ APPELTJES SCHILLEN | DNK, Assen                                                                         Cabaret
do 30 mrt, 20:30 uur | Entree: € 21.=                                                                   

We zeggen niet vaak wat we van elkaar vinden, want als we dat doen ontstaan er vaak hele ongemakkelijke situaties. Martijn Koning houdt van ongemakkelijke situaties. Sterker nog: hij is een ongemakkelijke situatie. In de nieuwe theatershow ‘Appeltjes Schillen’ vertelt Martijn de mensen eens flink de waarheid. Over zichzelf!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
TWEE RECHT TWEE AVERECHT ~ VALSE TREK | De Meenthe, Steenwijk                                                  Cabaret
vr 31 mrt, 20:00 uur | Entree: € 17.50
(Wachtlijst!)                                                               

Negatieve trek volgens Wikipedia. Een schoorsteen is de bekendste situatie. Wij kennen nog vele variaties. Kortom; daar zijn we weer met onze invliegers, opvliegers en uitvluchten!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
JACOB SPOELSTRA | De Miente, Oosterwolde                                                                                          Cabaret
vr 31 mrt, 20:00 uur | Entree: € 10.=                                                                   

Jacob Spoelstra (1969) is een Friese cabaretier en volgens hemzelf de enige Christelijke cabaretier van Nederland. Hij is pas op latere leeftijd begonnen met het maken van cabaret. In zijn studentenjaren maakte Spoelstra wel muziek als zanger en gitarist bij de Leatherhouse Roots. De band breekt op in 1999, waarna Spoelstra solo doorgaat met het maken van muziek. Dit doet hij vanuit zijn passie, naast zijn baan als communicatiemedewerker.In 2000 brengt Spoelstra de single De zon schijnt over Groningen uit. In 2004 neemt hij deel aan een open podium in Toomler. Daar ontdekt hij dat hij stand-up comedy niet alleen leuk vindt, maar dat mensen hem ook leuk vinden. Hij werkt stiekem een jaartje als stand-up komediant, totdat hij de finale bereikt van de AFK Stand-up Comedy Competition en een jaar later wint hij de Knock-Out Comedy Award Dan komt er lucht onder de vleugels van Spoelstra. Hij treedt op op festivals en ook is hij te horen op de radio bij 3FM, Radio 2 en Radio Veronica en te zien op de televisie. Zo neemt hij deel aan De Grote Improvisatieshow met lama’s Tijl Beckhand en Ruben van der Meer en heeft hij een special op Comedy Central. Daarnaast is hij regelmatig te vinden in kroegen en comedy clubs en maakt hij vast onderdeel uit van het Comedy Café in Amsterdam. 
In het voorprogramma INDIEKE
Deze twee jonge ras muzikanten van de Muziekacademie spelen zowel eigen repertoire als nummers van artiesten als Amy Winehouse, Queen en Melanie Martinez. Hun stijl kenmerk zich als akoestische pop met een bite. Met Indy al dansend op de piano en Nienke met haar stem als een engeltje, weten ze zowel te ontroeren als een vrolijke noot in te brengen. Ze switchen moeiteloos van een gevoelig eigen nummer naar een geheel eigen versie van bijvoorbeeld ‘Toxic’ van Britney Spears. Repertoire:Eigen nummers en bekende nummers in een nieuw jasje. Indieke bestaat uit: Nienke (zang, gitaar) en Indy (zang en piano).

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
SILVESTER ZWANEVELD ~ ZWIJGRECHT | De Winsinghhof, Roden                                                           Cabaret
vr 31 mrt, 20:15 uur | Entree: € 19.=                                                                   

Silvester is er inmiddels achter dat ‘Je bek houden’ soms de allerbeste beste strategie is. Maar laat dat nou net het talent zijn dat deze cabaretier volledig mist. Dus de enige manier om dat duidelijk te maken is door zijn mond open te trekken. De Apeldoornse Silvester is inmiddels een begrip in theaterland.Hij werkte aan grote shows en regisseerde menig collega cabaretier, maar zelf heeft hij ook nog meer dan genoeg te vertellen. Vanuit zijn zeer persoonlijke verhalen komt Silvester altijd tot een voorstelling die nog dagenlang nagloeit. Hard, ontwapenend, gedreven, herkenbaar, bevlogen en oergrappig. Deze verhalen-verteller komt naar je toe met zijn nieuwste show: 'Zwijgrecht'. Een indringende voorstelling met een ongezonde dosis humor. Wees erbij of wees een vierkantje.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
DE VAKIDIOTEN ~ MAKEN DE MAN | De Lawei, Drachten                                                                       Cabaret
za 1 apr, 20:15 uur | Entree: € 22.=
(Geannuleerd!)                                                                    

Een avond vol tips, tricks en humor tegen de gezapigheid. 

Ben, ken of heb jij zo’n gezapige man die thuis altijd op de bank zit? Met de glans eraf, het koetswerk verzakt, de rek eruit. Je kunt hem bij het grofvuil zetten, maar ja… je bent er toch ook wel aan gehecht. En ach, hij doet het toch nog, die trouwe knuffelbeer? Gelukkig is er de voorstelling De Vakidioten Maken de Man: een avond vol tips, tricks en humor. Vier vakkundige kerels helpen elke man weer een ware superman te worden. Met onder anderen tailleur Rick Moorman, cabaretier Kees van Amstel en Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage als mannetjesmakers. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
THIJS VAN DER MEERBERG ~ MEER DAN MOGELIJK | De Winsinghhof, Roden                                      Cabaret
do 6 apr, 20:15 uur | Entree: € 21.50                                                                      

Het leven van Wart Kamps is een aaneenschakeling van ongemakkelijke momenten. Warts meesterlijke oplossing? Ongemak bestrijden met nog meer ongemak. Dan zie je pas hoe mensen écht zijn. ‘AWKWART’ is een absurdistisch, aandoenlijk, hilarisch en muzikaal cabaretprogramma, met liedjes en misschien wel een gek dansje. Het moet wel showbizz blijven tenslotte.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
TEUN VAN DE ELZEN ~ MEER KAN IK ER NIET OVER ZEGGEN | De Meenthe, Steenwijk
do 6 apr, 20:15 uur | Entree: € 18.50                                                                      

Teun schrijft voor Dit Was Het Nieuws, won de jury- en publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival en speelde op Paaspop en Lowlands. Teun van den Elzen denkt heel lang dat hij als enige snapt hoe de wereld werkt. Wat blijkt? Hij snapt het als enige niet. Hij studeerde politicologie, maar verwacht geen politieke correctheid van deze vlijmscherpe comedian. Hij spaart niets of niemand — ook zichzelf niet. Waar zijn programma over gaat? "Seks en politiek. Meer kan ik er niet over zeggen.” 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
ERIK VAN MUISWINKEL ~ MOOJEN LIGJES IN DE LUGT | De Lawei, Drachten                                        Cabaret
do 6 apr, 20:15 uur | Entree: € 22.=                                                                                                     

De taal is van iedereen. Niet alleen van literaire grootmeesters, ook van de zesjarige die haar eerste gedicht schrijft. Niet alleen van de virtuozen, maar ook van de inburgeraars. Niet alleen van de academie, maar ook van de straat. Het Nederlands is op afstand de beste taal van de wereld, zoals Nederlands onderzoek onlangs uitwees. Daarom is voor deze voorstelling onze keus op het Nederlands gevallen. Erik van Muiswinkel zet samen met muzikanten Guus van Marwijk en Paul Remmelts het publiek onder een avondvullende taaldouche, waar iedereen gelouterd uitkomt. De taal reikt van de straat waar ‘ie elke dag opnieuw gemaakt wordt, tot in de diepten van de Taaloceaan, waar vertalers Bindervoet en Henkes hun lichtgevende taalorganismen loslaten. De taal is van de generatie Elsschot, Reve en Carmiggelt, maar ook van De Jeugd van Tegenwoordig en van Erik van Muiswinkel zelf. Samen met muzikanten Guus van Marwijk en Paul Remmelts zet hij je onder een anderhalf uur durende taaldouche, waar je fris en gelouterd uitkomt. Moojen ligjes in de lugt: let niet op de spelling, maar geniet van de schoonheid. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
WART KAMPS ~ AWKWART | DNK, Assen                                                                                                  Cabaret
do 6 apr, 20:30 uur | Entree: € 22.=                                                                      

Het leven van Wart Kamps is een aaneenschakeling van ongemakkelijke momenten. Warts meesterlijke oplossing? Ongemak bestrijden met nog meer ongemak. Dan zie je pas hoe mensen écht zijn. ‘AWKWART’ is een absurdistisch, aandoenlijk, hilarisch en muzikaal cabaretprogramma, met liedjes en misschien wel een gek dansje. Het moet wel showbizz blijven tenslotte.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
YENTL & DE BOER ~ MODDERKRUIPERS (Try-Out) | DNK, Assen                                                              Cabaret
vr 7 apr, 20:00 uur | Entree: € 26.50                                                                                       

Yentl en de Boer waren tussen alle lockdowns in het theater te vinden met de veelgeprezen voorstelling ‘De Kampvuursessies’, waarmee ze hun tweede Annie M.G. Schmidtprijs wonnen. Komend seizoen keren ze samen met hun muzikanten terug met ‘Modderkruipers’, een nieuwe voorstelling vol grappige en ontroerende liedjes, over het comfort van de warme blubber, terwijl de grimmige wereld juist om helden roept.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
VICTOR LUIS VAN ES ~ DE LACHENDE DERDE | De Lawei, Drachten                                                       Cabaret
za 8 apr, 20:15 uur | Entree: € 20.=                                                                                   

Als Victor Luis van Es vroeger spijbelde, deed hij dat om rondjes te kunnen lopen. De hele dag kon hij doelloos door de stad wandelen. Het enige wat hij deed was dagdromen over de toekomst en kijken naar de mensen op straat. Nu hij ouder is, is de stad, maar ook de wereld veranderd. Victor wandelt en spijbelt nog steeds en staat soms volledig uit. Waarom baart hem dat geen zorgen? De Lachende Derde is een persoonlijke voorstelling – zijn derde! – over alledaagse worstelingen met discipline, vriendschap, liefde, werk en het bestaan op zich. Van Es is een dromerige, zachtaardige jongen die prachtig vertelt. - Het Parool

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
WART KAMPS ~ AWKWART | De Lawei, Drachten                                                                                      Cabaret
do 13 apr, 20:15 uur | Entree: € 23.=                                                                      

Het leven van Wart Kamps is een aaneenschakeling van ongemakkelijke momenten. Warts meesterlijke oplossing? Ongemak bestrijden met nog meer ongemak. Dan zie je pas hoe mensen écht zijn. ‘AWKWART’ is een absurdistisch, aandoenlijk, hilarisch en muzikaal cabaretprogramma, met liedjes en misschien wel een gek dansje. Het moet wel showbizz blijven tenslotte.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
DAPHNE GAKES ~ IK, DAPHNE GAKES | De Lawei, Drachten                                                                   Cabaret
vr 14 apr, 20:15 uur | Entree: € 18.50                                                                              

Met behulp van haar moeders dagboeken vraagt Daphne zich af hoe ze moet leven. Wild - vol seks, drugs en rock & roll - of kalm - met rust, reinheid en regelmaat?  ‘Leven doe je door te spelen,’ zo luidt Daphne Gakes’ devies. Als kind wilde ze maar één ding: zo snel mogelijk volwassen worden. Nu ze eindelijk groot is wil ze vooral kind blijven. Met een open blik duikt ze in wilde avonturen en doet ze waar andere mensen alleen maar van dromen. Ze woont in een camper, komt rond van de kunst en stelt zich open voor Jan en alleman. 

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
VELDHUIS & KEMPER ~ HOU DAT VAST (REPRISE) | Posthuis Theater, Heerenveen                             Kleinkunst
vr 14 apr, 20:15 uur | Entree: € 27.=
(Wachtlijst!)                                                                            

Het is twintig jaar geleden dat het gevierde duo Veldhuis & Kemper voor het eerst samen op het podium stond. Je zou zeggen dat je elkaar dan wel goed kent. Toch? De mannen denken in ieder geval dat ze elkaar alles kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is? Confronterend en grappig is het in ieder geval wel, met ontroering als onverwachte bonus. “De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt.” De uitspraak van Schopenhauer vormt de basis voor ‘Hou Dat Vast’. Het is een hilarische, confronterende en ontroerende avond over vriendschap, relaties en liefde.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
JAY FRANCIS ~ IN DE WAR | De Meenthe, Steenwijk                                                                                 Cabaret
za 15 apr, 20:00 uur | Entree: € 25.50                                                                        

Wie ben ik? Wie zijn wij? Komt het nog goed? Of is het al goed? Het lijkt alsof we niet meer weten wie we zijn... En ik? Ook ik ben in de war en wát een timing want onze wereldleiders zijn ook in de war. 
De kogel is door de kerk: de Nederlandse comedian Tisjeboy Jay (29) zal voortaan niet meer optreden onder die naam maar onder zijn geboortenaam “Jay Francis.”

Tisjeboy Jay heet voluit Jay Franics maar besloot zijn carriere te starten onder de alias Tisjeboy Jay. “De afgelopen periode heb ik gemerkt dat het alter-ego mijn echte identiteit begon over te nemen, ik vond dat het tijd was om terug te keren naar mezelf. Het is tijd voor een volgende stap.” aldus de comedian.

Francis kondigt gelijktijdig een nieuwe tour aan in meer dan 45 steden, mét bijpassende naam: “In De War”. “Wie ben ik? Wie zijn wij? Ik ben een beetje in de war en wat een timing want onze wereldleiders zijn ook in war. Tijdens de nieuwe tour mogen bezoekers meer Jay en minder Tisjeboy verwachten.” aldus de comedian.

Francis begon in 2019 aan zijn carriere als comedian nadat hij enige bekendheid had vergaard met zijn filmpjes op het internet. Onder de vleugels van cabaretier Roué Verveer mocht hij optreden in Comedy Club Toomler te Amsterdam waarna zijn carriere een vlucht nam. Drie jaar, vele uitverkochte theatershows, deelname aan De Verraders (RTL-4), miljoenen views later stond Francis in 2022 in een uitverkocht Ziggo Dome.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
THEATERGROEP OP WOENSDAG ~ NEST | Vestzak Theater, Steenwijk                                    Regionaal Cabaret
za 15 apr, 20:15 uur; zo 16 apr, 15:00 uur | Entree: € 15.=                                                                       

Na de dood van hun moeder moet een stel zussen het ouderlijk huis leeghalen. Tussen de dozen komen de verhalen omhoog. En dan verloopt dat weekendje samen de boel opruimen opeens anders dan gepland. Wat doe je als jouw herinneringen niet blijken te kloppen? Wie steunt wie en hoever gaat zusterliefde eigenlijk? Nest is de nieuwe voorstelling van Theatergroep Op Woensdag. Een als vanouds verrassende, humoristische en ontroerende voorstelling. Voor iedereen. Uit welk nest je zelf ook komt.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
MARIJN BROUWERS ~ TROOSTROOF | DNK, Assen                                                                               Kleinkunst
vr 21 apr, 20:30 uur | Entree: € 10.50 ~ € 21.=                                                                       

Na succesvolle programma’s over zijn helden Frans Halsema en Charles Aznavour en een programma met Jenny Arean, komt Marijn met een nieuwe solo. Dit keer is de held geen zanger, maar het leven zelf en de moed om door te gaan na leed en verdriet. ‘Troostroof’ is een voorstelling over hoop en troost voor iedereen wiens leven op een dag veranderde.

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
BETH & FLO  ~ NIET WAT JE DENKT | De Winsinghhof, Roden                                                              Kleinkunst
za 22 apr, 20:15 uur | Entree: € 18.=                                                                       

Gewapend met een sloophamer breken Beth & Flo alle muren af. De muren van het studeerkamertje waar hun piano staat en waar ze urenlang, jarenlang, eindeloos etudes en fuga’s van Bach hebben geoefend. De muren van die hele klassieke concertwereld waarin ze gevangen zitten, moeten kapot. Ze willen eruit! Ver weg van de gebruikelijke regels in de wereld waar ze vandaan komen, ver weg van de tradities. Want waarom zou je niet gewoon eens Rachmaninov spelen met een prei in je binnenzak? In 'Niet wat je denkt' bestormen Beth & Flo de theaterzalen met absurdistische scènes, virtuoos pianospel en sprankelende samenzang. Dit veelbelovende cabaretduo stort klassieke muziek over je heen en maakt theater zoals je niet eerder zag!

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

________________________________
KIM SCHUDDEBOOM ~ ONGESCHREVEN | De Lawei, Drachten                                                                Cabaret
za 22 apr, 20:30 uur | Entree: € 13.50                                                                   

Kim Schuddeboom heeft een bliksemcarrière. Ze staat pas een paar jaar op de planken, maar vond razendsnel haar draai bij collectief Comedytrain, staat dit voorjaar in een double bill met Ronald Goedemondt en presenteert komend seizoen haar eerste avondvullende stand-up show. De inhoud van Ongeschreven is ongefilterd en voor sommige mensen absoluut niet herkenbaar. Dat is helemaal niet erg, uit ervaring weet Kim dat je prima kunt functioneren in een omgeving waar je de mensen niet begrijpt. En dat gunt ze iedereen; waarom zou je proberen anderen te begrijpen als je over jezelf werkelijk geen idee hebt? 
Deze voorstelling is onderdeel van onze Kweekvijver. Dit is dé plek voor cabarettalent om zich te ontwikkelen. Ook Bert Visscher en Jochem Myjer zijn ooit gewoon begonnen in een klein zaaltje…

Klik hier voor meer informatie en/of reserveringen:

bottom of page